La Bíblia, si en tinguéssim
les versions originals, seria un llibre venerable, els llibres més
antics del qual daten probablement del segon mil·lenni abans de
Crist.
Cap al segle VIII aC, en la Bíblia, en
el llibre d’Isaïes ens posen en guàrdia contra l’embriaguesa:
- Ai de vosaltres, els que us lleveu de matí
a beure SHEKAR i torneu el vespre ebris de vi (Isaïes 5.11).
Quina altra beguda pot embriagar que no sigui
el vi?
SHEKAR és probablement una adaptació
hebrea de SIKARU i significa "trobar-se en estat d’embriaguesa" ; la paraula
cervesa ha passat a designar les conseqüències de l’ús
excessiu d’aquesta...
En el mateix ordre d’idees i cap a la màteixa
època, hem trobat una altra citació:
- El vi escarneix i la cervesa fa bullanga,
qui s’hi perd li falta saviesa. (Proverbis 20-1) (En altres versions hem
llegit: El vi és descarat i la beguda engresca... el vi no seria
una beguda? o, en qualsevol cas, quina altra beguda pot embriagar?)
Molt més tard, en l’Evangeli de LLUC
trobem una insinuació a la cervesa. En ZACARIES i l’ELISABET (de
la casa d’AARON, els sacerdots) no poden tenir fills però
en desitgen un. Un dia que en Zacaries està oficiant, se li apareix
un àngel que li diu que en tindrà un, que li dirà
JOAN (Baptista) i que
"No beurà vi ni altres begudes alcohòliques"
(Lluc, 1-15)
Aquesta característica abstèmia
de Joan Baptista constitueix un dels elements bàsics de les persones
consagrades a Déu.
Com ho podem veure, l’alcohol té mala
premsa en la Bíblia. Pel que fa al vi, encara podem trobar situacions
en les que queda molt bé, però la cervesa és perniciosa...
En qualsevol cas, ens hem de quedar amb la idea que no es pot accedir a
cap text original de la Bíblia. Existeixen dubtes sobre les traduccions
que es fan servir per editar Bíblies en la actualitat. Sembla ser
que no existia cap paraula per designar ni el vi ni la cervesa i que a
tot se li deia "beguda forta". De manera que ens podem interrogar sobre
què bevien els israelites. No és una pregunta ociosa perquè
cal que observem que la zona d'Israel no tenia cap característica
geogràfica o meteorològica que la fes diferent dels països
veïns on la cervesa era l'aliment i la beguda per excel·lència.
(veieu discussió sobre aquesta qüestió
en article de Bars & Beers i a l'article següent O bé
l'estudi que hem fet) |