Quan parlem de tastar la cervesa, normalment,
provoquem estranyesa. La gent entén que es pot tastar el vi, la cuina,
l’oli, el vinagre, el tè, el cafè, però la cervesa sembla
que, per definició, només sigui un beuratge de segona categoria
sense rellevança gastronòmica.
Amb aquest curs, pretenem introduir
el gurmet i el curiós en un món que sovint desconeix del tot.
I com que el desconeix, no el sap apreciar i, per tant, en més d’un
cas, el pot menystenir. Pretenem que els participants surtin del curset amb
una idea prou precisa del món de la cervesa com per començar
a gaudir-ne i seguir explorant-lo.
El curs és destinat a empreses
del ram de la restauració (restaurants, bars, hotels, majoristes, etc.)
i a entitats culturals (clubs, ateneus, centres culturals, etc.) que puguin
reunir la quantitat de persones requerit en les dates i els moments que detallarem
més avall per aprendre a conèixer la cervesa. Les diferents
modalitats de cursets es poden encarregar i ens desplacem per dur-los a terme.
També solem presentar-los en el nostre establiment aproximadament
cada dos mesos.
El curs s’adreça als afeccionats
al bon menjar i al bon beure, als tastaolletes que gaudeixen del que és
bo, als professionals que volen o necessiten ampliar coneixements i als
curiosos.
Hem fet tres versions del mateix curs:
A) Iniciació detallada
B) Iniciació resumida
C) Iniciació reduïda
A) INICIACIÓ
DETALLADA
Contingut teòric:
Per tal de començar a apreciar
la cervesa, és convenient saber com es fa:
ÞIntroducció a l’elaboració
de la cervesa.
Les diverses formes de fer la cervesa
impliquen estils diferents:
ÞIntroducció als diversos
estils.
Les pautes de tast no són fixes
i fèrries. Depenen de la fisiologia del gust i de l’olfacte:
ÞBreu introducció al
funcionament fisiològic del tast.
El pas següent és, evidentment,
com tastar i què cercar.
ÞIntroducció al tast
No podem acabar sense fer un breu repàs
a la història de la cervesa, que correspon pràcticament a la
història de l’evolució de la tècnica cervesera.
ÞBreu història de la
cervesa.
Es lliura un dossier amb aquests continguts.
Contingut pràctic:
En aquest curs, hom podrà tastar
els tipus de cerveses següents:
Llista 1.
Cerveses de blat de
fermentació espontània:
Gueuze i Gueuze de fruites.
Cerveses de blat de
fermentació controlada:
Weizenbier (clares i/o torrades)
Cervesa de blat belga
(aromatitzada):
Bruggs o Hoegaarden
Cerveses d’alta fermentació
de les Illes Britàniques:
Bitter; Pale ale; IPA; Brown Ale; Scotch ale; Irish Ale; Stout
seca; stout d’ostres.
Llista 2.
Cerveses de baixa fermentació:
Pilsen; Lager (München); Viena; Bock-doppelbock;
Cerveses d’alta fermentació
del continent:
Altbier; Bière de garde;
Cerveses d’alta fermentació
belgues:
Ale daurada belga; Trappistes; Abadia;
Especialitats i curiositats:
Steinbier i cerveses d’elaboració casolana.
D’aquestes cerveses, n’escollirem 8
per cada sessió. Seran un total de 16 cerveses.
Estructura del curs:
El curs complet es divideix en dos dies
(que poden ser seguits o setmanals).
Primer dia:
a) Presentació
b) Introducció a l’elaboració
de la cervesa
c) Introducció als estils.
d) Tastos de la llista (1)
El tast ve acompanyat d’un plat guisat
amb cervesa i d’altres elements culinaris d’acompanyament com ara amanides,
"tacos" de formatge i d’embotits destinats a il·lustrar les possibilitats
gastronòmiques de la cervesa.
Segon dia:
a) Breu repàs de la història
de la cervesa
b) Continuació de la introducció
als estils i
c)Tast de la llista (2)
Com en el primer dia, el tast ve acompanyat
d’almenys un guisat amb cervesa i d’elements d’associació gastronòmica.
Nombre d’assistents: entre 8 i 14
Preu del curs d’iniciació detallada:
300€ independentment dels participants. Les cerveses i el menjar es compten
a part.
B) INICIACIÓ
RESUMIDA:
Introducció a l’elaboració
de la cervesa
Introducció als diversos estils
Introducció al tast
Breu història de la cervesa
Es lliura un dossier
amb aquests continguts.
Tast pràctic:
Gueuze i Gueuze de fruites.
Weissbier (clares i/o torrades)
Bitter; IPA; Stout seca; Pilsen; Lager (München)
Altbier
Ale daurada belga; Trappistes
Total de cerveses: 10 o 11 Cerveses.
Durada: Una sessió de tres
hores.
Participants: Entre 10 i 16 persones.
Extres: Un plat guisat i aperitius
per associar i acompanyar.
Preu: 250 € Cerveses
i menjar a part.
C) INICIACIÓ
REDUÏDA:
Introducció a l’elaboració de la
cervesa
Introducció als diversos estils
Introducció al tast
Es lliura un dossier amb
aquests continguts.
Tast pràctic:
Gueuze;
Weissbier; Bitter; Stout seca; Pilsen; Lager (München); Abadia.
Total de cerveses: 7 Cerveses.
Durada: Una sessió de dues hores.
Participants: Entre 12 i 20 persones.
Extres: Aperitius per associar i acompanyar.
Preu per persona amb cerv.: 20 €.- ptes fins a 12. + 12.- fins a 20 p.
Material:
L’organitzador s’ocupa
que cada participant disposi de dues copes (com de tast de vi) ben netes.
La cervesa, els plats i
tota la resta corre a càrrec nostre.
Es distribueix un imprès
amb tot el contingut teòric del curs.
Es concedeix un diploma
nominal sense cap valor acadèmic però que dóna testimoni
de la participació al curset.
Horaris:
L’equip es desplaça
on faci falta de Dilluns a Dijous (altres dies s’haurien de negociar). El
desplaçament queda inclòs en els preus sempre que duri menys
d’una hora (anar i tornar).
Aquesta descripció és orientativa. És subjecta
a qualsevol canvi degut a propostes o suggeriment de l’organitzador.
L’organitzador només
ha de vetllar per l’espai, les copes i la presència dels participants
mínims o màxims.
És evident que
el curs s’ha de fer en un lloc tancat (no pot concórrer amb la clientela
habitual d’un bar o d’un restaurant, per exemple).
El curs està preparat
per ésser donat en Català. Altres idiomes són negociables: Castellà; Francès; Alemany; Anglès; Italià. Per ordre de preferència.
Les dates i les hores
i els llocs són a convenir.
Correu electrònic:
albarrob@mixmail.com
Per a la gent que ja té
un coneixement de la cervesa, sigui perquè ha assistit al nostre curset
o sigui per experiència, estem preparant sessions de tast especialitzat.
Concretament,
A) Tast de cerveses de
blat (clares, fosques, aromatitzades)
B) Tast de cerveses negres
C) Tast d’ALES britàniques
D) Tast de cerveses belgues.
A dalt
Retorn a la pàgina d'acollida
|