LA PÀGINA MÉS CERVESERA DELS PAÏSOS CATALANS
ACOLLIDA
TAULA DE MATÈRIES

HISTÒRIA
ELABORACIÓ
ELABORACIÓ CASOLANA
ESTILS O TIPUS DE CERVESA
EL GUST I L'OLFACTE. COM FUNCIONEM 
LA DEGUSTACIÓ
DICCIONARI 
IMPLICACIONS SOCIO-CULTURALS
ESOTÈRICA DE LA CERVESA
CERVESA I SALUT
INTERNET
CURSETS DE DEGUSTACIÓ
CERVESA I CUINA
ARTICLES DE PREMSA
BIBLIOGRAFIA
REINHEITSGEBOT

CURSOS DE DEGUSTACIÓ
DE LA CERVESA
Quan parlem de tastar la cervesa, normalment, provoquem estranyesa. La gent entén que es pot tastar el vi, la cuina, l’oli, el vinagre, el tè, el cafè, però la cervesa sembla que, per definició, només sigui un beuratge de segona categoria sense rellevança gastronòmica.

Amb aquest curs, pretenem introduir el gurmet i el curiós en un món que sovint desconeix del tot. I com que el desconeix, no el sap apreciar i, per tant, en més d’un cas, el pot menystenir. Pretenem que els participants surtin del curset amb una idea prou precisa del món de la cervesa com per començar a gaudir-ne i seguir explorant-lo.

El curs és destinat a empreses del ram de la restauració (restaurants, bars, hotels, majoristes, etc.) i a entitats culturals (clubs, ateneus, centres culturals, etc.) que puguin reunir la quantitat de persones requerit en les dates i els moments que detallarem més avall per aprendre a conèixer la cervesa. Les diferents modalitats de cursets es poden encarregar i ens desplacem per dur-los a terme. També solem presentar-los en el nostre establiment aproximadament cada dos mesos.

El curs s’adreça als afeccionats al bon menjar i al bon beure, als tastaolletes que gaudeixen del que és bo, als professionals que volen o necessiten ampliar coneixements i als curiosos.

Hem fet tres versions del mateix curs:

A) Iniciació detallada
B) Iniciació resumida
C) Iniciació reduïda

A) INICIACIÓ DETALLADA

Contingut teòric:

Per tal de començar a apreciar la cervesa, és convenient saber com es fa:
ÞIntroducció a l’elaboració de la cervesa.

Les diverses formes de fer la cervesa impliquen estils diferents:
ÞIntroducció als diversos estils.

Les pautes de tast no són fixes i fèrries. Depenen de la fisiologia del gust i de l’olfacte:
ÞBreu introducció al funcionament fisiològic del tast.

El pas següent és, evidentment, com tastar i què cercar.
ÞIntroducció al tast

No podem acabar sense fer un breu repàs a la història de la cervesa, que correspon pràcticament a la història de l’evolució de la tècnica cervesera.

ÞBreu història de la cervesa.
Es lliura un dossier amb aquests continguts.

Contingut pràctic:
En aquest curs, hom podrà tastar els tipus de cerveses següents:

Llista 1.

Cerveses de blat de fermentació espontània:
Gueuze i Gueuze de fruites.

Cerveses de blat de fermentació controlada:
Weizenbier (clares i/o torrades)

Cervesa de blat belga (aromatitzada):
Bruggs o Hoegaarden

Cerveses d’alta fermentació de les Illes Britàniques:
Bitter; Pale ale; IPA; Brown Ale; Scotch ale; Irish Ale; Stout seca; stout d’ostres.

 
Llista 2.

Cerveses de baixa fermentació:
Pilsen; Lager (München); Viena; Bock-doppelbock;

Cerveses d’alta fermentació del continent:
Altbier; Bière de garde;

Cerveses d’alta fermentació belgues:
Ale daurada belga; Trappistes; Abadia;

Especialitats i curiositats:
Steinbier i cerveses d’elaboració casolana.

D’aquestes cerveses, n’escollirem 8 per cada sessió. Seran un total de 16 cerveses.

Estructura del curs:
El curs complet es divideix en dos dies (que poden ser seguits o setmanals).

Primer dia:
a) Presentació
b) Introducció a l’elaboració de la cervesa
c) Introducció als estils.
d) Tastos de la llista (1)

El tast ve acompanyat d’un plat guisat amb cervesa i d’altres elements culinaris d’acompanyament com ara amanides, "tacos" de formatge i d’embotits destinats a il·lustrar les possibilitats gastronòmiques de la cervesa.

Segon dia:
a) Breu repàs de la història de la cervesa
b) Continuació de la introducció als estils i
c)Tast de la llista (2)

Com en el primer dia, el tast ve acompanyat d’almenys un guisat amb cervesa i d’elements d’associació gastronòmica.

Nombre d’assistents: entre 8 i 14

Preu del curs d’iniciació detallada: 300€ independentment dels participants. Les cerveses i el menjar es compten a part.


B) INICIACIÓ RESUMIDA:
     
    Introducció a l’elaboració de la cervesa
    Introducció als diversos estils
    Introducció al tast
    Breu història de la cervesa

    Es lliura un dossier amb aquests continguts.

    Tast pràctic:

    Gueuze i Gueuze de fruites.
    Weissbier (clares i/o torrades)
    Bitter; IPA; Stout seca; Pilsen; Lager (München)
    Altbier
    Ale daurada belga; Trappistes

    Total de cerveses: 10 o 11 Cerveses.
    Durada: Una sessió de tres hores.
    Participants: Entre 10 i 16 persones.
    Extres: Un plat guisat i aperitius per associar i acompanyar.
    Preu:  250 € Cerveses i menjar a part.
     

    C) INICIACIÓ REDUÏDA:
Introducció a l’elaboració de la cervesa
Introducció als diversos estils
Introducció al tast

Es lliura un dossier amb aquests continguts.

Tast pràctic:
Gueuze; Weissbier; Bitter; Stout seca; Pilsen; Lager (München); Abadia.

Total de cerveses: 7 Cerveses.
Durada: Una sessió de dues hores.
Participants: Entre 12 i 20 persones.
Extres: Aperitius per associar i acompanyar.
Preu per persona amb cerv.: 20 €.- ptes  fins a 12. + 12.- fins a 20 p. 

Material:
L’organitzador s’ocupa que cada participant disposi de dues copes (com de tast de vi) ben netes.
La cervesa, els plats i tota la resta corre a càrrec nostre.
Es distribueix un imprès amb tot el contingut teòric del curs.
Es concedeix un diploma nominal sense cap valor acadèmic però que dóna testimoni de la participació al curset.

Horaris:
L’equip es desplaça on faci falta de Dilluns a Dijous (altres dies s’haurien de negociar). El desplaçament queda inclòs en els preus sempre que duri menys d’una hora (anar i tornar).

Aquesta descripció és orientativa. És subjecta a qualsevol canvi degut a propostes o suggeriment de l’organitzador.

L’organitzador només ha de vetllar per l’espai, les copes i la presència dels participants mínims o màxims.

És evident que el curs s’ha de fer en un lloc tancat (no pot concórrer amb la clientela habitual d’un bar o d’un restaurant, per exemple).

El curs està preparat per ésser donat en Català. Altres idiomes són negociables: Castellà; Francès; Alemany; Anglès; Italià. Per ordre de preferència.

Les dates i les hores i els llocs són a convenir.

Correu electrònic:

albarrob@mixmail.com


Per a la gent que ja té un coneixement de la cervesa, sigui perquè ha assistit al nostre curset o sigui per experiència, estem preparant sessions de tast especialitzat. Concretament,

A) Tast de cerveses de blat (clares, fosques, aromatitzades)
B) Tast de cerveses negres
C) Tast d’ALES britàniques
D) Tast de cerveses belgues.
 
 

A dalt
Retorn a la pàgina d'acollida