LA PÀGINA MÉS CERVESERA DELS PAÏSOS CATALANS
ACOLLIDA
TAULA DE MATÈRIES
HISTÒRIA
ELABORACIÓ
ELABORACIÓ CASOLANA
ESTILS O TIPUS DE CERVESA
EL GUST I L'OLFACTE. COM FUNCIONEM 
LA DEGUSTACIÓ
DICCIONARI 
IMPLICACIONS SOCIO-CULTURALS
ESOTÈRICA DE LA CERVESA
CERVESA I SALUT
INTERNET
CURSETS DE DEGUSTACIÓ
CERVESA I CUINA
ARTICLES DE PREMSA
BIBLIOGRAFIA
REINHEITSGEBOT
CERVESA I SALUT
Versió resumida

El bevedor moderat de cervesa és l’objecte de diversos prejudicis. En primer lloc, és fàcilment acusat d’absorbir un líquid de poca entitat. Bé, els que hauran llegit els altres capítols hauran descobert que és ben al contrari.

D’altra banda, un prejudici força estès és el que pregona que la cervesa no és sana, principalment per l’alcohol que duu. A nosaltres, aquest argument ens fa morir de riure: gent que, amb tranquil·litat són capaços de beure’s dos o tres "cubates" o uns quants gots de vi, retreuen a la cervesa que dugui alcohol! Vaja, home!

Xifres: El "cubata" porta una proporció d’alcohol aproximada de 20º. El vi es mou entre 11º i 13º. Els aperitius solen passejar-se entre 40º i 50º. Mentre que la cervesa normal i corrent, la més ordinària, ens ofereix entre 4º i 5º. Les "strong" tot just arriben als 6,5º. Nosaltres, personalment, a partir de 10º ja no podem considerar apreciable una cervesa. De fet, a aquestes altures, deixa de ser cervesa.

Dit això, la cervesa és una beguda alcohòlica i cal prendre-la amb la mesura preceptual d’aquestes substàncies.

El segon important prejudici que afecta la cervesa i els seus afeccionats és el que pregona que la cervesa engreixa i que provoca la famosa panxa del bevedor de cervesa.

Està demostrat científicament que la cervesa "ordinària" (una Lager entre 4º i 5º ) conté entre 42 i 44 Kcal per 100ml. El mateix que un suc de taronja! Per tant, la cervesa engreixa poc i, sobre tot, no és responsable de la panxa del bevedor de cervesa.

Cal però fer un matís. És ben cert que la cervesa engreixa poc, però sapiguem que la cervesa duu llúpol i que aquesta planta ha estat donada durant molts anys als nens amb inapetència per obrir-los la gana. La cervesa no engreixa però dóna gana. I allò que menges amb la cervesa sí que pot engreixar...

I encara podem afegir que el consum moderat d’alcohol té un efecte repressor sobre el metabolisme de les grasses. O sigui, exactament el contrari del que diu la brama.

En la pàgina detallada incidim sobre els beneficis sanitaris de la ingestió moderada d’alcohol etílic. Moderat significa entre 20 i 80 mg d’etanol al dia i segons el pes de la persona. Això representa entre ½ i ¾ de litre de cervesa "ordinària" al dia.

A més, la cervesa és fortament diürètica pel simple fet que està feta d’aigua en el seu 92% (a part que és rica en potassi i pobra en sodi). Conté sals minerals (més de 30), hidrats de carbó i elements rars que ens són força beneficiosos. També aporta vitamines, especialment del grup B.

La cervesa és beneficiosa en la lluita contra la hipertensió (És baixa en Sodi)

La cervesa també ajuda en la lluita contra els accidents cardio-vasculars gràcies a la presència d’homocisteïna i d’àcid folic. El consum MODERAT d’alcohol pot reduir fins a 60% el risc de lesions coronàries.

Els que vulguin entrar més en detall poden visitar la pàgina completa, però, resumint podem afirmar el següent:

La cervesa no engreixa més que el suc de taronja.

El consum MODERAT d’alcohol no és perjudicial, ans al contrari.

La "panxa de bevedor de cervesa" no existeix. En canvi, sí que existeix la del menjador de botifarres...

La cervesa pot doncs rebre la mateixa noble consideració gastronòmica que qualsevol altra beguda suposadament refinada.

Com en tot, les masses piquen. El consum excessiu de cervesa té el mateix efecte degradant que la mateixa actitud amb altres begudes alcohòliques com el vi, el cava o els destil·lats. És evident que l’addicció a l’alcohol, com qualsevol altra addicció, és definitivament perniciosa, sigui quin sigui el vehicle d'assimilació.






A dalt