El bevedor moderat de cervesa és l’objecte
de diversos prejudicis. En primer lloc, és fàcilment acusat
d’absorbir un líquid de poca entitat. Bé, els que hauran
llegit els altres capítols hauran descobert que és ben al
contrari.
D’altra banda, un prejudici força estès
és el que pregona que la cervesa no és sana, principalment
per l’alcohol que duu. A nosaltres, aquest argument ens fa morir de riure:
gent que, amb tranquil·litat són capaços de beure’s
dos o tres "cubates" o uns quants gots de vi, retreuen a la cervesa que
dugui alcohol! Vaja, home!
Xifres: El "cubata" porta una proporció
d’alcohol aproximada de 20º. El vi es mou entre 11º i 13º.
Els aperitius solen passejar-se entre 40º i 50º. Mentre que la
cervesa normal i corrent, la més ordinària, ens ofereix entre
4º i 5º. Les "strong" tot just arriben als 6,5º. Nosaltres,
personalment, a partir de 10º ja no podem considerar apreciable una
cervesa. De fet, a aquestes altures, deixa de ser cervesa.
Dit això, la cervesa és una beguda
alcohòlica i cal prendre-la amb la mesura preceptual d’aquestes
substàncies.
El segon important prejudici que afecta la cervesa
i els seus afeccionats és el que pregona que la cervesa engreixa
i que provoca la famosa panxa del bevedor de cervesa.
Està demostrat científicament
que la cervesa "ordinària" (una Lager entre 4º i 5º )
conté entre 42 i 44 Kcal per 100ml. El mateix que un suc de taronja!
Per tant, la cervesa engreixa poc i, sobre tot, no és responsable
de la panxa del bevedor de cervesa.
Cal però fer un matís. És
ben cert que la cervesa engreixa poc, però sapiguem que la cervesa
duu llúpol i que aquesta planta ha estat donada durant molts anys
als nens amb inapetència per obrir-los la gana. La cervesa no engreixa
però dóna gana. I allò que menges amb la cervesa sí
que pot engreixar...
I encara podem afegir que el consum moderat
d’alcohol té un efecte repressor sobre el metabolisme de les grasses.
O sigui, exactament el contrari del que diu la brama.
En la pàgina detallada incidim sobre
els beneficis sanitaris de la ingestió moderada d’alcohol etílic.
Moderat significa entre 20 i 80 mg d’etanol al dia i segons el pes de la
persona. Això representa entre
½ i ¾ de litre de cervesa "ordinària" al dia.
A més, la cervesa és fortament
diürètica pel simple fet que està feta d’aigua en el
seu 92% (a part que és rica en potassi i pobra en sodi). Conté
sals minerals (més de 30), hidrats de carbó i elements rars
que ens són força beneficiosos. També aporta vitamines,
especialment del grup B.
La cervesa és beneficiosa en la lluita
contra la hipertensió (És baixa en Sodi)
La cervesa també ajuda en la lluita contra
els accidents cardio-vasculars gràcies a la presència d’homocisteïna
i d’àcid folic. El consum MODERAT
d’alcohol pot reduir fins a 60% el risc de lesions coronàries.
Els que vulguin entrar més en detall
poden visitar la pàgina completa, però, resumint podem afirmar
el següent:
La cervesa
no engreixa més que el suc de taronja.
El consum
MODERAT
d’alcohol no és perjudicial, ans al contrari.
La "panxa
de bevedor de cervesa" no existeix. En canvi, sí que existeix la
del menjador de botifarres...
La cervesa
pot doncs rebre la mateixa noble consideració gastronòmica
que qualsevol altra beguda suposadament refinada.
Com en tot,
les masses piquen. El consum excessiu de cervesa té el mateix efecte
degradant que la mateixa actitud amb altres begudes alcohòliques
com el vi, el cava o els destil·lats. És evident que l’addicció
a l’alcohol, com qualsevol altra addicció, és definitivament
perniciosa, sigui quin sigui el vehicle d'assimilació.
A dalt
|