Centro
de información cerveza y salud; Les
calories i l'alcohol; Cervesa i nutrició;
Cervesa
i hipertensió; Cervesa
i sistema circulatori; Més del mateix;
Actualment, la majoria
dels textos divulgatius sobre la cervesa inclouen un apartat referent als
efectes de la cervesa sobre la salut. Creiem que és una sana iniciativa
que també subscriurem. Es tracta principalment de desfer el tòpic
curiosament escampat que predica que la cervesa és una beguda poc
recomanable socialment i sanitàriament. Hem sentit que l’alcohol
de la cervesa és nociu, hem llegit que la cervesa engreixava molt
i que no era convenient per a la gent que pretenia perdre pes.
Tot i que res d’això
és cert, convé establir aquí mateix una reserva important:
qualsevol cosa presa en excés és perniciosa. Beveu-vos quatre
litres de bona aigua mineral de cop, i veureu l’efecte que fa! Mengeu-vos
dos quilos de taronges ben bones de València, i veureu com us feu
un fart de córrer al reservat! I això que l’aigua i les taronges
tenen bona fama!
Qualsevol
cosa que vulguem ingerir ha de ser presa amb mesura; cada cosa i cada persona
tenen una mesura.
Cal respectar doncs amb
seny i coneixement la mesura de cada cosa. Per bona que trobem la cervesa,
no en recomanarem mai, ni en el nostre establiment, ni en aquestes pàgines,
un ús que podria ser perjudicial per a la salut.
Però anem al gra.
Des de fa més de quinze anys, s’han fet estudis per establir científicament
la relació de la cervesa amb la nostra salut. Aquests estudis s’han
fet en universitats dels països on es consumeix més cervesa:
Alemanya, Regne Unit, Austràlia, etc. A l’estat espanyol, L’ESCOLA
SUPERIOR DE CERVESA I MALTA, té una pàgina WEB en la
que divulga un estudi bibliogràfic realitzat pel seu director, JAVIER
POSADA, que nosaltres resumim, adaptem i traduïm a continuació.
Pels que hi vulguin accedir directament, ve’t aquí l’adreça
completa:
CENTRO
DE INFORMACIÓN CERVEZA I SALUD
AP. COR. 61210
28080 MADRID
tel.91 383 30 32
web: www.cervezaysalud.com
cor.elect : CERVEZA-SALUD@EU.BM.COM
El primer concepte que
hem de posar en evidència és que les bones cerveses són
NATURALS. Els ingredients que les componen són AIGUA, CEREALS crus
o maltejats, HERBES i/o espècies i FERMENTS. Tot productes que ens
dóna la mare natura.
Retorn
a dalt
Les
calories i l’alcohol.
Un dels principals prejudicis
que argüeixen és que la cervesa engreixa una barbaritat. Hom
parla de la panxa cervesera, acusant la cervesa del ventrot que exhibeixen
alguns súbdits de països productors d’aquesta beguda.
No
hi ha cap estudi científic seriós que confirmi aquest tòpic.
La cervesa
conté 42 Kcal per 100 ml.
Aproximadament
la mateixa quantitat que un suc de taronja.
Per tant, la famosa "panxa
del bevedor de cervesa" no té res a veure amb la cervesa. En canvi,
sí que té una relació directa amb el que hom ingereix
acompanyat de cervesa. Aquests aliments, en alguns països, solen ser
força grassos. I això sí que crea panxa!
El que actualment anomenem
"panxa cervesera" no existeix. Aquesta corpulència és causada
per l’alt contingut calòric d’aliments rics en grassa.
Dr. Josef Keul. Divisió
de medecina esportiva i de rehabilitació de la clínica de
Freiburg im Breisgau.
Un gran nombre d’estudis
documenten el fet que el consum moderat de cervesa no afecta el pes de
la persona, atès que, 1 litre de cervesa aporta entre 400 i 500
Kcal. Aproximadament el que aportaria la mateixa quantitat de suc de taronja.
La gent que pretén
aprimar-se i mantenir alhora un consum moderat d’alcohol, haurà
de reduir les calories dels aliments sense per això convertir-se
en abstèmia.
Universitat de
Zürich.
Cal però esmentar
el fet que, si bé la cervesa engreixa poc, el llúpol és
un potenciador de la gana. Antigament hom en donava infusions als nens
desganats. De manera que el llúpol dóna gana!
El
que engreixa no és doncs la cervesa sinó allò que
no podem evitar d'ingerir després d'haver-ne begut.
El consum moderat d’alcohol
també condueix a una composició diferent del cos, reduint
precisament la proporció de grassa. L’alcohol té un efecte
repressiu sobre el metabolisme de les grasses, reduint-ne la proporció
i ajudant al mateix temps la regulació sobre la pressió arterial.
Recentment hom ha reportat
sobre els efectes beneficiosos en el metabolisme de la sang i dels sucres,
sobre la coagulació de la sang i la regulació de la pressió
arterial.
J.Keul.
Aquests estudis han demostrat
que les persones que consumeixen alcohol moderadament presenten una menor
incidència d’úlceres d’estómac i no solen tenir hipertensió
arterial. La ingestió moderada d’alcohol augmenta la taxa en la
sang de LAD conegut com a "colesterol bo" i això disminueix el perill
de malalties coronàries.
Segons les fonts, la quantitat
d’alcohol que hom pot ingerir al dia se situa entre 20 i 80 g. d’etanol.
Cosa que ens situa, per una cervesa d’una mitjana de 5º, cap al litre
diari de cervesa. Lògicament, si la cervesa té més
grau, cal beure’n menys que això, i si és fluixeta, podem
beure’n més. En el cas de les dones, és molt possible que
aquestes quantitats siguin inferiors.
Retorn
a dalt
Taula comparativa
de valors energètics de begudes alcohòliques
|
Energia Kcal/lit. |
Alcohol vol.en % |
Cervesa rossa |
380 |
3,5
- 4,8 |
Vi negre lleuger |
580 |
8
- 10 |
Vi negre fort |
700 |
11
- 13,5 |
Vi blanc sec |
700 |
8
- 10 |
Vi blanc semi |
740 |
10
- 12 |
Cava semi |
780 |
10
- 12 |
Destil·lats |
2780 |
43 |
Font:
Nährwerttabelle SVE
Cervesa
i nutrició
Un dels principals investigadors
sobre la cervesa, el Professor Anton Piendl, de l’Institut per a la Tecnologia
cervesera i microbiologia de la Universitat Tècnica de München-Weihenstephan
(Alemanya) destaca els components positius de la cervesa per a la salut:
Llúpol:
La cervesa és l'única beguda que conté llúpol,
un sedant suau i un amargant estimulant de l’apetit.
Malt: Proporciona
a la cervesa els hidrats de carbó, minerals, oligoelements, àcids
orgànics i vitamines importants per a la vida.
Aigua: Aquesta
constitueix el 92% de la cervesa. El poder refrescant de la cervesa es
deu, tant al seu alt contingut en aigua com als minerals que conté.
Contingut calòric
: cada 100g. de cervesa contenen 43,4 Kcal, menys que un got de suc de
poma, llet o un refresc de cola. A més, la cervesa funciona com
un diürètic i estimula la gana.
Components proteics
: La cervesa és pobre en continguts proteics tot i que alguns aminoàcids
essencials i molts de no essencials hi siguin presents. Per tant, la cervesa
és adequada per una dieta baixa en proteïnes.
Minerals i oligoelements
: La cervesa conté més de 30 minerals entre els oligoelements,
la majoria d‘entre ells procedents dels cereals. 1 litre de cervesa satisfà
gairebé la meitat de les necessitats quotidianes en MAGNESI d’un
adult, un 40% de les necessitats de FOSFOR (P) i un 20% de POTASSI (K)
- Essent rica en potassi
i pobra en sodi, la cervesa és diürètica.
- Essent pobra en calç
i rica en magnesi, té valor preventiu contra tota classe de malalties
del cor i contra la formació de càlculs i pedres en les vies
urinàries.
Vitamines : La
cervesa presenta totes les vitamines importants del grup B. A part d’això,
també conté vitamines A, D i E. Per exemple, amb un litre
de cervesa, hom pot cobrir el 35% de la necessitat diària en vitamina
B6, el 20% de vitamina B2 i el 60% de la niacina. Un litre de cervesa conté
210 mg. de vitamines i compostos similars.
Gas carbònic:
La cervesa conté aproximadament 0,5g de CO2 per 100g
de beguda, cosa que li dóna una característica refrescant.
A més, el gas carbònic afavoreix la circulació sanguínia
de la membrana de la mucosa bucal, promou la salivació, estimula
la formació d’àcid a l’estómac i n’accelera el buidat,
tot plegat favorable a una bona digestió.
Polifenols : El
contingut, de l’ordre de 150-153mg/l, és relativament alt. Els polifenols
són efectius contra les malalties circulatòries i el càncer.
Retorn
a dalt
Cervesa
i hipertensió
La hipertensió
pot conduir a la apoplèxia, a malalties del cor i a disfuncions
renals. Cada cop queda més clara la relació entre la hipertensió
i el SODI (Na).
La cervesa té un
contingut molt baix de Sodi (16 vegades menys que la llet!), i presa de
forma moderada, no és perjudicial per al cor i, per tant, es pot
incloure en una dieta baixa en Sodi.
Un consum moderat de cervesa
ocasiona un desplaçament dels electròlits (magnesi, potassi,
sodi i calci) en la sang i l’orina. Amb l’augment de la quantitat d’orina
expulsada, es produeix un augment de les pèrdues de Sodi, mentre
que el potassi i el magnesi no són afectats.
Retorn
a dalt
Cervesa
i sistema circulatori.
L’HOMOCISTEINA és
un aminoàcid la presència del qual és associada amb
un més gran risc de processos derivats de lesions o danys vasculars.
En un estudi realitzat sobre alcohòlics crònics (Déu
ens guard de convertir-nos-hi !), s’ha observat una concentració
significativament més baixa d’aquest aminoàcid en els bevedors
de cervesa que en els bevedors de vins i licors. És probable que
la presència de vitamines i d’àcid fòlic intervinguin
en aquesta feliç diferència. En qualsevol cas, l’alcoholisme,
fins i tot a base de cervesa, ha de quedar descartat del comportament civilitzat.
El consum moderat d’alcohol
pot arribar a reduir fins a un 60% el risc de lesions coronàries.
Els que beuen només
cinc o sis begudes alcohòliques per setmana, tenen un risc inferior,
fins a un 53% menys, de morir de malalties relacionades amb el cor.
Eric Rimm. Harvard
Medical School, Boston.
El consum moderat de
cervesa pot substituir l’aspirina (àcid acetil-salicilic) en la
prevenció d’infarts.
Keul. Freiburg.
A Espanya, la Societat
Espanyola d’Arteriosclerosi (SEA) contempla la cervesa dins del grup d’aliments
considerats com a aconsellables i recomana un consum mitjà de dues
unitats al dia (una unitat equival a 10g d’etanol).
Retorn
a dalt
Més
del mateix
La cervesa conté
també FOLATS que redueixen el risc d’anèmia megaloblàstica
i de malformacions en la medul·la espinal. Un litre de cervesa (en
diverses preses) aporta el 15% dels folats recomanables per a un adult
normal i el 10,9% dels que necessita una dona lactant.
Els POLIFENOLS actuen
com a antioxidants i podrien potencialment reduir els fenòmens oxidatius
responsables de l’envelliment. 1 litre de cervesa pot aportar a la nostra
dieta diària el 20% del consum mitjà total de polifenols.
La FIBRA SOLUBLE continguda
en la cervesa ajuda a evitar el restrenyiment i, a conseqüència,
disminueix la incidència de càncer de colon, de diverticulosi
i rebaixa la colesterolhèmia. El consum recomanat de fibra dietètica
és de 30g al dia. Una tercera part d’això ha de ser soluble.
Un litre de cervesa pot arribar a aportar el 60% de la fibra soluble diàriament
necessària.
La cervesa conté
un "sucre" anomenat MALTODEXTRINA que es metabolitza (o sigui que entra
en la química del nostre cos) de forma més lenta que la glucosa
cosa que, en cas d’esforç, ajuda a prevenir la hipoglicèmia.
Aquesta propietat ha fet que es proposés que la cervesa sense alcohol
fos inclosa en la dieta dels esportistes.
En un estudi recent publicat
pel Departament Japonès de Ciències de la Nutrició
i de l’Alimentació, hom suggereix que els pigments formats
durant el procés de torrar del malt fosc (melanoïdines) poden,
quan es consumeixen en cerveses negres, inhibir la formació de càries.
La cervesa també
conté SILICI, un element essencial puix que participa en els processos
de calcificació i possiblement en l'estructura dels teixits connectius
( ?). La cervesa conté aproximadament 36mg/l de Silici biodisponible.
Un litre de cervesa cobreix sobradament les nostres necessitats diàries
d’aquest oligoelement.
Des d’un punt de vista
nutricional, la cervesa no és un aliment complet, desenganyem-nos,
però és un complement valuós per les seves vitamines,
els seus hidrats de carbó, aminoàcids, el seu baix contingut
en sodi i importants oligoelements. El consum moderat de cervesa disminueix
l'excitabilitat, facilita la relaxació i augmenta la cordialitat
i el bon humor.
Retorn
a dalt
Nosaltres voldríem
retenir principalment els punts següents :
a) La
cervesa no engreixa més que el suc de taronja.
b) El
contingut en alcohol és baix.
c) La
cervesa afavoreix el bon humor, la relaxació i la cordialitat.
d) Com
amb totes les begudes alcohòliques, la cervesa ha de ser beguda
amb seny.
Nosaltres
recomanem la
DEGUSTACIÓ.
|