LA PÀGINA MÉS CERVESERA DELS PAÏSOS CATALANS
ACOLLIDA
TAULA DE MATÈRIES
HISTÒRIA
ELABORACIÓ
ELABORACIÓ CASOLANA
ESTILS O TIPUS DE CERVESA
EL GUST I L'OLFACTE. COM FUNCIONEM 
LA DEGUSTACIÓ
DICCIONARI 
IMPLICACIONS SOCIO-CULTURALS
ESOTÈRICA DE LA CERVESA
CERVESA I SALUT
INTERNET
CURSETS DE DEGUSTACIÓ
CERVESA I CUINA
ARTICLES DE PREMSA
BIBLIOGRAFIA
REINHEITSGEBOT
 
HISTÒRIA
Versió completa
Resum Complet
Introducció
Sumer Babilònia Israel
Egipte Grècia Europa prerromana Celtes Pobles del Nord
Arribada del cristisnisme Amèrica Inques Maies Avui
Kalevala Sant Arnau Gambrinus Shakespeare Zythos
La cervesa del rei Mides Bierhexen, les bruixes cerveseres Reinheitsgebot 1516
Estudi històric
Bíblia i cervesa Pa, cervesa i Ninkasi. Discussió sobre els orígens de la cervesa
Germànics i Nòrdics
Quan els Danesos i els Saxons anaren a fer xerinola a Brittània, després que els Romans se’n anessin, no només importaren una ja llarga tradició de fabricació i consum de la cervesa, sinó també una paraula, ÖL, de la qual derivà ALE.

Pot ser que això entri en contradicció amb el que referim més avall sobre la paraula flamenca AEL i tot plegat. Però, noi, que s’aclareixin els historiadors !

Els pobles Germànics i els Escandinaus solien afegir una barreja d’herbes conegut com Grut, o Gruit. Fins i tot ens han dit que algun cerveser encara ho fa avui en dia!

Com ja ho hem apuntat, durant segles, el braceig serà una cosa de dones i domèstica, així com la fabricació del pa. I les dones que feien les millors cerveses eren conegudes. I quan havien fet el seu cru, a l’actual Anglaterra, ho anunciaven penjant una escombra o una branca de bruc o alzina damunt la porta d’entrada a tall d’anunci comercial.

Apartat precedent