L’arqueòleg Patrick McGovern, de la Universitat
de Pennsylvània, ha aconseguit, gràcies a una alta tecnologia,
desxifrar el menú del banquet funerari del rei Midas, que correspon
al rei MITA. Aquest rei va viure cap a 700 anys abans de JC i està
enterrat sota la colina de Gordion, a 96 km d’Ankara, a Turquia.
La cambra sepulcral es va trobar fa 42 anys
(1957) però només la tècnica actual ha permès
analitzar completament les restes orgàniques recollides. El
cos apareix envoltat d’aliments i begudes que són la seva ració,
l’ofrena de la seva pròpia àgape per complir el camí
cap al més enllà. ( Interpretacions més recents apunten
cap al fet que es tracti de l'àgape de despedida que hom prengué
just abans de l'enterrament). Hi ha vi i CERVESA, sopa de llenties, xai
a la brasa picant, oli d’oliva, mel, formatge de cabra, fonoll o anís
i créixems (o créixens), i una beguda basada en el safrà.
(Nature Dec. 1999. Nº402 pp. 863-864) (Nature Nov. 1992 Nº 360
p24)
objectes
funeraris de la tomba del rei Mides.
Aquesta cervesa ha estat recreada per la cerveseria
Dogfish Head de Delawere. Els ingredients foren aportats des d’Anglaterra,
Califòrnia, Itàlia i l’Índia.
Fou batejada "King Midas Golden Elixir" i té
un gust semblant al de la sidra i gasificada com un cava. És fabricada
barrejant suc de raïm fermentat (vi), cervesa, mel, herbes i espècies.
(Bar & Beer nº9 Desembre-Gener 2001)
El rei Mides en persona
|
|