Parlar de la història de la cervesa
a partir del segle XIX, és descriure la evolució de la seva
industrialització i de la tecnificació de la seva producció.
També seria parlar de les diverses crisis lligades a les diverses
guerres que assolaren Europa i també de la substitució o
desaparició de molts crus d’alta fermentació per altres de
baixa fermentació. No són aspectes que ens interessin especialment.
Tot i així, n’hem de dir alguna cosa amb el ben entès que
no pretenem ser complets, ni molt menys. També podríem fer
un repàs de l’evolució de cada empresa productora i establir
un catàleg dels seus productes. Però no ho farem. Per a qui
hi tingui algun interès, assenyalarem algunes adreces WEB molt completes
en aquest aspecte, en les que hom podrà trobar llistes de fins a
850 productes amb valoració gustativa i tot.
Una altra línia historicista consistiria
en estudiar les quantitats de cervesa que es produeixen a cada país
i com evoluciona el "mercat". En donarem alguna indicació, però
també us remetrem a pàgines extenses i completes al respecte.
En aquest ordre d’idees la màteixa associació belga de cervesers
distingeix dos tipus fonamentals de producció : les cerveses
de degustació i les cerveses destinades a calmar la set.
Aquestes últimes són les que es
produeixen més en el món occidental. Solen ser LAGER de baixa
graduació alcohòlica que es fan per milers de milions d’hectòlitres
i que, per això mateix, no poden arribar a quotes gaire altes de
qualitat i de complexitat en el gust. Poden ser agradables, refrescants,
acceptables, però sovint són desproveïdes d’interès
per als que volen tastar. Són l’equivalent del vi de taula... Són
grans cerveses per les quantitats astronòmiques de la seva producció
però no presenten gaires punts de comparació possibles amb
crus menys coneguts però de fabricació més acurada.
I no cal parlar de cap semblança amb cerveses fetes artesanalment.
Aquests tipus de cerveseries s’han constituït
en grans consorcis industrials i financers i han anat absorbint petites
cerveseries, conservant-ne testimonialment en algun cas la producció
específica, com per que no sigui dit que no atenen el producte fi.
Però sovint en aquests casos, el cru artesà ha hagut de sacrificar
algun ingredient o alguna etapa a l’altar de la productivitat o de la rendibilitat
de forma que han perdut algun aspecte gustatiu que el degustador avisat
ha sabut identificar.
Suposem que aquesta concentració de la
producció era necessària i ha permès sobreviure a
la tremenda competència en el sector mitjançant inversions
milionàries en màquines de producció i sistemes de
distribució. Alguna cosa positiva té doncs aquest procés
que, a més, ens permet degustar aquí i ara, cerveses que
fa tan sols 10 anys no sospitàvem que existissin - almenys els que
no havien visitat "països cervesers." Fins i tot existeix la possibilitat
de degustar cerveses, importades directament, del barril i d’una qualitat
força acceptable.
A títol d’exemple, a Bèlgica,
en 1907, no hi havia menys de 3’387 establiments productors de cervesa
que produïen la respectable quantitat de 14’617 milions d’hectòlitres
a l’any. En 1992, aquesta mateixa quantitat era elaborada en 126 sales
de braceig. Per tant han desaparegut només a Bèlgica, paradís
de la cervesa, nogensmenys de 3261 productors en 90 anys ! I l’única
cerveseria belga que encara disposa de malteria pròpia és
la INTERBREW, fundada en 1988, i que és un conglomerat de ARTOIS,
PIEDBOEUF, DE KLUIS, BUSH-DUBUISSON, CHIMAY ( !), DU BOCQ, HAACHT, MARTENS,
MOORTGAT i PALM.
Hi ha altres multinacionals de la cervesa com
la GUINESS que només es dedica al seu propi producte, o que s’associen
com SPATEN i FRANZISKANER, BASS i TENNENT que també distribueixen
CAFFREY’S (Eire) i STAROPRAMEN (Txèquia) o bé ALKEN, associat
amb MAES (Bel.) i KRONENBOURG (fr.) o encara HEINECKEN (Hol.) que ha absorbit
AMSTEL i MURPHY’S i acabarà absorbint ÀGUILA. (La Murphy’s
ja ni es fa a Irlanda). Després també hi ha els imperis de
CARLSBERG a Dinamarca, PAULANER o WAHRSTEINER a Alemanya etc. Acabarem
indicant que el famós parc temàtic de Salou i Vila Seca pertany
en part a una empresa que es diu ANHEUSER-BUSH, dos cervesers que es van
associar (mitjançant casori dels respectius hereus, si no ens errem)
per fabricar la famosa BUDWEISER americana que, com ja ho hem dit, no té
res a veure amb el poble Txec de BUDWAR (Budweis en Alemany). A mesura
que anirem sabent misteris d’aquests, us en anirem informant aquí
mateix, però hem de repetir que no ens interessa gaire. (Tot i que
són coses que podeu anar deduint simplement llegint les etiquetes)
Anotem encara per la petita història que les cerveses txèques
ja gairebé han passat totes sota control estranger : Staropramen
de Praga és de la BASS, ja ho hem dit, i PILSENER URQUELL, l’original,
la referència, pertany ara a SOUTH AFRICAN BREWERS, una altra multinacional.
Ja veurem que passarà...
L’altre grup de cerveses és el que ens
atrau. L’associació de cervesers de Bèlgica en diu cerveses
de degustació. Sense desmerèixer les altres, són les
cerveses que ofereixen més matèria als esperits i paladars
curiosos. Aquest tipus de cervesa, no ens càpiga dubte, també
ha sofert el procés de concentració descrit més amunt.
I com ja ho hem dit, encara que no ens agradi, devia ser necessari. Però
aquestes cerveseries han optat per donar preferència a la qualitat
tot i que no han perdut de vista la necessitat de fer negoci. Però
des dels anys 80 observem com aquestes empreses apadrinen una nova aproximació
a la cervesa que fins llavors només practicaven els entesos (per
sort prou nombrosos) i la gent que de manera consuetudinària consumien
aquests productes. La gent del país en altres paraules. Simplement
van decidir comercialitzar l’aspecte degustatiu del seu producte i retirar-li
la màla fama baixament tavernera que tenia :
<<la
cervesa feta amb saviesa es beu amb seny.>>
Aquest és el lema de la seva darrera
campanya.
També s’ha promogut estudis en tots els
països principals productors de cervesa com Anglaterra, Alemanya,
Austràlia, EEUU etc. que pretenen desfer els tòpics negatius
que afecten la cervesa. En efecte, s’ha dit i s’ha escrit, fins i tot en
llocs prou seriosos, que la cervesa engreixava molt, que l’alcohol de la
cervesa era dolent i podia provocar ressaques devastadores, en definitiva
que era poc menys dolenta que l’absenta (aquesta sí que ho és
molt).
Doncs queda demostrat científicament
que res de tot això és veritat. Els estudis esmentats, realitzats
en instituts politècnics, mèdics i/o universitaris han posat
en evidència que no només la cervesa està lluny de
ser dolenta per a la salut sinó que, presa amb la moderació
que requereix el seu baix contingut en alcohol, pot ser beneficiosa i que,
lluny de ser aquella mixtura de taverna "populatxera" de mala fama, podia
ser objecte de tast i d’apreciació per part dels esperits més
bastos com dels més sofisticats. Tot això per donar a entendre
doncs que la cervesa té les mateixes lletres de noblesa que el vi,
el cava, el te o el cafè. Ni més ni menys. Això ha
fet que s’ha estès la idea que es pot o que s’ha de degustar la
cervesa.
També existeix un altre moviment força
interessant que volem esmentar aquí i que segurament prendrà
cada cop més importància. Nosaltres mateixos ens hi hem adherit
amb entusiasme. Es tracta de fer-se la cervesa un mateix, a casa o en micro-cerveseries.
És com una represa de velles costums en les que hom es feia la cervesa
com es feia el pa o el vi. En Anglès es parla de HOMEBREWING i en
Alemany HAUSBRAUEN. En l'actualitat és a la xarxa l'activitat més
efervescent de les pàgines sobre cervesa. N'hi ha a dotzenes on
es poden trobar consells indicacions i recomanacions sobre elaboració
casolana, sobre receptes i el que es vulgui. I de moment, com en aquesta
mateixa pàgina, la gent és generosa i tota aquesta informació
és de franc. D'aquí a poc temps començarem nosaltres
a fornir informació al respecte en llengüa Balear-Catalana-Valenciana. |