LA PÀGINA MÉS CERVESERA DELS PAÏSOS CATALANS
ACOLLIDA
TAULA DE MATÈRIES
HISTÒRIA
ELABORACIÓ
ELABORACIÓ CASOLANA
ESTILS O TIPUS DE CERVESA
EL GUST I L'OLFACTE. COM FUNCIONEM
LA DEGUSTACIÓ
DICCIONARI 
IMPLICACIONS SOCIO-CULTURALS
ESOTÈRICA DE LA CERVESA
CERVESA I SALUT
INTERNET
CURSETS DE DEGUSTACIÓ
CERVESA I CUINA
ARTICLES DE PREMSA
BIBLIOGRAFIA
REINHEITSGEBOT
ELABORACIO DE LA CERVESA
Resum Complet; introducció Ingredients Procés
El Malt. Com es fa.
Versió 1         Versió 2
Malt i most (producció del most) Aigua (brewing liquor) Ferment 1
Ferment 2
Llúpol; varietats+història Llúpol. Taula de varietats Llúpol. La planta. Conreu Taula de malts
Química 1 Química 2 Química 3 Química 4
Els ingredients.
L’ORDI EL MALT EL LLÚPOL L'AIGUA EL FERMENT

Més amunt hem parlat de cereals. En efecte, els que llegeixin la pàgina històrica veuran que gairebé qualsevol cereal va bé per fermentar amb aigua. El secret és que dugui MIDÓ. Tot i així, el que anomenem cervesa en les civilitzacions occidentals és majoritàriament feta a base d’ORDI.
 
ORDI :Planta herbàcia anual de la família de les Gramínies (Hordeum hexasticum, Hordeum Dysticum i Hordeum vulgare), d’arrel fibrosa, tiges robustes, fulles allargades i espigues amb llargues arestes, espícules fèrtils. L’ordi presenta un 67% d’hidrats de carbó i un 13% de proteïnes segons les varietats. Les que duen més proteïnes serveixen per al farratge.

L’ordi és l’ànima de la cervesa, diuen. Potencialment, l’ordi duu totes les propietats de la cervesa. Hom diferència l’ordi d’hivern (que es recull al mes de setembre) i el d’estiu (que es recull entre març i abril). La varietat més utilitzada és la de "dues línies" (dysticum) i d’estiu. Té grans grossos i rodons i, per tant, més contingut en matèria útil. Es valora el tipus d’ordi per la seva resistència a malalties i paràsits, la seva estabilitat, productivitat, grandària, permeabilitat a l’aigua, contingut en proteïnes i capacitat de germinació.

L’ordi té nombrosos components alimentaris com hidrats de carbó, minerals, oligoelements i vitamines. Tot plegat elements que faran de la cervesa una beguda sana (sempre que es begui amb moderació. El meu pare ja deia que "totes les masses piquen").

L’ordi existeix sota dues formes bàsiques: en dues línies i en sis línies. No es tracta de les línies dels solcs. És la implantació dels grans al llarg de la tija : en dues o sis línies. Lògicament, la varietat en sis línies és més productiva mentre que l’altra no ho és tant i, per tant és més cara. Cada cerveser farà servir la varietat i la collita que més s’adirà al seu objectiu. No ens càpiga cap dubte que darrere d’aquesta simple classificació, s’amaguen dotzenes de varietats d’ordi en el detall de les quals no entrarem ara. (veieu tipus de malt)

El cerveser pot usar altres cereals. L’ordi dóna sabors suaus dolços i nets, el blat (forment) afegeix una nota àcida; la civada (avena) dóna una suavitat oliosa i sedosa (només es fa servir en petites quantitats i per cerveses especials)  ; el sègol aporta un cert sabor picant i encara s’usa menys.

El blat de moro (moresc o panís segons els llocs) i l’arròs s’utilitzen en abundància en l’actualitat. La raó del seu ús és certament la disponibilitat d’aquests grans i el seu baix cost i la gairebé nul·la aportació gustativa al producte final. Solen donar unes cerveses més lleugeres de sabor i de cos. (Especialment Light Lagers Americanes i marques molt industrials d’arreu el món).