ELABORACIÓ
DE LA CERVESA
Algunes
coses més sobre el llúpol
Com que hem aconseguit una mica més d’informació,
us l’hem traduïda i adaptada de l’Alemany i de l’Anglès.
El Llúpol, història
i conreu.
Verband Deutscher Hopfenpflanzer www.german-hops.org
Història; La
planta;
Lupulina;
Conreu
del llúpol.
Història
Els Babilonis i els Egipcis ja feien servir
el llúpol com a planta aromàtica en el braceig.
Originalment, el llúpol salvatge devia
créixer en les valls humides de pròxim orient.
A Alemanya, el conreu del llúpol fou
introduït molt probablement a l’època de les grans migracions
pels "WENDEN" (Vèneds? NDT). Presoners de guerra d’aquesta ètnia
degueren haver sembrat plantacions de llúpol en l’actual territori
d’Alemanya.
En 1516, el comte de Baviera Guillem IV va promulgar
l’anomenada llei de puresa en la que consta que, per a fer cervesa, hom
només podia usar ordi, aigua i llúpol.
El llúpol és un ingredient delicat
i, a l’època dels transports lents, no podia viatjar gaire, de manera
que, en les zones cerveseres s’instal·laren ràpidament també
conreus de llúpol per tenir-lo a ma.
Al final de l’Edat Mitja, el conreu del llúpol
s’escampà al Nord d’Alemanya.
Segons estadístiques administratives
datant de 1814-1815, hom pot establir que, al Sud d’Alemanya, es cultivava
llúpol des de PASSAU fins a la conca del RHIN. Especialment a WASSERBURG,
MEMMINGEN i NÜRNBERG.
Amb la millora dels transports arribà
també un augment de la demanda, especialment des de l’estranger
(per als Alemanys. NDT). Així és com s’han definit unes zones
on el conreu del llúpol s’ha instal·lat de forma definitiva.
En aquestes zones, el clima, la composició del sòl i altres
paràmetres estructurals afavorien aquesta instal·lació
definitiva d’una producció de qualitat.
Avui, a Alemanya, les zones d’especialització
més conegudes són les de TETTNANG (Baden-Würtemberg),
ELBE-SAALE (Thüringen, Sachsen, Sachsenanhalt) així com a Baviera,
les zones de SPALT, HERSBRUCK i HALLERTAU. Aquesta darrera és la
zona de més producció del món (17.800 hectàrees).
A dalt
La planta.
El llúpol, Humulus Lupulus, pertany
a la família del Cànem (CANNABINACEAE) de l’ordre de les
URTICÀCIES (URTICACEAE). El llúpol és una planta dioïca,
cosa que significa que les flors mascles i les femmelles creixen sobre
plantes diferents. Les flors femelles del llúpol s’agrupen en inflorescències
múltiples com pinyes que tenen un gran valor mentre no són
fecundades. (A Alemanya. En altres llocs com Anglaterra o Bèlgica,
a vegades, es fa servir llúpol fecundat que és més
fort i amarg. NDT)
La planta pot arribar a viure 50 anys. Normalment
però, les plantes són productives entre 15 i 20 anys. Passat
aquest temps, són substituïdes.
De fet, mentre són productives, el cultivador
només conserva els peus d’un any per l’altre, com en el conreu del
raïm. Les parts més aèries són podades cada any.
A la primavera, la saba puja de les rels al
peu visible fins a l’altura d’un metre. Aquestes arrels principals solen
enfonsar-se fins a 4m. en el sòl. Prop d’aquesta rel principal,
a ran de terra, creixen anualment unes rels secundàries i superficials
que ajuden durant el creixement de les parts aèries de la planta.
En efecte, les branques que, a la primavera,
surten del peu, hom fan a gran velocitat (10cm. al dia). El creixement
comença a l’Abril i a finals de Juliol, la planta pot atànyer
els 7m d’altura.
El llúpol floreix entre mitjan i finals
de Juliol. Les flors femelles s’agrupen en "pinyes" de fins a 60 unitats.
Aquestes "pinyes" es desenvolupen fins a finals d’Agost, principis de Setembre.
Llavors és quan tenen el màxim valor per a la indústria
cervesera.
Degut a la profunditat del sistema d’arrels,
el llúpol necessita terres profundes i toves, que es deixin perforar
per les rels. Les terres denses no permetrien el desenvolupament normal
de les arrels.
El llúpol necessita un clima amb freqüents
precipitacions per permetre una alta producció i una bona aportació
d’elements amargs; també vol prou sol per a la producció
d’elements aromàtics. Les millores condicions per un llúpol
amb extraordinàries qualitats aromàtiques es dona en la regió
de SPALT. Però essent les precipitacions més aviat pobres
(650mm/any/m2), la producció no és molt alta.
La zona de HALLERTAU rep molt de sol i unes
precipitacions fins a 800mm/any/m2 i permet una gran producció
de llúpol aromàtic. La producció de llúpol
és doncs tributària del temps i, per tant és subjecta
a canvis anuals de quantitat i qualitat que afecten tot el sector cerveser.
El llúpol proporciona a la cervesa el
seu característic gust amarg i la seva aroma. El 99,5% de la producció
de llúpol va encaminada cap a la indústria cervesera. La
resta va cap a la indústria farmacèutica. A
dalt
Lupulina
Un dels principis actius que hom busca en el
llúpol és la LUPULINA. (En Alemany, HOPFENMEHL = farina de
llúpol). La lupulina aporta
a) Elements amargs (àcids
a ). Amargor, formació de l’escuma, conservació.
b) Elements aromàtics.
Èsters i olis. Olor, aroma, gust.
c) Tanins. Conservació
i clarificació (?).
El que hom reté de la planta (aprox.
450g de llúpol sec) serveix per a 400 litres de cervesa.
De les formes salvatges que encara creixen en
llocs humits, hom va desenvolupar empíricament, durant molts segles,
les formes actuals. Aquests tipus anomenats "regionals" aromàtics
que resulten de la selecció geogràfica descrita més
amunt ten en un aroma deliciós tot i mantenir, en alguns casos fins
a 3,6% d’ àcids a , responsables, com hem dit, de l’amargor.
A banda d’aquests tipus aromàtics, hom
obtingué, per creuaments, varietats més amargues (entre 6
i 10% d’ àcids a ) i amb menys aromes. Aquestes varietats dels anys
1970 són avui en dia substituïdes per varietats que presenten
noves característiques gustatives i que suporten millor els paràsits
i les malalties.
Les plantes noves seleccionades surten d’un
sol i únic brot que després hom multiplica per plançons
extrets de la planta original. És un procediment llarg i laboriós.
A
dalt
Conreu
del llúpol.
El llúpol és una planta enfiladissa.
Per tant, per conrear-la, cal disposar un entramat de fils de ferro per
suportar la planta. Aquesta bastida ha de ser prou forta atès que
en la seva màxima esplendor, ha de suportar fins a 40 tones per
hectàrea. Quan plou o quan hi ha oratge, hom calcula que el pes
pot arribar a 100 tones per hectàrea.
Les bastides per al llúpol han de mesura
fins a 7 metres d’altura. P Per hectàrea, hi ha 110 estaques verticals
que sostenen una xarxa de filferro. A cada punta de la renglera, la xarxa
està amarrada a terra. Les estaques són d’avet o de pi i
són impregnades de brea o d’alguna altra cosa que les protegeixi
de la intempèrie. Per a la xarxa, hom empra 600 kg per hectàrea
de fil d’acer i 550 kg de brides. Una plantació costa tot plegat
25.000 DM per hectàrea i té un temps de vida d’uns 25 anys.
Abans de la primavera, hom procedeix a la poda
i a llaurar. Ambdues operacions són mecanitzades avui en dia. Les
branques podades serveixen per a fer nous esqueixos. Per hectàrea,
hom planta entre 1800 i 2000 plantes de llúpol.
De cada peu surten a la Primavera entre 40 i
60 brots. Per a un creixement normal, només es poden deixar entre
4 i 6 brots. Els altres es tallen. Els brots "útils" són
conduïts sobre la xarxa, i si hi ha hagut maltempsada, cal "reconduïr-los",
o sigui, lligar-los a la xarxa.
Del peu sempre tornen a néixer nous brots
que, si es deixen, són subjectes a malalties i a plagues a part
que absorbeixen l’energia que convindria que anés cap als brots
"bons". Per tant s’han d’eliminar manualment o químicament.
Com ho veiem, el treball del conreu del llúpol
ha de ser constant. En zones tradicionals d’aquest conreu, solen dir: "
der Hopfen will jeden Tag seinen Herrn sehen", el llúpol vol veure
el seu amo cada dia.
El llúpol sol tenir malalties i paràsits.
La "pernospora" (no he trobat traducció)
és una malaltia que arribà a Alemanya en 1924. Es produeix
en estius humits i calents. Aquesta malaltia es manifesta amb la mutilació
dels brots. Aquesta malaltia és especialment perniciosa quan afecta
les flors. Pot destruir completament una collita.
Des de 1952, també existeix la "Hopfenwelke",
(marciment del llúpol) deguda a un fong (Verticillium Alboatrum)
que destrueix els canals de distribució de la saba de la planta
i la mata. Contra aquesta malaltia no hi ha solució química.
La solució ha consistit en desenvolupar varietats resistents a aquest
fong.
Les malalties virals tampoc es poden tractar químicament.
Hom elimina els peus malalts i els substitueix.
També hi ha paràsits animals:
pugó del llúpol, corcó i àcars ataquen segons
els llocs i el temps les parts aèries de la planta. Destrueixen
fulles i "pinyes" i poden ocasionar importants danys si no es combaten.
La presència de malalties i paràsits depèn de la confluència
de factors com el temps, el cicle vital dels agents i de la capacitat de
resistència de la planta. La lluita química contra plagues
es coordina a nivell estatal (A Alemanya).
La collita es fa a finals d’Agost, principis
de Setembre. En aquell moment, la "pinya" (Dolde) conté entre 80
i 85% d’aigua. Per evitar que es podreixi, ha de perdre de seguida l’11%
de la seva humitat. Per això l’escalfen a 62 – 65ºC durant
6 hores. Aquestes operacions també són mecanitzades i han
de ser ràpides per que el llúpol no perdi els elements que
interessen la indústria cervesera.
Només una tercera part del llúpol
Alemany és utilitzada en el propi país. La resta és
exportada a més de 100 països del món. Només
el 20% de la collita és usada tal qual. La resta es redueix en PELLETS
o en extracte a fi i efecte que no es perdi cap qualitat.
El llúpol es conrea a més de 50
països. Però els exportadors són Alemanya, USA, Txèquia,
Polònia i Eslovàquia. Els altres països consumeixen
la seva pròpia producció quan en tenen. En efecte, el llúpol
només creix entre les latituds 35 i 55 on la llargada del dia respon
a les necessitats de les flors. Per sota de 35º, els dies són
massa curts i el llúpol no pot florir com cal.
Verband Deutscher Hopfenpflanzer.
Al principi;
A
l'elaboració resumida; A
l'elaboració completa; A
la pàgina principal |