LA PÀGINA MÉS CERVESERA DELS PAÏSOS CATALANS

ACOLLIDA

ELABORACIO DE LA CERVESA

TAULA DE MATÈRIES

Resum

Complet; introducció

Ingredients

Procés

El Malt. Com es fa. Versió1
El malt. Com es fa. Versió 2

Malt i most (producció del most)

Aigua (brewing liquor)

Ferment 1
Ferment 2

Llúpol; varietats+història

Llúpol. Taula de varietats

Llúpol. La planta. Conreu

Taula de malts

Química 1

Química 2

Química 3

Química 4

HISTÒRIA

ELABORACIÓ

ELABORACIÓ CASOLANA

El Malt. Com es fa. Versió 2

Malt

(Brupacks)

L’ingredient bàsic per a fer cervesa és el malt.

El malt seria una abreviació per "ordi maltejat" tot i que hi ha altres cereals que es poden maltejar. El Malt és qui dóna a la cervesa la seva aroma bàsic i determina el seu eventual contingut en alcohol.

Existeixen molts diferents malts que impliquen moltes diferències gustatives en les cerveses i que, per tant, determinen molts tipus diferents de cerveses. A l’origen cal dir que també existeixen moltes varietats d’ordi arreu el món tot i que la majoria d’entre elles no siguin aptes per a l’elaboració de la cervesa. L’ordi destinat al braceig ha de respondre a alguns criteris com ara el baix contingut en nitrogen o la talla uniforme dels grans. Però tot i així, el marge de variació segueix sent molt ample. Hi ha una dotzena o més de varietats d’ordi que es fan servir per a fer malt, cadascuna amb les seves característiques pròpies i úniques. A més, constantment s’estan desenvolupant noves varietats tot i que algunes de les clàssiques segueixen gaudint de la preferència del bracejador com el MARIS OTTER, HALCYON i PIPKIN.

Hi ha diferents mètodes de malteig i diferents tipus de malt que també influeixen sobre el gust de la cervesa. La majoria dels malts són PALE MALT (els de Brupack de qui traduïm aquest text són Anglesos) i són els que conformen la base de la majoria de les cerveses però hi ha altres malts i altres factors que contribueixen a l’infinitat de variacions i de permutacions de colors i gustos i aromes que fan que el braceig sigui tan fascinant.

El malt s’aconsegueix per mitjà de les operacions següents:

Neteja:

La primera feina del maltejador és la de separar l’ordi de tota classe i mena de cossos estranys que sempre l’acompanyen. Uns filtres especials treuen les pedres, la terra i altres detritus abans que l'ordi sigui transferit a uns sitges on el guardaran fins que el necessitin per maltejar.

Remullada:

L’ordi que es vulgui maltejar ha de ser ple i humit. L’aboquen doncs en tines amb aigua fins que el maltejador considera que el grau d’humitat és suficient. L’aigua es canvia sovint per mantenir la frescor.
 
 

Germinació:

El gra humidificat es transfereix a les superfícies de germinació i escampat per tal d’evitar la pujada de temperatura i per poder remoure i remenar millor per que passi l’aire per tot arreu. El gra no pot germinar sense oxigen, i les altes temperatures fan de difícil controlar el creixement embrionic. Durant la germinació es constitueixen enzims que destrueixen o redueixen els midons i les proteïnes a una forma que, originalment el gra, i a posteriori el bracejador poden utilitzar. (Volem dir que el gra ho fa per a ell mateix, per créixer i fer una nova planta, però el bracejador el traeix vilment i se’n aprofita). Aquesta transformació es diu MODIFICACIÓ. Normalment, la germinació dura entre cinc i set dies abans que l’aturin.
 
 

Forneig:

Quan l’ordi ha estat més o menys completament modificat, el duen als forns on serà eixugat per mitjà d’aire calent. Després hom apuja la temperatura del forn per l’anomenat "cop de foc". En Anglès "curing". Ara tenim "ordi maltejat" o "malt d’ordi", o més simplement "malt".
 
 

Varietats de malt:

Vet aquí una llista de malts destinats al braceig casolà d’una de les moltes empreses que es dediquen a aquest mercat.

Malts Pale; Malts Lager; Malts Caramel; Malts de forment; Malts torrats; Malts especials;


ESTILS O TIPUS DE CERVESA

EL GUST I L'OLFACTE. COM FUNCIONEM 

LA DEGUSTACIÓ

DICCIONARI 

IMPLICACIONS SOCIO-CULTURALS

ESOTÈRICA DE LA CERVESA

CERVESA I SALUT

INTERNET

CURSETS DE DEGUSTACIÓ

CERVESA I CUINA

ARTICLES DE PREMSA

BIBLIOGRAFIA

REINHEITSGEBOT

Malts Pale

Maris Otter

5 EBC

Gleam

5 EBC

Halcyon

5 EBC

Pipkin

5 EBC

Golden Promise

5 EBC

Mild Ale

6 EBC

Belgian Pale

7 EBC

Com podem comprovar, es tracta essencialment de varietats que es fan servir per al braceig de cerveses angleses.
 
 

Malts Lager

Els malts Lager es fornegen a més baixes temperatures que els malts Pale cosa que els dóna un aroma més delicat. Els Malts Munic i Viena es fan servir per a cerveses Lager més fosques originals del sud de Baviera.
 

Malts Lager

British Lager Malt

3 EBC

Pilsen (Alemanya/Bèlgica)

2.5 EBC

Viena (Alemanya)

7 EBC

Munic (Alemanya/Bèlgica)

15 – 25 EBC


 

Malts caramel

Els malts "caramel" s’aconsegueixen torrant el malt verd abans de ser eixugat i en un tambor tancat per conservar la humitat de manera que els midons es converteixen en sucres. D’alguna manera, aquests grans ja han estat "macerats" i es poden utilitzar puntualment per aportar gustos especials als mostos.
 

Malts caramel

Carapils (Alemanya)

5 EBC

Carahell (Alemanya)

30 EBC

Caravienne (Bèlgica)

40 EBC

Caramünch (Alemanya)

90 EBC

Weizen caramünch (Alem.)

100 EBC

Crystal

120 EBC

Special B

250 EBC


 

Malts de forment.

El forment resulta més complicat de maltejar que l’ordi perquè no té clofolla. També és més difícil de macerar per la mateixa raó. Els bracejadors bavaresos poden fer servir fins a 70% de malt de forment per a fer les seves WEISSBIER, els bracejadors casolans no solen passar del 50%. El malt de forment és molt apreciat com a adjunt per moltes cerveses atès que promou una bona formació i retenció d’escuma.
 

Malts de forment

Pale Wheat Malt

3 EBC

Dark Wheat Malt

15 EBC


 

Malts torrats:

Els malts torrats es fan servir pel color i per l’aroma. S’obtenen torrant malts Pale o Lager en tambors giratoris a diverses temperatures i durant temps variables per acabar d’arrodonir les seves característiques.
 

Malts torrats:

Ambre

90 EBC

Xocolata

800 EBC

Caramalt torrat (Alemanya)

800 EBC

Sègol torrat (Alemanya)

800 EBC

Forment torrat (Alemanya)

1000 EBC

Malt negre

1400 EBC


 

Malts especials:

Civades maltejades

2 EBC

Malt àcid (Alemanya)

3 EBC

Malt fumat de bavaria (Alemanya)

10 EBC

Malt Biscuit (Bèlgica)

45 EBC

Malt aromàtic (Bèlgica)

50 EBC

Malt melanoidina (Alemanya)

70 EBC

Diversos tipus de malt:

A part d’aquests malts, hom també distribueix i per tant fa servir altres cereals com ara Flocs de blat de moro, Flocs d’ordi, Flocs d’arròs, Forment torrefacte, Ordi torrat, Ordi natural i Forment natural.

En els requadres que precedeixen, haureu endevinat que la segona columna correspon al color expressat en unitats europees: European Brewing Convention, EBC.
 

Retorn al cap de pàgina