ELABORACIÓ DE LA CERVESA
Taula de les varietats de llúpols
Per tal d'entendre tot el que ve a continuació,
és imprescindible llegir la pàgina sobre llúpols. Hem posat ací tota
la informació de la que disposavem, de manera que algunes dades discrepants
han hagut de ser citades indicant la font, algunes fonts no mencionaven
tota la informació i així han quedat espais buits.
Hem compost dues llistes, la
dels llúpols aromatics i la dels llúpols amargs. Però
el llenguatge és traidor: aquesta subdivisió només és
evident en els extrems. Molts llúpols són utilitzables en
proporcions variables per ambdues finalitats.
La informació que segeuix
procedeix bàsicament de les FAQ de Norman Pyle i Glenn Tinseth a
la pàgina de Realbeer: http://www.realbeer.com
Algunes precisions i afegits procedeixen
especialment de les pàgines web que citem més avall o de la
pàgina http://www.howtobrew.com de John Palmer.
Les informacions sobre llúpols
alemanys procedeixen directament de l'Institut für Hopfenforschung de
Hüll.
Com que les nostres fonts són
principalment Nord Americanes, la majoria dels exemples comercials són
d'allà. Nosaltres, a poc a poc, ens anirem informant i posarem exemples
comercials europeus, però és una feina ingent que requereix
molt de temps a la qual, vosaltres lectors, podrieu participar. Ja està
bé que hagi de fer tota la feina jo!
Els llúpols de la primera
llista solen ser doncs considerats llúpols aromàtics tot i
que alguns es fan servir, especialment entre bracejadors casolans, com a
aportadors d’amargor.
Existeix una categoria de llúpols
anomenada “llúpols nobles” que hom considera que ofereixen les millors
aromes. Són les varietats de l’Europa central que marquem amb un asterisc.
El lloc de creixement d’un llúpol és determinant per a la seva
qualitat de manera que només es podran considerar nobles aquestes
varietats en el seu lloc d’origen, d’altra banda facil de localitzar atès
que aquestes varietats duen el nom del lloc que les ha vist nàixer.
Altres varietats poden rebre la
consideració de “nobles” en ser híbrids dels primers. Les
hem marcades amb dos asteriscs.
Les varietats “nobles” són
més apropiades en cerveses que permetran que aquesta qualitat es
faci evident com ara Lager i Pils. Però cadascú és
ben lliure de compondre la recepta que li plagui amb els llúpols
que li semblin.
B.A. = http://www.beeradvocate.com
FH= http://www.freshops.com
AA= Àcids alfa
AB=Àcids beta
Llúpols més aromàtics que amargs:
Athanum; Amarillo;
Cascade; Crystal;
East Kent Golding; Canterbury Golding; British Columbia Golding; Styrian Golding; Whitebread Golding; Experimental 21484; Fuggles; Us Fuggles;
Hallertau Mittelfrüh;
Hallertau Tradition; Hallertau Hersbrucker; Hersbrucker Pure; Hersbrücker Spät; Horizon; Hüller Bitterer;
Liberty; Lublin;
Mt Hood; Progress;
Saaz/Zatec; Spalt;
Spalt select; Sterling; Strisselspalt;
Tettnang; Willamette;
Ultra; Vanguard.
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
ATHANUM |
US
Yakima Chief
Ranches |
|
|
|
AA= 5,7 - 6,3%
AB= 5 - 6,5% |
|
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
AMARILLO |
US
Virgil Gamache
Farms |
|
|
|
(BA)AA= 8 - 11%
AB= 6 - 7% |
|
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
CASCADE |
US
"Inventat en
1972"
Creuament de
FUGGLES amb una planta mascle |
Fort, especiat, floral,
citric (especialment aranja).
(FH)Aroma de
força mitjana. Poc amarg |
Amargor, acabat,dry hopping. |
Típic en Pale Ales
americanes Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale, Old Foghorn Barley
wine |
AA:4.5 -8%
(BA)AA= 4,5-6%
AB= 5-7%
(FH) AA=4-6% |
Centennial
(Serebrianka) |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
CRYSTAL**
1993 (Abans
CFJ-HALLERTAU)
Híbrid
entre Hallertau MF (USDA 21397) i un mascle resistent al mildiú (USDA
21381M)
És com
un germanastre de MtHood i Liberty. |
US |
Suau, agradable, lleugerament
especiat |
Aromatitzant, acabat |
|
2 - 5%
(BA):
AA=4-6%
AB=5-6,7% |
HallertauerMittelfrueh,
Hallertauer Hersbrucker, Mount Hood, Liberty.
Ultra |
Els GOLDING:
Els llúpols
GOLDING constitueixen un grup originari d'Anglaterra.Amb el temps, el grup
ha canviat i s'ha ampliat. Sovint se'ls designa amb el nom del poble on
són cultivats (Petham, Rothersham, Canterbury, Eastwell) mantenint
però la designació de la zona: East Kent. Alguns també
són designats amb el nom del cultivador. (Amos' Early Bird, Cobbs)
Els Goldings cultivats
a East Kent són considerats els millors. East Kent Golding o EKG.
No s'han de confondre amb els UKG, United Kingdom Golding, que són
cultivats a la resta de Kent, Worcestershire, Hampshire i Herfordshire.
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
EAST KENT
GOLDING
(EKG) |
UK |
Especiat, floral, terra,
rodó, aroma suau;(candi?)
FH: Floral |
Amargor, acabat, dry hopping
en ales angleses |
Young's Special London
Ale, Samuel Smith's Pale Ale, Fuller's ESB |
AA=4.5 -7%
(FH) AA=5 –
6% |
BC Goldings
Whitebread
Goldings |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
CANTERBURY GOLDING |
El millor llúpol
anglès. Especiat i refinat. |
Fantastic en ales angleses
i excel·lent en lagers fines. |
|
|
AA=4-6
AB=2-3 |
|
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
GOLDING BRITSH COLUMBIA |
Canada |
Suau aroma de terra, rodó
i especiat. |
Amargor, acabat, dry hopping
en cerveses d’estil britannic
Substitut del
precedent. (no tan bo) |
|
AA=4,5 – 7% |
Golding EK |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
STYRIAN
GOLDING |
Yugo/US
És un
Fuggles adaptat a Yugoslavia. |
Semblant al Fuggles |
Amargor / dry hopping en
moltes cerveses europees especialment angleses. |
Ind Coope's Burton Ale,
Timothy Taylor's LanTRord |
AA=4.5 – 7 |
Fuggles, Willamette |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
WHITEBREAD GOLDING |
UK
Creuament entre
Goldings i Fuggles. |
Fruitat i floral. |
Sovint combinat amb altres
varietats en Bitter |
Whitebread best Bitter |
AA=4 – 5% |
Progress, Fuggles, EK Golding. |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
EXPERIMENTAL 21484 |
US |
Aroma fi de llúpol |
Acabat en Lager alemanyes |
|
AA=3 - 6% |
Hallertauer Mittelfrueh |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
FUGGLE o Fuggles segons els autors.
1861. |
UK, US
FH=Originari
de Kent i Sussex |
Suau, dolç, herbós,
floral.
FH=Aroma tradicionalment
suau, especiat. |
acabat / dry hopping
per a totes
les ales (especialment angleses), i les lager fosques. El Fuggle anglès
és especial i no imitable per Fuggles americans. |
Samuel Smith's Pale
Ale, Old Peculier, Thomas Hardy's Ale |
AA=3.5 -5.5%
(FH): AA=4
– 5,5%
(BA):
AA=3.8-5.5%
AB=1.5-2% |
East Kent Goldings, Willamette,
Styrian Goldings |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
FUGGLE US |
Oregon |
Fusta. Més susau
que la versió anglesa, rodó. |
|
|
AA=3.9% |
|
HALLERTAU
Varietat específicament
alemanya. És molt delicada i hom la sol substituir per varietats de
la mateixa espècie però més resistents a malalties i
parasits. Mittelfrüh significa que les flors arriben a maduració
relativament més aviat que les altres varietats de llúpol.
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
Composició |
HALLERTAUER
MITTELFRUEH * |
D |
Especiat noble, suau, herba
dolça |
Acabat de Lager alemanyes |
Sam Adams Boston Lager,
Sam Adams Boston Lightship |
AA=3 - 5% |
Hallertauer Hersbrucker,
Mt. Hood, Liberty, Crystal, Ultra |
Humulona: 76
Cohumulona:
24
Farnesen: <0,1% |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Exemples comercials |
Components amargs |
Components aromatics |
HALLERTAUER TRADITION
Hüll |
D
Hallertau |
|
|
AA=6
AB=4.5
Humulona: 72
Cohumulona:
28 |
Tots els olis: 1,2ml/100g
Alfa humulen:
48,4%
Beta Caryophyllen:
13,4%
Farnesen<0,1% |
Hallertauer Tradition: més espicificacions
tècniques
Compostos amargs |
|
Compostos aromatics |
|
Amargor total: |
18,6% |
Total oli |
1.2% |
Àcids alfa: |
6% |
Myrcen |
21.8% |
Àcids beta |
4.5% |
2-metil-butil-isobutirat |
0.8% |
Cohumulona |
27-29% |
Humulen |
48.4% |
Colupulona |
47-52% |
Farnesen |
<0.1% |
|
|
Beta-selinen |
1.2% |
|
|
Alfa-selinen |
0.5% |
|
|
Selanedien |
0.1% |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
HALLERTAUER HERSBRUCKER |
D |
Agradable especiat/dolç;
terra, noble |
Acabat de Lager alemanyes |
Wheathook Wheaten Ale |
AA=2.5 -5% |
HallertauerMittelfrueh,
Mt. Hood, Liberty, Crystal, Ultra |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Components aromatics |
HERSBRUCKER PURE
Hüll |
D
Hallertau |
Tipus Hersbrücker
Spät: molt aromatic. |
|
|
AA=4.7%
AB=2.4%
Humulona: 74
Cohumulona
26 |
Tots els olis: 0,6ml/100g
Alfa Humulen:
27.2%
Beta Caryophyyllen:
11.3%
Farnesen: 0% |
Hersbrucker Spät
Varietat cultivada principalment a la zona de Hallertau. Ha substituit
la varietat Hallertau gràcies a la seva bona resistència contra
les plagues.
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Exemples comercials |
Components |
Components aromatics |
HERSBRUCKER SPÄT |
D
Hallertau |
Mig aromatic i mig amarg. |
|
AA=3.5%
AB=5.7%
Humulona: 79
Cohumulona
21 |
Tots els olis: 0,7ml/100g
Alfa Humulen:
32.4%
Beta Caryophyyllen:
13,6%
Farnesen: 0% |
HERSBRUCKER SPÄT: més
especificacions tècniques
Compostos amargs |
|
Compostos aromatics |
|
Amargor total |
15,1% |
Total olis |
0.7% |
Àcids alfa |
3.5% |
Myrcen |
12.7% |
Àcids beta |
5.7% |
2-metyl-butyl-isobutyrat |
0.3% |
Cohumulona |
19-22% |
Beta Caryophyl·len |
13.6% |
Coupulona |
37-39% |
Humulen |
32.4% |
|
|
Farnesen |
0 |
|
|
Beta selinen |
6.3% |
|
|
Alfa selinen |
6.5% |
|
|
Selinaden |
12.8% |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
HORIZON |
US
1970. Híbrid
entre una femella USDA 65009 (descendent de Brewers Gold i EarlyGreen) amb
un mascle USDA 64035M |
|
|
|
AA=10.2-16.5%
BB=6.5-8.5% |
|
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Exemples comercials |
Components amargs |
Components aromatics |
HÜLLER BITTERER |
D
Poc cultivat,
rendiment baix |
Aromatic i amarg |
|
AA=6.3%
AB=5% |
Total olis: 1,5mg/100g
Alfa Humulen
= 20,8%
Beta caryophyllen
= 8%
Farnesen <
0,1% |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
LIBERTY ** |
US
Híbrid
de Hallertauer Mittelfrüh. 1983
Germanastre
de Ultra, MtHood i Crystal. |
Molt fi i suau |
Acabat de Lager alemanyes |
Pete's Wicked Lager |
AA=2.5 -5%
(BA)
AA=3,5-4,5%
AB=3-3,5% |
Hallertauer Mittelfrueh,
Hallertauer Hersbrucker, Mt. Hood, Crystal, Ultra |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
LUBLIN |
Polònia
Conegut com
a substitut de varietats nobles |
Molt fi i, elegant. Herba
fresca, saba fresca de gramínia. (Menys "punxant" que el Zatec i
menys sec. |
aroma/ acabat. |
Kròlewskie Pelne |
AA= 2 - 4% |
Saaz, Hallertauer Mittelfrueh,
Hallertauer Hersbrucker, Tettnang, Mount Hood, Liberty,
Crystal. |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
MT. HOOD ** |
US 1983/1989
Híbrid
de Hallertauer Mittelfrüh
(USDA21397xUSDA19058M) |
Suau i net. Refinat i especiat. |
Acabat de Lager alemanyes |
Anderson Valley HighRollers
Wheat Beer |
AA=3.5 - 8%
(FH) AA=4 –
5%
(BA)
AA=4-6%
AB=5-7,5% |
Hallertauer Mittelfrueh,
HallertauerHersbrucker, Liberty, Tettnang, Ultra |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
PROGRESS |
UK |
Clarament fruitat |
Real ales de barril |
Hobson’s best bitter,
Mansfield bitter |
AA=5 – 6% |
Fuggles, Whitebread Goldings. |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
SAAZ / ZATEC * |
CZ |
Delicat, suau, floral
(FH)Molt delicat
(BA): Especiat |
Acabat per Lager
de Bohèmia (Pils) |
Pilsener Urquell,
Budweiser Budvar |
AA=2 - 5%
(FH) AA= 3
– 5% |
Tettnang, Spalt,
Sterling |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Components amargs |
Components aromatics |
Possibles substituts |
SPALT *
també SPALTER |
D/US |
Suau, agradable i lleugerament
especiat |
Aroma, acabat, una mica
amargor |
AA= 3 - 6%
AA=4,8%
AB=4,9%
Humulona=73
Cohumulona=27 |
Tots els olis= 0,8mg/100g
Alfa humulen=25,4%
Beta Caryophyllen=
14,6%
Farnesen=14,9% |
Saaz, Tettnang, Ultra |
SPALTER: més especificacions tècniques.
Components amargs |
|
Components aromatics |
|
Amargor total |
14.2% |
Total olis |
0.8% |
Àcids alfa |
4.8% |
Myrcen |
15.1% |
Àcids Beta |
4.9% |
2-metyl-butyl-isobutyrat |
<0.1% |
Cohumulona |
25-28% |
Beta Caryophyl·len |
14.6% |
Coupulona |
42-45% |
Humulen |
25.4% |
|
|
Farnesen |
14.9% |
|
|
Beta selinen |
1.1% |
|
|
Alfa selinen |
1% |
|
|
Selinadien |
0.1% |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Components aromatics |
Components amargs |
Possibles substituts |
SPALT SELECT
Hüll |
D/USA
1980 |
Tipus Spalt |
|
Tots els olis = 0.7mg/100g
Alfa humulen
= 19.8%
Beta Caryophillen
= 9.6%
Farnesen =
19.5% |
AA=3.5-5.5%
AB=3-4.5%
AA=5%
AB=3.9%
Humulona= 73
Cohumulona=27 |
|
STERLING:
Creuament entre 21522 femella i 21361 mascle. Composició
genètica: 1/2 Zatec, 1/4 Cascade, 1/8 64035M (mascle desconegut de
pol·linització oberta), 1/16 Brewers Gold, 1/32 Early Green
i 1/32 desconegut.
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
STERLING
Híbrid
de Zatec
Més
rendiment. |
1990 |
Molt semblant a Zatec |
|
|
AA=6 – 9%
(BA)
AA=4.5-5%
AB=5-6% |
|
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
STRISSELSPALT |
Alsàcia |
Intensitat mitjana. Semblant
a Hersbrucker |
Aroma, acabat |
|
AA=3 - 5% |
Hersbrucker, Spalt |
TETTNANG:
Varietat natural
de la zona de Tettnag. La forma americana no és ni de bon tros tan
aromàtica. Llúpol difícil de trobar.
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components aromatics |
Components |
Possibles substituts |
TETTNANG * |
D (Tettnang, Baden-Bitburg-Pfalz)
/US |
Fi, especiat |
Acabat en cerveses alemanyes
Lager i Weissbier. |
Gulpener Pilsener, Sam
Adams Octoberfest, Anderson Valley ESB |
Oli total=0.8mg/100g
Alfa Humulen=25,4%
Beta Caryophyllen=10,8%
Farnesen=15,8% |
AA=3 - 6%
BA:
AA=4-5%
AB=3.5-4.5%
AA=4.6%
AB=4.4%
Humulona=73
Cohumulona=27 |
Saaz, Spalt, Ultra |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
WILLAMETTE |
US 1976
Híbrid
de Fuggle
Rendiment mitjà |
Suau, especiat, herbós,
floral
(FH): Amargor
reduïda; Aromes suaus |
acabat / dry hopping per
a ales Americanes i Angleses |
Sierra Nevada Porter, Ballard
Bitter, Anderson Valley Boont Amber, Redhook ESB. |
AA= 4 - 7%
(FH) AA=4 –
6%
BA:AB=3.5-4.5% |
Fuggles |
ULTRA
Creuament entre Hallertau mf (USDA 21397) i un mascle derivat
de Zatec (USDA 21237m). Composició genètica: 4/6 Hellertau
mf, 1/6 Zatec, 1/6 desconegut.
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
ULTRA |
US
1983
Com: 1985 |
Molt fi, suau, especiat
amb notes florals. |
Molt bon acabat en Pils
i Lager Alemanyes |
Molt recent |
AA=2 – 5%
BA:
AA=4.5-5%
AB=3.6-4.7% |
Llúpols nobles,
Crystal, Liberty, MtHood. |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
VANGUARD |
US 1982
Com: 1997 |
Creuament entre una Variant
de Hallertau (USDA 21285) i un mascle (USDA 64037m) |
|
|
AA=5-6%
AB=5-7% |
|
Els llúpols
següents es consideren habitualment com a amargants.
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Components aromatics |
Components |
Possibles substituts |
BREWERS GOLD |
UK/US/D |
Aroma pobra. Amargor punyent |
Amargor ales. |
Oli total: 2mg/100g
Alfa humulen:
30%
Beta Caryophyllen:
7,3%
Farnesen: 0 |
AA=8-9%
AA:6.4%
AB:3.1%
Humulona: 56
Cohumulona:44 |
Bullion, Northern Brewer,
Galena |
BREWERS GOLD: més
especificacions tècniques
Compostos amargs |
|
Compostos aromatics |
|
Amargor total |
16.9% |
Total olis |
2% |
Àcids alfa |
6.4% |
Myrcen |
38.5% |
Àcids beta |
3.1% |
2-metyl-butyl-isobutyrat |
2% |
Cohumulona |
40-48% |
Beta Caryophyl·len |
7.3% |
Coupulona |
65-69% |
Humulen |
30% |
|
|
Farnesen |
0 |
|
|
Beta selinen |
0.9% |
|
|
Alfa selinen |
0.8% |
|
|
Selinaden |
0.1% |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
BULLION |
US/UK |
Aroma pobra. Amargor punyent
i grosella si ha estat bullit. |
Llúpol amarga per
a cerveses angleses. Potser acabat. |
|
AA=8 - 11% |
Brewer's Gold
Northern Brewer |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
CENTENNIAL
Abans: CFJ90 |
US. 1990
Composició
genètica: ¾ Brewers gold, 3/32 Fuggle, 1/16 EKGolding, 1/32
Bavaria i 1/16 desconegut.També considerat aromatic segons els autors.
Varietat relativament nova
|
Especiat, floral, llimona.
Amargor neta. (Super Cascade?)Menys llimona que el cascade.
(FH) Semblant
a un Cascade fort |
Serveix per a tot: amargor,
aroma i dry hopping. |
Sierra Nevada Celebration
Ale, SierraNevada Bigfoot Ale |
AA= 9 - 11.5%
(BA): AA=9,5-11,5%
AB= 4-5%
(FH) AA= 8
– 11% |
Cascade |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
CHALLENGER |
UK |
Forta aroma d’espècia
fina. Amargor neta |
Amargor (Anglaterra) i
aroma |
Full sail IPA; Butterknowle
Bitter |
AA=6 – 8% |
Progress |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
CHINOOK |
US
“Inventat”
en 1985
Creuament entre
Petham Golding i USDA 63012 Mascle |
Aroma fortament especiada.
Una mica fumat . Aroma de terra. Amargor forta i versatil. Astringent en
grans quantitats. |
Amargor |
Sierra Nevada Celebration
Ale, SierraNevada Stout |
AA=12 -14%
(BA) AA= 12-14%
AB= 3-4%
(FH) AA=
11 – 13% |
Galena, Eroica,Brewer's
Gold,Nugget, Bullion |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
CLUSTER |
US, Aus
Varietat que
podria procedir d'hibridacions antigues de varietats Holandeses i Angleses
amb mascles autòctons. |
Pobre, aroma. Amargor punyent
i neta. Especiat. |
Amargor en general.
Austràlia: acabat (té millor aroma en aquell pais) |
Winterhook ChristmasAle |
AA=5.5 -8.5%
(BA):
AA=5,5-8,5%
AB=405-505% |
Galena,Cascade, Eroica |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
COLUMBUS |
US |
Aromes fortes d’herba.
Amargor neta. |
Amargor i aroma. Adequat
per IPA i Bitter. No dry hopping! |
Anderson Valley IPA. Full
sail old Boardhead Barleywine. |
AA=13 – 16% |
Centennial, Chinook, Galena,
Nugget |
.
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
EROICA |
US |
Amargor neta |
Amargor en general |
Ballard Bitter, Blackhook
Porter, Anderson Valley Boont Amber |
AA= 12 -14% |
Northern Brewer, Galena |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
GALENA |
US 1968
Procedeix de
Brewers gold.Ha substituit el Cluster com a varietat més cultivada
als EEUU. |
Amargor forta i neta. Varietat
més "suau" dels llúpols amargs. |
Amargor en general El llúpol
d’ús més generalitzat a EEUU. |
|
AA=12 - 14%
(BA:
AA=12.5-14%
AB=7.5-9% |
Northern Brewer, Eroica,
Cluster, Nugget |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components amargs |
Components aromatics |
Possibles substituts |
MAGNUM
Alemanya: HALLERTAUER MAGNUM |
D
(Hüll)1980
Procedeix d'un
Galena creuat amb un mascle Hallertauer.Híbrid de Hallertauer. Resistent
a l’emmagatzematge i bons rendiments |
Agradable especiat/dolç;
terra, el llúpol més amarg d’Alemanya. |
Acabat de Lager alemanyes |
Wheathook Wheaten Ale |
AA=2.5 -5%
(BA)
AA=10-12,6%
AB=5-7%
AA:14%
AB:4,9%
Humulona: 76
Cohumulona:
24 |
Oli total: 2,1mg/100g
Alfa Humulen:
36%
Beta Caryophyllen:
10,4%
Farnesen: <0,1% |
HallertauerMittelfrueh,
Mt. Hood, Liberty, Crystal, Ultra |
HALLERTAUER MAGNUM:
més especificacions tècniques
Components amargs |
|
Components aromatics |
|
Amargor total |
28% |
Total olis |
2.1% |
Àcids alfa |
14% |
Myrcen |
31.2% |
Àcids beta |
4,9% |
2-metyl-butyl-isobutyrat |
0.6% |
Cohumulona |
24-25% |
Beta caryophyl·len |
10.4% |
Coupulona |
44-47% |
Humulen |
36% |
|
|
Farnesen |
0.1% |
|
|
Beta selinen |
0.7% |
|
|
Alfa selinen |
0.7% |
|
|
Selinadien |
0.1% |
NORTHERN
BREWER:
"Inventat" en 1934
procedent d'una femella Golding de Canterbury i un mascle OB21. És
una varietat que hom ha fet servir per compondre moltes varietats noves.
Es cultiva a Anglaterra, Bèlgica, Alemanya i USA.
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components aromatics |
Components amargs |
Possibles substituts |
NORTHERN
BREWER |
UK, US, a Alemanya és
anomenat Hallertauer NB o Nordbrauer
Queda afectat
per la zona de collita |
Aroma fina i fragant. Herba
acabada de tallar. Menta. Amargor seca i neta.
(FH)Altament
amargant. |
Amargor i acabat en moltes
cerveses |
Old Peculier (amargor),
Anchor,Liberty (amargor), Anchor steam (amargor i aroma) |
Olis total: 1.3mg/100g
Alfa humulen:
30.7%
Beta Caryophyllen:
12.4%
Farnesen: <0.1% |
AA=7 - 10%
(FH)AA=7-9%
(BA)
AA=8.10%
AB=3-5%
AA: 7,7%
AB: 3.4%
Humulona: 70
Cohumulona:
30 |
Hallertauer Mittelfrueh,
Perle |
NORTHERN BREWER O NORDBRAUER
més especificacions tècniques
Compostos amargs |
|
Compostos aromatics |
|
Amargor total |
21.9% |
Total olis |
1.3% |
Àcids alfa |
7.7% |
Myrcen |
36.4% |
Àcids beta |
3.4% |
2-metyl-butyl-isobutyrat |
1.9% |
Cohumulona |
28-31% |
Beta Caryophyl·len |
12.4% |
Coupulona |
50-52% |
Humulen |
30.7% |
|
|
Farnesen |
<0.1 |
|
|
Beta selinen |
0.8% |
|
|
Alfa selinen |
0.7% |
|
|
Selinaden |
0.1% |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
NORTHDOWN |
UK |
Semblant al Northern Brewer
però amb millors aromes. Amargor seca i neta |
Amargor en general. Aroma
en les ale més fortes |
Fuller’s ESB |
AA=7 – 8% |
Northern Brewer, Target |
NUGGET:
(BA): "Inventat"
en 1970 a partir d'una femella (USDA65009) i un mascle (USDA63015M). Composició
genètica: 5/8 Brewers Gold, 1/8 Early Green, 1/16 Canterbury Golding,
1/32 Bavaria, 5/32 desconegut.
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components aromatics |
Components amargs |
Possibles substituts |
NUGGET |
US/D
“Inventat”
en 1983
(FH)Bon rendiment,
creixement vigorós, i bona resistència als paràsits
i malalties. |
Aroma forta especiada i
herba; fortament amarg. |
Amargor forta, algun ús
aromatic |
Sierra Nevada Porter &
Bigfoot Ale, Anderson Valley ESB |
Olis total: 0.9mg/100g
Alfa humulen:
38.3%
Beta caryophyllen:
17.8%
Farnesen: 0.2% |
AA=12 - 14%
(FH) AA=11–16%
(BA)
AA=12,5-14,5%
AB=4-6%
AA: 11.3%
AB: 4.1%
Humulona: 72
Cohumulona:
30 |
Chinook, Galena, Cluster |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Components aromatics |
Components |
Possibles substituts |
ORION
Hüll |
D |
|
Amargor |
Total olis: 1mg/100g
Alfa humulen:
36.9
Beta caryophyllen:
10.8%
Farnesen: 0 |
AA=7 – 8%
AA: 7.5%
AB: 3.7%
Humulona: 71
Cohumulona:
29 |
Northern Brewer, Target |
PERLE
Aquesta varietat
és classificada també entre els llúpols aromatics segons
els autors.
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components amargs |
Components aromatics |
Possibles substituts |
PERLE **
Hüll |
D(Spalt, Hersbruck, Baden-Bitburg-Pfalz)
/US/B
1978
Originària
d’Alemanya, procedent de Northern Brewer o HallertauerNB, ben adaptada a
USA. |
Agradable. Lleugerament
especiat. Amargor gairebé mentolada.
(FH)Amargor
mitjana. Aroma agradable i neta |
Amargor en general per
a Lager, no Pils. |
Sierra Nevada Summerfest |
AA=7 - 9.5%
(FH)AA=7–8%
(BA)
AA=7-9.5%
AB=4-5%
AA=6.6%
AB=3.2% |
Oli total=0,8mg/100g
Alfa humulen=25.4%
Beta Caryophyllen
=14,6%
Farnesen= 14,9% |
Hallertauer Mittelfrueh,
Northern Brewer, Cluster, Tettnang |
PERLE més especificacions
tècniques
Components amargs |
|
Components aromatics |
|
Total amargor |
20.6% |
Total olis |
1.1% |
Àcids alfa |
6.6% |
Myrcen |
23% |
Àcids Beta |
3.2% |
2-metyl-butyl-isobutyrat |
0.8% |
Cohumulona |
28-32% |
Beta caryophyl·len |
9.1% |
Coupulona |
52-56% |
Humulen |
35% |
|
|
Farnesen |
0 |
|
|
Beta selinen |
0.2% |
|
|
Alfa selinen |
0.3% |
|
|
Selinadien |
0.1% |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
PRIDE OF
RINGWOOD |
Au |
Llimona. Amargor neta |
Amargor en general
Majoria de
les cerveses australianes. |
|
AA= 9 - 11% |
Cluster |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Components aromatics |
Components amargs |
RECORD |
D |
Amarg |
Amargor en general. Aroma
en les ale més fortes |
Total olis: 1.2mg/100g
Alfa humulen:
35.1%
Beta Caryophyllen:
9.3%
Farnesen<0,1% |
AA: 6.4%
AB: 4.4%
Humulona: 74
Cohumulona:
26 |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
SATUS |
|
|
|
|
AA=12,5-14% |
|
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
SIMCOE |
Yakima Chief Ranches |
|
|
|
AA=12-14%
AB=4-5% |
|
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components amargs |
Components aromatics |
Possibles substituts |
TARGET |
UK/D |
Aroma forta herba. Potser
massa per Lager. Amargor neta. |
El llúpol preferit
per les Strong ales per l’amargor. |
Fuller’s Hock, Morrells
strong Country Bitter |
AA= 8 – 10%
AA: 10.8%
AB:3.8%
Humulona: 62
Cohumulona:
38 |
Total olis: 1.3mg/100g
Alfa Humulen:
29.2%
Beta Caryophyllen:
10.8%
Farnesen: <0,1% |
Northdown |
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
TOMAHAWK
Charles Zimmermann |
US
En 1998 va
constituir l'11% de la collita de llúpols americans. |
Primera varietat comercial
destinada a ser un "super-alfa" |
|
|
AA=14-18%
AB=4.5-5.8% |
|
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
WARRIOR |
Yakima Chief Ranches, US |
|
|
|
AA=15-17%
AB=4.5-5.5% |
|
Sense classificar encara
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
Pioneer
|
GB
|
|
|
|
AA= |
|
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
First Gold
|
|
|
|
|
AA= |
|
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
W.G.V.
|
|
|
|
|
AA= |
|
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
Bramling Cross
|
|
|
|
|
AA= |
|
Nom |
Àrea de Cultiu |
Perfil |
Ús habitual |
Exemples comercials |
Components |
Possibles substituts |
|
|
|
|
|
AA= |
|
|