LA PÀGINA MÉS CERVESERA DELS PAÏSOS CATALANS
ACOLLIDA
TAULA DE MATÈRIES

HISTÒRIA
ELABORACIÓ
ELABORACIÓ CASOLANA
ESTILS O TIPUS DE CERVESA
EL GUST I L'OLFACTE. COM FUNCIONEM 
LA DEGUSTACIÓ
DICCIONARI 
IMPLICACIONS SOCIO-CULTURALS
ESOTÈRICA DE LA CERVESA
CERVESA I SALUT
INTERNET
CURSETS DE DEGUSTACIÓ
CERVESA I CUINA
ARTICLES DE PREMSA
BIBLIOGRAFIA
REINHEITSGEBOT

ELABORACIÓ DE LA CERVESA
Resum Complet; introducció Ingredients Procés




El Malt. Com es fa. Versió1
El malt. Com es fa. Versió 2
Malt i most (producció del most) Aigua (brewing liquor) Ferment 1
Ferment 2
Llúpol; varietats+història Llúpol. Taula de varietats Llúpol. La planta. Conreu Taula de malts
Química 1 Química 2 Química 3 Química 4

Taula de les varietats de llúpols

Per tal d'entendre tot el que ve a continuació, és imprescindible llegir la pàgina sobre llúpols. Hem posat ací tota la informació de la que disposavem, de manera que algunes dades discrepants han hagut de ser citades indicant la font, algunes fonts no mencionaven tota la informació i així han quedat espais buits.

Hem compost dues llistes, la dels llúpols aromatics i la dels llúpols amargs. Però el llenguatge és traidor: aquesta subdivisió només és evident en els extrems. Molts llúpols són utilitzables en proporcions variables per ambdues finalitats.

La informació que segeuix procedeix bàsicament de les FAQ de Norman Pyle i Glenn Tinseth a la pàgina de Realbeer: http://www.realbeer.com
Algunes precisions i afegits procedeixen especialment de les pàgines web que citem més avall o de la pàgina http://www.howtobrew.com de John Palmer.
Les informacions sobre llúpols alemanys procedeixen directament de l'Institut für Hopfenforschung de Hüll.

Com que les nostres fonts són principalment Nord Americanes, la majoria dels exemples comercials són d'allà. Nosaltres, a poc a poc, ens anirem informant i posarem exemples comercials europeus, però és una feina ingent que requereix molt de temps a la qual, vosaltres lectors, podrieu participar. Ja està bé que hagi de fer tota la feina jo!

Els llúpols de la primera llista solen ser doncs considerats llúpols aromàtics tot i que alguns es fan servir, especialment entre bracejadors casolans, com a aportadors d’amargor.
Existeix una categoria de llúpols anomenada “llúpols nobles” que hom considera que ofereixen les millors aromes. Són les varietats de l’Europa central que marquem amb un asterisc. El lloc de creixement d’un llúpol és determinant per a la seva qualitat de manera que només es podran considerar nobles aquestes varietats en el seu lloc d’origen, d’altra banda facil de localitzar atès que aquestes varietats duen el nom del lloc que les ha vist nàixer.
Altres varietats poden rebre la consideració de “nobles” en ser híbrids dels primers. Les hem marcades amb dos asteriscs. 
Les varietats “nobles” són més apropiades en cerveses que permetran que aquesta qualitat es faci evident com ara Lager i Pils. Però cadascú és ben lliure de compondre la recepta que li plagui amb els llúpols que li semblin.

B.A. = http://www.beeradvocate.com
FH= http://www.freshops.com

AA= Àcids alfa
AB=Àcids beta
 
 Llúpols més aromàtics que amargs:

Athanum; Amarillo; Cascade; Crystal; East Kent Golding; Canterbury  Golding; British Columbia Golding; Styrian Golding; Whitebread Golding; Experimental 21484; Fuggles; Us Fuggles; Hallertau Mittelfrüh; Hallertau Tradition; Hallertau Hersbrucker; Hersbrucker Pure; Hersbrücker Spät; Horizon; Hüller Bitterer; Liberty; Lublin; Mt Hood; Progress; Saaz/Zatec; Spalt; Spalt select; Sterling; Strisselspalt; Tettnang; WillametteUltra; Vanguard.

Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
ATHANUM US
Yakima Chief Ranches
      AA= 5,7 - 6,3%
AB= 5 - 6,5%
 

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
AMARILLO US
Virgil Gamache Farms
      (BA)AA= 8 - 11%
AB= 6 - 7%
 

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
CASCADE US
"Inventat en 1972"
Creuament de FUGGLES amb una planta mascle
Fort, especiat, floral, citric (especialment aranja).
(FH)Aroma de força mitjana. Poc amarg
Amargor, acabat,dry hopping. Típic en Pale Ales americanes Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale, Old Foghorn Barley wine AA:4.5 -8%
(BA)AA= 4,5-6%
AB= 5-7%
(FH) AA=4-6%
Centennial
(Serebrianka)

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
CRYSTAL**
1993 (Abans CFJ-HALLERTAU)
Híbrid entre Hallertau MF (USDA 21397) i un mascle resistent al mildiú (USDA 21381M)
És com un germanastre de MtHood i Liberty.
US Suau, agradable, lleugerament especiat  Aromatitzant, acabat   2 - 5%
(BA):
AA=4-6%
AB=5-6,7%
HallertauerMittelfrueh,  Hallertauer Hersbrucker, Mount Hood, Liberty.
Ultra

Els GOLDING:
Els llúpols GOLDING constitueixen un grup originari d'Anglaterra.Amb el temps, el grup ha canviat i s'ha ampliat. Sovint se'ls designa amb el nom del poble on són cultivats (Petham, Rothersham, Canterbury, Eastwell) mantenint però la designació de la zona: East Kent. Alguns també són designats amb el nom del cultivador. (Amos' Early Bird, Cobbs)
Els Goldings cultivats a East Kent són considerats els millors. East Kent Golding o EKG. No s'han de confondre amb els UKG, United Kingdom Golding, que són cultivats a la resta de Kent, Worcestershire, Hampshire i Herfordshire.

Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
EAST KENT
 GOLDING
(EKG)
UK Especiat, floral, terra, rodó, aroma suau;(candi?)
FH: Floral
Amargor, acabat, dry hopping en ales angleses Young's Special London Ale, Samuel Smith's Pale Ale, Fuller's ESB AA=4.5 -7%
(FH) AA=5 – 6% 
BC Goldings
Whitebread Goldings

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
CANTERBURY GOLDING El millor llúpol anglès. Especiat i refinat. Fantastic en ales angleses i excel·lent en lagers fines.     AA=4-6
AB=2-3
 

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
GOLDING BRITSH COLUMBIA Canada Suau aroma de terra, rodó i especiat. Amargor, acabat, dry hopping en cerveses d’estil britannic
Substitut del precedent. (no tan bo)
  AA=4,5 – 7% Golding EK

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
STYRIAN
 GOLDING 
Yugo/US
És un Fuggles adaptat a Yugoslavia.
Semblant al Fuggles Amargor / dry hopping en moltes cerveses europees especialment angleses. Ind Coope's Burton Ale, Timothy Taylor's LanTRord AA=4.5 – 7 Fuggles, Willamette

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
WHITEBREAD GOLDING UK
Creuament entre Goldings i Fuggles.
Fruitat i floral. Sovint combinat amb altres varietats en Bitter Whitebread best Bitter  AA=4 – 5% Progress, Fuggles, EK Golding.

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
EXPERIMENTAL 21484 US Aroma fi de llúpol Acabat en Lager alemanyes   AA=3 - 6% Hallertauer Mittelfrueh

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
FUGGLE o Fuggles segons els autors. 
1861.
UK, US
FH=Originari de Kent i Sussex
Suau, dolç, herbós, floral.
FH=Aroma tradicionalment suau, especiat.
acabat / dry hopping
per a totes les ales (especialment angleses), i les lager fosques. El Fuggle anglès és especial i no imitable per Fuggles americans.
Samuel Smith's Pale  Ale, Old Peculier, Thomas Hardy's Ale AA=3.5 -5.5%
(FH): AA=4 – 5,5%
(BA):
AA=3.8-5.5%
AB=1.5-2%
East Kent Goldings, Willamette, Styrian Goldings

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
FUGGLE US Oregon Fusta. Més susau que la versió anglesa, rodó.     AA=3.9%  

HALLERTAU
Varietat específicament alemanya. És molt delicada i hom la sol substituir per varietats de la mateixa espècie però més resistents a malalties i parasits. Mittelfrüh significa que les flors arriben a maduració relativament més aviat que les altres varietats de llúpol.

Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts Composició
HALLERTAUER
 MITTELFRUEH *
D Especiat noble, suau, herba dolça Acabat de Lager alemanyes Sam Adams Boston Lager, Sam Adams Boston  Lightship  AA=3 - 5% Hallertauer Hersbrucker, Mt. Hood,  Liberty, Crystal, Ultra Humulona: 76
Cohumulona: 24
Farnesen: <0,1%

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Exemples comercials Components amargs Components aromatics
HALLERTAUER TRADITION
Hüll
D
Hallertau
    AA=6
AB=4.5
Humulona: 72
Cohumulona: 28
Tots els olis: 1,2ml/100g
Alfa humulen: 48,4%
Beta Caryophyllen: 13,4%
Farnesen<0,1%
 
Hallertauer Tradition: més espicificacions tècniques 
Compostos amargs
Compostos aromatics
Amargor total: 18,6% Total oli 1.2%
Àcids alfa:  6% Myrcen 21.8%
Àcids beta 4.5% 2-metil-butil-isobutirat 0.8%
Cohumulona 27-29% Humulen 48.4%
Colupulona 47-52% Farnesen <0.1%


Beta-selinen 1.2%


Alfa-selinen 0.5%


Selanedien 0.1%
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
 HALLERTAUER HERSBRUCKER D Agradable especiat/dolç; terra, noble Acabat de Lager alemanyes Wheathook Wheaten Ale AA=2.5 -5%  HallertauerMittelfrueh, Mt. Hood, Liberty, Crystal, Ultra

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Components aromatics
HERSBRUCKER PURE
Hüll
D
Hallertau
Tipus Hersbrücker Spät: molt aromatic.     AA=4.7%
AB=2.4%
Humulona: 74
Cohumulona 26
Tots els olis: 0,6ml/100g
Alfa Humulen: 27.2%
Beta Caryophyyllen: 11.3%
Farnesen: 0%

Hersbrucker Spät
Varietat cultivada principalment a la zona de Hallertau. Ha substituit la varietat Hallertau gràcies a la seva bona resistència contra les plagues.

Nom Àrea de Cultiu Perfil Exemples comercials Components Components aromatics
HERSBRUCKER SPÄT D
Hallertau
Mig aromatic i mig amarg.   AA=3.5%
AB=5.7%
Humulona: 79
Cohumulona 21
Tots els olis: 0,7ml/100g
Alfa Humulen: 32.4%
Beta Caryophyyllen: 13,6%
Farnesen: 0%
 
HERSBRUCKER SPÄT: més especificacions tècniques
Compostos amargs
Compostos aromatics
Amargor total 15,1% Total olis 0.7%
Àcids alfa 3.5% Myrcen 12.7%
Àcids beta 5.7% 2-metyl-butyl-isobutyrat 0.3%
Cohumulona 19-22% Beta Caryophyl·len 13.6%
Coupulona 37-39% Humulen 32.4%


Farnesen 0


Beta selinen 6.3%


Alfa selinen 6.5%


Selinaden 12.8%
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
 HORIZON US
1970. Híbrid entre una femella USDA 65009 (descendent de Brewers Gold i EarlyGreen) amb un mascle USDA 64035M
      AA=10.2-16.5%
BB=6.5-8.5%
 

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Exemples comercials Components amargs Components aromatics
HÜLLER BITTERER D
Poc cultivat, rendiment baix
Aromatic i amarg   AA=6.3%
AB=5%
Total olis: 1,5mg/100g
Alfa Humulen = 20,8%
Beta caryophyllen = 8%
Farnesen < 0,1%

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
LIBERTY ** US
Híbrid de Hallertauer Mittelfrüh. 1983
Germanastre de Ultra, MtHood i Crystal.
Molt fi i suau Acabat de Lager alemanyes Pete's Wicked Lager AA=2.5 -5%
(BA)
AA=3,5-4,5%
AB=3-3,5%
Hallertauer Mittelfrueh, Hallertauer Hersbrucker, Mt. Hood, Crystal, Ultra

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
LUBLIN Polònia
Conegut com a substitut de varietats nobles
Molt fi i, elegant. Herba fresca, saba fresca de gramínia. (Menys "punxant" que el Zatec i menys sec.  aroma/ acabat. Kròlewskie Pelne AA= 2 - 4% Saaz, Hallertauer Mittelfrueh,  Hallertauer  Hersbrucker,  Tettnang,  Mount Hood, Liberty, Crystal.

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
MT. HOOD **  US 1983/1989
Híbrid de Hallertauer Mittelfrüh
(USDA21397xUSDA19058M)
Suau i net. Refinat i especiat. Acabat de Lager alemanyes Anderson Valley HighRollers Wheat Beer AA=3.5 -   8%
(FH) AA=4 – 5% 
(BA)
AA=4-6%
AB=5-7,5%
Hallertauer Mittelfrueh, HallertauerHersbrucker, Liberty, Tettnang, Ultra

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
PROGRESS UK Clarament fruitat  Real ales de barril   Hobson’s best bitter, Mansfield bitter AA=5 – 6% Fuggles, Whitebread Goldings.

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
SAAZ / ZATEC * CZ  Delicat, suau, floral
(FH)Molt delicat
(BA): Especiat
 Acabat per Lager de Bohèmia (Pils)  Pilsener Urquell, Budweiser Budvar AA=2 - 5%
(FH) AA= 3 – 5% 
Tettnang, Spalt, 
Sterling

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Components amargs Components aromatics Possibles substituts
SPALT *
també SPALTER
D/US  Suau, agradable i lleugerament especiat Aroma, acabat, una mica amargor  AA= 3 - 6%
AA=4,8%
AB=4,9%
Humulona=73
Cohumulona=27
Tots els olis= 0,8mg/100g
Alfa humulen=25,4%
Beta Caryophyllen= 14,6%
Farnesen=14,9%
Saaz, Tettnang, Ultra
 
SPALTER:  més especificacions tècniques.
Components amargs
Components aromatics
Amargor total 14.2% Total olis 0.8%
Àcids alfa 4.8% Myrcen 15.1%
Àcids Beta 4.9% 2-metyl-butyl-isobutyrat <0.1%
Cohumulona 25-28% Beta Caryophyl·len 14.6%
Coupulona 42-45% Humulen 25.4%


Farnesen 14.9%


Beta selinen 1.1%


Alfa selinen 1%


Selinadien 0.1%
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Components aromatics Components amargs Possibles substituts
SPALT SELECT
Hüll
D/USA
1980
Tipus Spalt   Tots els olis = 0.7mg/100g
Alfa humulen = 19.8%
Beta Caryophillen = 9.6%
Farnesen = 19.5%
AA=3.5-5.5%
AB=3-4.5%
AA=5%
AB=3.9%
Humulona= 73
Cohumulona=27
 

STERLING:
Creuament entre 21522 femella i 21361 mascle. Composició genètica: 1/2 Zatec, 1/4 Cascade, 1/8 64035M (mascle desconegut de pol·linització oberta), 1/16 Brewers Gold, 1/32 Early Green i 1/32 desconegut.

Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
STERLING
Híbrid de Zatec
Més rendiment.
 1990 Molt semblant a Zatec     AA=6 – 9%
(BA)
AA=4.5-5%
AB=5-6%
 

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
STRISSELSPALT Alsàcia Intensitat mitjana. Semblant a Hersbrucker Aroma, acabat   AA=3 - 5% Hersbrucker, Spalt

TETTNANG:
Varietat natural de la zona de Tettnag. La forma americana no és ni de bon tros tan aromàtica. Llúpol difícil de trobar.

Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components aromatics Components Possibles substituts
TETTNANG *  D (Tettnang, Baden-Bitburg-Pfalz) /US Fi, especiat Acabat en cerveses alemanyes Lager i Weissbier. Gulpener Pilsener, Sam Adams Octoberfest, Anderson Valley ESB Oli total=0.8mg/100g
Alfa Humulen=25,4%
Beta Caryophyllen=10,8%
Farnesen=15,8%
AA=3 - 6%
BA:
AA=4-5%
AB=3.5-4.5%
AA=4.6%
AB=4.4%
Humulona=73
Cohumulona=27
Saaz, Spalt, Ultra

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
WILLAMETTE US 1976
Híbrid de Fuggle
Rendiment mitjà
Suau, especiat, herbós, floral
(FH): Amargor reduïda; Aromes suaus
acabat / dry hopping per a ales Americanes i Angleses Sierra Nevada Porter, Ballard Bitter, Anderson Valley Boont Amber, Redhook ESB. AA= 4 - 7%
(FH) AA=4 – 6%
BA:AB=3.5-4.5%
Fuggles

ULTRA
Creuament entre Hallertau mf (USDA 21397) i un mascle derivat de Zatec (USDA 21237m). Composició genètica: 4/6 Hellertau mf, 1/6 Zatec, 1/6 desconegut.

Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
ULTRA US
1983
Com: 1985
Molt fi, suau, especiat amb notes florals.  Molt bon acabat en Pils i Lager Alemanyes Molt recent  AA=2 – 5%
BA:
AA=4.5-5%
AB=3.6-4.7%
Llúpols nobles, Crystal, Liberty, MtHood.

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
VANGUARD US 1982
Com: 1997
Creuament entre una Variant de Hallertau (USDA 21285) i un mascle (USDA 64037m)     AA=5-6%
AB=5-7%
 

Els llúpols següents es consideren habitualment com a amargants. 
 

Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Components aromatics Components Possibles substituts
BREWERS GOLD UK/US/D Aroma pobra. Amargor punyent  Amargor ales. Oli total: 2mg/100g
Alfa humulen: 30%
Beta Caryophyllen: 7,3%
Farnesen: 0
AA=8-9%
AA:6.4%
AB:3.1%
Humulona: 56
Cohumulona:44
Bullion, Northern Brewer, Galena
 
BREWERS GOLD: més especificacions tècniques
Compostos amargs
Compostos aromatics
Amargor total 16.9% Total olis 2%
Àcids alfa 6.4% Myrcen 38.5%
Àcids beta 3.1% 2-metyl-butyl-isobutyrat 2%
Cohumulona 40-48% Beta Caryophyl·len 7.3%
Coupulona 65-69% Humulen 30%


Farnesen 0


Beta selinen 0.9%


Alfa selinen 0.8%


Selinaden 0.1%
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
BULLION US/UK Aroma pobra. Amargor punyent i grosella si ha estat bullit. Llúpol amarga per a cerveses angleses. Potser acabat.    AA=8 - 11% Brewer's Gold
Northern Brewer

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
CENTENNIAL
Abans: CFJ90 
US. 1990

Composició genètica: ¾ Brewers gold, 3/32 Fuggle, 1/16 EKGolding, 1/32 Bavaria i 1/16 desconegut.També considerat aromatic segons els autors. Varietat relativament nova

Especiat, floral, llimona. Amargor neta. (Super Cascade?)Menys llimona que el cascade.
(FH) Semblant a un Cascade fort
Serveix per a tot: amargor, aroma i dry hopping. Sierra Nevada Celebration Ale, SierraNevada Bigfoot Ale AA= 9 - 11.5%
(BA): AA=9,5-11,5%
AB= 4-5% 
(FH) AA= 8 – 11% 
Cascade

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
CHALLENGER UK Forta aroma d’espècia fina. Amargor neta Amargor (Anglaterra) i aroma Full sail IPA; Butterknowle Bitter  AA=6 – 8% Progress

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
CHINOOK US 
“Inventat” en 1985
Creuament entre Petham Golding i USDA  63012 Mascle
Aroma fortament especiada. Una mica fumat . Aroma de terra. Amargor forta i versatil. Astringent en grans quantitats. Amargor Sierra Nevada Celebration Ale, SierraNevada Stout  AA=12 -14%
(BA) AA= 12-14%
AB= 3-4%
(FH) AA= 
11 – 13% 
Galena, Eroica,Brewer's Gold,Nugget, Bullion

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
CLUSTER US, Aus
Varietat que podria procedir d'hibridacions antigues de varietats Holandeses i Angleses amb mascles autòctons.
Pobre, aroma. Amargor punyent i neta. Especiat.  Amargor en general. Austràlia: acabat (té millor aroma en aquell pais)  Winterhook ChristmasAle  AA=5.5 -8.5%
(BA):
AA=5,5-8,5%
AB=405-505%
Galena,Cascade, Eroica

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
COLUMBUS US Aromes fortes d’herba. Amargor neta. Amargor i aroma. Adequat per IPA i Bitter. No dry hopping! Anderson Valley IPA. Full sail old Boardhead Barleywine. AA=13 – 16% Centennial, Chinook, Galena, Nugget

  .

Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
EROICA US Amargor neta Amargor en general  Ballard Bitter, Blackhook Porter, Anderson Valley Boont Amber AA= 12 -14% Northern Brewer, Galena

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
GALENA US 1968
Procedeix de Brewers gold.Ha substituit el Cluster com a varietat més cultivada als EEUU.
Amargor forta i neta. Varietat més "suau" dels llúpols amargs. Amargor en general El llúpol d’ús més generalitzat a EEUU.    AA=12 - 14%
(BA:
AA=12.5-14%
AB=7.5-9%
Northern Brewer, Eroica, Cluster, Nugget

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components amargs Components aromatics Possibles substituts
MAGNUM
Alemanya: HALLERTAUER MAGNUM
D
(Hüll)1980
Procedeix d'un Galena creuat amb un mascle Hallertauer.Híbrid de Hallertauer. Resistent a l’emmagatzematge i bons rendiments
Agradable especiat/dolç; terra, el llúpol més amarg d’Alemanya. Acabat de Lager alemanyes Wheathook Wheaten Ale AA=2.5 -5%
(BA)
AA=10-12,6%
AB=5-7%
AA:14%
AB:4,9%
Humulona: 76
Cohumulona: 24
Oli total: 2,1mg/100g
Alfa Humulen: 36%
Beta Caryophyllen: 10,4%
Farnesen: <0,1%
 HallertauerMittelfrueh, Mt. Hood, Liberty, Crystal, Ultra
 
HALLERTAUER MAGNUM: 
més especificacions tècniques
Components amargs
Components aromatics
Amargor total 28% Total olis 2.1%
Àcids alfa 14% Myrcen 31.2%
Àcids beta 4,9% 2-metyl-butyl-isobutyrat 0.6%
Cohumulona 24-25% Beta caryophyl·len 10.4%
Coupulona 44-47% Humulen 36%


Farnesen 0.1%


Beta selinen 0.7%


Alfa selinen 0.7%


Selinadien  0.1%
NORTHERN BREWER:
"Inventat" en 1934 procedent d'una femella Golding de Canterbury i un mascle OB21. És una varietat que hom ha fet servir per compondre moltes varietats noves. Es cultiva a Anglaterra, Bèlgica, Alemanya i USA.
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components aromatics Components amargs Possibles substituts
NORTHERN 
 BREWER
UK, US, a Alemanya és anomenat Hallertauer NB o Nordbrauer
Queda afectat per la zona de collita
Aroma fina i fragant. Herba acabada de tallar. Menta. Amargor seca i  neta.
(FH)Altament amargant.
Amargor i acabat en moltes cerveses Old Peculier (amargor), Anchor,Liberty (amargor),  Anchor steam (amargor i aroma)  Olis total: 1.3mg/100g
Alfa humulen: 30.7%
Beta Caryophyllen: 12.4%
Farnesen: <0.1%
AA=7 - 10%
(FH)AA=7-9%
(BA)
AA=8.10%
AB=3-5%
AA: 7,7%
AB: 3.4%
Humulona: 70
Cohumulona: 30
Hallertauer Mittelfrueh, Perle
 
NORTHERN BREWER O NORDBRAUER
més especificacions tècniques
Compostos amargs
Compostos aromatics
Amargor total 21.9% Total olis 1.3%
Àcids alfa 7.7% Myrcen 36.4%
Àcids beta 3.4% 2-metyl-butyl-isobutyrat 1.9%
Cohumulona 28-31% Beta Caryophyl·len 12.4%
Coupulona 50-52% Humulen 30.7%


Farnesen <0.1


Beta selinen 0.8%


Alfa selinen 0.7%


Selinaden 0.1%
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
NORTHDOWN  UK  Semblant al Northern Brewer però amb millors aromes. Amargor seca i neta Amargor en general. Aroma en les ale més fortes Fuller’s ESB  AA=7 – 8% Northern Brewer, Target

NUGGET:
(BA): "Inventat" en 1970 a partir d'una femella (USDA65009) i un mascle (USDA63015M). Composició genètica: 5/8 Brewers Gold, 1/8 Early Green, 1/16 Canterbury Golding, 1/32 Bavaria, 5/32 desconegut.

Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components aromatics Components amargs Possibles substituts
NUGGET  US/D
“Inventat” en 1983
(FH)Bon rendiment, creixement vigorós, i bona resistència als paràsits i malalties. 
Aroma forta especiada i herba; fortament amarg. Amargor forta, algun ús aromatic Sierra Nevada Porter &  Bigfoot Ale, Anderson Valley ESB  Olis total: 0.9mg/100g
Alfa humulen: 38.3%
Beta caryophyllen: 17.8%
Farnesen: 0.2%
AA=12 - 14%
(FH) AA=11–16%
(BA)
AA=12,5-14,5%
AB=4-6%
AA: 11.3%
AB: 4.1%
Humulona: 72
Cohumulona: 30
Chinook, Galena, Cluster

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Components aromatics Components Possibles substituts
ORION
Hüll
  Amargor  Total olis: 1mg/100g
Alfa humulen: 36.9
Beta caryophyllen: 10.8%
Farnesen: 0
AA=7 – 8%
AA: 7.5%
AB: 3.7%
Humulona: 71
Cohumulona: 29
Northern Brewer, Target

PERLE
Aquesta varietat és classificada també entre els llúpols aromatics segons els autors.

Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components amargs Components aromatics Possibles substituts
PERLE **
Hüll
D(Spalt, Hersbruck, Baden-Bitburg-Pfalz) /US/B
1978
Originària d’Alemanya, procedent de Northern Brewer o HallertauerNB, ben adaptada a USA.
Agradable. Lleugerament especiat. Amargor gairebé mentolada.
(FH)Amargor mitjana. Aroma agradable i neta
Amargor en general per a Lager, no Pils. Sierra Nevada Summerfest AA=7 - 9.5%
(FH)AA=7–8% 
(BA)
AA=7-9.5%
AB=4-5%
AA=6.6%
AB=3.2%
Oli total=0,8mg/100g
Alfa humulen=25.4%
Beta Caryophyllen =14,6%
Farnesen= 14,9%
Hallertauer Mittelfrueh, Northern Brewer, Cluster, Tettnang
 
PERLE més especificacions tècniques
Components amargs
Components aromatics
Total amargor 20.6% Total olis  1.1%
Àcids alfa 6.6% Myrcen 23%
Àcids Beta 3.2% 2-metyl-butyl-isobutyrat 0.8%
Cohumulona 28-32% Beta caryophyl·len 9.1%
Coupulona 52-56% Humulen 35%


Farnesen 0


Beta selinen 0.2%


Alfa selinen 0.3%


Selinadien 0.1% 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
PRIDE OF 
 RINGWOOD
Au Llimona. Amargor neta Amargor en general 
Majoria de les cerveses australianes.
  AA= 9 - 11% Cluster

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Components aromatics Components amargs
RECORD Amarg Amargor en general. Aroma en les ale més fortes Total olis: 1.2mg/100g
Alfa humulen: 35.1%
Beta Caryophyllen: 9.3%
Farnesen<0,1%
AA: 6.4%
AB: 4.4%
Humulona: 74
Cohumulona: 26

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
SATUS         AA=12,5-14%  

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
SIMCOE Yakima Chief Ranches       AA=12-14%
AB=4-5%
 

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components amargs Components aromatics Possibles substituts
TARGET UK/D Aroma forta herba. Potser massa per Lager. Amargor neta. El llúpol preferit per les Strong ales per l’amargor. Fuller’s Hock, Morrells strong Country Bitter AA= 8 – 10%
AA: 10.8%
AB:3.8%
Humulona: 62
Cohumulona: 38
Total olis: 1.3mg/100g
Alfa Humulen: 29.2%
Beta Caryophyllen: 10.8%
Farnesen: <0,1%
Northdown

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
TOMAHAWK
Charles Zimmermann
US
En 1998 va constituir l'11% de la collita de llúpols americans.
Primera varietat comercial destinada a ser un "super-alfa"      AA=14-18%
AB=4.5-5.8%
 

 
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
WARRIOR Yakima Chief Ranches, US       AA=15-17%
AB=4.5-5.5%
 

 

Sense classificar encara
Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
Pioneer
GB


  AA=


Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
First Gold



  AA=


Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
W.G.V.



  AA=

Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts
Bramling Cross



  AA=


Nom Àrea de Cultiu Perfil Ús habitual Exemples comercials Components Possibles substituts




  AA=