Versió
completa.
Introducció.
Gairebé tots els textos
consultats que tracten amb simpatia de l’elaboració de la cervesa
estableixen un símil amb l’Alquímia. En molts casos, no se
sap exactament a què hom fa referència, però sempre
intenten posar en evidència el regust de màgia i de miracle
que té el braceig de la cervesa.
Proposem
la paraula "BRACEIG" per designar l’elaboració de la cervesa. Seria
una bona traducció del francès "brassage", de l’anglès
"brewing" i de l’alemany "Brauen". Veieu nota en la pàgina GLOSSARI
RAONAT.
El braceig de la cervesa no és
tan complicat ni laboriós com la fabricació de la Pedra Filosofal
però sí que presenta aspectes de fetilleria. Té una
mica de química, una altra mica de biologia i bastant d’art culinària.
Els qui es fan ells mateixos la cervesa sabran que no mentim...
Si haguéssim de dir què
és la cervesa, molt ràpidament i de forma condensada, diríem
que es tracta d’una beguda alcohòlica basada en la fermentació
d’una barreja de cereals i aigua. I ja està. Podríem
plegar aquí mateix, tancar les llums i anar a casa. No cal saber
massa més cosa, podríem dir. Però llavors no es justificaria
una pàgina WEB. Amb la del diccionari n’hi havia prou.
D’aquesta frase però, podem
inferir que per a fer cervesa calen INGREDIENTS, també que s’han
de processar o TRANSFORMAR per poder-los sotmetre a FERMENTACIÓ
i, després PRESENTAR-los.
|