La llei de puresa bavaresa
avui en dia.
Article manllevat de: www.bierundwir.de
Cor. Elect. Webmaster@bierundwir.de
i traduït per nosaltres mateixos. Els afegits
entre parèntesis quadrats són nostres.
Fins a 1987, obligació i desterrament.
Fins al 1987, el Reinheitsgebot tenia una funció
doble. Una era d’efectes interiors i l’altra d’implicacions exteriors.
Per una banda, els bracejadors alemanys tenien prohibit elaborar cerveses
fora dels estrictes límits de la llei de puresa i, per l’altra,
els productes de fora d’Alemanya no es podien vendre amb la designació
de "cervesa" en el territori de la confederació, productes que no
estiguessin elaborats seguint les severes normes del Reinheitsgebot. Va
fer falta la inclusió d’Alemanya a la Unió Europea per derogar
una Llei de Puresa bavaresa que havia estat aplicada amb resultats reeixits
durant 450 anys i que havia estat un dels fonaments de la producció
de la cervesa a Baviera.
En els anys 70, una Comissió de la Comunitat
Europea va llançar la primera iniciativa per tal d’harmonitzar les
prescripcions referents a la fabricació de cervesa. Aquest primer
tret pretenia rebaixar al més baix nivell les prohibicions relatives
als additius que haurien de ser aprovades per a la U.E. Com que no hi va
haver acord entre els estats membres, s’inclogués la iniciativa
dins de la carpeta que s’hauria d’estudiar altre cop en 1976. Amb un escrit
del 12-02-1982, aquesta comissió va obrir un anomenat "expedient
d’incompliment de contracte" que, sota el títol "aplicació
del Reinheitsgebot a les cerveses importades", acusava Alemanya, sota l’empara
de l’Article 30 de la Comunitat Econòmica Europea, de promoure un
"impediment de la lliure circulació de mercaderies".
Principi:
Un producte legalment fabricat i posat en circulació
en un país membre de la U.E., de qualsevol naturalesa que sigui,
pot ser per principi [per definició] comercialitzat en un
altre estat membre. Aquesta importació no pot ser impedida – com
a Alemanya sota la invocació del Reinheitsgebot – per lleis estatals.
Per mitjà de l’aplicació del Reinheitsgebot a cerveses d’importació,
la República Federal d’Alemanya contravé a l’article 30 de
la CEE. La República Federal d’Alemanya va fer recurs argüint
que l’argument contravenia a la seva legislació sobre sanitat dels
aliments, però la cort de justícia europea no va acceptar
aquesta argumentació.
Al cap de tres anys de disputes davant del tribunal
europeu (la comissió de la UE ja havia resolt el recurs d’empara
contra la RFA el 21.12.1983) el tribunal europeu va promulgar, el 12 de
Març 1987, el seu "veredicte sobre el Reinheitsgebot". Les cerveses
que es fan i es posen legalment en circulació en els països
membres han de gaudir d’aquest dret en el territori de la RFA, independentment
de si compleixen o no amb les estrictes recomanacions del Reinheitsgebot.
Única concessió: tots els elements que no compleixin amb
el Reinheitsgebot i que siguin introduïts en la cervesa hauran de
ser especificats clarament i de forma reconeixible a la llista dels ingredients
de l’etiqueta.
[Per dissort, i com ho diu el senyor Schatzel
en el text que trobareu a [...], aquesta llei no obliga a mencionar els
productes que han intervingut en l’elaboració no com a ingredients
sinó com a additius: enzims sintètics en el malteig, àcids
i sals diversos en la correcció de les aigües, elements químics
d’extracció de l’oli de llúpol, inhibidors de l’escuma durant
la maduració, antioxidants durant el mateix període, etc.
En canvi, sí que ens informen dels estabilitzadors de l’escuma,
dels conservants i dels colorants encara que creiem que no es fa sempre
ni completament: no es poden fer milions de litres de cervesa sense recórrer
a procediments químics més o menys legals. Amb l’excusa que
aquests elements són després filtrats (fins a quin punt?)
no s’esmenten a l’etiqueta, però segons nosaltres, en queden rastres...]
Els bracejadors alemanys [en la seva gran majoria]
es van mantenir fidels al Reinheitsgebot. A Baviera ho van fer en la seva
forma restrictiva. Aquesta decisió del tribunal és una anacronisme:
en uns temps en els que els consumidors donen molta importància
a la presència d’additius químics i s’orienten cap a aliments
que no n’hagin rebut, hom retrocedeix 500 anys enrera en la protecció
del consumidor per motius de "liberalisme econòmic" quan està
demostrat des del mateix temps que aquest producte es pot perfectament
fer sense additius.
En qualsevol cas, la por d’una onada de productes
"impurs" sobre Alemanya s’ha demostrat sense fonament. Ni la importació
de cerveses des de 1987 ha augmentat significativament ni la quota de cerveses
importades que no responen a les directives del Reinheitsgebot és
notable. Les cerveses que no responen al Reinheitsgebot ocupen cada cop
menys lloc en el mercat alemany. [En l’article ja esmentat del senyor
Schatzel hom es queixa de l’èxit creixent de la Corona, de Desperados
i altres productes semblants...] La seva presència en el mercat
alemany es de l’ordre del per mil.
L’ordenança d’autorització
d’additius.
Els esforços europeus d’harmonització
de les línies directives sobre la utilització d’additius
en els aliments constitueixen una nova envestida contra el Reinheitsgebot.
A banda de la comissió europea, hom va compondre una llista d’additius
(Colorants, endolcidors, conservants, ...) que havia de regular, legalment
i uniformement dins de la UE, l’ús d’additius en l’elaboració
d’aliments, compresa la cervesa. Els bracejadors alemanys tampoc queden
exclosos d’aquestes directives. El trasllat d’aquestes directrius en el
dret alemany es concretaren en Febrer de 1998, en l’abrogació de
l’ordenança sobre autoritzacions d’additius.
Sota la denominació d’additius hom entén
substàncies que no són aliments elles mateixes i que són
intencionadament afegides als aliments per tal d’aconseguir efectes, propietats
o influències sobre els aliments (conservants, antioxidants, emulgents,
colorants, endolcidors, potenciadors del sabor, ajudants d’elaboració
com enzims...).
(...) L’ús d’additius queda doncs autoritzat
en la cerveseria alemanya.
Així, la legislació alemanya ha
hagut de plegar-se sota la pressió europea però els bracejadors
de baviera es mantenen fidels al Reinheitsgebot de 1516.
El Reinheitsgebot garanteix la idea d’aliment
tradicional.
La Unió Europea ha demostrat en 1996
que la "tradició" – i dins d’ella el Reinheitsgebot – es troba en
els seus interessos. Per protegir receptes, aliments elaborats i procediments
tradicionals contra imitacions barates, la Unió Europea va crear
els "ALIMENTS TRADICIONALS" i va editar una llista d’aliments escollits
(15 per tot Europa). Aquests aliments presenten procediments d’elaboració
i receptes molt estrictament definits per tal de poder rebre la denominació
esmentada i poder ser comercialitzats. L’únic aliment alemany inclòs
a la llista és la cervesa elaborada segons el Reinheitsgebot. Realment,
el que pugui esmentar aquesta llei sobre les seves etiquetes, haurà
complert amb l’esmentada llei! D’aquesta manera, el Reinheitsgebot de 1516
segueix essent una llei vigent que garanteix la qualitat.
Juny 2002
Retorn a dalt
|