LA PÀGINA MÉS CERVESERA DELS PAÏSOS CATALANS
ACOLLIDA
TAULA DE MATÈRIES
HISTÒRIA
ELABORACIÓ
ELABORACIÓ CASOLANA
ESTILS O TIPUS DE CERVESA
EL GUST I L'OLFACTE. COM FUNCIONEM 
LA DEGUSTACIÓ
DICCIONARI 
IMPLICACIONS SOCIO-CULTURALS
ESOTÈRICA DE LA CERVESA
CERVESA I SALUT
INTERNET
CURSETS DE DEGUSTACIÓ
CERVESA I CUINA
ARTICLES DE PREMSA
BIBLIOGRAFIA
REINHEITSGEBOT
IMPLICACIONS SOCIO CULTURALS
Versió resumida Versió completa
Sanitat
V.C.
Medecina
V.C.
Aliment
V.C.
Beguda ritual
V.C
Cosa de dones
V.C.
Cervesa laica, cervesa monacal
V.C.
Varietats d'ingredients
Cervesa i dones
(En Castellà)
Cervesa avui Reinheitsgebot avui
Versió completa
Medecina
El coneixement dels principis de la fermentació és occidental i data de finals de segle passat. Per tant, la gent que antigament preparaven cervesa no ho feien en coneixença de causa "microbiològica". Tot i així gairebé tots tenien consciència que hom havia d’afegir el ferment (O el llevat...), alguna substància mig miraculosa, a la barreja de cereals i aigua per que fermentés. El seny ens indica que molt probablement devien afegir unes mescles d’herbes de tota classe i mena i que, alguna mescla "funcionava" i alguna altra no. Nosaltres, avui, podem dir que les que funcionaven duien el fong de la fermentació. Però els nostres avantpassats i els habitants actuals de la selva de Vietnam o de Malàisia no en tenen ni idea. Ells posen un "ferment" que, de pas, fa d’aromatitzant. És el més que probable origen del GRUT, barreja d’herbes que hom afegia a la cervesa a Alemanya en èpoques remotes.

Es poden afegir herbes per aromatitzar la cervesa i també es poden afegir per altres finalitats com ara sedar, "col·locar"(es documenten cerveses amb cannabis, per exemple), o per altres finalitats mèdiques. La història està plena de relacions de curacions a base de cervesa o sinó, almenys de situacions en les que la cervesa ha ajudat el pacient a suportar el seu mal. De fet, el LLÚPOL no és res més, a l’origen, que una de les nombroses plantes medicinals que s’afegien a la cervesa amb clares intencions curatives : avui en dia encara es recepten infusions o càpsules de llúpol com a tònic i com a planta aperitiva (que estimula l’apetit). En els països germànics, hom fa coixins de flor de llúpol per als que concilien difícilment el son. És una pràctica justificada atès que els cons de llúpol duen olis essencials volàtils que tenen propietats sedants i hipnòtiques. Ajuda doncs a conciliar el son i ajuda a controlar l’ansietat, regula l’estat anímic en cas de depressió.
Retorn a dalt