Com ja ho hem indicat diverses vegades, no
sabem de cap recepta de cervesa realment antiga tret de la del Lambic i
potser del Kwass. D’altra banda, si tinguéssim l’oportunitat de
provar algun cru medieval o renaixentista, per no parlar dels beuratges
Sumeris o Egipcis, quedaríem parats del que ens passaria pel paladar.
És possible que la trobaríem àcida, espessa i poc
carbonatada. No ens estranyi : Avui mateix, no trobaríem molta gent
capaç de gaudir d’una GUEUZE autèntica. Els nostres gustos
vénen tot sovint condicionats pels usos i costums del lloc on solem
moure’ns. Per bé o per mal, els gustos han canviat enormement, no
ens càpiga dubte. La "tradició" de la cervesa occidental,
en la majoria dels casos, ens ve de mitjans de segle XIX., com a més
antic.
De fet, quan Pasteur va descobrir el perquè
de la fermentació i que d’altres després d’ell entraren en
el detall de les diferents subspècies de ferment, hom hi va veure
la manera d’afinar el producte i de controlar-ne millor l’elaboració
i l’acabat. Es van descobrir dues espècies principals de fongs anomenades
SACCHAROMYCES CERVESIAE i SACCHAROMYCES CARLSBERGENSIS. També es
descobriren i desenvoluparen subspècies de cadascú de forma
que hom podia dir que cada cerveser seriós disposava de la seva
pròpia soca de fong.
El segle XIX també fou un segle en el
que es desenvoluparen els coneixements de botànica. I així
és com hom estudià els cereals i el llúpol, les seves
varietats i la millor forma de cultivar-ho tot plegat.
El segle XIX veié igualment com es desenvolupava
la tècnica. Els productes de la indústria pogueren transportar-se
a distància, es desenvolupà una tècnica del fred cada
cop més eficaç i s’inventaren tota mena d’eines de mesura
que permeteren determinar temperatures, densitats etc.
Això dugué cap a una extrema
varietat de productes cervesers. La cervesa passà de ser un aliment
més o menys agradable a ser una beguda objecte de l’afecció
del gourmet (i del no tan gourmet també).
Però la pela és la pela. La industrialització
dugué amb ella la finança. Això vol dir que
si la producció cervesera havia estat majoritàriament artesana,
a partir de la introducció massiva de la parafernàlia financera
es convertí en una indústria en la que els conceptes
financers agafaren protagonisme en detriment de la qualitat i de la varietat.
Paradoxalment, l’auge de la cervesa coincidí amb la desaparició
de moltíssimes cerveseries.
Després de la guerra 39-45 (per nosaltres
36-39), el procés s’accelerà de forma alarmant. Les grans
cerveseries seguiren menjant-se les petites fent així desaparèixer
receptes originals i interessants. La gent seguia bevent més i més
cervesa, però els crus eren cada cop més vulgars, i per mor
de Sant Rendiment incorporaven cereals més barats en l’elaboració
de la cervesa com ara l’arròs i el blat de moro.
Per sort, en diversos llocs de la geografia
europea i americana, alguns afeccionats i alguns professionals seguiren
creient en la qualitat. Renasqué en els països anglo-saxons
la costum de fer-se la cervesa a casa : el HOME BREWING té actualment
adeptes arreu en el món, multituds de pàgines WEB, de llibres
i, a Catalunya, la seva empresa distribuïdora de materials ad hoc.
Actualment això s’ha convertit en una indústria.
Veieu : CATALUNYA HOME BREWERS
: http://www.come.to/cerveza
ETAVOBRA : http
://ourworld.compuserve.com/homepages/jcunillera
Avui en dia, podem trobar als països catalans,
buscant una mica, més de 150 cerveses d’importació, cosa
simplement impossible només 10 anys enrera ! I el fet de fer-se
la cervesa a casa pren auge. I es fan cursets de tast de cervesa. Creiem
que la gent està cansada de la vulgaritat en el tast. La gent s’ha
fet curiosa. Tant és així que, grans empreses que havien
deixat de produir certes receptes, les tornen a elaborar, i fins i tot
intenten inventar-ne de nous (com ara una cervesa de 5 cereals que acabem
de rebre !). tant de bo puguem veure noves cerveseries a casa nostra, dedicades
ja no a la sempiterna LAGER pseudo PILS, sinó també a alguns
crus d’alta fermentació.
Ens acaben d’informar que la
Hürlimann suïssa deixa de fer la famosa SAMMICHLAUS ! Trist temps
el nostre.
No! Darrera notícia (03-2001)
es tornarà a fer, a Austria! |