LA PÀGINA MÉS CERVESERA DELS PAÏSOS CATALANS
ACOLLIDA
TAULA DE MATÈRIES
HISTÒRIA
ELABORACIÓ
ELABORACIÓ CASOLANA
ESTILS O TIPUS DE CERVESA
EL GUST I L'OLFACTE. COM FUNCIONEM 
LA DEGUSTACIÓ
DICCIONARI 
IMPLICACIONS SOCIO-CULTURALS
ESOTÈRICA DE LA CERVESA
CERVESA I SALUT
INTERNET
CURSETS DE DEGUSTACIÓ
CERVESA I CUINA
ARTICLES DE PREMSA
BIBLIOGRAFIA
REINHEITSGEBOT
IMPLICACIONS SOCIO CULTURALS
Versió resumida Versió completa
Sanitat
V.C.
Medecina
V.C.
Aliment
V.C.
Beguda ritual
V.C
Cosa de dones
V.C.
Cervesa laica, cervesa monacal
V.C.
Varietats d'ingredients
Cervesa i dones
(En Castellà)
Cervesa avui Reinheitsgebot avui
Versió completa
Aliment
La cervesa clara i cristal·lina, industrial i sanitàriament (i/o políticament) correcta que coneixem és principalment una beguda. Quan tenim sort, ens acarona els sentits i quan no en tenim, fa poca cosa més que l’aigua carbonatada. Però en altres èpoques i en altres llocs es considerava - i es considera - d’una altra forma. Com dèiem abans, no ens podem figurar la precarietat en la que els nostres avantpassats han hagut de viure durant centenes de milers d’anys. El nostre segle i la nostra civilització d’abundància no es pot ni imaginar la fam que es passava tan sols 60 o 70 anys enrera !

Hem vist il·lustracions de l’any 1848 on es veu una carnisseria al carrer a Paris : es veuen molt clarament rates damunt del taulell ! No vives, no. Ben mortes i obertes en canal ! I la literatura i la història n’estan plenes de gent que mor de gana i que s’esbudellen per un tros de pa.

Personalment, no hagués volgut viure aquella època de penúries ! Em demanareu que té a veure la cervesa amb tot això. Doncs és ben fàcil : durant moltíssim temps i en la majoria dels llocs on s’ha fet, la cervesa era un aliment. Solia ser molt més espessa fosca i menys gastronòmica que avui. Pensem una mica : sóc pare de família, tinc un pa no gaire gros que he guanyat treballant tot lo dia en alguna pedrera, i tinc no sé quantes boques a casa, totes afamades. Si reparteixo el pa a trossos, ens l’acabem de seguida i au, a tornar a passar fam ! Quin aliment tinc que no em costi gaire i que sempre  està a la meva disposició? L’aigua. Bé, doncs tiro el pa a l’aigua i espero que augmenti el volum de la pasta. Si m’espero tres dies, haurà fermentat i en lloc d’un pa tindré una sopa que omplirà molt més els estómacs que no pas el pa que havia dut tres dies abans. Cadascú una canyeta i a xuclar ! En aquest moment puc estar parlant d’una tribu actual a l’Àfrica o a l’Àsia com dels inventors "oficials" de la cervesa els SUMERIS, més de sis mil anys enrere. El principi és el mateix : la fam és una bèstia terrible que sempre està a l’aguait.
Retorn a dalt