LA PÀGINA MÉS CERVESERA DELS PAÏSOS CATALANS
ACOLLIDA
TAULA DE MATÈRIES
HISTÒRIA
ELABORACIÓ
ELABORACIÓ CASOLANA
ESTILS O TIPUS DE CERVESA
EL GUST I L'OLFACTE. COM FUNCIONEM 
LA DEGUSTACIÓ
DICCIONARI 
IMPLICACIONS SOCIO-CULTURALS
ESOTÈRICA DE LA CERVESA
CERVESA I SALUT
INTERNET
CURSETS DE DEGUSTACIÓ
CERVESA I CUINA
ARTICLES DE PREMSA
BIBLIOGRAFIA
REINHEITSGEBOT
La degustació
Versió resumida
Versió completa
Fitxes de degustació
Com prendre apunts
Introducció a la degustació
Com degustar
(els gestos)
Guia de tast per estils
Llistat de característiques tècniques i gustatives per a cada estil de cervesa
Guia d'aromes 1
Guia elemental
Guia d'aromes 2
Guia descriptiva d'aromes i gustos
Guia d'aromes 3
Repertori exhaustiu de tot el que es pot trobar en la cervesa
Degustació i pintura
Original en Català d'una article aparegut en el Bars & Beers
Els condicionants psicològics de la degustació
Anàlisi de les aromes
Tolerància a la cervesa?
Original en Català d'un article aparegut a Bars & Beers
Característiques tècniques de la cervesa. Degustació. Aritmètica. Llúpols escocesos i carn a la brasa.
Reflexions sobre les regles de degustació.
Característiques tècniques de la cervesa.
Més que de degustació, algun cop, hauríem de parlar d’anàlisi descriptiu de la cervesa. Els americans en diuen Beer Judging (judici dela cervesa) i alguns anglesos ho anomenen flavourassessment (assessorament en matèria d’aromes). En aquest darrer cas, el degustador també assumeix la responsabilitat d'aconsellar el bracejador per tal de corregir els possibles defectes de la cervesa.

A Alemanya, alguns aspectes de la valoració d’una cervesa són determinats per la via tecnològica i química: l’acidesa, l’amargor, el color, la transparència i altres coses són objectivades per màquines. Químicament existeixen moltes especificacions que ni tan sols afecten el gust però que són determinants per als elaboradors, especialment els industrials.

Pel que fa a nosaltres, les especificacions que usarem seran les més comunes.

Determinarem o ens assabentarem de la DENSITAT INICIAL, del COLOR, de l’AMARGOR i del contingut en ALCOHOL.

1.- DENSITAT INICIAL:
En Català, hem anomenat Densitat Inicial (D.I.) el que els anglo-saxons han denominat Original Gravity (O.G.) i el que els Alemanys designen per Stammwürzegehalt.

Aquest valor correspon a la densitat del most just abans de la fermentació. Es pot expressar en graus Balling o en graus Plato. La primera es dóna en funció de la densitat de l’aigua destil·lada. Per exemple, si una densitat es valorada en 1025ºBalling, això significa que aquell most presenta una densitat de 1,025 vegades la densitat de l’aigua destil·lada. En referència a la cervesa, aquest valor mesura el contingut en sucres, hidrats de carboni i proteïnes, etc, dissoltes o en suspensió en el líquid. Els sucres són el component més voluminós. 

Al final de la fermentació, hom torna a mesura la densitat, aquest cop de la cervesa, i determina el que hem traduït per Densitat Final (D.F.) i que els anglo-saxons anomenen Final Gravity (F.G.) o Terminal Gravity.

La Densitat Inicial és determinada només per les quantitats de malt, les d’adjuncions de gra i els sucres usats en el braceig. Una Densitat Inicial alta normalment indica que la cervesa tindrà una gran quantitat d’alcohol, possiblement un cos més consistent i més dolçor residual.

La conversió entre les dues escales esmentades més amunt és la següent:

Cal prendre les dues darreres xifres del valor Balling i dividir-les per 4. En l’exemple d’abans, un valor de 1025ºBalling es convertiria en 6,25ºPlato 

[25 : 4 = 6,25ºP].
Al revés, un valor en ºPlato es converteix en ºBalling multiplicant per 4 el valor i sumant-lo a 1000: 28ºPlato es converteixen així en 1112ºBalling 
[28ºP x 4 = 112  i   112 + 1000 = 1112ºB].

La següent taula ens indica les correspondències entre la Densitat Inicial i els tipus de cervesa que defineix. La taula és manllevada d’una FAQ que no hem sabut retrobar però que sabem que és gestionada per 

Jon Binkley binkley@fafner.stanford.edu    i 
Michael Stewart stewart@monk.csl.uiuc.edu
 

Densitat Inicial Estils
Menys de 1030ºBalling o 7,5ºPlato Cerveses baixes en alcohol, baixes en calories. Berliner Weisse.
De 1030 a 1040 (7,5 a 10)  Mild Ale anglesa, Bitter ordinària, algunes Lager lleugeres.
De 1040 a 1050 (10 a 12,5) La majoria de les cerveses comunes: Ale Porter, Stout, Pils, Lager, Cerveses de forment.
De 1050 a 1060 (12,5 a 15) Cerveses dolces i riques, sovint fosques. Special Bitter, Strong, IPA, alguns Stouts, Schwarzbier, Viena i Munic.
De 1065 a 1075 (16,25 a 18,7) Bock, Old Ale, Strong, Dubbel, i altres ales fortes belgues.
Més de 1075 (18,7) Doppelbock, Barley Wine, Trippel, Imperial Stout

Com tots sabem, la densitat de qualsevol compost depèn de la temperatura en la que es troba en el moment de la mesura. Com que aquest valor és molt important, existeixen unes taules de conversió de les densitats en funció de la temperatura. Quan les trobem les editarem aquí mateix.

2.- El color

El color de la cervesa depèn exclusivament de l’aportació de cereals i malts. Per algunes cerveses, aquesta característica també depèn de les addicions que es poden fer en plantes, fruites i sucres diversos.

El color és determinat físicament i expressat en diverses escales. L’escala europea és anomenada EBC (European Brewery Congress) i fou determinada per aquesta associació cap als anys 70. El seu equivalent a Amèrica és el SRM (Standard Research Method) que procedeix directament d’un sistema més antic anomenat Lovibond.

Les dues escales són dificilment convertibles tot i que es pot arribar a una relativa  aproximació segons el sistema següent.

SRM = (EBC x 0,375) + 0,45
EBC 0 (SRM x 2,65) – 1,2

A Alemanya, a part del color, hom parla de lluminositat i en els països anglo-saxons, hom afegeix graus d’intensitat. Normalment aquestes característiques són afegides lèxicament, sense valors numèrics.

També hem manllevat una taula de valors de color en referència amb els estils de cervesa. Els autors són els mateixos.
 

SRM Color Exemples d’estils
2 Groc pàl·lid Witbier belga
3 Groc Munic Helles
4-5 Daurat Cervesa de forment bavaresa
6-10 Ambre Pale ale
10-15 Coure Märzen
15-25 Coure fosc/marró fosc Brown ale
25-40 Molt fosc, no opac Schwarzbier
>40 Negre opac Stout

3.- Amargor

L’amargor es pot mesurar directament valorant la quantitat d’isohumulones contingudes en la cervesa. Les isohumulones són els components amargs de les resines dels llúpols. Una part per milió (1 ppm) d’isohumulones és definit com la unitat en l’escala IBU (International Bittering Units). Sembla ser que els graus IBU i els EBU (European Bittering Units) són els mateixos.

Heus aquí una taula de nivells o continguts en isohumulones i estils de cervesa. La font segueix sent la mateixa.
 

IBU/EBU Exemple d’estil
5-20 Cerveses de forment, Mild Ale, Light
20-30 Lager alemanyes, Bock, Brown ale, Sweet stout, Bitter
30-40 Pils alemanya, Pale Ale, Stout seca
40-50 Pils txèca, IPA
50-100 Barley Wine, Imperial stout

4.- Alcohol

A Europa, el valor en alcohol es dóna en % del Volum i pot expressar-se exactament així o en graus. Els valors són els mateixos: una cervesa que té 5,5% d’alcohol en Volum (s’escriu 5,5%V) també es pot dir que té 5º d’alcohol. Als EEUU, el valor s’expressa en %del pes. Essent que l’alcohol és més lleuger que l’aigua, el valor en pes és més petit que el valor en volum.

La conversió es pot fer aproximativament de la forma següent:

Alcohol en volum = Alcohol en pes x 0,8
Alcohol en pes = Alcohol en volum / 0,8

Així, una cervesa americana amb 5,5ºW (Weight) tindrà aquí 6,875ºV.
Una cervesa europea de 5,5ºV tindrà allà 4,4ºW.

El contingut en alcohol d’una cervesa té una important relació amb la Densitat Inicial tot i que ja hem dit en altres llocs que no és una relació linial o de causa a efecte directa. Per a fer una conversió molt aproximativa del la DI en alcohol, cal dividir els tres darrers digits del valor en ºBalling entre 10. Així, una cervesa que ha presentat una D.I. de 1040 ens donarà un percentatge en alcohol de 4ºV (040 / 10 = 04 o bé 4).
 
 

Font: http://www.leland.stanford.edu/~jbink/