GUIA DETALLADA DEL TAST.
Aquesta tarjeta que precedeix pot
ser força útil per als principiants. Per a aquells que ja han
corregut uns quants kilometres en cervesa, hem trobat una llista orientativa
detallada Que traduïm a continuació. L’autor és un tal
senyor RICH WEBB. Ell mateix tampoc n'és realment l'autor.
aquesta llista fou elaborada per tècnics de l'European Brewers Convention
(EBC) amb base d'un estudi molt precís del senyor Morten Meilgaard, 1970. Es tracta de la guia més
completa i precisa dels gustos i aromes que podem trobar en la cervesa.
Com ho podran apreciar, alguns conceptes
queden per traduir: no hem trobat la traducció. Tot i així,
aquesta guia és com una mena de mentor que no cal seguir a la lletra
en els primers temps. Però creiem que pot ser extremadament útil
a aquells que volen ampliar les seves capacitats gustatives.
L’esmentada guia és una reducció
de la famosa roda del tast que intentarem també reproduir aquí.
De moment, farem amb això.
Abreviacions:
O: Olor
G: Gust
C: Cos
E: Escalfor
R: Rere-gust.
Classe 1
Aromatic, Olorós, Fruitat,
Floral
0110. Alcohol
[O;G;E] Efecte general de l’etanol i alcohols més
grans. |
|
|
0111. Especiat
[O;G;E] Pebre de Jamaica; Nou moscada; Pebre; Eugenol;
Veure també1003 Vainilla |
|
0112. Vinós
[O;G;E] Bouquet, Alc. de fusel, Vi blanc |
0120. Dissolvent
[O,G] Diossolvents químics. |
|
|
0121. Plàstics
[O;G] |
|
0122. Can-liner
(capa interior de les llaunes de begudes) [O;G] Laca (vernís) |
|
0123. Acetona |
0130. Èsters.
[O;G] Com èsters alifàtics. |
|
|
0131. Acetat
d’isoamil. [O;G] Plàtan, Pera. |
|
0132. Hexanoat
d’etil. [O;G] Poma, amb punt d’anís. Veure 0142,
poma. |
|
0133. Acetat
d’etil. [O;G] Lleuger fruitat, dissolvent. Veure 0120,
dissolvent. |
0140. Fruitat.
[O;G] Fruites específiques o barreges de fruites. |
|
|
0141. Llimona
[O;G] Cítric; Aranja; Llimona; Pela de taronja. |
|
0142. Poma |
|
0143. Plàtan |
|
0144. Grosella
negra [O;G] Fruita de grosella negra. Fulla, veure 0810 |
|
0145. Meló |
|
0146. Pera |
|
0147. Gerd |
|
0148. Maduixa |
0150. Acetilaldèhid.
[O;G] Pomes verdes, Pela de poma no madura, Pomes macades. |
|
0160. Floral
[O;G] Frangàncies de flor. |
|
|
0161. 2-Feniletanol
[O;G] Rosa |
|
0162. Geraniol
[O;G] Rosa, diferent de 0161 |
|
0163. Perfum
[O;G] Perfumat |
0170. Llúpol.
[O;G] Aroma de llúpol fresc. No inclou amargor. |
|
|
0171. Llúpol
en el bullidor [O;G] Olor del llúpol durant la
cocció. |
|
0172. Llúpol
sec[O;G] |
|
0173. Oli de
llúpol. [O;G] |
Classe 2
Resines, Nous, Herba, Prat
0210. Resinós. [O;G]
Serradures fresques, Resina, fusta de cedre, de pi, avet,
trementina |
|
|
0211. Fusta. [O;G] fusta sense
tallar |
0220. Nous. [O;G] Nou de Brasil,
Avellana, Sherry |
|
|
0221. Nou [O;G] Fresca-no
rància |
|
0222. Coco |
|
0223. Mongetes [O;G] Sopa
de mongetes. |
|
0224. Ametlles [O;G] Massapà |
0230. Herba |
|
|
0231. Herba acabada de tallar
[O;G] Prat, Fulles verdes aixafades, fulles, alfals. |
|
0232. Palla [O;G] Fenc |
|
0233. Saba de gramínies
[O;G] |
|
0234. Fulles d'heura [O;G]
|
Classe 3
Cereals I
0310. Gra [O;G] Aroma de gra
fresc |
|
|
0311. Segó [O;G] pellofa,
"Glattwasser" |
|
0312. Farina de blat de moro
[O;G] Adjuncions |
|
0313. Farina [O;G] |
0320. Malt |
|
0330. Most [O;G] Aroma de
most fresc, |
|
Cereals II
0340. Productes de la panificació |
|
|
03411. Farina i aigua |
03412. "Mare de pa" |
|
0342. Massa de pa fresca |
|
0343. Pa fresc |
|
0344. Crosta de pa |
|
0345. Pa sobrecuit (crosta torrada) |
Classe 4
Caramel, Torrat
0410.
Caramel. [O;G] Sucre cremat, Toffee |
|
|
0411.
Melassa [O;G] Melassa negra |
|
0412.
Licorós |
0420.
Cremat [O;G;C] Aroma socarrimat, Cos sec, Acre |
|
|
0421. Crosta
de pa [O;G;C] (veieu 0345)Torrada de
pa |
|
0422.
Ordi torrat. [O;G:C] Malt xocolata |
|
0423.
Fumat [O;G] |
Classe 5
Fenol
0500.
Fenol [O;G] |
|
|
0501.
Quitrà, Brea [O;G] |
|
0502.
Bakelita |
|
0503.
Fènic [O;G] Fenol |
|
0504.
Clorofenol [O;G]Triclorofenol, Hospital |
|
0505.
Iodoform [O;G] Farmàcia, Hospital |
Classe 6
Sabó, Greix, Diacetil, Oli,
Ranci
0610.
Àcid gras |
|
|
0611.
Caprilic [O;G] Sabó, gras, cabra, untuós |
|
0612.
Formatge [O;G] Sec, Formatge florit, Llúpols vells, Ranci hidrolític |
|
0613.
Isovalèric [O;G] Formatge florit, Llúpols vells; Ranci hidrolític |
|
0614.
Butiric [O;G] Mantega rància |
0620.
Diacetil [O;G] Caramel de mantega, xerigot |
|
0630.
Ranci [O;G] Ranci oxidatiu |
|
|
0631.
Oli ranci [O;G;C] Ranci oxidatiu |
0640.
Oli |
|
|
0641.
Oli vegetal [O;G;C] Com oli vegetal refinat |
|
0642.
Oli mineral [O;G:C] Gasoil, petroli, kerosè, parafina, oli de màquines |
Classe 7
Sofre
0700.
Sofre [O;G] |
|
0710.
Sulfitic. [O;G] Diòxid de sofre, llumí en cremar-se, SO2 |
|
0720.
Sulfur [O;G] Ous podrits, reducció sulfurosa, |
|
|
0721.
H2S [O;G] Ous podrits |
|
0722.
Mercaptan [O;G] Mercaptans baixos, desguàs, ferum |
|
0723.
All |
|
0724.
Degeneració per massa llum [O;G] Mesc, |
|
0725.
Autolisi. [O;G] Ferment podrit Veure 0740 |
|
0726.
Gambes. [O;G] Aigua de bullir gambes. |
0730.
Verdures bullides. [O;G] Principalment sulfids dialkil, |
|
|
0731.
Xirivia, Api [O;G] Efecte de l’infecció del most |
|
0732.
DMS [O;G] Di Metil Sulfid |
|
0733.
Tomàquet bullit. [O;G] Suc de tomàquet processat, Ketchup |
|
0734.
Ceba bullida |
0740.
Ferment [O;G] Ferment fresc, aroma de la thiamina escalfada (0725) |
|
|
0741.
Carn [O;G] Carn bullida, Extracte de carn, Peptona, Brou de ferment. |
Classe 8
Oxidat, Estable, Florit
0800.
Estable (corral). [O;G;C] Vella cervesa, Massa vella, Massa pasteuritzada. |
|
0810.
Olor de gat. [O;G] Fulles de grosella negra., (ribes = Raves?), Planta del
tomàquet, cervesa oxidada. |
|
0820.
Paper. [O;G] Estadi inicial de 0800, Cartró, vella cervesa, Oxidació. |
|
0830.
Cuir. [O;G] Estadi posterior de 0800, sovint comjuntat amb 0211 |
|
0840.
Florit. [O;G;] Com un celler, Fulles florides, Silvestre |
|
|
0841.
Terrós. [O;G] Actinomycetes, Terra mullada, |
|
0842.
Ranci. [O;G;] Reclosit. |
Classe 9
Agre, Àcid
0900.
Àcid. [O;G] Aroma punxant, Duresa en el tast, Àcid mineral |
|
0910.
Acetic [O;G] Vinagre |
|
0920.
Agre. [O;G] Làctic, Llet agra, |
|
Classe 10
Dolçor
1000.
Dolç. [O;G] |
|
|
1001.
Mel. [O;G] Cervesa passada, Oxidat (passat) |
|
1002.
Jam-like (?) [O;G] Pot constituir una sub-classe de 0140 |
|
1003.
Vainilla. [O;G] Pólvores de crema, Vainillina |
|
1004.
Primings (?) |
|
1005
Xaropós. [O;G:C] Xarop clar o daurat. |
|
1006.
Massa dolç. [O;G] Embafadorament dolç, Embafós. |
Classe 11
Salat
Classe 12
Amarg
Classe 13
Cos
1310
Alcalí. [G;C;R] Gust accidental degut a l’addició fortuita
d’algun alcalí. |
|
1320
. Sensació de confort en la boca. [C;R] Cremós, "onctueux"
en Fr. |
|
1330.
Metàl·lic. [O;G;C;R] Acer, Rovell, Monedes, Tinta, Llauna. |
|
1340.
Astringent. [C;R] Sensació de contracció de la mucosa bucal,
Tannins. |
|
|
1341.
Secant. [C;R] No dolç. |
1350.
Polvorós o polsós. Irritant (amb 0310 gra), Guix [G;C], silicat,
silici. |
|
1360.
Carbonatació. [C] Contingut en CO2 |
|
|
1361.
Pla, tou. [C] Sense CO2 |
|
1362.
Gasós. [C] Massa CO2 |
1370.
Escalfor. [E;C;R] Veure també 0110 i 0111 |
|
Classe 14
Plenitud
1410.
Cos [O;G;C] Plenitud d’aromes i de cos |
|
|
1411.
Aigualit. [G,C] Prim, Diluït. |
|
1412,
Sense carácter. [O;G:C] |
|
1413.
Sacietat. [O;G:C] Extra ple, "omplidor" |
|
1414.
Espès. [G;C] Viscós, Espès |
En Matèria de degustació,
no hem trobat res més complet. Cal esmentar que, normalment, els degustadors
professionals s’entrenen i disposen de nombroses ampolletes que reprodueixen
els gustos i olors citats aquí. Es fa de dues maneres diferents: Per
a les olors i aromes positius, hom disposa ampolletes amb el compost diluït
en aigua. Per als defectes, hom sol dissoldre els compostos a identificar
en cervesa neutra. En algun altre lloc d’aquesta WEB indicarem com fer-ho.
Salut!
|