LA PÀGINA MÉS CERVESERA DELS PAÏSOS CATALANS
ACOLLIDA
TAULA DE MATÈRIES
HISTÒRIA
ELABORACIÓ
ELABORACIÓ CASOLANA
ESTILS O TIPUS DE CERVESA
EL GUST I L'OLFACTE. COM FUNCIONEM 
LA DEGUSTACIÓ
DICCIONARI 
IMPLICACIONS SOCIO-CULTURALS
ESOTÈRICA DE LA CERVESA
CERVESA I SALUT
INTERNET
CURSETS DE DEGUSTACIÓ
CERVESA I CUINA
ARTICLES DE PREMSA
BIBLIOGRAFIA
REINHEITSGEBOT
La degustació
Versió resumida
 
Versió completa
Guia d'aromes 1
Guia elemental
Guia d'aromes 2
Guia descriptiva
Guia d'aromes 3
Repertori exhaustiu de tot el que es pot trobar en la cervesa
Introducció a la degustació
Com degustar
(un protocol)
Guia de tast per estils
Llistat de característiques tècniques i gustatives per a cada estil de cervesa
Tolerància a la cervesa?
Original en Català d'un article aparegut a Bars & Beers
Degustació i pintura
Original en Català d'una article aparegut en el Bars & Beers
Fitxes de degustació
Com prendre apunts
Els condicionants psicològics de la degustació
Anàlisi de les aromes
Degustació. Aritmètica. Llúpols escocesos i carn a la brasa.
Reflexions sobre les regles de degustació.
Guia d'aromes 2
guia descriptiva de gustos

Aquesta llista ha estat constituïda en base de moltes altres. Cal però que citem principalment la llista d'aromes de Scott Bikcham del BJCP.
 
 

Introducció:

Aquesta secció pretén donar una vista general de les aromes més importants o comuns que hom podrà trobar en degustar la cervesa. Alguns d’aquestes aromes poden ser apropiats en alguns estils però no en altres i el fet que hom vulgui aquell aroma o una altre dependrà de la concentració. Per aquesta raó, gairebé tots els aromes poden entrar en la categoria dels que es volen o de les aromes annexes i indesitjables.

[Els vulguin ampliar coneixements poden consultar les bibliografies dels textos que hem traduït en procedència del Beer Judge Certification Program. NDT.]

Index:
 

Acetilaldehid Alcohol Astringència Amargor
Aldèhids Alcohols de fusel Àcids grassos
Cos i
Compostos del nitrogen
Diacetil i 2,3-pentandione DMS Esters, aromes fruitats
Herbós Retenció del cap d'escuma Clofolla, gra Cop de sol, mesc
Florit, ranci Paper, cartró Fenol Sherry
Dissolvent Agre, àcid Sofre, ferment Dolç

 

Acetilaldehid:

Aquest compost té el gust i fa l'olor de pomes verdes acabades de collir. També l’han comparat amb l’olor de l’herba, fulles verdes o pintura de làtex. Normalment és reduït en etanol pel ferment durant la fermentació secundària. Però l’oxidació de la cervesa acabada pot revertir aquest procés. Hom pot trobar grans quantitats d’aquest compost en la cervesa de la que hom ha retirat massa aviat el ferment o en la cervesa acabada de fer. També pot ser el resultat de la infecció del cru per bacteris del tipus ZYMOMONAS o ACETOBACTER. Nivells reduïts d’acetilaldèhid poden detectar-se en la Budweiser degut a l’ús d’estelles de faig per rebaixar el ferment, abans de la reducció a etanol.
Retorn a dalt

Aldèhids:

Hi ha molts aldèhids a la cervesa que tenen influència sobre les aromes. Es produeixen en diversos moments del braceig. Són la consqüència de l'oxidació d'alcohols amb matèries grasses. Els nivells d'aldèhids són màxims durant la fermentació principal. Els aldèhids són reduïts en Etanol al final d'aquesta etapa. Si en aquell moment, hom re-introdueix oxígen en el most, es tornen a formar aldèhids.
No sabem encara quin és l'aroma impartida pels aldèhids però estem a la recerca d'aquesta informació.
Causes de la presència d'aldèhids:
1) Fermentació massa ràpida; 2) Augment del temps de fermentació; 3) excés de pressió en el fermentador; 4) aeració insificient del most; 5) most infectat per ZYMOMONAS ANAEROBIA.
La presència de ferment actiu en la maduració redueix la quantitat d'aldèhids. La maduració en temperatures relativament altes també redueix la presència d'aldèhids.
 

Alcohol:

Aquest compost es pot detectar com un caràcter vinós i especiat en el gust i l’olor, sovint acompanyat d’una sensació calenta o d’un cos "punxant" o punxegut. L’alcohol més simple i predominant en la cervesa és l’etanol. És produït per la fermentació de la glucosa i altres sucres reduïts. Alcohols més grans o alcohols de fusel solen trobar-se en concentracions ínfimes, per sota del llindar de la percepció. L’excés d’aquests compostos solen indicar que el ferment ha hagut de procedir de forma inhabitual: sintetització d’àcids grassos com a font d’oxigen i de carboni, produint llargues cadenes d’alcohols. Mostos molt densos i temperatures altes de fermentació poden també provocar l’aparició d’aquests alcohols degut a l’augment de l’activitat fermentativa. Les característiques de l’alcohol són desitjades en cerveses fortes sempre que no siguin associades a notes de dissolvent i amb alts nivells d’èsters o d’alcohols de fusel.
Retorn a dalt

Astringència:

La sensació d’astringència es pot comparar a la sensació d’arrugament tal com si mosseguéssim pell o llavors d’aranja. És sovint deguda a l’extracció de tanins de la clofolla del gra deguda a l’excés de mòlta o de cocció o a la cocció amb aigües massa alcalines. L’astringència també pot ser deguda a polifenols produïts per bacteris que puguin haver infectat el most (acetobacter). Una altra font d’astringència, és l’oxidació. En aquest cas, els compostos responsables són polifenols i aldèhids. Finalment, espècies com el coriandre, la pela de taronja o la canyella també contribueixen a afegir aromes astringents, però això sol rebaixar-se amb el temps. Notem que, una atenuació excessiva i uns nivells baixos de dextrina poden augmentar la sensació d’astringència.
Retorn a dalt

Alcohols de fusel:

Els alcohols de fusel també són anomenats alcohols alts. Hom entén que aquests alcohols són constituïts per cadenes més llargues del compte. Contribueixen directament a les aromes de la cervesa i també són importants en la constitució d'esters. Els alcohols de fusel imparteixen una forta aroma d'alcohol o de dissolvent. Són coneguts pels seus efectes escalfants a la boca. El 80% del A.F. són formats durant durant la fermentació principal. La varietat de ferment és prou important. Algunes en fan fins a 3 vegades més que d'altres. Les altes temperatures de fermentació poden originar A.F. També alguns ferments mutants en poden produir.  Densitats Inicials molt altes també poden ser la causa de la presència d'A.F. a la cervesa (per damunt de 13ºPlato). 
La formació d'A.F. depèn de la biosíntesi dels amino-àcids i, per tant, està en relació directa amb l'existència d'aquests.

Amargor:

L’amargor excessiva és percebuda com a un gust aspre i sec al darrere de la llengua. Normalment és degut a un excés de llúpol, especialment quan es fan servir llúpols amargs. Els malts torrats i altes concentracions de ions de magnesi i de sofre solen contribuir a aquesta sensació. Els compostos responsables de l’amargor també poden procedir per oxidació o per contaminació amb bacteris indesitjats, i en aquests casos, solen també aparèixer altres productes annexos de la fermentació. Les IPA i els BARLEY WINES requereixen alts nivells d’amargor i les PORTER i STOUTS solen presentar el mateix caràcter però degut a l’extrema torrefacció dels malts.
Retorn a dalt
 

Àcids grassos.

Els àcids grassos són poc presents en el most. Augmenten la seva presència durant la fermentació i la maduració. ´onen aromes de cabra, de sabó o aromes grasses (?). Poden aparèixer en qualsevol tipus de cervesa. Són més freqüents en les Lager per la tendència que tenen la majoria dels ferments de baixa fermentació de produir aquest compost.

El cos.

El cos d’una cervesa es caracteritza per la plenitud [en aromes i en tacte] i es descriu amb termes que van des de "aigualit" o "sense caràcter" fins a "espessa" o "atipadora" o "saciadora". [Aquest text fa la diferència entre el COS i el TACTE: BODY i MOUTHFEEL. Ens atendrem al text, i el lector farà els seus cabals, que si ha arribat fins a aquí, és que pot...]. Tècnicament, hom separa el cos del tacte. Aquest darrer comprèn sensacions com ara l’astringència, l’escalfor de l’alcohol i carbonatació, però la combinació determina com la cervesa excita o estimula el paladar. El cos, concretament és determinat pels nivells de dextrines i de proteïnes semi-llargues. La falta de dextrines és deguda a baixes temperatures de saccharificació, ús excessiu d’adjuncions o per varietats de ferments altament atenuadores. Un nivell baix de proteïnes pot ser degut a etapes proteïniques massa llargues o a addicions excessives de sucres fermentescibles. Un cos lleuger és apropiat en "light american lager" i en Lambics però no ho és en estils basats en la força del malt com ara barley wines o doppelbocks.

Els compostos del nitrogen aparèixen durant la fermentació i la maduració en forma d'amino-àcids i de pètids simples. Contribueixen a la sensació de cos de la cervesa.
Retorn a dalt
 

Diacetil:

Aquest compost és responsable de l’aparició de gustos i olors artificials de mantega, caramel de mantega o toffee. A baixes concentracions, pot propiciar una sensació afalagadora al paladar. Un significatiu nombre de degustadors no poden distingir el diacetil a cap concentració. El diacetil és un producte annex de la fermentació que normalment és absorbit pel ferment i reduït a diols més innocus. Nivells alts de diacetil poden procedir del fet de la separació prematura de la cervesa i del ferment o per l’exposició de la cervesa a l’Oxigen durant la fermentació. Nivells baixos de FAN (free available nitrogen) o mutacions poden també inhibir la capacitat del ferment de reduir el diacetil.

Observem que les altes temperatures de fermentació promouen alhora la sintetització i la reducció de diacetil, però la segona és més efectiva. Per aquesta raó, les cerveseries Lager sovint disposen una etapa diacetil que consisteix en dur la cervesa a una temperatura de 50 a 55ºF (10 a 12,7ºC) durant uns quants dies després d’abocar-la al recipient de condicionament. Algunes varietats de bacteris "làctics" i "acètics" també produeixen diacetil. Especialment el PEDIOCOCCUS DAMNOSUS. En gairebé totes les ALE són acceptables baixos nivells de diacetil, especialment en les Escoceses i, fins i tot, algunes Lager, incloent PILS txeques i cerveses d’estil Viena.

El diacetil pertany al grup de les Cetones. Se solen agrupar el diacetil i el 2,3-pentandiol en la categoria de "cetones veïnals" (VDK: Vicinal Diketones). El diacetil es admès i fins i tot volgut en cerveses de llarga laduració com les Old Ales, Oud Bruin o Wee Heavy. En el cas que la seva presència és molt discreta, es pot confondre l'aroma amb els que aporten els malts caramel.

Algun autor associa també el diacetil amb l'aroma de nous.
Retorn a dalt

DMS:
En Anglès: Dimetil sulfide (sulfide[angl] = sulfur[cat]

El DMS és dimetil-sulfur i produeix olor i gust de verdures cuites, especialment blat de moro, api, col o xirivia. En casos extrems pot fins i tot recordar crustacis o aigua en la que hom ha bullit gambes. Normalment, el DMS és produït per la conversió induïda per la calor de S-metil-methionina, però la major part d’aquest compost desapareix durant una forta cocció sense tapar. Una cocció tapada o un refredament massa lent del most pot conduir a la inclusió d’aquest compost de forma excessiva. Alguns DMS també es produeixen durant una vigorosa fermentació, per això, les Lager i les Ale condicionades en fred solen presentar-ne nivells lleugerament superiors a les Ale fermentades en calent. El DMS també pot procedir del procés de malteig. Altra font: D.I. alta.

Llindar de percepció del DMS: 50-60mg/litre.

Alguns bacteris i ferments indesitjats (ZYMOMONAS) poden produir nivells suficients de DMS per fer que la cervesa sigui imbevible. La majoria de les Lager (especialment les Light americanes) i algunes Pils poden presentar DMS tot i que aquest compost no és recomanable.
Retorn a dalt
 

Èsters. Aromes fruitats.

Es tracta d’un aroma que recorda el platan, la maduixa, les peres, les pomes, les prunes, la papaia i/o altres fruites. Els compostos responsables de la presència d’aquestes aromes són els èsters. Resulten de la combinació d’un alcohol amb un àcid orgànic. Algunes varietats de ferment en produeixen altes concentracions. Les altes temperatures de fermentació també. D’altra banda, els èsters poden igualment procedir de l’alta densitat del most i del metabolisme dels àcids grassos. Això passa especialment en estils belgues i anglesos. La firma especial amb notes de plàtan de les cerveses de forment bavareses és deguda a la presència de l’èster acetat d’iso-amil. Notem que els èsters, sovint tenen notes de dissolvent, a altes concentracions.
La majoria dels esters apareixen en la fermentació principal a conseqüència d'una aeració restringida del most, i d'una D.I. superior 13ºPlato. Una llarga fermentació segundària pot doblar la quantitat d'esters.
Retorn a dalt
 

Herbós.

És l’olor i el gust d’herba acabada de tallar o de fulles verdes. Els compostos responsables d’aquesta característica inclouen els aldèhids hexanal i heptanal i són el resultat de l’oxidació d’alcohols en la cervesa acabada o a la deterioració de malts i de llúpols mal emmagatzemats. Algunes varietats de llúpols anglesos i/o americans produeixen notes herboses si són usats en grans quantitats, però aquest aroma no hauria de ser una part significativa del seu perfil.
Retorn a dalt
 

Retenció del cap d’escuma

Una bona retenció del cap d’escuma es mesura en termes del temps requerit per que el cap d’escuma es redueixi a la meitat del que era quan hom ha abocat la cervesa. En una cervesa ben bracejada i ben condicionada, aquest temps hauria d’arribar al minut. La corona hauria de ser regular i espessa i també hauria de deixar marques a les parets del got a mesura que hom consumeix la cervesa.

Una bona retenció del cap d’escuma és deguda a diversos factors com ara la presència d’iso-humulones, una alta densitat inicial (D.I.), el contingut en alcohol, en dextrines i en proteïnes d’alt o mitjà pes molecular. Una carbonatació adequada també és important. La majoria d’aquestes característiques depenen de l’estil però el barcejador pot augmentar el contingut de proteïnes ajustant la temperatura i la llargada de l’etapa proteïnica o utilitzant addicions de flocs de forment o d’ordi. Els àcids grassos procedents del cup de fermentació o de les eines mal higienitzades són elements que influeixen negativament en la retenció del cap d’escuma atès que en disminueixen la tensió de superfície de l’escuma causant la dissolució o explosió de les bombolles.
Retorn a dalt
 

Clofolla, gra.

Percebut tant per l’olfacte com pel gust i és una reminiscència de l’olor dels cereals usats. Possiblement degut a una excessiva mòlta del gra, a una maceració excessiva o a una maceració amb aigües massa alcalines. En algunes Lager, hom n’acceptaria una presència discreta però no és apropiat en cap ALE.
Retorn a dalt
 

Cop de sol, mesc.

Aquest aroma és degut a la presència de mercaptans que hom pot trobar en les glàndules de mesc de les mofetes. Aquests compostos es formen quan els raigs ultraviolats disgrega una molècula d’isohumulona i el radical resultant es combina amb compostos del sofre. Les cerveses guardades en ampolles transparents o verdes són més susceptibles d’albergar aquesta reacció que no es produeix tant en ampolles marrones. Aquestes aromes no són desitjables en cap estil.
Retorn a dalt
 

Florit, ranci.

Resultat de l’oxidació dels compostos del malt de la família de la melanoïdina. Olor i gust d’estable. Aquesta oxidació pot ocórrer en la maceració o en la cocció per mor d’una excessiva exposició a l’oxigen en calent, o al mateix però durant el canvi de recipient (entre fermentadors) o durant l’envasament. Els compostos responsables poden ser més tard transformats al seu estat reduït per oxidació dels alcohols en aldèhids. Aquestes aromes no solen ser desitjables però es podrien trobat en alguna cervesa que rep algun període de guàrdia o en alguns exemplars de cerveses de fermentació espontània.
Retorn a dalt
 

Paper i cartró.

Olors i sabors deguts a la presència de l’aldèhid 2-trans-nonenal. Aquest compost té un llindar de percepció molt baix i és produït per l’oxidació d’alcohols més grans. Aquesta oxidació es pot minimitzar reduint els esquitxos del most bullint o de la cervesa ja fermentada durant els canvis de recipients o durant l’envasament. Aquest aroma no és mai apropiat i és ben rar en l’elaboració casolana (homebrewing) degut a la reducció del poder del ferment, però és habitual en cerveses comercials velles o passades.
Retorn a dalt
 

Fenol.

Aroma sovint comparat a l’olor de les tiretes, a les medecines per a refredats o al desinfectant. Els clorofenols són membres especialment agressius d’aquesta família amb aromes semblants al lleixiu afegits als que ja hem citat. Generalment, els nivells excessius d’aquests compostos són deguts a bacteris i ferments salvatges i indiquen en ambdós casos defectes higiènics. També es poden extraure fenols de les clofolles del gra i per excés de mòlta del mateix o, encara, per excessiva cocció o per ús d’aigües massa alcalines. L’aigua clorada o els productes de neteja també poden ser a l’origen d’aquest defecte. L’olor de clor, en general no són mai desitjables, excepte les que recorden el clau d’espècia, la vainilla o lleugerament fumat de les cerveses de forment bavareses o en algunes ALE belgues.
Retorn a dalt
 

Sherry

És l’aroma i el gust de sherry sec, sovint acompanyats de notes d’avellana i/o d’ametlla. Els compostos responsables són membres de la família de la melanoïdina. És un dels pocs aromes positius atribuïts a l’oxidació i afegeix complexitat als Barley Wine i a les velles ALE escoceses. Aromes com el sherry són considerats un defecte en altres estils, especialment en els de baixa densitat.
Retorn a dalt
 

Dissolvent.

Aquest apartat descriu aromes semblants al de la trementina o a l’acetona i és habitualment acompanyat per una sensació de cremor al fons de la boca. És degut a una alta concentració d’acetat d’etil i altres èsters i d’alcohols de fusel. Aquestes aromes són normalment indesitjables, però se’n poden trobar traces en cerveses com la Theakston Old Peculier.
Retorn a dalt
 

Agre, àcid

Aquestes sensacions es perceben als costats de la llengua, cap al fons de la boca. Els dos àcids més comuns responsables d’aquest aroma són l’àcid làctic i l’àcid acètic ambdós afins a èsters que es poden percebre en l’aroma. L’àcid làctic és produït per bacteris Gram-positius com LACTOBACILLUS PEDIOCOCCUS que són presents en la pols i a la saliva. L’àcid acètic pot ser produït per diversos contaminants en els quals podem comptar ACETOBACTERIS, ZYMOMONAS i ferments de les famílies KLOECKERA i BRETTANOMYCES. Alts continguts d’aquests àcids solen denunciar una clara falta d’higiene però són una part important del perfil LAMBIC, OUD BRUIN i BERLINER WEISSE, i en proporció menor les BLANQUES belgues.
Retorn a dalt
 

Sofre i ferment.
(En Anglès, sulfur/sulphur=sofre)

Aquestes aromes no s’han de confondre amb DMS i presenten olor d’ous podrits, gambes o goma d’esborrar. Els compostos responsables d’aquestes olors són aminoàcids que contenen sofre com ara la cisteïna o la methionina. Les fonts d’aquests compostos poden ser l’autolisi del ferment, la infecció bacteriana i la contaminació de l’aigua. Aquestes aromes poden ser gairebé pútrids i no són desitjables en cap estil. En la mateixa família es troben els aromes sofrats que recorden l’olor del llumí cremat. Són normalment el resultat de l’abús d’antioxidants. Són rars en la cervesa però relativament comuns en el vi i la sidra.
Els principals compostos del sofre que es troben a la cervesa són els següents;
Sulfur d'hidrògen (hidrogen sulfide), Dimetil de sofre (no confondre amb DMS: dimetil sulfide), dioxid de sofre (sulfur dioxid).
En petites quantitats, aquests compostos poden ser acceptables i fins i tot desitjables.  Però com ho hem apuntat, en quantitats excessives són bàsicament desagradables (ous podrits)
Poden procedir de la matèria prima mateixa (ordi, llúpol), del metabolisme del ferment, d'infeccions indesitjades (Zymomonas anaerobia, Enterobacter aerogenes, o Hafnia protea).
Retorn a dalt
 

Dolç

El dolç es percep principalment a la punta de la llengua i és el resultat de la presència de sucres reduïts. Uns nivells molt alts de sucres residuals poden ser el resultat de l’ús de ferments massa floculants o poc atenuants. També pot ser degut a la presència de FAN que inhibeixen l’activitat del ferment. Pot ser també que el nivell d’Oxigen al moment d’inseminar el most sigui insuficient. Els mostos d’alta densitat, alts continguts en dextrines i l’addició de lactosa juguen un paper important en la determinació de la dolçor de la cervesa acabada. El nivell apropiat depèn de l’estil desitjat.
Retorn a dalt

Font principal: www.bjcp.org

Retorn a la pàgina d'acollida
Retorn al tast complet
Degustació en Castellà (article Bars & Beers)
Condicionants de la degustació en Castellà (article Bars & Beers)
Guia de tast per estils de cervesa
Cursets de degustació de cervesa