Introducció
- Lager - <uns
descobriments importants> - Bock/Doppelbock
-
Festbier/
Maibock/ Fastenstarkbier
-Helle/Helles
- Wien - Dunkel/Dunkles
- Schwarzbier - Export
-
Rauchbier
- Pilsen
Introducció:
La paraula Lager és alemanya
i significa "magatzem". A l’edat mitja, els cervesers de Baviera (Bayern)
descobriren que si emmagatzemaven la cervesa en les gelades coves dels
flancs dels Alps, es conservava en bones condicions tot l’estiu. Ells no
sabien el perquè. Nosaltres sabem que, en primer lloc, el fred no
és un bon ambient per al desenvolupament del fong de la cervesa
i en segon lloc, que aquest fong, amb aquestes temperatures, sol anar al
fons del most. Per aquests dos motius hom parla de "baixa fermentació".
Amb el temps, aquests fongs, atès que anaven al fons dels recipients,
quedaven aïllats de possibles encreuaments amb altres espècies
de fongs. Així es desenvolupà, de forma involuntària
i mitjançant aquest emmagatzematge (en alemany : "Lagerung") , el
fong de fermentació baixa. Les cerveses LAGER són doncs les
que es fan amb aquesta soca de fongs i que són de "baixa" fermentació.
Solen tenir més gas que les ALE,
poden ser daurades (Anglaterra) o fosques (Continent) però, en general
són entre grogues i daurades.
Es designa científicament el
fong de la fermentació baixa com a Saccharomyces Carslbergensis
o bé Saccharomyces Uvarum.
Retorn
Índex baixa fermentació
Retorn
a dalt de tot
Uns
descobriments importants
El desenvolupament de la cervesa Lager
fou tributària del desenvolupament de l’emmagatzematge en fred,
de la biologia i del microscopi que permeté observar que l’escuma
que es fa damunt del most quan fermenta no és cap cosa miraculosa
sinó una massa de cèl·lules vives que s’alimenten
de sucre produint alcohol i gas carbònic. (El mateix PASTEUR fou
assessor d’algunes cerveseries, entre altres, la Whitebread, ara absorbida
per Bass.)
Cap al 1810, un investigador de la fermentació,
un monjo anomenat Benno Scharl féu unes primeres recerques en una
petita cerveseria de München. Més tard, un altre investigador
(i Cerveser de la Cerveseria Reial de München), a la mateixa ciutat
continuà els treballs del primer. Es deia Gabriel Sedlmayr el Jove
(que, en 1807, s’havia comprat una cerveseria que havia estat adquirida
per Georg Spaeth el 1622 ; (Els arxius municipals de München mencionen
una família SPATT de 1622 a 1704) Spaeth=>Spaten), i aquest tingué
un alumne danès, Johann Christian Jacobsen que va fundar la cerveseria
Carlsberg (coneixen el nom ?) a Copenhagen (1845). Diuen que aquest es
va emportar un copalta amb la soca de fong de Spaten (i aquest ?) i que
la va conservar fresca (no aconseguim imaginar-nos com) els 1000 km del
viatge. En 1883, un jove científic de la cerveseria Carlsberg, Emil
Hansen, aconseguí aïllar el cultiu de llevat que es coneix
avui amb el nom de Saccharomyces Carlsbergensis. D’aquí el
nom.
Retorn
Índex baixa fermentació
Retorn
a dalt de tot
LAGER
Hom usa el terme de LAGER sobre tot
a Txèquia, Àustria i Suïssa. A Alemanya, el consumidor
sol ser més precís i demana una "Helles" (una Clara), una
"Pilsen" o una "Export".
Les Lager Austríaques de Viena
són més aviat dolces però fa temps que han perdut
el color vermellós i el fort gust de malt que ostentaven antany.
Les que es fan encara de forma puntual són de color de coure o vermell
ambre, amb fort gust de malt dolç.
Les LAGER originals de München
eren de color castany fosc. Aquest estil es definia com a Dunkel o Dunkles
(fosc, en oposició a hell per les Helle o Helles). Alguns tipus
notablement foscos reben el nom de "Schwarze", negra. (veieu més
avall)
Les LAGERS fortes, en molts llocs són
anomenades BOCK i les més fortes com a DOPPEL (DOUBLE) BOCK. No
confonem les BOCK amb el BOCK francès que designa un recipient com
una gerra més petita que la que es fa servir a Alemanya per beure
BOCK.
Retorn
Índex baixa fermentació
Retorn
a dalt de tot
BOCK
i DOPPELBOCK :
L’etimologia de la paraula BOCK és
incerta. Una primera possibilitat és que BOCK fos emparentat amb
BOC (Cat.), BOUC (Fr.), BECCO (It.) o BOQUE (Aragonès), en referència
al mascle de la cabra. I de fet, moltes etiquetes d’aquesta varietat representen
l’animal. D’aquí a tota classe d’especulacions zodiacals o més
o menys truculents, hi ha un pas que molts han fet amb gust i alegria.
El cas és que, segons Coromines, l’origen de la paraula seria preromànica,
indoeuropea, no cèltica.
- Nota per als "Barcelonites" : Boqueria
> Boc : lloc on es talla la carn (de boc) !-
També
hi ha qui diu que aquesta cervesa, si bé és de EINBECK, al
nord d’Alemanya, fou adoptada pels bavaresos i pronunciada la seva procedència
en bavarès : EENBOCK. (Tot i que això ens retorna a l’etimologia
del BOC : EEN = un ; BOCK = boc... Hi ha qui diu que la força del
beuratge té a veure amb el cop de tranca de l’animal... ai Déu
meu !
El BOCK no és d’origen bavarès.
Va néixer a la ciutat d’EINBECK a la Baixa Saxònia, entre
Hannover i Brunswick. És una ciutat d’uns 20 a 30.000 habitants
que, en l’actualitat, només té una cerveseria. Però,
a l’època de la lliga Hanseàtica (Lliga dels comerciants
del riu Hansa), la ciutat es volcava de ple a la fabricació de la
cervesa. En els segles XIV-XV, tothom maltejava i feia cervesa. És
més, la ciutat posava a disposició dels habitants que volien
fer cervesa, una caldera pública l’ús de la qual quedava
determinat per un sorteig que es feia el primer de Maig de cada any (origen
del MAIBOCK). La gent es feia la cervesa per ús propi i venia l’excedent
a la ciutat perquè aquesta l’exportés. Això va dur
prosperitat a la ciutat. Com ja ho hem vist en altres casos, quan la cervesa
havia de viatjar, en una època en la que la refrigeració
no existia, hom la feia més forta perquè es conservés.
Bastant més forta. Hi ha qui diu que, probablement eren ALES fosques
amb FORMENT. Actualment, hi ha una cervesa així que es diu WEIZENBOCK,
inventada (o reinventada) en 1903 per la cerveseria Schneider (Aventinus).
Hom explica que el Duc de Brunswick
es va emportar uns quants barrils de cervesa de EINBECK per celebrar el
seu casori amb la filla d’un aristòcrata de Baviera en el segle
XVII. Els Bavaresos apreciaren tant aquesta cervesa que se la feren seva
i volgueren fer-la ells mateixos. És una de les explicacions del
fet que la BOCK, tot i nàixer al Nord d’Alemanya, es faci principalment
a Baviera. Una altra explicació, més plausible o complementària
és la que diu que el Duc Guillem de Baviera, quan va voler crear
el Hofbrauhaus (cerveseria de la Cort), va voler copiar l’èxit comercial
d’EINBECK, recepta inclosa.
Les BOCK són cerveses gairebé
sempre fosques - tot i que se sol fer cada cop més clara - i amb
un contingut alcohòlic sempre per damunt del 6%. Són LAGER,
fortes (encara que no totes les LAGER fortes siguin BOCK). És una
cervesa suau, amb sabor de malt i un regustet, a vegades pronunciat, de
dolç. En principi, el vocable s’hauria de reservar a les cerveses
TOT-MALT(veure Reiheitsgebot a l’apartat Altbier o a l’apartat de les lleis
alemanyes) amb un respectable temps d’envelliment. Moltes BOCK són
de temporada.
A Holanda es produeix BOK (sense c)
tradicionalment fosca. A Noruega hom pot trobar BOKKÖL (BOK = BOCK
; ÖL = Cervesa) també fosca.
Si tornem enrera en el temps (Veieu
pàgina històrica), observem que la cervesa es feia principalment
per alimentar. Els monjos feien cervesa per alimentar fidels i peregrins
i també per atraure’ls així sota l’ala de l’Església.
La beguda havia doncs d’alimentar. Havia de ser forta i espessa. "Pa líquid".
Els monjos de Sant Francesc de Paula (són paulins, no franciscans)
instal·laren una cerveseria a München en 1634 i començaren
a comercialitzar el seu producte (la fe sempre ha tingut excel·lents
tractes amb el caler...) cap al 1780. Una cervesa especialment forta, DOPPELBOCK,
anomenada SALVATOR. A l’època napoleònica, la cerveseria
PAULANER fou secularitzada. Però cada any celebra, poc abans de
Pasqua (per sant Josep), la festa de la Salvator anomenada Salvator-an-Stich.
Altres cerveseries de la zona llançaren
cerveses fortes o molt fortes i totes adoptaren noms amb el sufix -ATOR.
Es coneixen amb la designació de DOPPEL-BOCK encara que la seva
graduació alcohòlica no sigui el doble de la BOCK simple.
Ha de tenir una densitat de 18º Plato i un volum d’alcohol no inferior
a 6,8%. (Veieu Biersteuergesetz) La petita història ens conta que
els monjos feren la Salvator i que tingué molt d'èxit. Els
bracejadors laics volgueren fer també una Salvator, però
els monjos els dugueren a tribunals, i es quedaren amb el nom per gràcia
de Lluís I de Baviera. Els bracejadors laics s'inventaren el truc
de fer acabar les seves doppelbock en -ator, respectant així la
llei però aprofitant-se també de l'anomenada de la Salvator.
Existeix una cervesa que acaba en -ator
i que no és Bock ni Dopplebock: la Pilsator, però no sabem
què és. Pel nom deduïm que pot ser una Pils forta. Una
Starkpils?
Una Bock és necessàriament
de la categoria legal "Stark" perquè ha de presentar un densitat
inicial d'almenys 16ºPlato. Cosa que vol dir que, en el most, hi ha
d'haver almenys 160grams de matèria en un litre de most. Una doppelbock
ha de tenir almenys 18ºPlato. Però totes les "stark" no són
bock.
DUVEL, que s’assembla a "doble, double
o doppel" no té res a veure amb la DOPPEL-BOCK. DUVEL és
una marca que significa "dimoni" en flamenc i designa una ALE belga.
Retorn
Índex baixa fermentació
Retorn
a dalt de tot
FESTBIER,
MAIBOCK, FASTENSTARKBIER :
Varietats estacionals de cervesa forta
(Veieu Bock). Festbier, cervesa reservada a una festa, Maibock = Bock del
mes de Maig, Fastenstarkbier literalment: cervesa forta de dejuni; probablement
una cervesa de Quaresma.
Antigament,
aquestes cerveses se servien per les festes de Març i Octubre. Es
tractava de la darrera remesa de cervesa abans de l'estiu atès que
per culpa de la calor i per l'absència de sistemes de refrigeració
artificial, no es feia cervesa fins ben entrada la tardor. Aquesta cervesa
es feia segons el mètode d'alta fermentació i s'emmagatzemava
en unes coves dels Alps de manera que al final de l'estiu estava molt ben
fermentada i era més forta que el que era habitual. Aquest més
important contingut d'alcohol preservava el cru de possibles contaminacions
durant els mesos de més calor. Al final de l'estiu la consumien
en diversos festivals que, llavors donaven pas a les cerveses elaborades
al mes de setembre. Quan s'imposà l'estil Lager, hom segui fent
el mateix utilitzant les receptes de l'Anton Dreher de Viena. El sistema
les fa més fortes i menys fines que les Italianes d'estil Viena,
i també, amb la refrigeració artificial, les poden fer tot
l'any. Actualment, totes les grans marques tenen l'estil Märzen: Paulaner,
Löwenbräu, Spaten, Erdinger etc. Hom considera que la negra Modelo
mexicana és d'aquest estil...
Retorn
Índex baixa fermentació
Retorn
a dalt de tot
WIEN
Estil de cervesa que data de 1841 quan
Anton Dreher introduí l'estil Lager a la seva cerveseria de Viena.
Actualment, sembla ser que s'està recuperant l'estil, però
cal dir que aquest va ser un dels nombrosos estils que es van perdre després
de la primera guerra mundial. Algunes cerveseries de l'antic imperi austro-hungarès
seguiren fent aquest tipus de cervesa com ara a Itàlia (Trieste,
Udine) i, també a la zona de München on receptes molt semblants
reben el nom de Oktoberfestbier o Märzenfestbier i es fan des de finals
de segle XIX per celebrar les festes de la cervesa de Març i d'Octubre.
Són doncs cerveses Lager de color
de bronze o de coure amb molt de cos i un percentatge d'alcohol d'entre
5 i 6º. Les Italianes solen ser una mica més clares i molt
fines i elegants.
(Theresianer; Castello di Udine)
HELLE
o HELLES
Aquest vocable designa una cervesa
de fermentació baixa de color daurat lleugera o clara (segons
la traducció que preferim de la paraula alemanya) amb un discret
accent de malt i tal vegada amb un punt de dolçor; amb poc alcohol
(entre 4,6 i 5%). Es considera originalment bavaresa, però no sol
gaudir de molta glòria.
Antigament es designaven com a "Helles
Lagerbier" (com es fa encara en l’àmbit anglòfon), totes
les cerveses rosses de baixa fermentació. Actualment, a Alemanya
només es designen així les cerveses que es troben per sota
del 12% d’extracte de most (veieu Biersteuergesetz) i que no tenen el fort
gust de llúpol de les Pils.
Retorn
Índex baixa fermentació
Retorn
a dalt de tot
DUNKEL
o DUNKLE :
Lagerbier. Cervesa de baixa fermentació
amb cos, lleugerament llupolitzada i amb notable aroma de malt. Dunkel
significa fosc i, com ja ho sabem, això es refereix al grau de torrefacció
del malt. Cervesa molt beguda antigament i que està recuperant adeptes.
Variant més maltosa de la Helle. Predomina el gust i aroma del malt
Munic.
Warteck
SCHWARZBIER
:
Les
SCHWARZBIER (cervesa negra) són unes cerveses bastant carbonatades
de baixa fermentació. No tenen unes característiques de tast
comunes destacables si bé solen tenir un 5% d’alcohol. Lògicament,
el seu color ve de la torrefacció del malt.
No podem estar-nos de recomanar la
Köstritzer, la cervesa que bevia Goethe.
Retorn
Índex baixa fermentació
Retorn
a dalt de tot
EXPORT
Dortmund Export
Tradicionalment, a l'època medieval,
la ciutat de Dortmund (i la de Münster) subministraven cervesa a moltes
altres ciutats de manera que les cerveses fetes en aquella ciutat reberen
l’apel·latiu d’EXPORT. Aquest és l’origen de la paraula.
Quan la moda de la PILSEN s’estengué
per Europa, els cervesers de Dortmund es resistiren a adoptar-la i continuaren
durant algun temps fent una LAGER que era menys perfumada que la PILSEN
tot i ser prou seca, i més maltada que les cerveses de München.
En l'actualitat, els cervesers de Dortmund creuen menys en el seu producte
que productors d’ultra-Atlàntic. De forma que actualment fabriquen
més PILSEN que EXPORT. Podríem dir que la EXPORT és
una HELLES LAGERBIER típica de la zona de Dortmund.
(DAB; DUB; Saratoga; Yebisu; Gulpener)
Retorn
Índex baixa fermentació
Retorn
a dalt de tot
RAUCHBIER
:
(Rauch : fum)
De la mateixa manera que els progressos
tècnics permeteren la millora de la cervesa, també permeteren
la millora del procés d’elaboració del Malt. Actualment,
l’assecat i la torrefacció es fan en màquines que permeten
que el fum del mitjà de calefacció no entri en contacte amb
el malt. Però no ha estat sempre així. De fet antigament,
el malt s’assecava i es torrava damunt de reixes a prudent distància
d’un foc de fusta o de torba. És molt probable que la majoria de
les cerveses d’abans de la industrialització tinguessin una certa
aroma de fumat. Actualment, això ja no passa, però encara
podem trobar a Bamberg, alguna cerveseria que encara empra el foc directe
per torrar el malt i que produeixen cerveses de baixa fermentació
amb aquesta curiosa característica. A Polònia, des de 1301,
també existeix una tradició de cervesa fumada a la ciutat
de GRODZISK prop de POZNAN (en aquest cas es fa servir fusta de roure mentre
que a Bamberg fan servir fusta de faig). Avui en dia, aquesta també
és una tradició que s’intenta recuperar a l’altra banda de
l’Atlàntic.
Schenkerla
Retorn
Índex baixa fermentació
Retorn
a dalt de tot
PILS
O PILSEN
De Lager
a Pilsen
La majoria de les cerveses del mon
són LAGER amb pretensions de PILSEN. En molts casos, no passen de
ser unes LAGER daurades. Les PILSEN solen tenir un bon caràcter
de malt però amb bastant de llúpol, amb aroma floral i bastant
seca al final del tast.
Pilsen és una ciutat de Bohèmia,
una de les dues regions que configuren la República Txeca (l’altra
és Moràvia). Existeixen rastres documentals del cultiu del
Llúpol en aquella zona que daten del 859 dC.
L’aparició d’aquesta cervesa
és el resultat d’un cúmul de circumstàncies que alguns
han volgut tenyir de consideracions atzaroses. Però existeixen motius
molt objectius.
La industrialització que s’escampà
per Europa a finals de segle passat permeté l’exportació
gràcies als transports mecanitzats, la producció en més
grans quantitats, la higiene i, curiosament, la fabricació industrial
de recipients de vidre que permeteren a tothom contemplar el color d’una
beguda. I la veritat és que un dels èxits (que no el principal)
d’aquesta cervesa és el seu preciós color daurat i clar.
També s’introduïren tècniques de refrigeració
i de control de la temperatura, de la densitat, de l’acidesa etc. El principal
responsable d’aquesta transformació va ser un tal Frantisek Ondrej
Poupe, ben aviat imitat per en Gabriel Sedlmayer a München, Dreher
a Viena i per la factoria Carlsberg. La idea era introduir pautes científiques
en la fabricació de la cervesa.
Però originalment, la PILSEN
fou l’invent d’un cerveser, Josef Grolle, (diuen que barroer) que per allà
el 1842, quan els cervesers de PLZEÑ s’ajuntaren per fer front a
la invasió de LAGERS fosques bavareses i produir cervesa de fermentació
baixa que hi fes concurrència, fou convidat a produir-ne. Diuen
que Grolle (també hem llegit "Groll" en algun lloc) volia fer una
LAGER fosca i que, per accident, li sortí clara. És difícil
de creure. Nosaltres més aviat creiem que aquell home devia tenir
una mica de pressa a l’hora d’assecar o torrar el malt i que d’alguna manera,
la degué filtrar. I així li sortí una cervesa daurada
i clara una mica fluixa de gust i ho compensà llupolitzant-la més
del compte per donar-li més gust. Les males llengües diuen
que en Grolle era un pagès inculte que no sabia el que es feia.
A nosaltres ens costa creure que, en una època en la que l’ofici
de cerveser era regulat d’una manera molt estricta, pogués ser exercit
per qualsevol borinot que no fos almenys aprenent. I ningú no demana
ajut a un aprenent per fer una feina de mestre com ara crear una nova cervesa.
A Txèquia, el nom de PILSEN o
PLZEÑ és considerat denominació d’origen. I només
les cerveses fetes a PLZEÑ tenen dret a aquest nom. Tant és
així que les cerveses de molta qualitat fetes segons les mateixes
pautes que la PILSEN URQUELL (o PLZEÑSKÝ PRAZDROJ que vol
dir el mateix:
font original Pilsen, o sigui, l’original) no poden
anomenar-se ni PILS ni PILSEN, ni PLZEÑ. Oficialment són
LAGERS de Txèquia. Però per nosaltres, és impossible
destriar "taxonòmicament" una BUDWAR (Budweiser) o una STAROPRAMEN,
BRANIK o BREZÑÁK (...o fins i tot una TOPVAR eslovaca.) de
la primera considerada original. De manera que, per a nosaltres, totes
les cerveses fetes a Bohèmia segons la recepta original són
PILSEN. Que ens perdonin els puristes...
Nota: Budweiser és el nom
alemany de Budwar. Aquest lloc formava part de l’Imperi Austro-Hungarès
en el que hi hagué grans moviments migratoris, especialment de gent
germanòfona. Aquest fet fou utilitzat més tard per Hitler
per justificar l’annexió de l’actual Txèquia al Reich. Recordem
que l’escriptor Judeo-Txec de Praha (per noslatres Praga, i en Alemany,
Prag) Kafka, va escriure tota la seva obra en Alemany.
Notem, de pas, que la Budweiser americana,
de la factoria Anheuser-Busch, va adoptar aquest nom per al seu suposat
millor producte sense consultar ningú. No té res a veure
amb la Budweiser original, ni de prop ni de lluny. L’únic punt comú
és el nom. Malgrat això, el monstre americà està
guanyant una gran part dels judicis empresos per la Budvar original. El
món és així: per molta raó que tinguis, no
te la dónen sempre, sobre tot si ets un peix petit.
El nom de PILSEN no rebé a temps
la protecció que s’esqueia de forma que a l’altra banda de la
frontera, a Alemanya, hom utilitzà aquesta denominació per
designar cerveses molt semblants. Solen donar primer el nom propi acompanyat
de la denominació PILS : per exemple RADEBERGER-PILS.
El procediment i la recepta s’estengueren
cap a l’Oest en direcció de München i seguint el Rhin i les
vies Sud-Nord fins a Hamburg. I com més lluny, més distant
és el gust en conformitat amb l’original. Fins al punt que es fan
cerveses PILS que no tenen pràcticament res en comú amb les
Txeques originals. Fins i tot es fan suposades PILS tan dissoltes i filtrades
que gairebé no tenen gust de res. Només falta que augmentin
la quantitat de gas carbònic perquè els nostres paladars
desisteixin definitivament de trobar un gust a aquestes aigües minerals
tenyides !
Retorn
Índex baixa fermentació
Retorn
a dalt de tot |