No podem abandonar la zona STOUT sense
fer un repasset de la història de la cerveseria més important
que hagi produït aquest estil de cervesa.
El primer cerveser de la nissaga GUINESS
fou probablement Richard Guiness nascut el 1690. Era agent agrari per compte
del rector Celbridge en el comtat de KILDARE. Richard produïa cervesa
per la taula del rector. Aquest va deixar cent lliures al fill del seu
agent agrari que es deia Arthur.
Aquest les va utilitzar per comprar
una cerveseria. Posteriorment se la tornà a vendre i en va comprar
una a Dublín en 1759. Durant deu anys, Arthur Guiness va proveir
de cervesa el castell de Dublín. En aquella època, els cervesers
irlandesos feien ALES i aquest és el producte que feia l’Arthur
Guiness. I el va seguir fent fins i tot quan, per la dècada del
1770, va llançar el seu primer PORTER. En 1779, l’empresa decidí
fer només PORTER.
Durant un temps en va fabricar de dues
densitats diferents que distingien sobre els barrils amb una o dues X.
Amb el temps, la de dues X fou rebatejada GUINESS EXTRA STOUT. En 1974,
la GUINESS va deixar de fer altra cosa que STOUT. Amb la decadència
de les PORTER a Anglaterra, hom entén difícilment
com la GUINESS STOUT es va mantenir. Però hi ha qui avança
que és degut a que, durant la primera guerra mundial, les
restriccions afectaren molt els cervesers (sobre tot els que pretenien
torrar molt l’ordi) anglesos i menys els irlandesos que no patiren restriccions
tan dràstiques. Guiness va poder mantenir el seu tipus de Torrefacció
utilitzant a vegades torba, en els moments més difícils.
Però també es creu que
l’Imperi mediàtic GUINESS va mantenir l’empresa cervesera i, evidentment,
la constant preocupació de l’empresa per la qualitat del seu producte.
Actualment, GUINESS és un imperi
que ja no està en mans exclusives de la família GUINESS.
Les exportacions que començaren amb l'emigració irlandesa
després del desastre de les patates en 1840, arriba a uns nivells
impressionants. Fins i tot ara es pot comprar llaunes de Guiness que tenen
un dispositiu que, quan l’obres, escampa nitrogen en el STOUT de forma
que sembla que tinguis un DRAUGHT STOUT, un STOUT de barril. |