LA PÀGINA MÉS CERVESERA DELS PAÏSOS CATALANS
ACOLLIDA
TAULA DE MATÈRIES
HISTÒRIA
ELABORACIÓ
ELABORACIÓ CASOLANA
ESTILS O TIPUS DE CERVESA
EL GUST I L'OLFACTE. COM FUNCIONEM 
LA DEGUSTACIÓ
DICCIONARI 
IMPLICACIONS SOCIO-CULTURALS
ESOTÈRICA DE LA CERVESA
CERVESA I SALUT
INTERNET
CURSETS DE DEGUSTACIÓ
CERVESA I CUINA
ARTICLES DE PREMSA
BIBLIOGRAFIA
REINHEITSGEBOT
ESTILS DE CERVESA
(TIPUS)
Resum Baixa fermentació Alta fermentació Estils belgues
Sobre la tradició Petita història de la Guiness Reinheitsgebot Introducció al concepte d'estil
Reinheitsgebot.
Abans d'ocupar-nos de la llei alemanya, volem presentar un dels precedents d'aquesta llei. 
A Anglaterra, en un acte de 1315, el rei Eduard II promulgà una llei que ordenava que no es podia fer cervesa amb cap altre cereal que l’ordi: 

“beer should be made from grain other than wheat”, 

la cervesa hauria de ser elabaroda amb cereals altres que el blat. 

En aquella època, aqueta llei tenia un sentit molt important atès que hi havia molta fam i que calia reservar el blat per fer el pa.
(Veieu la mateixa possible preocupació del rei de Baviera en la promulgació del Reinheitsgebot). 

 Legislació alemanya 

REINHEITSGEBOT I BIERSTEUERGESETZ 
Arribats en aquest punt, hem de fer alguns aclariments pertinents. En el món de la cervesa "occidental" hi ha tres zones geogràfiques originals que determinen tres formes de concebre la cervesa. Hem vist com l’àrea anglòfona, domina la fermentació alta i la llibertat en matèria de receptes. A la zona Franco-Belga, reina la fantasia, la varietat de receptes, de mètodes i de conceptes. A Alemanya, la cosa està molt més regulada. El "REINHEITSGEBOT" determina (especialment a BAVIERA on la llei va ser promulgada) amb exactitud quins són els ingredients per fer cervesa. 

"... que d’ara endavant, a les nostres ciutats, mercats i al camp, no es podrà fer servir cap altre ingredient per fer la cervesa que ORDI, LLÚPOL i AIGUA." 

      Text del Reinheitsgebot. En vermell, la citació.







No se sap exactament perquè el comte Guillem IV de Baviera va promulgar aquesta llei (si va tenir algun ardor d’estómac o alguna violent ressaca). El cas és que es va promulgar el 23 d’abril (Sant Jordi) de 1516. 

Hom suposa que hi havia algun motiu més prosaic. En aquella època, es feia molta cervesa amb forment (veieu GLOSSARI RAONAT) i, tal vegada el comte, un home temorós de Déu, tenia por pel seu pa de cada dia i volia impedir que tot el blat (forment) fos emprat per fer cervesa deixant així els forns sense matèria prima. Aquesta llei, però no deia res del ferment perquè en aquella remota època, la fermentació no es controlava simplement perquè no es coneixia. La fermentació es feia com a les actuals Lambic : de forma espontània. 

[El Reinheitsgebot tenia un precedent quan fou promulgat. I tal vegada aquest precedent ens il·lustri sobre les intencions del legislador: 
En 1487, el comte de Baviera ALBRECHT IV va prohibir que es fes servir cap altra planta aromàtica per a fer cervesa que el llúpol (tenim en compte que ell n’era el principal productor...)] 

En qualsevol cas, existeixen altres explicacions sobre el REINHEITSGEBOT i n´hem recopilades les següents. 

Primer, sembla ser que el comte de Baviera també es va apropiar del monopoli de la producció de l’ORDI, de forma que la llei constituïa una mesura d’especulació en la mesura que el comte podia fer el que volia amb el preu de l’ordi. Sembla ser que aquest és un dels motius de l’aparició de la cervesa de FORMENT : una resposta dels petits cervesers al monopoli. 

Més tard, la llei va reservar la producció de cervesa de FORMENT a les HOFBRAUHAUS, cerveseries reials (al·ludint a la "noblesa" del FORMENT davant de l ‘ORDI). Llavors, els petits cervesers hagueren de servir cervesa de forment (noble i reial) al costat de les seves (d’ordi i populars). 

Ambdós fenòmens denoten la importància de la cervesa en l’economia del país i, degut a això, la guerra que es feien els grans i els petits productors, volent com sempre, el peix gros menjar-se el petit. 

El que va decidir el comte ha estat observat per totes les cerveseries d’Alemanya durant gairebé 500 anys. És l’ordenança sobre aliments més antiga del món. (Tot i que diuen però que la Bíblia en conté de més antigues, per exemple). 

La llei ha estat evidentment actualitzada i, avui en dia, també prohibeix l’addició de conservants i productes químics amb efecte sobre el gust. Fins i tot, algunes empreses no alemanyes que volen entrar en el mercat alemany produeixen cerveses segons el REINHEITSGEBOT. Aquesta llei fou derogada en 1987 per la Comunitat Europea argüint el motiu que posava els productors alemanys en situació d'inferioritat de condicions en la lluita per l'expansió. Tot i així, moltes empreses, especialment petites, segueixen respectant la llei per salvaguardar la qualitat. 

També existeix una ordenança més recent que classifica els tipus de cervesa en funció dels seus components. I aquests es valoren la densitat inicial (Stammwürzegehalt).

La llei d’impost sobre cervesa (BIERSTEUERGESETZ) distingeix doncs entre cerveses de baixa densitat inicial (niedrigem Stammwürzgehalt = per sota de 7%), Schankbier (cervesa "de botiga" = de 7 a 11%), Vollbier ("Cervesa plena o completa", de 11 a 16%), Märzenbier (cervesa de Març) i Festbier ("cervesa de festes") (de 13 a 16%) i Starkbier (cervesa forta = de 16 a 18%). Recordem que aquests percentatges no tenen res a veure amb l’alcohol. És un percentatge en funció dels components del most. (Stammwürzegehalt) En Anglès li diuen Original Gravity i en Català ho hem traduït per Densitat Inicial (D.I.)  Veieu Glossari. 

Hem fet un estudi prou detallat sobre el Reinheitsgebot que trobareu aquí mateix.