LA PÀGINA MÉS CERVESERA DELS PAÏSOS CATALANS
ACOLLIDA
TAULA DE MATÈRIES

HISTÒRIA
ELABORACIÓ
ELABORACIÓ CASOLANA
ESTILS O TIPUS DE CERVESA
EL GUST I L'OLFACTE. COM FUNCIONEM 
LA DEGUSTACIÓ
DICCIONARI 
IMPLICACIONS SOCIO-CULTURALS
ESOTÈRICA DE LA CERVESA
CERVESA I SALUT
INTERNET
CURSETS DE DEGUSTACIÓ
CERVESA I CUINA
ARTICLES DE PREMSA
BIBLIOGRAFIA
REINHEITSGEBOT

Taula de la guia de degustació
Guia de degustació per estils

Baixa fermentació (LAGER)

Munic dunkel Export dunklesSchwarzbier; Oktoberfest-Märzen; Viena

Munic Dunkel


Olor:
Aroma de malt Munic. Amb tocs dolços de xocolata i toffee. No hi ha èsters fruitats ni diacetil tot i que pot trobar-se alguna aroma de llúpol.
Aspecte:
Ambre mitjà a marró fosc sovint amb tocs rojos de magrana. Cap d’escuma cremós i lleuger. Transparent.
Gust:
Dominada per les aromes complexes de malt Munic. Pot ser lleugerament dolça però no hauria de tenir un gust pronunciat de malt Crystal o Caramel. No s’haurien de percebre aromes cremades i amargues dels malts torrats. L’amargor del llúpol és baixa però perceptible amb l’equilibri descaradament decantat cap al malt. Les aromes de llúpol, si n’hi ha, es troben al llindar de la percepció. Rere-gust de malt tot i que l’amargor del llúpol es fa més evident en aquesta etapa del tast.
Cos:
Entre mitjà i ple. Sense pesantor.
Impressions generals:
Caracteritzada per la complexitat del malt Munic i l’acompanyament de melanoïdines.
Nota històrica:
Tipus clàssic de Lager fosca de Munic que es va desenvolupar com a cervesa amb accentuat caràcter de malt, en part degut al contingut mitjà de carboni de les aigües.
Comentari:
Les versions de Kulmbach i de Francònia es bracegen amb una D.I. més alta i un perfil de malt més accentuat.
Categoria legal:
Vollbier
Ingredients:
Malts Munic alemanys en alguns casos al 100%, compltat per malts Pils alemanys. Petites quantitats de Crystal poden afegir complexitat de malt però no competeixen amb el malt Munic. Mínimes addicions de malts torrats pel color. Varietats nobles de llúpols alemanys i ferments lager alemanys. Aigües moderadament carbòniques. Procediemnt de maceració per decocció.
Fitxa tècnica:


D.I. D.F. A.V.% EBU SRM EBC CO2
BJCP 1046 - 1058 1012 - 1017 4.3 - 5.6 20 - 28 12 - 28 31 - 73
Dawson 1045 - 1055
4 - 5.5 16 - 25 15 -23 39 - 60
Thomas 1052 - 1056
4.5 - 5 16 - 25 17 - 23 44 - 60
Deutscher Brauer Bund 11º Plato
4.8



Princeton Homebrew Supplies 1052-1056
13-14ºP
1014-1018
3.5-4.5

16-25 17-20 40-80
Brauerei Forum 10.8 - 13.27
4.12 - 5.72

16 - 90 (?)
Cyberbrau
1052 - 1056
1014 - 1018
4.5 - 5
16 - 25
17 - 20

2.2 - 2.7

La fila del BF es refereix a la variant per exportar:EXPORT DUNKLES

Temperatura recomanada de servei
8ºC
Exemples comercials:
Ayinger Altbayrisch Dunkel; Hacker-Pschorr Alt München Dunkel; Paulaner Alt München Dunkel; König Ludwig Dunkel; Spaten Dunkel; Franz Josef Jubelbier; Frankenmuth Bayrisch Dunkel; Würzburger Bayrisch Hofbräu Dunkel.

Índex general
Índex d'aquesta pàgina

Schwarzbier


Olor:
Principalment malt, amb alguns tocs aromàtics de dolçor i/o de torrat. Aromes discretes de llúpol. Ni fruitat ni diacetil.
Gust:
Rica, plena aroma de malt equilibrada amb una amargor moderada i malts torrats. Paladar amarg de xocolata negra sense ser especialment seca. Aromes de llúpol baixes, amb alguna dolçor residual. Rere gust tendeix a ser sec i a desaparèixer lentament essent la dominant l’amargor amb un relent de torrat. Ni fruitat ni diacetil. (En algun cas, hom pot trobar tocs de pruna negra)
Cos:
Lleuger a mitjà. Segons el gust alemany, el cos és ple i rodó.
Impressions generals:
Una cervesa que equilibra les aromes riques de malt amb una amargor perceptible (en alguncas -Eichbaum- molt forta) de llúpol i de torrefacció.
Nota històrica:
En segles passats, els bevedors Alemanys solien endolcir la cervesa amb sucre o mel. La cerveseria Köstritzer fa dues versions, una seca i una amb addició de sucrosa. La versió Ur-Köstritzer fa una versió intermediària de les dues prèvies.
Antigament, les cerveses fosques (marrones) eren la norma a Alemanya. Aquest tipus de cervesa especialment fosca es documenta ja en 1543 a l'estat de Thüringen. Fins a finals de 80, aquesta cervesa es trobava a punt de desaparèixer, però des dels 90, ha tornat a revifar. És evident que les versions de Schwarze d'abans de la descoberta de S.Carlsbergensis eren d'alta fermentació.
Comentari:
En comparació amb la MUNIC DUNKEL, sol ser més fosca, més seca amb punts identificables de torrefacció per equilibrar la base de malt. Hom considera aquesta cervesa originària dels estats de Thüringen i Sachsen.
Qualificació legal: Vollbier
Ingredients:
Malt Munic i Pils per la base amb addicions de malts torrats pel color i la complexitat de la torrefacció. Llúpols nobles Alemanys i ferments alemanys Lager.
Fitxa tècnica:
 


D.I. D.F. A.V.% EBU SRM EBC CO2
BJCP 1044 - 1054 1010 - 1016 4.2 - 5.4 25 - 35 20 - 40 + 52 - 105 +
Dawson 1040 - 1052
3.5 - 5 20 - 35 25 - 40 65 - 105
Thomas 1044 - 1052
3.8 - 5 16 - 25 25 - 30 65 - 78
DBB 11ºP o més
4.8 - 5



Princeton Homebrew Supplies 1044-1052
11-13ºP
1012-1016
3-4ºP
3.8-8.5 22-30 25-30 100-200
Cyberbrau
1044 - 1052
1012 - 1016
3.8 - 5
22 - 30
25 - 30

2.2 - 2.6
Exemples comercials:
Ur-Köstritzer Schwarzbier; Kloster Schwarzbier; Kulmbacher Mönschhof Schwarzes Pils;

Índex general
Índex d'aquesta pàgina

Oktoberfest, Märzen

LAGER AMBRE ALEMANYA

Olor:
Aroma de Malt Munic o Viena. Pot haver-hi un lleuger toc de malt torrat. No hi ha fruitat ni diacetil ni aroma de llúpol.
Aspecte:
Daurat fosc a ambre vermellós. Transparència clara amb bona retenció de cap d’escuma.
Gust:
Complexe, es distingeix bé el malt, pot incloure algun aspecte torrat. Amargor de llúpol moderada, aroma de llúpol entyre poc i gens. L’equilibri es decanta cap al malt tot i que l’acabat no és dolç.
Cos:
Cos mitjà, amb una textura cremosa. Mitjana carbonatació.
Impressió general:
Suau i rica alhora amb un important carácter de malt. Es tracta d’un dels estils més típicament basats en el malt, descrit sovint com a "tou", complex, elegant però mai embafós.
Nota històrica:
L’origen d’aquest estil és atribuït a Gabriel Sedelmayr i seria una adaptació bavaresa de l’estil Viena, inventat per Anton Dreher cap al 1840, poc després del descobriment i aïllament del ferment LAGER. Típicament bracejada a la primavera, assenyalant el final de l’època tradicional de braceig (no es bracejava durant l’estiu fins que es va inventar la refrigeració industrial) i guardada en cellers freds durant l’estiu. Servida a la tardor en les celebracions previstes a tal efecte.
Domini: Baviera
Temperatura ideal de servei: 8-9ºC
Ingredients:
Malt base Pils (50-80%) Els malts Viena (lleugerament més clars que els Munic) haurien de ser la base (quan no la totalitat del gra /0-50% segons autors)) amb quelcom de Munic (0-50%) i possiblement algun Crystal. Tots els malts haurien de procedir d’ordis de dues línies. Llúpols alemanys, nobles. Aigües lleugerament alcalines (per damunt de 300ppm) amb un contingut significatiu de carboni.
Fitxa tècnica:
 


D.I. D.F. A.V.% EBU SRM EBC CO2
BJCP 1050 - 1064 1012 - 1016 4.8 - 6.5 10 - 20 10 - 25 25 - 65
Thomas 1052 - 1064

22 - 28 7 - 14 17.5 - 36
Dawson 1050 - 1065
4.5 - 6.5 20 - 30 7 - 14 17.5 - 36
Brauerei Forum 13 - 13.77ºP
4.93 - 5.92

19 - 34
Schulters & Knab 13 - 14ºP
4.8 - 5.6 22 - 32
10-15/35-45
 Lehrl 12.5-16ºP 3-5ºP 5-6.5 18-25
10-35 
Cyberbrau
1050 - 1056
1012
5.3 - 5.9
18 - 25
4 - 15

2.6 - 2.7

Exemples comercials:
Paulaner Oktoberfest; Spaten Ur-Märzen; Ayinger Oktoberfest-Märzen; Würzburger Oktoberfest; Hacker-Pschorr Oktoberfest.

Índex general
Índex d'aquesta pàgina

Viena

(Wiener Lager)

Olor:
Aroma de malts foscos alemanys (Viena; Munic). Possible presència d’algun toc torrat. Com la Oktoberfest però menys intensa.
Aspecte:
Ambre rogenc a marró clar. Clara transparència i sòlid cap d’escuma.
Gust:
Suau, complexitat elegant de malts en un primer pas; amb bona presència de llúpol a l’acabat. Algun toc de torrat degut a l’ús de malt Viena.
Cos:
Cos lleuger a mitjà. Amb una agradable cremositat. Carbonatació mitjana.
Impressió general:
Cracteritzada per la suavitat i l’elegancia de l’aspecte del malt que eixuga al final per evitar esdevenir massa dolça.Prou complexa.
Nota històrica / Comentari:
Es tracta de la Lager ambre desenvolupada per Anton Dreher just després de la descoberta i de l’aïllament del ferment Lager. Practicament desapareguda de la seva àrea de distribució original. L’estil depen molt del tipus de malteig de l’ordi (Malt Viena). Més lleugera en tot que la Oktoberfest alhora que més decididament decantada cap al perfil de malt.
Ingredients:
Malt base Pils (50-80%). Els malts Viena (0-50%) proporcionen una complexitat lleugera de torrat ric en melanoïdina. Munic (0-40%).Com en la Oktoberfest es fan servir els malts més fins així com llúpols alemanys, preferentment nobles. Aigües moderadament dures, riques en carbonats.
(Viena, Cramünch I (0-10%), Black Patent, Ordi torrat, Forment xocolata, Hallertau, Tettnanger)
Fitxa tècnica:


D.I. D.F. A.V.% EBU SRM EBC CO2
BJCP 1046 - 1052 1010 - 1014 4.6 -5.5 18 - 30 8 - 12 20 - 31
Thomas 1048 - 1055

22 - 28 8 - 12 20 - 31
Dawson 1046 - 1055
4.5 - 6 20 - 30 10 - 15 25 - 39
Princeton Homebrew Supplies 1048-1055
12-13.5ºP
1012-1018
3-4.5ºP
4.4-6 22-28 8-12 16-30
 Lehrl 12-14ºP 3-4.5ºP 4.5-5.5 20-30
16-30 
Cyberbrau
1048 - 1056
1012 - 1018
4.8 - 5.4
22 - 28
8 - 12

2.4 - 2.6
Exemples comercials:
Negra Modelo; Theresianer; Castello di Udine; Augsburger Rote, Ottakringer, Spaten, Borbecker.
 
Theresianer. Aquesta ampolla és una strong ale, però la cerveseria elabora una Wien amb una etiqueta gairebé identica.
Índex general
Índex d'aquesta pàgina

Dortmund export, Dort.

Olor:
Aroma de malt moderat. Llúpols alemanys o txecs poc o mitjanament presents.
Aspecte:
Daurat clar a mitjà. Clara amb un notable cap d’escuma.
Gust:
No es distingeixen especialment ni malts ni llúpols, però ambdós es troben ben equilibrats amb un toc de dolçor que dóna una cervesa refrescant, efervescent i lleugerament setinada. L’equilibri continua en el final i l’amargor del llúpol ens ofereix un rere-tast. Net, sense fruitat ni èsters.
Cos:
Mitjà, carbonatació mitjana.
Impressió general:
El caràcter distintiu d’aquest estil és el seu equilibri.
Nota històrica:
Un estil local de Dortmund. Aquest estil ha estat gairebé perdut entre el 1960 i els 1990. Ara s’està recuperant.
Comentaris:
Es braceja començant amb una densitat original lleugerament superior al de les altres lager, dóna un cos ferm de malt subordinat a l’amargor dels llúpols, incentivada per les aigües especialment sulfuroses.
Ingredients:
Aigua altament sulfatada, Llúpols txecs i alemanys, Malt Pils (85-95%); Munic (5-15%).
Fitxa tècnica:
 

D.I. D.F. A.V.% EBU SRM EBC CO2
BJCP 1048 - 1060 1010 - 1015 4.8 - 6 23 - 30 4 - 6 9.5 - 15
Dawson 1050 - 1060
5 - 6 23 - 30 4 - 6 9.5 - 15
Princeton Homebrew Supplies 1048-1056
12-14ºP
1010-1014
2.5-3.5ºP
4.8-6 23-29 4-6 8-13
 Lehrl 12-14ºP 2.5-3.5ºP 5-6 25-30
8-13 
Cyberbrau
1048 - 1056
1010 - 1014
5 - 6
23 - 29
3 - 5

2.6


Exemples comercials:
DAB export, DUB export, Kronen export, Saratoga, Gulpener Dort.

       

Índex general
Índex d'aquesta pàgina