Baixa fermentació (LAGER)
Munic dunkel; Export dunkles; Schwarzbier; Oktoberfest-Märzen; Viena;
Munic Dunkel
Olor:
Aroma de malt Munic. Amb tocs dolços
de xocolata i toffee. No hi ha èsters fruitats ni diacetil tot i que
pot trobar-se alguna aroma de llúpol.
Aspecte:
Ambre mitjà a marró fosc sovint
amb tocs rojos de magrana. Cap d’escuma cremós i lleuger. Transparent.
Gust:
Dominada per les aromes complexes de malt
Munic. Pot ser lleugerament dolça però no hauria de tenir un
gust pronunciat de malt Crystal o Caramel. No s’haurien de percebre aromes
cremades i amargues dels malts torrats. L’amargor del llúpol és
baixa però perceptible amb l’equilibri descaradament decantat cap
al malt. Les aromes de llúpol, si n’hi ha, es troben al llindar de
la percepció. Rere-gust de malt tot i que l’amargor del llúpol
es fa més evident en aquesta etapa del tast.
Cos:
Entre mitjà i ple. Sense pesantor.
Impressions generals:
Caracteritzada per la complexitat del malt
Munic i l’acompanyament de melanoïdines.
Nota històrica:
Tipus clàssic de Lager fosca de Munic
que es va desenvolupar com a cervesa amb accentuat caràcter de malt,
en part degut al contingut mitjà de carboni de les aigües.
Comentari:
Les versions de Kulmbach i de Francònia
es bracegen amb una D.I. més alta i un perfil de malt més accentuat.
Categoria legal:
Vollbier
Ingredients:
Malts Munic alemanys en alguns casos al
100%, compltat per malts Pils alemanys. Petites quantitats de Crystal poden
afegir complexitat de malt però no competeixen amb el malt Munic.
Mínimes addicions de malts torrats pel color. Varietats nobles de
llúpols alemanys i ferments lager alemanys. Aigües moderadament
carbòniques. Procediemnt de maceració per decocció.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
SRM |
EBC |
CO2
|
BJCP |
1046 - 1058 |
1012 - 1017 |
4.3 - 5.6 |
20 - 28 |
12 - 28 |
31 - 73 |
|
Dawson |
1045 - 1055 |
|
4 - 5.5 |
16 - 25 |
15 -23 |
39 - 60 |
|
Thomas |
1052 - 1056 |
|
4.5 - 5 |
16 - 25 |
17 - 23 |
44 - 60 |
|
Deutscher
Brauer Bund |
11º
Plato |
|
4.8 |
|
|
|
|
Princeton
Homebrew Supplies |
1052-1056
13-14ºP |
1014-1018
3.5-4.5 |
|
16-25 |
17-20 |
40-80 |
|
Brauerei Forum |
10.8 - 13.27 |
|
4.12 - 5.72 |
|
|
16 - 90 (?) |
|
Cyberbrau
|
1052 - 1056
|
1014 - 1018
|
4.5 - 5
|
16 - 25
|
17 - 20
|
|
2.2 - 2.7
|
La fila del BF es refereix a la variant per exportar:EXPORT DUNKLES
Temperatura recomanada de servei
8ºC
Exemples comercials:
Ayinger Altbayrisch Dunkel; Hacker-Pschorr
Alt München Dunkel; Paulaner Alt München Dunkel; König Ludwig
Dunkel; Spaten Dunkel; Franz Josef Jubelbier; Frankenmuth Bayrisch Dunkel;
Würzburger Bayrisch Hofbräu Dunkel.
Índex general
Índex d'aquesta pàgina
Schwarzbier
Olor:
Principalment malt, amb alguns tocs aromàtics
de dolçor i/o de torrat. Aromes discretes de llúpol. Ni fruitat
ni diacetil.
Gust:
Rica, plena aroma de malt equilibrada amb
una amargor moderada i malts torrats. Paladar amarg de xocolata negra sense
ser especialment seca. Aromes de llúpol baixes, amb alguna dolçor
residual. Rere gust tendeix a ser sec i a desaparèixer lentament essent
la dominant l’amargor amb un relent de torrat. Ni fruitat ni diacetil. (En
algun cas, hom pot trobar tocs de pruna negra)
Cos:
Lleuger a mitjà. Segons el gust alemany,
el cos és ple i rodó.
Impressions generals:
Una cervesa que equilibra les aromes riques
de malt amb una amargor perceptible (en alguncas -Eichbaum- molt forta)
de llúpol i de torrefacció.
Nota històrica:
En segles passats, els bevedors Alemanys
solien endolcir la cervesa amb sucre o mel. La cerveseria Köstritzer
fa dues versions, una seca i una amb addició de sucrosa. La versió
Ur-Köstritzer fa una versió intermediària de les dues prèvies.
Antigament, les cerveses fosques (marrones)
eren la norma a Alemanya. Aquest tipus de cervesa especialment fosca es documenta
ja en 1543 a l'estat de Thüringen. Fins a finals de 80, aquesta cervesa
es trobava a punt de desaparèixer, però des dels 90, ha tornat
a revifar. És evident que les versions de Schwarze d'abans de la descoberta
de S.Carlsbergensis eren d'alta fermentació.
Comentari:
En comparació amb la MUNIC DUNKEL,
sol ser més fosca, més seca amb punts identificables de torrefacció
per equilibrar la base de malt. Hom considera aquesta cervesa originària
dels estats de Thüringen i Sachsen.
Qualificació legal: Vollbier
Ingredients:
Malt Munic i Pils per la base amb addicions
de malts torrats pel color i la complexitat de la torrefacció. Llúpols
nobles Alemanys i ferments alemanys Lager.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
SRM |
EBC |
CO2
|
BJCP |
1044
- 1054 |
1010
- 1016 |
4.2
- 5.4 |
25
- 35 |
20
- 40 + |
52
- 105 + |
|
Dawson |
1040
- 1052 |
|
3.5
- 5 |
20
- 35 |
25
- 40 |
65
- 105 |
|
Thomas |
1044
- 1052 |
|
3.8
- 5 |
16
- 25 |
25
- 30 |
65
- 78 |
|
DBB |
11ºP
o més |
|
4.8
- 5 |
|
|
|
|
Princeton
Homebrew Supplies |
1044-1052
11-13ºP |
1012-1016
3-4ºP |
3.8-8.5 |
22-30 |
25-30 |
100-200 |
|
Cyberbrau
|
1044 - 1052
|
1012 - 1016
|
3.8 - 5
|
22 - 30
|
25 - 30
|
|
2.2 - 2.6
|
Exemples comercials:
Ur-Köstritzer Schwarzbier; Kloster
Schwarzbier; Kulmbacher Mönschhof Schwarzes Pils;
Índex general
Índex d'aquesta pàgina
Oktoberfest, Märzen
LAGER AMBRE ALEMANYA
Olor:
Aroma de Malt Munic o Viena. Pot haver-hi
un lleuger toc de malt torrat. No hi ha fruitat ni diacetil ni aroma de llúpol.
Aspecte:
Daurat fosc a ambre vermellós. Transparència
clara amb bona retenció de cap d’escuma.
Gust:
Complexe, es distingeix bé el malt,
pot incloure algun aspecte torrat. Amargor de llúpol moderada, aroma
de llúpol entyre poc i gens. L’equilibri es decanta cap al malt tot
i que l’acabat no és dolç.
Cos:
Cos mitjà, amb una textura cremosa.
Mitjana carbonatació.
Impressió general:
Suau i rica alhora amb un important carácter
de malt. Es tracta d’un dels estils més típicament basats en
el malt, descrit sovint com a "tou", complex, elegant però mai embafós.
Nota històrica:
L’origen d’aquest estil és atribuït
a Gabriel Sedelmayr i seria una adaptació bavaresa de l’estil Viena,
inventat per Anton Dreher cap al 1840, poc després del descobriment
i aïllament del ferment LAGER. Típicament bracejada a la primavera,
assenyalant el final de l’època tradicional de braceig (no es bracejava
durant l’estiu fins que es va inventar la refrigeració industrial)
i guardada en cellers freds durant l’estiu. Servida a la tardor en les celebracions
previstes a tal efecte.
Domini: Baviera
Temperatura ideal de servei: 8-9ºC
Ingredients:
Malt base Pils (50-80%) Els malts Viena
(lleugerament més clars que els Munic) haurien de ser la base (quan
no la totalitat del gra /0-50% segons autors)) amb quelcom de Munic (0-50%)
i possiblement algun Crystal. Tots els malts haurien de procedir d’ordis
de dues línies. Llúpols alemanys, nobles. Aigües lleugerament
alcalines (per damunt de 300ppm) amb un contingut significatiu de carboni.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
SRM |
EBC |
CO2
|
BJCP |
1050 - 1064 |
1012 - 1016 |
4.8 - 6.5 |
10 - 20 |
10 - 25 |
25 - 65 |
|
Thomas |
1052 - 1064 |
|
|
22 - 28 |
7 - 14 |
17.5 - 36 |
|
Dawson |
1050 - 1065 |
|
4.5 - 6.5 |
20 - 30 |
7 - 14 |
17.5 - 36 |
|
Brauerei Forum |
13 - 13.77ºP |
|
4.93 - 5.92 |
|
|
19 - 34 |
|
Schulters & Knab |
13 - 14ºP |
|
4.8 - 5.6 |
22 - 32 |
|
10-15/35-45 |
|
Lehrl |
12.5-16ºP |
3-5ºP |
5-6.5 |
18-25 |
|
10-35 |
|
Cyberbrau
|
1050 - 1056
|
1012
|
5.3 - 5.9
|
18 - 25
|
4 - 15
|
|
2.6 - 2.7
|
Exemples comercials:
Paulaner Oktoberfest; Spaten Ur-Märzen;
Ayinger Oktoberfest-Märzen; Würzburger Oktoberfest; Hacker-Pschorr
Oktoberfest.
Índex general
Índex d'aquesta pàgina
Viena
(Wiener Lager)
Olor:
Aroma de malts foscos alemanys (Viena; Munic).
Possible presència d’algun toc torrat. Com la Oktoberfest però
menys intensa.
Aspecte:
Ambre rogenc a marró clar. Clara
transparència i sòlid cap d’escuma.
Gust:
Suau, complexitat elegant de malts en un
primer pas; amb bona presència de llúpol a l’acabat. Algun
toc de torrat degut a l’ús de malt Viena.
Cos:
Cos lleuger a mitjà. Amb una agradable
cremositat. Carbonatació mitjana.
Impressió general:
Cracteritzada per la suavitat i l’elegancia
de l’aspecte del malt que eixuga al final per evitar esdevenir massa dolça.Prou
complexa.
Nota històrica / Comentari:
Es tracta de la Lager ambre desenvolupada
per Anton Dreher just després de la descoberta i de l’aïllament
del ferment Lager. Practicament desapareguda de la seva àrea de distribució
original. L’estil depen molt del tipus de malteig de l’ordi (Malt Viena).
Més lleugera en tot que la Oktoberfest alhora que més decididament
decantada cap al perfil de malt.
Ingredients:
Malt base Pils (50-80%). Els malts Viena
(0-50%) proporcionen una complexitat lleugera de torrat ric en melanoïdina.
Munic (0-40%).Com en la Oktoberfest es fan servir els malts més fins
així com llúpols alemanys, preferentment nobles. Aigües
moderadament dures, riques en carbonats.
(Viena, Cramünch I (0-10%), Black Patent,
Ordi torrat, Forment xocolata, Hallertau, Tettnanger)
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
SRM |
EBC |
CO2
|
BJCP |
1046 - 1052 |
1010 - 1014 |
4.6 -5.5 |
18 - 30 |
8 - 12 |
20 - 31 |
|
Thomas |
1048 - 1055 |
|
|
22 - 28 |
8 - 12 |
20 - 31 |
|
Dawson |
1046 - 1055 |
|
4.5 - 6 |
20 - 30 |
10 - 15 |
25 - 39 |
|
Princeton Homebrew Supplies |
1048-1055
12-13.5ºP |
1012-1018
3-4.5ºP |
4.4-6 |
22-28 |
8-12 |
16-30 |
|
Lehrl |
12-14ºP |
3-4.5ºP |
4.5-5.5 |
20-30 |
|
16-30 |
|
Cyberbrau
|
1048 - 1056
|
1012 - 1018
|
4.8 - 5.4
|
22 - 28
|
8 - 12
|
|
2.4 - 2.6
|
Exemples comercials:
Negra Modelo; Theresianer; Castello di Udine;
Augsburger Rote, Ottakringer, Spaten, Borbecker.
Theresianer. Aquesta ampolla
és una strong ale, però la cerveseria elabora una Wien amb una
etiqueta gairebé identica.
|
Índex general
Índex d'aquesta pàgina
Dortmund export, Dort.
Olor:
Aroma de malt moderat. Llúpols alemanys
o txecs poc o mitjanament presents.
Aspecte:
Daurat clar a mitjà. Clara amb un
notable cap d’escuma.
Gust:
No es distingeixen especialment ni malts
ni llúpols, però ambdós es troben ben equilibrats amb
un toc de dolçor que dóna una cervesa refrescant, efervescent
i lleugerament setinada. L’equilibri continua en el final i l’amargor del
llúpol ens ofereix un rere-tast. Net, sense fruitat ni èsters.
Cos:
Mitjà, carbonatació mitjana.
Impressió general:
El caràcter distintiu d’aquest estil
és el seu equilibri.
Nota històrica:
Un estil local de Dortmund. Aquest estil
ha estat gairebé perdut entre el 1960 i els 1990. Ara s’està
recuperant.
Comentaris:
Es braceja començant amb una densitat
original lleugerament superior al de les altres lager, dóna un cos
ferm de malt subordinat a l’amargor dels llúpols, incentivada per
les aigües especialment sulfuroses.
Ingredients:
Aigua altament sulfatada, Llúpols
txecs i alemanys, Malt Pils (85-95%); Munic (5-15%).
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
SRM |
EBC |
CO2
|
BJCP |
1048
- 1060 |
1010
- 1015 |
4.8
- 6 |
23
- 30 |
4
- 6 |
9.5
- 15 |
|
Dawson |
1050
- 1060 |
|
5
- 6 |
23
- 30 |
4
- 6 |
9.5
- 15 |
|
Princeton
Homebrew Supplies |
1048-1056
12-14ºP |
1010-1014
2.5-3.5ºP |
4.8-6 |
23-29 |
4-6 |
8-13 |
|
Lehrl |
12-14ºP |
2.5-3.5ºP |
5-6 |
25-30 |
|
8-13 |
|
Cyberbrau
|
1048 - 1056
|
1010 - 1014
|
5 - 6
|
23 - 29
|
3 - 5
|
|
2.6
|
Exemples comercials:
DAB export, DUB export, Kronen export, Saratoga,
Gulpener Dort.
|