Baixa fermentació
(LAGER)
LES
BOCK
La família de les
Bock comprèn les Bock, Doppelbock,
Eisbock,
Dunkel Bock i Heller Bock, Weihnachtsbock,
Maibock
i altres estils menys coneguts.
Les Bock tradicionals no
solen ser massa amargues i no presenten aromes de llúpols massa
evidents. En aquestes cerveses, els llúpols són concebuts
simplement per fer contrapès als malts. Molts bracejadors pensen
que la característica principal de les Bock és la melanoïdina.
Entenen aquest compost com el cor del caracter Bock. Les melanoïdines
aporten color i aromes de malt i de pa a la cervesa.
Les Bock poden presentar
una mica de DMS residual propi de la baixa fermentació. En quantitat
justa, això realça una mica el perfil de malt.
La majoria dels alcohols
de fusel es troben per sota del llindar de percepció. Tal vegada
pugui aparèixer una mica d'acetat d'isoamil (rosa) o algun fenol
(plàtan) però no és ben bé propi de l'estil.
No hi ha èsters (fruites)
i no hi hauria d'haver tampoc diacetil (mantega i/o toffee).
Bockbier
Versió tradicional
Olor:
Forta olor de malt. Virtualment sense olor de
llúpol. Es nota lleugerament l’alcohol. Pocs o gens d’èsters.
Aspecte:
Entre ambre fosc i marró fosc. Relativament
baixa retenció de cap d’escuma degut a l’alcohol.
Gust:
Malt ric i complex, dominat per l’aroma de caramel
dels malts Munic i Viena. Algun cop es pot trobar un toc de torrat. No
llúpol. Generalment, l’amargor serveix per compensar els aromes
de malt i aconseguir un acabat moderat.
Cos:
De mitjà a ple. Carbonatació entre
feble i moderada.
Impressions generals:
Lager forta i amb important presència de
malt.
Nota històrica:
Una especialitat importada a Baviera al segle
XVI des del Nord d’Alemanya.
Comentari:
La maceració per decocció posa en
evidència el caramel i les melanoidines del malt.
Categoria legal: Starkbier
Ingredients:
Malt base Pils(30-70%) Malts Viena i Munic (30-70%),
rares vegades, malts torrats. Cap adjunció de cereals sense maltejar.
Llúpols amargant només per compensar la dolçor. Ferments
Lager. Aigües variables, però més aviat fortes en carbonats
de calci.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1064 - 1072 |
1013 - 1020 |
6 - 7.5 |
20 - 35 |
14 - 30 |
36 - 79 |
Dawson |
1064 - 1074 |
|
6 - 7.5 |
20 - 30 |
20 - 30 |
52 - 79 |
Thomas |
1050 - 1074 |
|
6 - 7.5 |
20 - 30 |
20 - 30 |
52 - 79 |
Deutscher Brauer Bund |
16ºPlato |
|
7 |
|
|
|
Brauerei Forum |
16-16,81 Plato |
|
4,62-5,84 |
11-26 |
|
30 - 87 |
Lehrl |
16-18.5ºP |
4.5-6ºP |
6-7.5 |
20-30 |
|
10-120 |
Exemples comercials:
Kulmbacher Mönschshof Bockbier, Einbecker
Ur-Bock, Aass Bock, Dunkel Ritter Bock, Aass bock, Frankenmuth Bock, Baderbrau
Bock.
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Helles Bock
Märzenbock
Olor:
Aroma de malt entre mitjà i fort. Aroma
de llúpol entre poc i res. Diacetil i fruita entre poc i res. Escalfor
d’alcohol possible.
Aspecte:
Entre daurat i ambre. La Lagerung (guàrdia)
hauria de donar una bona claredat. L’alcohol molesta la retenció
de cap d’escuma.
Gust:
Domini del ric aroma dels malts pale europeus.
Poc o gens d’aroma de llúpol. L’amargor és la justa per compensar
els aromes de malt per permetre la dolçor justa final. La percepció
de llúpols seria més forta que en BOCKs més fosques.
Cos:
Cos mitjà.
Impressions generals:
Una Lager relativament forta, clara i prou maltosa.
Nota històrica:
Es pot considerar una versió forta de la
HELLES de Munic. L’aparició de la MAIBOCK està lligada a
l’arribada de la primavera, al mes de Maig.
Comentari:
Un tipus clar de Bockbier.
Ingredients:
Malts Pale. Sense adjuncions de cap mena. Llúpols
europeus alemanys. Tipus variable d’aigües. Ferment Lager.
Fitxatècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1064 - 1072 |
1011 - 1020 |
6 - 7.5 |
20 - 35 |
4 - 10 |
9.5 - 25 |
Dawson |
1064 - 1068 |
|
6 - 7 |
20 - 30 |
4.5 - 10 |
11 - 25 |
Thomas |
1066 - 1068 |
|
6 - 7.5 |
20 - 35 |
4.5 - 6 |
11 - 15 |
Princeton Homebrew Supplies |
1066-1068
16.5-17ºP |
1012-1020
3-5 |
6-7.5 |
20-35 |
4-10 |
9.5-25 |
Exemples comercials:
Ayinger Maibock; Pschorr Märzenbock; Würzburger
Maibock; Einbecker Mai / Ur-Bock; Augustiner Hellerbock.
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Doppelbock
Versió més forta que les Bock. D.I. no pot baixar
de 18ºP.
Olor:
Malt intens. Virtualment sense aroma de llúpol.
Diacetil i èsters baixos mentre que pot aparèixer un fruitat
habitualment associat a la pruna, a l’aranja, deguts a reaccions entre
el malt, la cocció i la guàrdia. En les versions més
fosques, pot aparèixer un lleuger aroma de torrat.
Aspecte:
Entre daurat i marró fosc. La guàrdia
(Lagerung) hauria de proporcionar una bona claredat. La retenció
de cap podria veure’s impedida per la relativament alta presència
d’alcohol.
Gust:
Molt rica i maltosa. Algun cop, tocs de torrat.
Impressió de fortor alcohòlica però hauria de ser
suau, més aviat escalfor que no pas coïssor o cremor. Presència
d’alcohols alts (fusel) discreta a res. Llúpol entre poc i res.
Amargor del llúpol entre moderada i baixa però sempre deixant
dominar el malt. Més amarga que les Dunkel Bock.
Cos:
Cos ple. Baixa carbonatació.
Impressions generals:
Una LAGER molt forta i rica.
Nota històrica:
Especialitat bavaresa inventada pels monjos de
Sant Francesc de Paula de la zona de Múnic. Les versions històriques
no eren tant atenuades (reducció de sucres) que les actuals, cosa
que implicava una dolçor superior i nivells més baixos d’alcohol.
Comentari:
Algunes versions són fosques i evidencien
els efectes de la caramelització i de la melanoidina de la maceració
per decocció.
Categoria legal:
Starkbier
Ingredients:
Malts base Pils o Lager (30-70%) per a les versions
clares, adicionat de Munic (30-70%) i Viena per a les versions fosques
amb, algun cop, addició de petites quantitats de malts gairebé
cremats. (També malts Crystal, Dextrina, Xocolata o malt negre).
Llúpols alemanys. Aigües variables. Ferment LAGER.
Salvator: 3 malts + Hallertauer. 10 a 12 setmanes
de guàrdia.
Sammichlaus: maceració de doble decocció.
4 malts + Tettnang + Northern Brewer + Hallertauer Mittelfrüh. 2 setmanes
de fermentació i entre 9 i 10 setmanes de guàrdia.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1073 - 1120 |
1018 - 1030 |
7.5 - 12 |
20 - 40 |
12 - 30 |
52 - 79 |
Dawson |
1072 - 1120 |
|
7.5 - 14 |
17 - 40 |
6 - 30 |
15 - 79 |
Thomas |
1074 - 1080 |
|
6.5 - 8 |
17 - 27 |
12 - 30 |
52 - 79 |
Deutscher Brauer Bund |
18ºPlato |
|
7,5 |
|
|
|
Brauerei Forum |
17.6 - 19.5º Plato |
|
7.33 - 8.6 |
|
|
16 - 46 |
Princeton Homebrew Supplies |
1072-1080+
18-20+ºP |
1020-1028
5-7ºP |
6.5-8 |
17-27 |
12-30 |
30-120 |
Lehrl |
18-20ºP |
5-7ºP |
6.5-8 |
17-30 |
|
30-120 |
Exemples comercials:
Paulaner Salvator; Ayinger Celebrator; Spaten
Optimator; Tucher Bajuvator; Augustiner Maximator; Kulminator EKU 28; Sammichlaus;
Löwenbräu Triumphator; Hacker Pschorr Animator;
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Eisbock
Olor:
Dominada pel malt. Presència important
de l’alcohol. No hi ha aroma de llúpol. Ni Diacetil, ni èsters.
Aspecte:
Daurat fosc a marró fosc. La guàrdia
(Lagerung) hauría de donar una bona transparència. La retenció
sol ser reduïda per l’alta presència d’alcohol.
Gust:
Ric en malt i alcohol. No hi ha aroma de llúpol.
L’amargor compensa just la dolçor del malt per evitar l’embafor.
Ni diacetil ni èsters.
Cos:
Cos ple. Baixa carbonatació.
Impressions generals:
Una Lager extremament forta.
Nota històrica:
Especialitat de Kulmbach que resulta de la congelació
d’una Bock o d’una Doppelbock. [Sincerament, no ho considerem cervesa:
l’alcohol impedeix qualsevol
consideració gustativa una mica culta.]
Comentari:
El procés de concentrar l’alcohol amb la
retirada de l’aigua confereix plenitud i escalfor i una densitat superior
als seus predecessors Bock i Doppelbock. La D.I. resultant es mou entre
1092 i 1150!
Ingredients:
Malts Pale Lager per a les versions clares, Munic
i Viena per a les més fosques. En aquestes darreres, algun cop trobarem
tocs de malts torrats. Llúpols centre europeus només per
l’amargor. Ferments Lager. Aigües variables.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1064 - 1120 |
1023 - 1035 |
8.6 - 14.4 |
20 - 30 |
20 - 35 |
52 - 92 |
Dawson |
1092 - 1116 |
|
7.5 - 14 |
17 - 40 |
10 -40 |
25.5 - 105 |
Thomas |
1092 - 1116 |
|
8.6 - 14.4 |
26 - 33 |
18 - 50 |
47 - 132 |
Princeton Homebrew Supplies |
1092-1116
23-29ºP |
|
8.6-14.4 |
26-33 |
18-50 |
42-200 |
Exemples comercials:
Kulmbacher Reichelbräu; Eisbock Bayrisch
G’Frorns;
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Weihnachtsbock
Bock de Nadal. També li podriem dir doppelbock
de Nadal perquè es tracta d'una cervesa extra-forta que es fa per
Nadal. La més conegude és la Sammichlaus de la casa Hürlimann
de Zürich (avui es fa a Àustria per una altra casa). La Hürlimann
és un dels bancs de ferment més conegut del món. Van
desenvolupar un ferment que sobrevisqués amb una graduació
molt forta d'alcohol. I van fer la cervesa més "forta" del món,
rècord registrat en el llibre Guiness en 1982. La Sammichlaus es
produeix per ser servida per Sant Nicolau. Teòricament, si no es
serveix en aquella data, s'ha de guardar fins a l'any següent.
Ayinger Weihnachtsbock; Sammichlaus; EKU 28; Aass
Jule.
Maibock
Tipus de bock que es fa per la festa de Maig.
Entesa com un reconstituent de primavera. No conté malt xocolata
ni altres malts foscos. Seria la forma original de la Bock que era simplement
una Pale Ale amb una densitat original especialment
elevada i una forta llupolització, pensada per poder viatjar (i
conservar-se). En 1614, en el Hofbrauhaus de Múnic el mestre cerveser
va introduir una cervesa feta segons les que s'importaven de Einbeck. Com
amb tot el que funcionava, (i aquesta cervesa va funcionar), la noblesa
en va retenir l'exclusiva durant 200 anys.
Eibecker Maibock, Ayinger Maibock, Hofbräuhaus
Maibock, Brand Meibok (Hol.) Aquesta darrera ens ofereix un curiós
aroma de pera blanqueta en obrir l'ampolla.
|