LA PÀGINA MÉS CERVESERA DELS PAÏSOS CATALANS
ACOLLIDA
TAULA DE MATÈRIES
HISTÒRIA
ELABORACIÓ
ELABORACIÓ CASOLANA
ESTILS O TIPUS DE CERVESA
EL GUST I L'OLFACTE. COM FUNCIONEM 
LA DEGUSTACIÓ
DICCIONARI 
IMPLICACIONS SOCIO-CULTURALS
ESOTÈRICA DE LA CERVESA
CERVESA I SALUT
INTERNET
CURSETS DE DEGUSTACIÓ
CERVESA I CUINA
ARTICLES DE PREMSA
BIBLIOGRAFIA
REINHEITSGEBOT
Taula de la guia de degustació
Guia de degustació per estils

Baixa fermentació (LAGER)

München HellesExport Helles; Pilsen; Pils nord Alemanya

Münchner Helle


Olor:
Olors predominants de malt i de gra. Lleuger aroma de llúpol. (en algun cas pot arribar a fort)
Aspecte:
Entre daurat clar i daurat fort. Cap d’escuma cremós.
Gust:
Perfil molt lleuger de dolç de malt. Aromes de gra i de malt predominants, amb amargor per compensar. Lleuger gust de llúpol. L’acabat i el rere-gust són de malt. Net. Sense gustos d’èsters ni de fruita.
Cos:
Cos mitjà, carbonatació mitjana, lleuger malt. Sense astringència.
Impressió general.
Caracteritzat pel malt rodó però sense pes.
Nota històrica:
Estil creat a Munic en 1895 a la cerveseria SPATEN per Gabriel Sedlmayr per competir amb l’estil PILS.
Comentari:
Com una PILS però més semblant a la DUNKLE. Cervesa amb accent de malt però no dolça (pot ser-ho una mica). Amargor discreta per subratllar el malt.Amargor "rodona".
Ingredients:
Aigua moderadament sulfatada i carbonatada. Malts Pils o clars, algun que altre fosc segons la versió (90-100% Pils; 0-10% Viena; 0-10% Munic). Llúpols alemanys.
Zona d'influència original: Baden-Würtenberg, Baviera, Nordrhein-Westfahlen.
Temperatura ideal de servei: 8ºC
Targeta tècnica:

D.I. D.F. A.V.% EBU SRM EBC
BJCP 1044 - 1055 1012 - 1017 4.5 - 5.5 18 - 25 3 - 5 7 - 12
Dawson 1045 - 1055 4.5 - 5.5 18 - 25 2 - 5 4 - 12
Thomas 1044 - 1052 18 - 25 3 - 5 7 - 12
Schulters & Knab 11-13ºP 4.5 - 5.5 7 - 14 18 - 25
Lehrl 11-13.5ºP 2-3 4.5-5.5 18-25 7-14

La revista Brauerei Forum distingeix també aquí la HELLE de barril de la que hom exporta:

Export Helles

D.I. A.V.% E.B.U. E.B.C.
Brauerei Forum 11.34 - 14.18ºP 4.64 - 6.14 16.9 - 35.2 5.7 - 14.2
Schulters & Knab >12
Exemples comercials:
Hofbrauhaus, Paulaner, Spaten, Löwenbräu, Altenmünster
Índex general
Índex d'aquesta pàgina

Pilsen original txèca.


Olor:
Olor rica i complexa amb un bouquet notables especiat floral degut al llúpol SAAZ o ZATEC.
Aspecte:
Entre daurat lleuger a daurat-i-coure fosc, clara, cap d’escuma dens i blanc.
Gust:
Ric. Complexitat de malt combinada amb aromes lleugers i amargor rodona dels llúpols SAAZ. Amargor notable però mai seca, poc romanent. El rere-gust és equilibrat entre malt i llúpol. Net. Sense èsters de fruita.
Cos:
Mitjà. Carbonatació mitjana.
Impressió general:
Refrescant, picanteta, complexa i ben rodona.
Nota històrica:
Elaborada per primera vegada en 1842. Estil original de tots els que són clars i transparents.
Comentaris:
Maceració per decocció amb malts moravis. Llúpols SAAZ i aigües fluixes que donen aquest lleuger perfil rodó.
Ingredients:
Aigües poc sulfatades i amb poc carbonatades. Llúpols SAAZ i malts de Moràvia.(90-100% Pils; 0-10% Caramel hell)
Targeta tècnica:

D.I. D.F. A.V.% EBU SRM EBC
BJCP 1044 - 1056 1013 - 1017 4 - 5.3 35 - 45 3 - 5 7 - 12
Dawson 1044 - 1056 4 - 5.5 25 - 45 2 - 5 4 - 12
Thomas 1044 - 1056 35 - 45 2.5 - 4 5.5 - 9.5
Lehrl 11-14ºP 3.5-5ºP 4-5 30-45 7-14 
Exemples comercials:
Staropramen; Pilsner Urquell; Budwar; Breznak; Lobkov (Eslovàquia).

Índex general
Índex d'aquesta pàgina


Pils del Nord d'Alemanya


Olor:
Llúpols nobles, floral, gra. Net. No hi ha fruitat o èsters.
Aspecte:
Entre color de palla i daurat mitjà.Escuma fina i espessa.
Gust:
Sec, amarg, efervescent. Poc malt tot i que es poden notar algunes aromes de gra i una lleugera dolçor. Domina l’amargor del llúpol i continua fent-ho en el rere-tast. L’amargor és entre baixa i alta però només deriva de llúpols nobles alemanys. Net, no fruitat ni èsters.
Cos:
Cos entre lleuger i mitjà. Carbonatació de mitjana a alta.
Impressió general:
Efervescent, net, cervesa refrescant en la que predominen els llúpols nobles alemanys i la seva amargor accentuada pels sulfats de les aigües.
Nota històrica:
Una còpia de les Pils de Bohèmia adaptada als gustos centre i nord alemanys.
Ingredients:
Malt Pils (90-100%) Malt Caramel clar (0-10%); Llúpols alemanys, aigua mitjanament sulfatada. Addició important de llúpols.
Comentaris:
Més seca que les Pils de Bohèmia amb una amargor més romanent fins al rere-gust degut a una atenuació més alta i a les aigües fortament sulfatades (sulfuroses)
Temperatura ideal de servei: 8ºC
Targeta tècnica:

D.I. D.F. A.V.% EBU SRM EBC
BJCP 1044 - 1050 1008 - 1013 4.4 - 5.2 25 - 45 2 - 4 4 - 9.5
Dawson 1044 - 1050 4 - 5 30 - 45 2.5 - 4.5 5.5 - 11
Thomas 1044 - 1050 30 - 40 2.5 - 4 5.5 - 9.5
Brauerei Forum 10,82 - 13,27 Plato 3.96 - 5.58 16 - 40 5.5 - 14.1
Schulters & Knab 11 - 12.5ºP 4.8 - 5.2 25 - 40 7 - 10
 Lehrl 11-12.5ºP 1.5-3ºP 4-5 30-40 7-10 
Exemples comercials:
Bitburger, Kulmbacher Mönschshof Pils, Jever Pils, Holsten Pils.
Índex general
Índex d'aquesta pàgina