Baixa fermentació
(LAGER)
München
Helles; Export Helles; Pilsen;
Pils
nord Alemanya;
Münchner
Helle
Olor:
Olors predominants de malt i de gra. Lleuger aroma
de llúpol. (en algun cas pot arribar a fort)
Aspecte:
Entre daurat clar i daurat fort. Cap d’escuma
cremós.
Gust:
Perfil molt lleuger de dolç de malt. Aromes
de gra i de malt predominants, amb amargor per compensar. Lleuger gust
de llúpol. L’acabat i el rere-gust són de malt. Net. Sense
gustos d’èsters ni de fruita.
Cos:
Cos mitjà, carbonatació mitjana,
lleuger malt. Sense astringència.
Impressió general.
Caracteritzat pel malt rodó però
sense pes.
Nota històrica:
Estil creat a Munic en 1895 a la cerveseria SPATEN
per Gabriel Sedlmayr per competir amb l’estil PILS.
Comentari:
Com una PILS però més semblant a
la DUNKLE. Cervesa amb accent de malt però no dolça (pot
ser-ho una mica). Amargor discreta per subratllar el malt.Amargor "rodona".
Ingredients:
Aigua moderadament sulfatada i carbonatada. Malts
Pils o clars, algun que altre fosc segons la versió (90-100% Pils;
0-10% Viena; 0-10% Munic). Llúpols alemanys.
Zona d'influència original: Baden-Würtenberg,
Baviera, Nordrhein-Westfahlen.
Temperatura ideal de servei: 8ºC
Targeta tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1044 - 1055 |
1012 - 1017 |
4.5 - 5.5 |
18 - 25 |
3 - 5 |
7 - 12 |
Dawson |
1045 - 1055 |
|
4.5 - 5.5 |
18 - 25 |
2 - 5 |
4 - 12 |
Thomas |
1044 - 1052 |
|
|
18 - 25 |
3 - 5 |
7 - 12 |
Schulters & Knab |
11-13ºP |
|
4.5 - 5.5 |
7 - 14 |
|
18 - 25 |
Lehrl |
11-13.5ºP |
2-3 |
4.5-5.5 |
18-25 |
|
7-14 |
La revista Brauerei Forum distingeix també
aquí la HELLE de barril de la que hom exporta:
Export
Helles
|
D.I. |
A.V.% |
E.B.U. |
E.B.C. |
Brauerei Forum |
11.34 - 14.18ºP |
4.64 - 6.14 |
16.9 - 35.2 |
5.7 - 14.2 |
Schulters & Knab |
>12 |
|
|
|
Exemples comercials:
Hofbrauhaus, Paulaner, Spaten, Löwenbräu,
Altenmünster
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Pilsen
original txèca.
Olor:
Olor rica i complexa amb un bouquet notables especiat
floral degut al llúpol SAAZ o ZATEC.
Aspecte:
Entre daurat lleuger a daurat-i-coure fosc,
clara,
cap d’escuma dens i blanc.
Gust:
Ric. Complexitat de malt combinada amb aromes
lleugers i amargor rodona dels llúpols SAAZ. Amargor notable però
mai seca, poc romanent. El rere-gust és equilibrat entre malt i
llúpol. Net. Sense èsters de fruita.
Cos:
Mitjà. Carbonatació mitjana.
Impressió general:
Refrescant, picanteta, complexa i ben rodona.
Nota històrica:
Elaborada per primera vegada en 1842. Estil original
de tots els que són clars i transparents.
Comentaris:
Maceració per decocció amb malts
moravis. Llúpols SAAZ i aigües fluixes que donen aquest lleuger
perfil rodó.
Ingredients:
Aigües poc sulfatades i amb poc carbonatades.
Llúpols SAAZ i malts de Moràvia.(90-100% Pils; 0-10% Caramel
hell)
Targeta tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1044 - 1056 |
1013 - 1017 |
4 - 5.3 |
35 - 45 |
3 - 5 |
7 - 12 |
Dawson |
1044 - 1056 |
|
4 - 5.5 |
25 - 45 |
2 - 5 |
4 - 12 |
Thomas |
1044 - 1056 |
|
|
35 - 45 |
2.5 - 4 |
5.5 - 9.5 |
Lehrl |
11-14ºP |
3.5-5ºP |
4-5 |
30-45 |
|
7-14 |
Exemples comercials:
Staropramen; Pilsner Urquell; Budwar; Breznak;
Lobkov (Eslovàquia).
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Pils del Nord
d'Alemanya
Olor:
Llúpols nobles, floral, gra. Net. No hi
ha fruitat o èsters.
Aspecte:
Entre color de palla i daurat mitjà.Escuma
fina i espessa.
Gust:
Sec, amarg, efervescent. Poc malt tot i que es
poden notar algunes aromes de gra i una lleugera dolçor. Domina
l’amargor del llúpol i continua fent-ho en el rere-tast. L’amargor
és entre baixa i alta però només deriva de llúpols
nobles alemanys. Net, no fruitat ni èsters.
Cos:
Cos entre lleuger i mitjà. Carbonatació
de mitjana a alta.
Impressió general:
Efervescent, net, cervesa refrescant en la que
predominen els llúpols nobles alemanys i la seva amargor accentuada
pels sulfats de les aigües.
Nota històrica:
Una còpia de les Pils de Bohèmia
adaptada als gustos centre i nord alemanys.
Ingredients:
Malt Pils (90-100%) Malt Caramel clar (0-10%);
Llúpols alemanys, aigua mitjanament sulfatada. Addició important
de llúpols.
Comentaris:
Més seca que les Pils de Bohèmia
amb una amargor més romanent fins al rere-gust degut a una atenuació
més alta i a les aigües fortament sulfatades (sulfuroses)
Temperatura ideal de servei: 8ºC
Targeta tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1044 - 1050 |
1008 - 1013 |
4.4 - 5.2 |
25 - 45 |
2 - 4 |
4 - 9.5 |
Dawson |
1044 - 1050 |
|
4 - 5 |
30 - 45 |
2.5 - 4.5 |
5.5 - 11 |
Thomas |
1044 - 1050 |
|
|
30 - 40 |
2.5 - 4 |
5.5 - 9.5 |
Brauerei Forum |
10,82 - 13,27 Plato |
|
3.96 - 5.58 |
16 - 40 |
|
5.5 - 14.1 |
Schulters & Knab |
11 - 12.5ºP |
|
4.8 - 5.2 |
25 - 40 |
|
7 - 10 |
Lehrl |
11-12.5ºP |
1.5-3ºP |
4-5 |
30-40 |
|
7-10 |
Exemples comercials:
Bitburger, Kulmbacher Mönschshof Pils, Jever
Pils, Holsten Pils. |