Alta fermentació
Pale
ale belga; Ale forta
belga (dubbel); Ale forta belga
(trippel); Ale daurada belga;
Ale
forta belga fosca;
Pale Ale
belga
Olor:
Aroma de malt dominant però no massa
violent, accentuat per petites quantitats de fenols, alcohols més
alts (fusel) en algunes versions, i espècies en algunes versions
també.
Aspecte:
Entre daurat i coure. Transparència
entre correcta i bona. Bona retenció de cap d’escuma.
Gust:
Fruitada i lleugerament especiada amb un lleuger
i suau caràcter de malt. En alguns exemples els alcohols alts (fusel)
afegeixen complexitat però no sequedat o duresa. Aroma de llúpol
força discret. Esters entre baixos i mitjans. Amargor moderada tot
i que hi ha exemples amb una amargor més que notable.
Cos:
Cos lleuger a mitjà, suau. Carbonatació
moderada.
Impressió general:
Una ALE fruitada, lleugerament especiada de
color coure.
Nota històrica:
Tot i que aquests productes existeixen des
dels anys 1700, han estat repensats i re-elaborats després de la
primera guerra mundial, sovint incloent varietats de ferments angleses.
Comentari
Les Pale Ale belgues cobreixen un ampli ventall de característiques.
Comparteixen les característiques de les Pale Ale angleses però
són més aromàtiques i especiades en caràcters
de malt i de ferment. Aquestes cerveses són anomenades SPÉCIALES
BELGES o simplement BELGES en la Bèlgica francòfona. Solen
ser entre daurades i coure. Solen incloure sucre candi (sucrosa) o altres
additius aromàtics. De cos solen ser entre lleugeres i mitjanes
amb un aroma de malt entre baix i mitjà, i habitualment una carbonatació
discreta. Fruita, espècia, i suau. Alguna acidesa. No hi ha diacetil.
Algun cop, aroma de caramel o de torrat. Aroma de llúpol normalment
discret tot i que pot presentar una notable amargor.
Millor coneguda com a cervesa de tirador i clàssica de la zona d’Antwerpen/
Anvers. Es pot considerar com una Pils (en el sentit que s’ha de poder
beure facilment amb ferments típicament belgues.
Ingredients:
Pot haver sucre candi com a additiu. Solen
fer-se servir ferments que produeixen alcohols alts i aromes d’espècia,
tot i que no sempre és així. En algun cas, es fan servir
les espècies mateixes.
Fitxa tècnica:
|
D.I |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
S.R.M. |
E.B.C |
BJCP |
1040 - 1055 |
1008 - 1013 |
3.9 - 5.6 |
20 - 35 |
3 - 14 |
7 - 36 |
Thomas |
1044 - 1054 |
|
4 - 6 |
20 - 30 |
3.5 - 12 |
8 - 31 |
P.Seitz |
1044 - 1054 |
|
4 - 6 |
20 - 30 |
3.5 - 12 |
8 - 31 |
Dawson |
1040 - 1054 |
|
4.5 - 5.5 |
20 - 40 |
3.5 - 12 |
8 - 31 |
Exemples comercials:
De Konninck; Antoon; Op.Ale; Vieux Temps; Horse
Ale; Ginder Ale; Palm; Spéciale Palm; Dobbel Palm; Aerts 1900; Spéciale
Aerts; Ster Ale; Fat Tire; Celis Pale Bock;
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Ale
forta belga
dubbel
Olor:
Típicament rica en aromes de malt. Moltes
dubbel solen tenir aromes d’Èsters de fruita com ara pansa. No hi
ha d’haver cap aroma de torrat. Es poden trobar comunament aromes d’alcohols
més alts com ara especiat i pebre. Aromes de clau d'espècia
també habituals. Aroma de llúpol entre poc i gens. No hi
ha diacetil.
Aspecte:
Entre ambre fosc i marró fosc. Transparència
entre correcta i bona. Normalment, l’alcohol impedeix la formació
gaire permetent del cap d’escuma (en les versions més fortes, evidentment).
Gust:
Ric en malt i fruitat, l’equilibri decantat
cap al malt. Alguns exemples comercials són maltosos i, malgrat
això, secs. Aroma de panses prou comuna. Lleuger especiat (clau
d’espècia). Aroma de llúpol entre poc i res. No hi ha diacetil.
Cos:
Entre mitjà i ple. L’alcohol pot donar
sensació d’escalfor.
Impressió general:
Una ALE fosca, rica i maltosa moderadament
forta.
Nota històrica:
L’origen d’aquestes cerveses es troba en la
tradició monacal de l’Edat Mitja. Va ser recuperada cap als 1850,
a l’era Napoleònica.
Comentari:
Les cerveses Trappistes pertanyen a una denominació
controlada que inclou actualment set monestirs. Les que no pertanyen a
aquest grup són anomenades cerveses d’abadia.
Ingredients:
Es fan servir varietats de ferments que afavoreixen
l’aparició d’èsters de fruita, d’aromes especiats i alcohols
alts. Hom sol afegir també sucre negre (candi) de forma notòria.
Malts Pils amb algun toc de Caramel, i algun malt torrat
Fitxa tècnica:
|
D.I.
|
D.F.
|
A.V. %
|
IBU
|
SRM
|
EBC
|
BJCP
|
1040 – 1080
|
1012 - 1018
|
3.2 – 7.8
|
20 - 35
|
10 – 20
|
25 – 52
|
Thomas
|
1050 – 1070
|
|
6 – 7.5
|
18 - 25
|
10 – 14
|
25 – 36
|
P.Seitz
|
1060 – 1070
|
|
6 – 7.5
|
18 - 25
|
10 - 14
|
25 – 36
|
Dawson
|
1070 – 1095
|
|
7 – 10
|
20 - 25
|
12 – 20
|
31 – 52
|
Exemples comercials:
Westmalle Dubbel; La Trappe Dubbel; Affligem
Dubbel; Grimbergen Dubbel; Rochefort 8; Chimay càpsula blanca. Steenbrugge
Dubbel.
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Ale
forta belga
Trippel
Olor:
Complex aroma de malt i d’èsters de
fruita que poden presentar essència de cítric. Sovint hi
ha aroma de clau d’espècia. Aroma de llúpol entre poc i res.
No hi ha diacetil.
Aspecte:
Daurat entre clar i fosc. Bona retenció
de cap d’escuma. Transparència entre correcta i bona. Es pot veure
negativament afectada en els exemplars que contenen més alcohol.
Gust:
Punxant i moderadament fruitat. La dolçor
del malt és compensada per una amargor restringida de llúpol
i per una carbonatació considerable per donar un acabat sec i un
rere-gust dolç. En molts exemples apareix l’aroma de clau d’espècia.
Els millors exemples tenen tocs discrets d’alcohol mentre que d’altres
ofereixen aquesta presència de forma més destacada. Aroma
de llúpol entre poc i gens. No hi ha diacetil.
Cos:
Cos mitjà. Sensació d’escalfor
deguda a l’alcohol. Carbonatació notable a alta tot i que no sol
sobreposar-se a les aromes.
Impressió general:
Una ALE molt forta, clara, especiada i fruitada.
Nota històrica:
Originalment desenvolupada pels monjos Trappistes
de Westmalle.
Comentari:
Notablement alcohòlica però l'alcohol
no cobreix el demés.
Ingredients:
Varietats de ferments que proporcionen aromes
de clau i d’altres espècies. Algun cop hom afegeix discretament
alguna espècia. Malts PILS i 25% o més de candi (sucrosa).
Fitxa tècnica:
|
D.I.
|
D.F.
|
A.V. %
|
IBU
|
SRM
|
EBC
|
BJCP
|
1065 – 1095
|
1013 - 1020
|
6.3 – 10
|
20 - 35
|
3.5 - 6
|
7 – 15
|
Thomas
|
1090 – 1100
|
|
9 – 10
|
20 - 30
|
7 – 18
|
18 – 47
|
P.Seitz
|
1070 - 1095
|
|
7 - 10
|
20 - 25
|
3.5 – 5.5
|
7 – 14
|
Dawson
|
1070 – 1095
|
|
7 – 10
|
20 - 25
|
3.5 – 5.5
|
7 – 14
|
Exemples comercials:
Grimbergen Trippel; Mateen; Affligem Trippel;
Westmalle Trippel; Rochefort 10; La Trappe Trippel;
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Ale daurada
belga
Ale forta belga
Olor:
Èsters de fruita comuns. Lleuger Caràcter
de malt. Pot haver-hi una mica de clau d’espècia degut a les temperatures
especialment altes de fermentació o directament degut a l’addició
d’aquesta espècia. En algun cas es pot trobar un aroma de llúpol
especiat. No hi ha diacetil.
Aspecte:
Entre groc clar i daurat. Prou transparent.
Llarga retenció de cap d’escuma.
Gust:
Fruitat fort, llúpol força present
tot plegat suportat per un suau aroma de malt. Presència discreta
d’espècies degut a la molt alta fermentació i, en alguns
casos, a l’addició d’espècies. Amargor típicament
reduïda. Carbonatació notable que dóna una sensació
de sec malgrat un rere-gust notablement dolç. No hi ha diacetil.
Cos:
Malgrat la D.I. sovint forta i la notable presència
d’alcohol, el cos és mitjà o lleuger amb un acabat suau.
Impressió general:
Una PALE ALE molt efervescent, complexa i forta.
Nota històrica:
La majoria de les versions són el resultat
del treball de recerca d’alguna cerveseria. La més antiga o l’original
de la sèrie seria la DUVEL, 1923.
Comentari:
Seguint l’exemple de l’original DUVEL, la majoria
d’aquestes cerveses duen el nom del dimoni.
Ingredients:
El color clar i el cos lleuger per una cervesa
d’aquesta força s’obté amb l’ús de malts molt clars
i d’un 20% de sucrosa. Algunes versions inclouen l’ús d’espècies.
Fitxa tècnica:
|
D.I.
|
D.F.
|
A.V.%
|
E.B.U.
|
S.R.M.
|
E.B.C.
|
BJCP
|
1065 - 1080
|
1014 - 1020
|
7 - 9
|
25 -35
|
3.5 - 5.5
|
8 - 14
|
Dawson
|
1060 - 1070
|
|
6.5 - 8
|
20 - 30
|
3 - 6
|
7 - 15
|
Thomas
|
1063 - 1095
|
|
7 - 12
|
20 -50
|
3.5 - 20
|
8 - 52
|
P. Seitz
|
1062 - 1120
|
|
6 - 12
|
16 - 30
|
3.5 - 20
|
7 -52
|
Exemples comercials
Duvel; Satan; Judas; Lucifer; Teutenbier; Deugniet;
Sloeber; La Chouffe; Moinette; Celis Grand Cru; De Konninck Cuvée,
Corsendonk Blonde; Brigand.
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Ale forta
belga. Ale fosca
Olor:
La barreja d’aromes del malt Munic, d’alcohol,
d’èsters fruitats és típica. També els fenols
especiats que produeix el ferment en calent o introduïts a posta.
L’aroma de llúpol entre moderat i nul. Típicament, no hi
ha aroma de torrat. Tampoc hi ha diacetil.
Aspecte:
Borgonya fosc a marró fosc. Transparència
entre correcta i bona. La retenció de cap d’escuma pot ser bona
si no la minva l’alcohol.
Gust:
Aromes de fruita madura, incloent panses i
prunes seques. Normalment, domina el malt però alguns exemplars
cedeixen cap a l’amargor del llúpol. Fenols presents. Aroma de llúpol
entre moderat i res. L’alcohol afegeix una certa dolçor. No hi ha
diacetil.
Cos:
Entre mitjà i ple. Cremosa i escalfant.
Impressió general:
Una ALE fosca molt forta, rica i complexa.
Nota històrica:
La majoria de les versions són úniques
i només es representen a sí mateixes.
Comentari:
Moltes d’aquestes cerveses es fan en o amb
la col·laboració o sota permís d’alguna comunitat
monacal. Solen ser més fortes que les dubbel i n’hi ha més
varietats.
Ingredients:
Hom sovint hi posa sucre candi fosc, cosa que
afegeix intensitat als malts Munic i Caramel. Algun cop les espècies
afegeixen complexitat. Els ferments pertanyen a varietats que fermenten
a molt alta temperatura i produeixen tota mena d’èsters i fenols
(fruita i espècies).
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1065 - 1098 + |
1014 - 1024 + |
7 - 12 |
25 - 40 + |
7 - 20 |
17 - 52 |
Dawson |
1070 - 1096 |
|
8 - 11 |
25 - 50 |
15 - 25 |
39 - 65 |
Exemples comercials:
Pauwels Kwak; Gouden Carolus; Rochefort 10;
Chimay Grande Réserve;
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina |