Alta fermentació (ALE)
Brown
ale; Brown ale Nord
Angl; Brown ale sud Angl;
Barley
Wine;
Brown
Ale
mild
Olor:
Lleuger aroma dolç de malt marró,
amb algun fruitat. No hi ha aroma de llúpol.
Aspecte:
Marró mitjanament fosac a caoba. Existeixen
alguns exemples de Brown Ale clars. Poca retenció de cap.
Gust:
Malt però no torrat, amb un lleuger
caràcter de nou. Les aromes poden incloure tocs vinosos, licorosos
o de panses o xocolata. Habitualment ben equilibrades, tot i que algunes
es decanten cap a l’aspecte de malt.
Cos:
Entre lleuger i mitjà. Baixa carbonatació
i relativament alta dolçor residual que dónen una certa sensació
de plenitud.
Impressió general:
Una cervesa lleugerament aromatitzada, ben
maltada, apropiada per beure en quantitats respectables. Refrescant i aromàtica.
Nota històrica:
En l’actualitat, MILD es refereix al fet que
duu poca amargor. Podem dir que aquesta cervesa seria el que queda de la
cervesa històrica abns de la PALE ALE i de les PORTER. Originalment,
aquesta cervesa, quan no es controlava la fermentació, era menys
àcida quan era jove. I MILD es referia a aquesta joventut.
Ingredients:
Malt MILD/BROWN anglès o una combinació
de PALE anglès i de malts més foscos. Els llúpols
pertanyen a les varietats angleses tot i que no disposem de les varietats
originals perquè han mutat amb el temps.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1030 - 1038 |
1008 - 1013 |
2.5 - 4 |
10 - 20 |
10 - 25 |
25 - 65 |
Thomas |
1040 - 1050 |
|
4.5 - 5 |
15 - 25 |
15 - 22 |
39 - 57 |
Dawson |
1030 - 1038 |
|
2.5 - 3.5 |
10 - 24 |
8 - 34 |
20 - 89 |
Exemples comercials:
Brain’s Dark; Banks’s Mild; Highgate Mild;
Fuller’s Hock; McMullin’s AK; Robinson’s Best Mild
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Brown
ale del Nord d’Anglaterra
Olor:
Fruitat restringit. Aroma de llúpol
entre poc i gens. Pot tenir un aspecte de caramel en el perfil de malt.
Aspecte:
Entre daurat fosc i marró clar.
Gust:
Dolçor entre lleugera i moderada amb
caràcter de nou. Equilibri generalment exacte amb algun toc aromàtic
de llúpol. Alguns èsters de fruita. Es pot admetre algun
diacetil discret.
Cos:
Entre mitjà i lleuger. Acabat sec.
Impressió general:
Més seca i més orientada cap
al llúpol que la Brown del sud d’Anglaterra. Amb més gust
de nou que de caramel.
Nota històrica:
Aquest estil sol dividir-se en sub estils basats
en l’origen geogràfic de cada varietat.
Ingredients:
Malts PALE ALE o MILD ALE anglesos amb tocs
de malts Caramel. També pot tenir alguns malts més foscos
en quantitats testimonials. Llúpols anglesos. Aigua moderadament
carbónica.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1040 - 1050 |
1010 - 1013 |
4 - 5 |
15 - 30 |
12 - 30 |
31 - 79 |
Thomas |
1040 - 1050 |
|
4.5 - 6.5 |
15 - 30 |
12 - 30 |
31 -79 |
Dawson |
1040 - 1050 |
|
4.5 - 5 |
15 - 25 |
15 - 22 |
39 - 57 |
Exemples comercials:
Newcastle Brown Ale; Samuel Smith Nut Brown
Ale; Adnam’s Nut Brown Ale.
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Brown
ale del Sud d’Anglaterra
Olor:
Moderadament fruitada i maltosa. Sovint caràcter
de malt BROWN.
Aspecte:
Marró fosc. Gairebé opac.
Gust:
Dolçor moderada. El malt domina l’equilibri,
però l’amargor del llúpol compensa de manere que la dolçor
no sigui exagerada.
Cos
Cos mitjà a fluix. Impressió
de caramel.
Impressió general:
Versió de Brown Ale orientada netament
cap al malt amb complexitat de caramel i fruitat.
Nota històrica:
Aquestes cerveses es subdivideixen en sub-estils
que es defineixen geogràficament.
Comentari:
Cada cop més difícil de trobar.
Ingredients:
La base és constituïda per malts
Pale Ale amb una raonable proporció de malts caramel i d’algun malt
encara més fosc. Aigua entre altament i moderadament carbònica
que compensa l’acides dels malts foscos. Llúpols anglesos.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1040 - 1050 |
1011
- 1014 |
3.5 - 5 |
15 - 24 |
20 - 35 |
52 - 92 |
Thomas |
1040 - 1045 |
|
3.5 - 5 |
15 - 20 |
20 - 34 |
52 89 |
Exemples comercials:
Mann’s Brown Ale
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Barley
Wine
Olor:
Fruitat entre moderat i intens. Presència
de llúpol anglès (especialment l'amargor) entre assertiva
i moderada. Aroma semblant al del caramel sovint present. Tant les olors
de malt com les de fruita es redueixen amb el temps.
Aspecte:
Entre daurat ric fins ambre molt fosc o fins
i tot marró. (Goldammer: entre bronze i ebè tot i que hi
ha versións daurades). Tocs de rubí. Baixa retenció
de cap d’escuma.
Gust:
Gran intensitat de malt, Ben fruitat. Amargor
entre just per equilibrar i ferma. De manera que l’equilbri pot anar del
domini de l’amargor al del malt. Poden haver aromes d’oxidació i
d’alcohol
Cos
Cos ple i rodó amb una textura viscosa
propera a la del vi. Agradable escalfor de l’alcohol possible.
Impressió general:
La ALE més rica i forta de les angleses.
La majoria dels Barley Winnes són madurats entre 1 i 2 anys en ampolla.
Alguns arriben als 10 anys.
Nota històrica:
Normalment, la ALE més forta que ofereixen
les cerveseries angleses i sovint amb mil·lèsim (velles).
Normalment es deixen envellir abans de posar al comerç. Sovint associada
amb l’hivern o amb temps de vacances.
Ingredients:
El malt PALE ben-modificat constitueix la base
(entre 80 i 100% del gra), acompanyat de judicioses quantitats de malt
caramel i malts "dextrina". Petites quantitats de malts foscos (no més
de 2%). Llúpols anglesos com el NORTHDOWN, TARGET, EAST KENT GOLDING
i FUGGLES. Alguns bracejadors comercials afegeixen sucres o extracte de
malt per assegurar la plenitud del cos.
Procediment:
"First mash running" enlloc del "single mash"
habitual. Aquest darrer mètode donaria cerveses de més baix
contingut alcoholic i de cos més discret. Tradicionalment i per
aconseguir alts nivells d'alcohol, la cervesa era madurada uns quants mesos
en cups de roure i aquests eren periòdicament moguts per tal de
reactivar la fermentació.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.% |
EBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1080 - 1120 + |
1020 - 1030 + |
8 - 12 + |
50 - 100 |
10 - 22 |
26 - 57 |
Thomas |
1090 - 1120 |
|
8.4 - 12 |
50 - 100 |
6 - 22 |
15 - 57 |
Dawson |
1090 - 1120 |
|
8.4 - 12 |
50 - 100 |
14 - 22 |
36 - 57 |
Exemples comercials:
Young’s Old Nick; Fuller’s Golden Pride; Bass
nº1 Barley Wine; Old Foghorn.
|