Alta fermentació (ALE)
Light
60; Heavy 70; Export
80; 90;
Wee Heavy;
Scottish Ales
Light-60
Les Ales escoceses són versions
més maltoses de les Old/strong bitter angleses. Solen ser més
fosques i el llúpol és característicament lleugerament
fumat.
Olor:
Evidència del malt, alguns exemples
solen tenir discrets aromes de llúpol. Fruitat entre poc i res.
Lleuger toc de fumat o de torrat característic sovint present. Pot
presentar rastres de diacetil.
Aspecte:
Entre ambre i marró fosc. Els
exemples de barril solen tenir un cap d’escuma força romanent i
cremós
Gust:
Domina el malt, amb alguns èsters
subordinats i just prou amargor de llúpol per evitar que la cervesa
sigui massa dolça. Molt lleuger toc de torrat. Algun cop, presenta
un toc de xocolata. També pot presentar caràcter de caramel
degut al malt Crystal mitjà. Pot presentar diacetil.
Cos:
Cremós, baixa carbonatació.
Cos mitjà.
Impressió general:
Netament malt, amb algun toc de fumat
i algun èster.
Nota històrica:
Interpretacions recents d’aquest estil
l’han acostat a la Bitter anglesa en matèria d’amargor, equilibri,
atenuació, èsters i llupolització. Aquesta guia no
té en compte aquests canvis. En cas de fer-ho, inclouria aquest
estil en la família de les Bitter. Tradicionalment, aquestes cerveses
se servien per mitjà de bombes que impulsaven aire dins de la bóta
forçant així la sortida de la cervesa. Aquests sistemes s’anomenaven
"TALL FONTS". La paraula "light" que defineix aquest estil es refereix
més a la densitat original que al color (light = clar = lleuger)
Comentaris:
Tot i que és similar a la bitter
anglesa en termes de densitats, l’equilibri d’aromes cau marcadament cap
al de malt. Una llarga i tranquil·la fermentació condueix
a un caràcter net de malt (que pot incloure alguna aroma de torba
o de fum). El caràcter fumat pot procedir del ferment tant com a
un malt fumat o fornejat amb torba. Els exemplars més descaradament
fumats haurien d’entrar en la família de les ALE fumades.
Ingredients:
Malts escocesos o anglesos amb petites
proporcions d’ordi torrat, "crystal" o "xocolata". Llúpols anglesos.
Ferments amb poca atenuació.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.
% |
IBU |
SRM |
EBC |
BJPC |
1030
– 1034 |
1010
- 1013 |
2.5
– 3.3 |
9
-15 |
12
–34 |
31
– 89 |
Dawson |
1030
– 1034 |
|
3
– 3.5 |
9
- 15 |
17
- 34 |
44
– 89 |
Jackson |
1030
– 1034 |
|
|
|
|
|
Thomas |
1032
– 1036 |
|
3
- 4 |
9
- 15 |
8
– 17 |
20
– 44 |
Princeton Homebrew Supply |
1030-1035(7.5-9ºP) |
1006-1012(1.5-3ºP) |
2.2 - 2.8 |
9 - 20 |
8 - 17 |
16 - 40 |
Exemples comercials:
Belhaven 60; Caledonian 60; MacLay 60; Highland
Dark Light (HDL):
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Sèrie de Scottish ales de Broughton
Ales
|
Scottish Ales,
Heavy
70
Olor:
Evidència del malt, alguns exemples
solen tenir discrets aromes de llúpol. Fruitat entre poc i res.
Lleuger toc de fumat o de torrat característic sovint present. Pot
presentar rastres de diacetil.
Aspecte:
Entre ambre i marró fosc. Els exemples
de barril solen tenir un cap d’escuma força romanent i cremós
Gust:
Domina el malt, amb alguns èsters subordinats
i just prou amargor de llúpol per evitar que la cervesa sigui massa
dolça. Molt lleuger toc de torrat. Algun cop, presenta un toc de
xocolata. També pot presentar caràcter de caramel degut al
malt Crystal mitjà. Pot presentar diacetil.
Cos:
Cremós, baixa carbonatació. Cos
mitjà a lleuger.
Impressió general:
Netament malt, amb algun toc de fumat i algun
èster.
Nota històrica:
Interpretacions recents d’aquest estil l’han
acostat a la Bitter anglesa en matèria d’amargor, equilibri, atenuació,
èsters i llupolització. Aquesta guia no té en compte
aquests canvis. En cas de fer-ho, inclouria aquest estil en la família
de les Bitter. Tradicionalment, aquestes cerveses se servien per mitjà
de bombes que impulsaven aire dins de la bóta forçant així
la sortida de la cervesa. Aquests sistemes s’anomenaven "TALL FONTS". La
paraula "light"
que defineix aquest estil es refereix més a la densitat original
que al color (light = clar = lleuger)
Comentaris:
Tot i que és similar a la bitter anglesa
en termes de densitats, l’equilibri d’aromes cau marcadament cap al de
malt. Una llarga i tranquil·la fermentació condueix a un
caràcter net de malt (que pot incloure alguna aroma de torba o de
fum). El caràcter fumat pot procedir del ferment tant com a un malt
fumat o fornejat amb torba. Els exemplars més descaradament fumats
haurien d’entrar en la família de les ALE fumades.
Ingredients:
Malts escocesos o anglesos amb petites proporcions
d’ordi torrat, "crystal" o "xocolata". Llúpols anglesos. Ferments
amb poca atenuació.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.
% |
IBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1034
– 1040 |
1011
- 1015 |
3.2
– 3.9 |
10
- 25 |
10
– 19 |
25
– 50 |
Dawson |
1034
– 1040 |
|
3.5
- 4 |
10
- 20 |
10
- 19 |
25
– 50 |
Jackson |
1034
– 1038 |
|
|
|
|
|
Thomas |
1036
– 1040 |
|
3.5
- 4 |
|
10
– 19 |
25
– 50 |
Princeton Homebrew Supply |
1035-1040(9-10ºP) |
1010-1014(2.5-3.5ºP) |
2.7-3.1 |
12-20 |
10-19 |
20-75 |
Exemples comercials:
Orkney Raven Ale; Greenmantle Ale; Borve Heavy
Ale; Waverly Ale 70; Highland Heavy; Belhaven 70; Maclay 70; McEwan’s 70;
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Scottish
Ales, export 80
Olor:
Evidència del malt, alguns exemples
solen tenir discrets aromes de llúpol. Fruitat entre poc i res.
Lleuger toc de fumat o de torrat característic sovint present. Pot
presentar rastres de diacetil.
Aspecte:
Entre ambre i marró fosc. Els exemples
de barril solen tenir un cap d’escuma força romanent i cremós
Gust:
Domina el malt, amb alguns èsters subordinats
i just prou amargor de llúpol per evitar que la cervesa sigui massa
dolça. Molt lleuger toc de torrat. Algun cop, presenta un toc de
xocolata. També pot presentar caràcter de caramel degut al
malt Crystal mitjà. Pot presentar diacetil.
Cos:
Cremós, baixa carbonatació. Cos
mitjà a ple.
Impressió general:
Netament malt, amb algun toc de fumat i algun
èster.
Nota històrica:
Interpretacions recents d’aquest estil l’han
acostat a la Bitter anglesa en matèria d’amargor, equilibri, atenuació,
èsters i llupolització. Aquesta guia no té en compte
aquests canvis. En cas de fer-ho, inclouria aquest estil en la família
de les Bitter. Tradicionalment, aquestes cerveses se servien per mitjà
de bombes que impulsaven aire dins de la bóta forçant així
la sortida de la cervesa. Aquests sistemes s’anomenaven "TALL FONTS". La
paraula "light" que defineix aquest estil es refereix més a la densitat
original que al color (light = clar = lleuger)
Comentaris:
Tot i que és similar a la bitter anglesa
en termes de densitats, l’equilibri d’aromes cau marcadament cap al de
malt. Una llarga i tranquil·la fermentació condueix a un
caràcter net de malt (que pot incloure alguna aroma de torba o de
fum). El caràcter fumat pot procedir del ferment tant com a un malt
fumat o fornejat amb torba. Els exemplars més descaradament fumats
haurien d’entrar en la família de les ALE fumades. Apuntem que mentre
l’IBU d’algunes d’aquestes cerveses pot ser més aviat alt, la baixa
atenuació i el sòlid aroma de malt segueix afavorint aquest
darrer.
Ingredients:
Malts escocesos o anglesos amb petites proporcions
d’ordi torrat, "crystal" o "xocolata". Llúpols anglesos. Ferments
amb poca atenuació.
Servei: després d'un àpat o com
a darrra beguda abans d'anar a dormir (nightcap).
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.
% |
IBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1040
– 1050 |
1013
- 1017 |
3.9
– 4.9 |
15
- 36 |
11
– 18 |
28
– 47 |
Dawson |
1040
– 1050 |
|
4
- 5 |
15
- 20 |
10
- 19 |
25
– 49 |
Jackson |
1040
– 1043 |
|
|
|
|
|
Thomas |
1040
– 1050 |
|
4
– 4.5 |
15
- 20 |
10
- 19 |
25
– 49 |
Princeton Homebrew Supply |
1040 - 1050 (10-12.5ºP) |
1010 - 1018(2.5-4.5ºP) |
3.1 - 3.5 |
15 - 25 |
10 - 19 |
20 - 75 |
Exemples comercials:
Orkney Dark Island; Harviestown 80; Sherlock’s
Holmes Piper’s Pride; Greenmantle 80; Arrol’s 80; Highland severe; Younger’s
nº3; McEwan’s 80; Belhaven 80; Caledonian 80; MacLay Scotch Ale; MacLay
80;
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Scottish
Ales, 90
En aquest estil, sovint es remena el most
durant la fermentació per que el ferment es mantingui en suspensió
i atenuï millor la cervesa. El color es troba entre coure fosc i francament
negre sense ser opac. El cos és ple. Hi pot haver diacetil en quantitats
mitjanes fins a fortes. Aquestes cerveses solen contenir molt menys llúpol
que les strong ales angleses. Poden presentar una amargor entre baixa i
mitjana i els aromes de llúpol són molt poc presents per
no dir que no n’hi ha. Cerveses predominantment maltoses amb tocs de caramel.
Alguns tocs de malt torrat introduïts per l’ús de malts d’aquest
tipus. Possible gust de fum. El caràcter del malt és compensat
per l’alcohol.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.
% |
IBU |
EBU |
SRM |
EBC |
Jackson |
1050
– 1080 |
|
|
|
|
|
|
Dawson |
1050
– 1070 |
|
5
- 7 |
25
– 35 |
|
10
- 35 |
25
– 92 |
Exemples comercials:
Belhaven’s-90, McEwan’s Scotch Ale, Traquair
House Bear Ale, Gordon Highland Scotch Ale, Caledonian Edinburgh Strong
Ale, MacLay’s Scotch Ale, MacLays Old Alloa Ale.
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Strong
scotch Ale, WEE HEAVY
Olor:
Profundament maltosa, amb caramel aparent.
Aromes secundaris torrats o fins i tot fumats poden ser presents afegint
complexitat. També es pot acceptar una moderada presència
de diacetil.
Aspecte:
Ambre fosc fins a marró fosc. Sovint
amb tocs de robí.
Gust:
Intensament maltós amb evidència
de caramel. Tocs de malt torrat o fumat poden aparèixer. També
pot haver-hi una mica del gust de mantega o de nou del diacetil. Aromes
de llúpol pràcticament inexistents de manera que el malt
predomina descaradament.
Cos:
Cos ple i rodó amb una notable viscositat.
Notable presència de l’escalfor de l’alcohol.
Impressió general:
Ric i maltós. Talment com un postre.
Complexitat de malts secundaris.
Nota històrica i Comentari:
Fermentat a temperatures més fresques
que la majoria de les ALE i amb baixos nivells de llúpol, amb un
resultat de nets i intensos aromes de malt. Ben adaptat a la seva regió
d’origen, amb malt abundant i fermentació al límit inferior
i guàrdia en fred. Els llúpols no són indígenes
atès que no es produïen a Escòcia i per tant eren cars.
De forma que se’n feia servir molt poc.
Ingredients:
Malt PALE ben-modificat amb CRYSTAL i potser
algun toc de malt fosc torrat o fumat. El toc fumat, procedent del malt
o del ferment afegeix profunditat a la cosa. Poc malt, però quan
n’hi ha, són varietats angleses. Aigües entre poc i mitjanament
sulfuroses i carbonatades.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.
% |
EBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1072
– 1088 |
1019
- 1025 |
6.9
– 8.5 |
20
- 40 |
10
– 47 |
25
– 124 |
Dawson |
1070
– 1100 |
|
7
– 10.5 |
25
- 35 |
10
– 47 |
25
– 124 |
Jackson |
|
|
|
|
19
– 38 |
50
– 100 |
Exemples comercials:
Borve Extra Strong, Traquair House, Mac Andrew’s
Scotch Ale, Mac Ewan’s Scotch Ale, Belhaven Wee Heavy.
Wee Heavy
|
|