LA PÀGINA MÉS CERVESERA DELS PAÏSOS CATALANS
ACOLLIDA
TAULA DE MATÈRIES
HISTÒRIA
ELABORACIÓ
ELABORACIÓ CASOLANA
ESTILS O TIPUS DE CERVESA
EL GUST I L'OLFACTE. COM FUNCIONEM 
LA DEGUSTACIÓ
DICCIONARI 
IMPLICACIONS SOCIO-CULTURALS
ESOTÈRICA DE LA CERVESA
CERVESA I SALUT
INTERNET
CURSETS DE DEGUSTACIÓ
CERVESA I CUINA
ARTICLES DE PREMSA
BIBLIOGRAFIA
REINHEITSGEBOT
Guia de degustació per estils

Alta fermentació (ALE)

Bitter ordinària; Bitter especial; Strong bitter; I.P.A.; Old Ale

Bitter

Bitter ordinària de barril.

Olor:
Els aromes de llúpol poden moure’s entre poc i gens. Caramel i diacetil entre moderats a gens. Hauria de presentar fruitat entre dolç i moderat. Els millors exemples tenen aroma de malt.
Aspecte:
Or mitjà fins a coure-marró. Poca retenció de cap d’escuma per la poca carbonatació.
Gust:
Amargor entre mitjana i forta. Pot tenir com no algun aroma de llúpol, diacetil i fruitat. L’aroma de malt Crystal és comú. L’equilibri decanta fortament cap als amargs tot i que no solen ser tan forts com per tapar els aromes del malt.
Cos:
Entre lleuger i mig lleuger. Baixa carbonatació.
Impressió general:
Els nivells baixos d’alcohol i de densitat així com el poc gas continguts en aquesta cervesa en fan un cru fàcil de beure.
Nota històrica:
Cervesa tradicional servida normalment sense dispositiu de pressió i a temperatura ambient.(Burton on Trent 1600-1750?)
Comentari:
La Bitter més lleugera.
Segons el PHS, aquesta cervesa es pot trobar en tres formes: Ordinary Bitter, (1035-1038), "Special Bitter" (veieu la Bitter especial nº16), (1039-1042) i "Extra Bitter", (1043-1049) (veieu nº17). Hi ha molts estils regionals de Bitter. La Bitter anglesa és un dels estils més fàcil, ràpid i satisfactori de fer a casa.
Ingredients:
Malt Pale Ale, malts crystal. Llúpols anglesos, aigua mitjanament sulfatada.
Fitxa tècnica:

  D.I. D.F. A.V. % IBU SRM EBC
BJPC 1030 – 1038 1008 - 1013 3 – 3.8 20 - 40 6 – 14 15 - 36
Dawson 1033 – 1038   3 – 3.5 20 - 35 8 - 12 20 – 31
Thomas 1035 – 1038   3 – 3.5 20 - 25 8 - 12 20 – 31
Princeton Hombrew Supply 1038-1045 (9.5-11.5ºP) 1006-1012 (1.5-3ºP) 3.3-3.8 28-46 12-14 30-35
Índex general
Índex d'aquesta pàgina

Bitter especial

Best Bitter

Olor:
Aromes de llúpol entre molt i res. Diacetil i caramel entre poc i res. Fruitat moderat. Els millors exemples tenen olor de malt. PHS: floral, bruc, poma, perfum algun cop.
Aspecte:
Or mitjà fins a coure-marró mitjà. Poc cap d’escuma per la baixa carbonatació.
Gust:
Diacetil (nou) i caramel entre poc i res. Malt mitjanament present. Amargor entre mitjana i forta. Olor de malt Crystal i sovint també aroma de llúpol. Equilibri decididament amarg tot i que hom procura que no tapi els gustos de malt. Fruitat de la fermentació. Hauríem de percebre la mineralitat de l'aigua darrere l'amargor. Final sec.
Cos:
Entre mig lleuger i mitjà. Baixa carbonatació. En exemplars en ampolla, la carbonatació és més alta.
Impressió general:
Cervesa refrescant i aromàtica.
Nota històrica:
Originalment, cervesa servida molt fresca sense dispositiu de pressió (o a temperatura ambient).
Comentari:
Cervesa més aromàtica que la bitter ordinària.
Ingredients:
Malts Pale Ale, Crystal, llúpols anglesos, sovint aigües mitjanament sulfatades. (Ex: Crystal anglès+Carapils anglès+Melasses angleses+gix+Golding de Kent+Challenger)
Fitxa tècnica:

  D.I. D.F. A.V. % EBU SRM EBC
BJPC 1039 – 1045 1009 - 1014 3.7 – 4.8 20 - 45 6 – 14 15 – 36
Dawson 1038 – 1045   3.5 – 4.5 28 - 46 12 - 14 30 – 36
Thomas 1038 – 1042   3.5 – 4.5 25 - 30 12 – 14 30 – 36
Princeton Homebrew supply 1044 - 1056 (11-14ºP) 1008 - 1016 (2-4ºP) 3.5 - 4.2 20 - 40 4 - 11 10 - 25

Exemples comercials:
Shepherd Neame Spitfire, Bass Bitter. Fuller’s London Pride, Young’s Ramrod; Marston’s Pedigree.
Índex general
Índex d'aquesta pàgina

Strong bitter

(També anomenat "extra special bitter".)

Olor:
Aromes de llúpol entre molt i res. Diacetil i caramel entre poc i res. Fruitat moderat. Els millors exemples tenen olor de malt.
Aspecte:
Entre coure i ambre marró fosc. Pot presentar una corona molt discreta.
Gust:
Malt evident gust de malt. Pot presentar comunament aroma de malt Crystal. Llúpol entre poc i molt. Diacetil i fruitat entre res i moderat. Equilibri entre mitjanament i bastant amarg, sense tapar l’aroma de malt.
Cos:
Entre mig ple i ple (rodó). Baixa carbonatació, encara que algunes varietats presentin una carbonatació mitjana. Escalfor de l’alcohol es pot notar tot i ser molt moderada.
Impressió general:
Cervesa sòlidament aromatitzada en els dos aspectes: malt i llúpol.
Nota històrica:
Originalment, cervesa servida molt fresca sense dispositiu de pressió (o a temperatura ambient).
Comentari:
Aromes de malt i de llúpol més evidents que en les Bitter. Algunes STRONG es fan amb nous llúpols americans. Queden incloses en les PALE ALE americanes.
Ingredients:
Malts Pale Ale, Crystal, llúpols anglesos, sovint aigües mitjanament sulfatades. (Aigues dures+Extra Lite DME o LME combo+ Crystal)
Fitxa tècnica:

  D.I. D.F. A.V. % IBU SRM EBC
BJPC 1046 – 1065 1011 - 1020 4.4 – 6.2 30 - 65 6 – 14 15 – 36
Dawson 1046 – 1060   4.5 – 5.5 30 - 55 12 - 14 31 – 36
Thomas 1042 – 1055   4.5 – 6 30 - 35 12 - 14 31 – 36
Princeton Homebrew Supply 1046-1060 (11.5-15ºP) 1010-1015 (2-4) 3.8-4.6 30-55 12-14 30-35
Exemples comercials:
Fuller’s ESB; Bateman’s XXXB, Young’s Strong Export Bitter; Usher’s 1824; Oasis ESB, Shepherd’s Neame Bishop’s Finger; Marston’s Strong Bitter; Hogs Back Utopia.

Índex general
Índex d'aquesta pàgina

Indian Pale Ale, I.P.A.


Olor:
Aroma prominent de llúpol floral, herbós i típic fruitat. També es pot notar la presència d’aromes encaramel·lat o torrat. El fruitat pot venir del llúpol com dels èsters. Si no és perfumada, li diran simplement "Amber".
Aspecte:
Color des de mig daurat a coure fosc. Les Angleses essent-ho sovint més que les americanes. Hauria de ser clara (neta, transparent) tot i que, a baixes temperatures pot haver-hi alguna terbolesa.
Gust:
Gust de llúpol entre mitjà i alt amb certa amargor. L’aroma de malt hauria de ser entre baix i mitjà però hauria de ser suficient per suportar el llúpol. Malgrat el marcat perfil de llúpol d’aquest estil, ha de presentar suficient perfil de malt, cos i complexitat per suportar equilibradament el perfil de llúpol. Algun rastre de diacetil pot ser acceptable. Fruitat degut a la fermentació o al llúpol afegeix complexitat. En les versions més fortes, hom pot trobar-se amb l’escalfor de l’alcohol.
Cos:
Cos mig-ple, setinat, sense astringència tot i que té una carbonatació moderada i dóna una sensació de sequedat que compensa la dolçor del malt.
Impressió general:
Seria una Strong Pale Ale moderada.
Nota històrica:
Bracejada per sobreviure al llarg viatge entre Anglaterra i l’Índia. Les temperatures extremes i el tangatge resulten en una cervesa especialment atenuada. Concorreren al naixement d'aquest estil la necessitat de conservar llarg temps la cervesa, amb més alcohol i més llúpol, així com el sistema de barrils anomenat Burton Unions. Avui en dia no es fa cap IPA amb el contingut de llúpol i d'alcohol de l'època victoriana. Avui en dia s'anomena IPA una pale ale acondicionada per a l'exportació.
Comentari:
Pale Ale bracejada a alts nivells de concentració de malt i de llúpol.
Ingredients:
Malt Pale Ale, Llúpols anglesos. En alguns casos, presència de sucre refinat. Aigües altament sulfatades i poc carbonatades són essencials per a acabar una agradable amargor. (Extra Lite Malt DME o combo LME anglès +Crystal anglès+malt torrat anglès+Carapils anglès+guix+Challenger+Target+Kent Golding)
Servei: A temperatura de celler en un got de pinta anglesa. Excel·lent amb carn roja, patates amb formatge fos.
Fitxa tècnica:

  D.I. D.F. A.V. % IBU SRM EBC
BJCP 1050 – 1075 1012 - 1016 5 – 7.8 40 – 60 + 8 - 14 20 – 36
Dawson 1050 – 1070   5.5 - 7 30 - 60 6 - 18 15 - 47
Thomas 1050 – 1065   5 – 6.5 40 - 65 8 - 14 20 – 36
Princeton Homebrew Suppy 1050-1070 (12.5-17.5ºP) 1012-1018 (3-4.5ºP) 4-6 40-60 8-14 16-35
Exemples comercials:
Ballantine’s Old Indian Pale Ale, Marston’s IPA, MacLay IPA.
Índex general
Índex d'aquesta pàgina

Old Ale (Owd Ale)

També anomenada Strong Ale.

Olor:
Olor de malt, amb complexitat d’èsters fruitats. Notes d’oxidació acceptables semblants al oporto o al sherry. Aromes de llúpol habitualment no presents degut a l’edat del cru.
Aspecte:
Ambre mig fins a ambre-roig molt fosc.
Gust:
Normalment, dolç i maltós amb molts èsters fruitats. La dolçor de nou del malt condueix fins a un final que pot variar entre sec i dolç. L’edat del cru contribueix a l’aparició de notes oxidatives semblants al vell oporto o al madeira. L’alcohol ha de ser evidentment present, però sense cobrir els altres aromes.
Cos:
Entre mitjà i ple, rodó. L’alcohol hauria de contribuir a conferir una certa escalfor.
Impressió general:
Una ALE significativament forta en alcohol, però no tant com el Barley Wine. Normalment, es decanta més cap al costat de la dolçor del malt.
Nota històrica i Comentari:
Sovint considerat com a beguda escalfant i, sovint considerada també una cervesa de temporada ("saison").
Ingredients:
Quantitats generoses de malt PALE ben modificat (normalment anglès) així com judicioses quantitats de malt CARAMEL. Alguns exemples més foscos suggereixen que els malts foscos podrien ser més apropiats, però de manera molt moderada per evitar el gust de torrat. També es poden afegir additius com melasses o sucre candi. La varietat de llúpol no és important atès que l’edat del cru no en permet cap manifestació varietal notable.
Fitxa tècnica:

  D.I. D.F. A.V. % IBU EBU SRM EBC
BJCP 1060 – 1090  1015 - 1022 6 – 9 + 30 - 60   12 – 16 31 – 41
Dawson 1055 – 1080   5.5 – 8.5 30 - 50   10 – 16 25 – 41
Thomas 1060 – 1075   6.5 – 8.5 30 - 40   10 - 16 25 – 41
Exemples comercials:
Theakston Old Peculier, Young’s Winter Warmer, Marston’s Owd Roger, Old Buzzard, Old Tom, Old Jock, etc.
 
 

Índex general
Índex d'aquesta pàgina