Alta fermentació (ALE)
Bitter
ordinària; Bitter especial;
Strong
bitter; I.P.A.;
Old
Ale;
Bitter
Bitter ordinària de barril.
Olor:
Els aromes de llúpol poden moure’s entre
poc i gens. Caramel i diacetil entre moderats a gens. Hauria de presentar
fruitat entre dolç i moderat. Els millors exemples tenen aroma de
malt.
Aspecte:
Or mitjà fins a coure-marró.
Poca retenció de cap d’escuma per la poca carbonatació.
Gust:
Amargor entre mitjana i forta. Pot tenir com
no algun aroma de llúpol, diacetil i fruitat. L’aroma de malt Crystal
és comú. L’equilibri decanta fortament cap als amargs tot
i que no solen ser tan forts com per tapar els aromes del malt.
Cos:
Entre lleuger i mig lleuger. Baixa carbonatació.
Impressió general:
Els nivells baixos d’alcohol i de densitat
així com el poc gas continguts en aquesta cervesa en fan un cru
fàcil de beure.
Nota històrica:
Cervesa tradicional servida normalment sense
dispositiu de pressió i a temperatura ambient.(Burton on Trent 1600-1750?)
Comentari:
La Bitter més lleugera.
Segons el PHS, aquesta cervesa es pot trobar
en tres formes: Ordinary Bitter, (1035-1038), "Special Bitter"
(veieu la Bitter especial nº16), (1039-1042) i "Extra Bitter", (1043-1049)
(veieu nº17). Hi ha molts estils regionals de Bitter. La Bitter anglesa
és un dels estils més fàcil, ràpid i satisfactori
de fer a casa.
Ingredients:
Malt Pale Ale, malts crystal. Llúpols
anglesos, aigua mitjanament sulfatada.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.
% |
IBU |
SRM |
EBC |
BJPC |
1030
– 1038 |
1008
- 1013 |
3
– 3.8 |
20
- 40 |
6
– 14 |
15
- 36 |
Dawson |
1033
– 1038 |
|
3
– 3.5 |
20
- 35 |
8
- 12 |
20
– 31 |
Thomas |
1035
– 1038 |
|
3
– 3.5 |
20
- 25 |
8
- 12 |
20
– 31 |
Princeton Hombrew Supply |
1038-1045 (9.5-11.5ºP) |
1006-1012 (1.5-3ºP) |
3.3-3.8 |
28-46 |
12-14 |
30-35 |
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Bitter
especial
Best Bitter
Olor:
Aromes de llúpol entre molt i res. Diacetil
i caramel entre poc i res. Fruitat moderat. Els millors exemples tenen
olor de malt. PHS: floral, bruc, poma, perfum algun cop.
Aspecte:
Or mitjà fins a coure-marró mitjà.
Poc cap d’escuma per la baixa carbonatació.
Gust:
Diacetil (nou) i caramel entre poc i res. Malt
mitjanament present. Amargor entre mitjana i forta. Olor de malt Crystal
i sovint també aroma de llúpol. Equilibri decididament amarg
tot i que hom procura que no tapi els gustos de malt. Fruitat de la fermentació.
Hauríem de percebre la mineralitat de l'aigua darrere l'amargor.
Final sec.
Cos:
Entre mig lleuger i mitjà. Baixa carbonatació.
En exemplars en ampolla, la carbonatació és més alta.
Impressió general:
Cervesa refrescant i aromàtica.
Nota històrica:
Originalment, cervesa servida molt fresca sense
dispositiu de pressió (o a temperatura ambient).
Comentari:
Cervesa més aromàtica que la
bitter ordinària.
Ingredients:
Malts Pale Ale, Crystal, llúpols anglesos,
sovint aigües mitjanament sulfatades. (Ex: Crystal anglès+Carapils
anglès+Melasses angleses+gix+Golding de Kent+Challenger)
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.
% |
EBU |
SRM |
EBC |
BJPC |
1039
– 1045 |
1009
- 1014 |
3.7
– 4.8 |
20
- 45 |
6
– 14 |
15
– 36 |
Dawson |
1038
– 1045 |
|
3.5
– 4.5 |
28
- 46 |
12
- 14 |
30
– 36 |
Thomas |
1038
– 1042 |
|
3.5
– 4.5 |
25
- 30 |
12
– 14 |
30
– 36 |
Princeton Homebrew supply |
1044 - 1056 (11-14ºP) |
1008 - 1016 (2-4ºP) |
3.5 - 4.2 |
20 - 40 |
4 - 11 |
10 - 25 |
Exemples comercials:
Shepherd Neame Spitfire, Bass Bitter. Fuller’s
London Pride, Young’s Ramrod; Marston’s Pedigree.
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Strong bitter
(També anomenat "extra special bitter".)
Olor:
Aromes de llúpol entre molt i res. Diacetil
i caramel entre poc i res. Fruitat moderat. Els millors exemples tenen
olor de malt.
Aspecte:
Entre coure i ambre marró fosc. Pot
presentar una corona molt discreta.
Gust:
Malt evident gust de malt. Pot presentar comunament
aroma de malt Crystal. Llúpol entre poc i molt. Diacetil i fruitat
entre res i moderat. Equilibri entre mitjanament i bastant amarg, sense
tapar l’aroma de malt.
Cos:
Entre mig ple i ple (rodó). Baixa carbonatació,
encara que algunes varietats presentin una carbonatació mitjana.
Escalfor de l’alcohol es pot notar tot i ser molt moderada.
Impressió general:
Cervesa sòlidament aromatitzada en els
dos aspectes: malt i llúpol.
Nota històrica:
Originalment, cervesa servida molt fresca sense
dispositiu de pressió (o a temperatura ambient).
Comentari:
Aromes de malt i de llúpol més
evidents que en les Bitter. Algunes STRONG es fan amb nous llúpols
americans. Queden incloses en les PALE ALE americanes.
Ingredients:
Malts Pale Ale, Crystal, llúpols anglesos,
sovint aigües mitjanament sulfatades. (Aigues dures+Extra Lite DME
o LME combo+ Crystal)
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.
% |
IBU |
SRM |
EBC |
BJPC |
1046
– 1065 |
1011
- 1020 |
4.4
– 6.2 |
30
- 65 |
6
– 14 |
15
– 36 |
Dawson |
1046
– 1060 |
|
4.5
– 5.5 |
30
- 55 |
12
- 14 |
31
– 36 |
Thomas |
1042
– 1055 |
|
4.5
– 6 |
30
- 35 |
12
- 14 |
31
– 36 |
Princeton Homebrew Supply |
1046-1060 (11.5-15ºP) |
1010-1015 (2-4) |
3.8-4.6 |
30-55 |
12-14 |
30-35 |
Exemples comercials:
Fuller’s ESB; Bateman’s XXXB, Young’s Strong
Export Bitter; Usher’s 1824; Oasis ESB, Shepherd’s Neame Bishop’s Finger;
Marston’s Strong Bitter; Hogs Back Utopia.
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Indian
Pale Ale, I.P.A.
Olor:
Aroma prominent de llúpol floral, herbós
i típic fruitat. També es pot notar la presència d’aromes
encaramel·lat o torrat. El fruitat pot venir del llúpol com
dels èsters. Si no és perfumada, li diran simplement "Amber".
Aspecte:
Color des de mig daurat a coure fosc. Les Angleses
essent-ho sovint més que les americanes. Hauria de ser clara (neta,
transparent) tot i que, a baixes temperatures pot haver-hi alguna terbolesa.
Gust:
Gust de llúpol entre mitjà i
alt amb certa amargor. L’aroma de malt hauria de ser entre baix i mitjà
però hauria de ser suficient per suportar el llúpol. Malgrat
el marcat perfil de llúpol d’aquest estil, ha de presentar suficient
perfil de malt, cos i complexitat per suportar equilibradament el perfil
de llúpol. Algun rastre de diacetil pot ser acceptable. Fruitat
degut a la fermentació o al llúpol afegeix complexitat. En
les versions més fortes, hom pot trobar-se amb l’escalfor de l’alcohol.
Cos:
Cos mig-ple, setinat, sense astringència
tot i que té una carbonatació moderada i dóna una
sensació de sequedat que compensa la dolçor del malt.
Impressió general:
Seria una Strong Pale Ale moderada.
Nota històrica:
Bracejada per sobreviure al llarg viatge entre
Anglaterra i l’Índia. Les temperatures extremes i el tangatge resulten
en una cervesa especialment atenuada. Concorreren al naixement d'aquest
estil la necessitat de conservar llarg temps la cervesa, amb més
alcohol i més llúpol, així com el sistema de barrils
anomenat Burton Unions. Avui en dia no es fa cap IPA amb el contingut de
llúpol i d'alcohol de l'època victoriana. Avui en dia s'anomena
IPA una pale ale acondicionada per a l'exportació.
Comentari:
Pale Ale bracejada a alts nivells de concentració
de malt i de llúpol.
Ingredients:
Malt Pale Ale, Llúpols anglesos. En
alguns casos, presència de sucre refinat. Aigües altament sulfatades
i poc carbonatades són essencials per a acabar una agradable amargor.
(Extra Lite Malt DME o combo LME anglès +Crystal anglès+malt
torrat anglès+Carapils anglès+guix+Challenger+Target+Kent
Golding)
Servei: A temperatura de celler en un
got de pinta anglesa. Excel·lent amb carn roja, patates amb formatge
fos.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.
% |
IBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1050
– 1075 |
1012
- 1016 |
5
– 7.8 |
40
– 60 + |
8
- 14 |
20
– 36 |
Dawson |
1050
– 1070 |
|
5.5
- 7 |
30
- 60 |
6
- 18 |
15
- 47 |
Thomas |
1050
– 1065 |
|
5
– 6.5 |
40
- 65 |
8
- 14 |
20
– 36 |
Princeton Homebrew Suppy |
1050-1070 (12.5-17.5ºP) |
1012-1018 (3-4.5ºP) |
4-6 |
40-60 |
8-14 |
16-35 |
Exemples comercials:
Ballantine’s Old Indian Pale Ale, Marston’s
IPA, MacLay IPA.
Índex
general
Índex
d'aquesta pàgina
Old Ale
(Owd
Ale)
També anomenada Strong Ale.
Olor:
Olor de malt, amb complexitat d’èsters
fruitats. Notes d’oxidació acceptables semblants al oporto o al
sherry. Aromes de llúpol habitualment no presents degut a l’edat
del cru.
Aspecte:
Ambre mig fins a ambre-roig molt fosc.
Gust:
Normalment, dolç i maltós amb
molts èsters fruitats. La dolçor de nou del malt condueix
fins a un final que pot variar entre sec i dolç. L’edat del cru
contribueix a l’aparició de notes oxidatives semblants al vell oporto
o al madeira. L’alcohol ha de ser evidentment present, però sense
cobrir els altres aromes.
Cos:
Entre mitjà i ple, rodó. L’alcohol
hauria de contribuir a conferir una certa escalfor.
Impressió general:
Una ALE significativament forta en alcohol,
però no tant com el Barley Wine. Normalment, es decanta més
cap al costat de la dolçor del malt.
Nota històrica i Comentari:
Sovint considerat com a beguda escalfant i,
sovint considerada també una cervesa de temporada ("saison").
Ingredients:
Quantitats generoses de malt PALE ben modificat
(normalment anglès) així com judicioses quantitats de malt
CARAMEL. Alguns exemples més foscos suggereixen que els malts foscos
podrien ser més apropiats, però de manera molt moderada per
evitar el gust de torrat. També es poden afegir additius com melasses
o sucre candi. La varietat de llúpol no és important atès
que l’edat del cru no en permet cap manifestació varietal notable.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V.
% |
IBU |
EBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1060
– 1090 |
1015
- 1022 |
6
– 9 + |
30
- 60 |
|
12
– 16 |
31
– 41 |
Dawson |
1055
– 1080 |
|
5.5
– 8.5 |
30
- 50 |
|
10
– 16 |
25
– 41 |
Thomas |
1060
– 1075 |
|
6.5
– 8.5 |
30
- 40 |
|
10
- 16 |
25
– 41 |
Exemples comercials:
Theakston Old Peculier, Young’s Winter Warmer,
Marston’s Owd Roger, Old Buzzard, Old Tom, Old Jock, etc.
|