LA PÀGINA MÉS CERVESERA DELS PAÏSOS CATALANS
ACOLLIDA
TAULA DE MATÈRIES
HISTÒRIA
ELABORACIÓ
ELABORACIÓ CASOLANA
ESTILS O TIPUS DE CERVESA
EL GUST I L'OLFACTE. COM FUNCIONEM 
LA DEGUSTACIÓ
DICCIONARI 
IMPLICACIONS SOCIO-CULTURALS
ESOTÈRICA DE LA CERVESA
CERVESA I SALUT
INTERNET
CURSETS DE DEGUSTACIÓ
CERVESA I CUINA
ARTICLES DE PREMSA
BIBLIOGRAFIA
REINHEITSGEBOT
Guia de degustació per estils

Alta fermentació (ALE)

Kölsch; Altbier Düsseldorf; Sticke; Altbier Nord Alemanya; Münster Altbier
Kölsch
Olor:
Lleugera olor de llúpol. Llúpols nobles alemanys o txecs que donen un lleuger fruitat. Perfil de Malt entre poc i res. No diacetil atès que es tracta d’una cervesa amb llarga guàrdia (l’emmagatzematge o la llarga guàrdia fa que la cervesa sigui "neta") i amb el fruitat de les ALE. Lleuger aroma sulfurós, com el de les Lager, especialment en les joves Kölsch.
Aspecte:
Entre molt clara i daurat clar. Molt brillant/clara. Escuma espessa i blanca.
Gust:
Fluixa, rodona. Lleuger fruitat de llúpol, i sequedat delicada i, fins i tot, molt lleugera dolçor al final. Fermentació neta amb tot just un lleuger fruitat residual de la fermentació ALE. No diacetil. Amargor entre mitjana i baixa. Equilibri cap a l’amargor però sense emmascarar el malt.
Cos:
Cos mitjà a lleuger. Carbonatació mitjana. Efervescent, suau.
Impressió general:
Cervesa delicadament equilibrada amb una punta d’aroma de llúpol fruitat que acaba entre sec i molt lleugerament dolç. Amargor lleugerament punxant i refrescant sobre un suau aroma de Pils. Aperitiva o digestiva.
Nota històrica:
Estil original de Colònia, ciutat de la que duu el gentilici antic. Com la Dort, es tracta del resultat de la resistència dels cervesers de Colònia a l’onada Lager/Pils de finals de segle XIX. Però aquí, s'ha conservat l'alta fermentació.
Comentari:
Bracejada a temperatures ALE, però condicionada com una Lager.
Categoria legal:
Vollbier
Ingredients:
Només llúpols europeus. Malt Pils, hom pot fer servir petites quantitats de forment (fins a 25%).
(Munic, Viena, Carafoam, CaraMünch; Perle, Hallertau, Northern Brewer, ferment Kölsch).
Fitxa tècnica:
 
D.I. D.F. A.V.% IBU/EBU SRM EBC
BJPC 1040-1048 1008-1013 4-5 16-30 3.5-5 8-12
Thomas 1042-1046 20-30 2.5-5 5.5-12
Dawson 1040-1048 4-5 16-30 3.5-6 8-15
Deutscher Brauer Bund 11.3ºP 4.8
Schulters 6 Knab 11.2-11.8ºP 4.4-4.8 16-34 7.5-14
Princeton Home Brew Supply 1042-1046 
(10.5-11.5º P)
1006-1010 
(1.5-2.5º P)
4.4-5 20-30 3.5-5 8-14

Exemples comercials:
Malzmuehle, Gaffel, Hellers, P.J.Frueh, Paeffgen, Sion, Küppers.

Índex general
Índex d'aquesta pàgina

Altbier

Düsseldorf

Olor:
Aroma de malt Munic amb fruitat restringit. Aroma de llúpol entre baix i moderat. Pot semblar especiada.
Aspecte:
Entre coure carabassa i marró. Ambre fosc. Amb claredat brillant. Cap d’escuma espès i persistent.
Gust:
Clarament amarga sobre un suport intens de malt Munic. Pocs èsters de fruita. Algunes notes de xocolata. Aroma de llúpol entre baix i mitjà.
Cos:
Cos mitjà amb una carbonatació mitjana. Alguns exemples comercials tenen un final sec degut a l’amargor del llúpol, a l’alta atenuació i a l’aigua moderadament sulfurosa.
Impressió general:
Amargor molt alta comparada amb la relativament baixa densitat. El Caràcter Munic del malt compensa aquesta amargor produint un amarg/dolç curiós. La fermentació molt a prop del límit inferior de temperatura de la fermentació ALE produeix una cervesa molt suau. A més, aquesta cervesa també rep el tractament de guàrdia (Lagerung).
Nota històrica:
Precedeix la descoberta o aïllament de les soques de ferment Lager. Però s’hi acosta per la fermentació al límit inferior i per tant té algunes característiques de les Lager fosques. Moltes ALTBIER del nord d’Alemanya són Lager. Tot i això, la Alt ha de ser una cervesa d'alta fermentació.
Categoria legal:
Vollbier
Ingredients:
Malts alemanys Munic, Pils i Viena (+Crystal i Negre, 1%; algun cop, forment) per la profunditat del caràcter, llúpols Spalt encara que es poden trobar altres varietats alemanyes. Ferments d'alta fermentació treballant entre 15 i 20ºC.
(Altra versió: Viena, Xocolata, Forment xocolata, Carafoam, Caramel forment,; Tettnanger, Saaz, Styrian Golding, Hallertau)
Temperatura de servei: 8 - 10ºC
Fitxa tècnica:
 

D.I. D.F. A.V.% IBU/EBU SRM EBC
BJPC 1040-1055 1012-1019 5-5.5 40-60 11-19 28-50
Thomas 1044-1048 25-35 11-19 28-50
Dawson 1040-1050 4.5-5.5 40-65 10-19 25-50
Deutscher Brauer Bund 11.5ºP 4.8
Schulters & Knab 11.2-12ºP 4.4-5.0 28-40 25-38
Princeton Homebrew Supplies 1044-1048
11-12ºP
1008-1014
2-3.5
3.4-3.9 25-48 11-19

Exemples comercials:
Zum Uerige; Zum Schlüssel; Im Fuchsen; Widmer Ur-alt; Schumacher.

Índex general
Índex d'aquesta pàgina
 

Sticke:

Especialitat d'Altbier una mica més densa (sticken=enganxar), possiblement més seca i amb més temps de guàrdia. Servida a Düsseldorf només en barril.
 
 

Altbier

Nord Alemanya

Olor:
Aroma discret. El malt hauria de predominar sense tapar altres aromes que s’hi puguin discernir.
Aspecte:
Coure a marró, molt transparent. Bona retenció de cap d’escuma.
Gust:
Notablement amarg però equilibrat. Aroma de malt Munic amb tocs de xocolata vehiculen l’amargor. Pocs èsters, aroma de llúpol entre poc i mitjà.
Cos:
Cos mitjà, amb impressió d’equilibri.
Impressió general:
Una cervesa relativament amarga, neta equilibrada amb malt Munic. Menys intensa que la versió Düsseldorf.
Comentari:
La majoria de les ALTBIER fetes fora de Düsseldorf són d’aquest estil. I moltes són simplement Lager moderadament fosques i amargues.
Ingredients:
Típicament fetes amb Malt PILS i colorejades amb malts torrats o directament amb xarops foscos. Sol incloure malt Munic. Els llúpols són SPALT tot i que poden ser d’altres varietats alemanyes.
Fitxa tècnica:

  D.I. D.F. A.V. % IBU EBU SRM EBC
BJCP 1040 – 1055 1012 - 1019 5 – 5.5 25 - 40   11 – 19 28 – 50
Thomas 1040 – 1057   4.5 – 5.5 25 - 40   8 – 15 20 – 39
Exemples comercials:
DAB dark; Diebels Alt; Gatzweiler; Schlösser.

Índex general
Índex d'aquesta pàgina

Münster Altbier

Una versió de ALTBIER més clara i menys amarga. Hom sol utilitzar una notable proporció de forment en la seva elaboració. Aroma de malt entre baix i mitjà. No hi ha olor de llúpol, i molt poc de la seva aroma. Baixa amargor. Color d’ambre entre clar i lleuger. Alguns exemples presenten fermentació làctica.
Fitxa tècnica
  D.I. D.F. A.V. % IBU EBU SRM EBC
Dawson 1040 – 1055   4.5 – 5.5 12 - 25   3 – 8 7 – 20
Exemples comercials:
Pinkus Müller
Índex general
Índex d'aquesta pàgina