Alta fermentació (ALE)
Cerveses de
forment.
Witbier; Berliner
Weisse;
Witbier
Cervesa de forment
Olor:
Un lleuger Caràcter dolç
i amelat i evidència de cítric (especialment taronja), herba
i espècies (coriandre) seguit sovint d’un aroma fenolic dolç.
Aroma de llúpol entre poc i gens. Diacetil, gens.
Aspecte:
Palla molt clara a daurat clar, normalment
tèrbola. Retenció notable amb caràcter molt escumós.
Gust:
L’aroma de forment sense maltejar és
típicament notable. Caràcter complex degut al coriandre, al
cítric i a les aromes fenòliques dolços. Molt lleugera
acidesa làctica deguda a un punt de fermentació làctica
(Lactobacillus) en alguns exemplars que proporciona un caràcter refrescant.
Aroma de llúpol entre poc (tirant a dolç, floral) i res. Amargor
típicament restringida; una part d’aquesta podria procedir de la pela
de taronja. No hi ha diacetil.
Cos:
Entre mitjà i lleuger. Mitjana
a alta carbonatació. Acidesa refrescant.
Impressió general:
Una cervesa de forment refrescant, elegant
i alhora complexa.
Nota històrica:
Aquest estil ja té ben bé
400 anys i va desaparèixer cap als anys 1950, com tants altres en
aquella època. La va ressuscitar PIERRE CELIS en 1960 i no ha parat
de fer-se popular fins ara.
Comentari:
El grau de fermentació làctica
varia d’una cerveseria a l’altra.
Ingredients:
Aproximadament un 50% de forment dur
i cru vermell d’hivern i la resta d’ordi PALE maltejat. En algunes versions,
hom utilitza també una mica de civada (avena) (5 – 10%) crua. Aquesta
cervesa és especiada amb coriandre fresc i pela de taronja seca. Es
poden fer servir altres espècies, però són molt menys
evidents. El ferment ALE proporciona els aromes de clau d’espècia/
moscada. En algun cas hom sotmet la cervesa a una molt lleugera fermentació
làctica o simplement afegeix àcid làctic.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V. % |
EBU |
SRM |
EBC |
CO2
|
BJCP |
1042 – 1055 |
1008 - 1012 |
4.2 – 5.5 |
15 - 22 |
2 – 4 |
4 – 9 |
|
Thomas |
1044 – 1050 |
|
4.5 – 5 |
15 - 30 |
2 – 4 |
4 – 9 |
|
P.Seitz |
1044 - 1055 |
|
4.5 – 5.5 |
15 - 22 |
2 - 4 |
4 – 9 |
|
Dawson |
1044 – 1050 |
|
4.5 – 5.2 |
15 - 25 |
2 – 4 |
4 – 9 |
|
Cyberbrau
|
1044-1050
|
1006-1010
|
4.8-5.2
|
15-25
|
2-4
|
|
2.1-2.6
|
Exemples comercials:
Bruggs Tarwebier; Hoegaarden Wit; Celis
Wit; Steendonck Witbier; Blanche de Namur; Blanche de Bruges; Delhaize Blanche
du Lion; Riva Blanche; Wittekerke
Índex
general
Índex d'aquesta pàgina
Berliner Weisse
Molt efervescent. Lleugerament tèrbola
(llevat), notablement àcida. Contingut en CO2: 6-8g/l. Contingut
alcohòlic molt baix. Pràcticament no duu llúpol. Poca
romanència de cap d'escuma. Desalterant i especialment refrescant.
Acidesa fruitada
Malts d'ordi i de forment. Ferments d'alta
fermentació i làctics.
Algunes versions modernes són
menys àcides i més fruitades.
Domini: Berlín i regió.
Beguda d'estiu. Se sol servir amb un
raig de xarop de rubiàcia (Waldmeister) o de gerd. Es pot beure amb
canyeta.
Temperatura ideal de servei: 8-10ºC
Notes històriques: Napoleó
li va dir "Xampany del Nord" (que ja ens direu què ens importa el
que va dir aital salvatge...)
Documentada des de 1642
Ingredients: 50 a 70% de forment
maltejat + malt pale. El llúpol només serveix per a la conservació.
Ferments: alta fermentació i lactobacillus. ( Lactobacillus Delbrückii
descobert cap al 1900 pel professor Max Delbruck, un dels fundadors de la
Societat Alemanya d'Estudis de la Fermentació i del Braceig, VLB).
Elaboració:
Ferment d'alta fermentació+lactobacilus
en proporcions variables segons la temperatura de fermentació prevista
(per sota de 17-20ºC, proporció de 6 a 1. Més amunt, proporció
de 4 a 1).
En la fermentació primària,
hom afegeix petites proporcions de most velles de 3 a 6 mesos.
Entre 3 i 4 dies de fermentació
principal (entre 15 i 25ºC)
Al cap de 3 dies hom puja la temperatura
i deixa "treballar" entre 3 i 12 mesos i llavors es torna a barrejar amb most
fresc (Kraüsenung). Per envasar, hom torna a afegir lactobacillus fresc.
Condicionament de 4 setmanes en ampolla.
Qualificació legal: Schankbier
Fitxa tècnica.
|
D.I. |
A.V.% |
EBU/IBU |
EBC |
Schulters & Knab |
7-8 |
2.5-3 |
4-6 |
5-8 |
|