Ale roja de Flandres.
VLAAMS RED ALE
Olor:
Profunda complexitat de malt i de
fruita. Possibilitat d’acidesa o de vinagre. Sovint aroma de roure. No hi
ha aroma de llúpol. Diacetil entre poc i res.
Aspecte:
Entre roig fosc i marró rogenc
(degut al malt Viena i a l’emmagatzemament en cups de roure). Prou transparent.
Retenció de cap d’escuma entre mitjana i superior.
Gust:
Maltós, amb complexitat de
fruita i un bon toc d’agre/ àcid. Aroma de llúpol entre poc
i res. Amargor restringida. Poc o gens diacetil.
Cos:
Cos mitjà. Caràcter
de roure en algun cas però sense gaire astringència. L’astringència
hauria de ser la del vi negre, no més.
Imressió general:
Una red ale amb caràcter
de vi, àcida.
Nota històrica
Tipificada per la cerveseria RODENBACH
establerta en 1820 a Flandres de l’Oest però procedeix de tradicions
anteriors.
Comentari:
Es poden trobar barreges de cerveses
noves i velles, cosa que afegeix sedositat i complexitat. Més "vinosa"
que la majoria de les altres cerveses.
Ingredients:
Una barreja de malts Viena i Munic
amb petites quantitats de Crystal. Ferment ALE, Lactobacillus i acetobacteris.
(fins a 20 bacteris. [Dawson])
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V. % |
EBU |
SRM |
EBC |
BJCP |
1042 –
1060 |
1008 –
1016 |
4 – 5.8 |
14 - 25 |
10 – 16 |
25 - 41 |
P.Seitz |
1045 -
1056 |
|
4.8 –
5.2 |
15 - 25 |
10 - 20 |
25 – 52 |
Dawson |
1052 –
1056 |
|
5.5 -
6 |
10 - 25 |
10 - 18 |
25 - 47 |
Exemples comercials:
Rodenbach; Rodenbach grand cru;
Petrus, Bourgogne de Flandres; La Duchesse de Bourgogne; Paulus; Bacchus;
Ouden trippel, Vichtenaar (Verhaeghe)
Índex
general
Índex d'aquesta pàgina
Oud Bruin
"Brown Ale de Flandres"
Olor:
Profunda complexitat d’èsters
de fruita i de malt de tipus Munic. Notes de raïm i de sherry en exemplars
vells. Pot haver-hi un lleuger aroma àcid. Aromes de llúpol
entre discrets i res. Típicament diacetil entre poc i gens.
Aspecte:
Marró vermellós fosc
a marró, coure fosc amb tocs rojos. Bona transparència. Bona
retenció de cap d’escuma.
Gust:
Gust de malt, amb complexitat de
fruita i algun Caràcter de caramelització. Una certa acidesa
es pot fer més evident en els exemplars de més edat així
com un cert Caràcter de sherry produint un perfil de dolç-i-àcid
(agredolç). Aroma de llúpol entre poc i res. Diacetil igual.
Cos:
Cos mitjà a ple. Pot haver-hi
algun Caràcter de roure però no massa astringent. L’astringència
hauria de ser comparable a la del vi negre, no més. Carbonatació
mitjana.
Impressió general:
Una ALE bruna amb fort gust de malt,
complexa i àcida. Atenuació entre baixa i mitjana.
Nota històrica
Una tradició "OLD ALE"tipificada
pels productes de la cerveseria Liefmans, Flandres-Est, que té arrels
que daten del segle XVII. Històricament bracejada com una PROVISIE
BEER (cervesa de guàrdia) que desenvolupa acidesa amb el temps de guàrdia.
Comentari:
Pot resultar de la barreja de cerveses
joves i velles, cosa que afegeix sedositat i complexitat. Es diferencien de
les ALE roges de Flandres pel seu caràcter més decididament
maltós i menys acidesa de la fermentació làctica o acètica.
Altre Comentari (Dawson).
Barreja d’acidesa com de vinagre i làctica. Especiada, seca, riquesa
dels malts foscos i fruita. Caràcter agredolç procedent de
l’addició de sucre abans de la pasteurització (?). Caràcter
molt complex de nou/ caramel/ xocolata amb reminiscències d’oliva/
raïm/ espècies. Llarg temps de cocció que provoquen una
certa caramelització. [...]
Ingredients:
Una barreja de malts Pale, Munic
i Viena així com alguns tocs de Crystal. Ferment ALE, Lactobacillus
i algun acetobacteri. Aigua amb alt contingut de bicarbonat de sodi típica
de la zona d’origen de l’estil que conté o reprimeix una mica l’acidesa
dels malts més foscos i de la fermentació làctica. Com
en el cas dels Lambic de fruita, la OUD BRUIN pot ser usada com a excipient
per a cerveses de fruita (especialment cirera i gerd). Molts exemples comercials
són filtrats i erndolcits.
Fitxa tècnica:
|
D.I. |
D.F. |
A.V. % |
EBU |
SRM |
EBC |
CO2
|
BJCP |
1042 – 1060 |
1008 – 1016 |
4 – 5.8 |
14 - 25 |
10 – 20 |
25 – 51 |
|
Dawson |
1045 – 1055 |
|
4 – 6.5 |
10 - 25 |
10 – 18 |
25 – 46 |
|
P.Seitz |
1045 - 1060 |
|
4.8 - 6 |
15 - 25 |
10 - 20 |
25 – 51 |
|
Thomas |
1045 – 1046 |
|
4.8 – 5.2 |
15 - 25 |
10 – 20 |
25 – 51 |
|
Cyberbrau
|
1044-1056
|
1008-1016
|
4.8-5.2
|
15-25
|
12-18
|
|
1.9-2.5
|
Exemples comercials:
Liefmans Oud Bruin; Felix; Cnudde;
Dobbelen Bruinen; Oudenaards; Ichtegems Bruin; Bruynen; Roman; Leeuw Oud
Bruin; Rodenbach Grand Cru; Goudenband.
|