LA PÀGINA MÉS CERVESERA DELS PAÏSOS CATALANS
ACOLLIDA
TAULA DE MATÈRIES

HISTÒRIA
ELABORACIÓ
ELABORACIÓ CASOLANA
ESTILS O TIPUS DE CERVESA
EL GUST I L'OLFACTE. COM FUNCIONEM 
LA DEGUSTACIÓ
DICCIONARI 
IMPLICACIONS SOCIO-CULTURALS
ESOTÈRICA DE LA CERVESA
CERVESA I SALUT
INTERNET
CURSETS DE DEGUSTACIÓ
CERVESA I CUINA
ARTICLES DE PREMSA
BIBLIOGRAFIA
REINHEITSGEBOT
ELABORACIO CASOLANA
Hausbrauen o Home Brewing
En aquests moments, estem treballant per fer una pàgina seriosa d'iniciació a l'elaboració casolana de cervesa. Quan ho tinguem a punt, ho publicarem.
Mentre, hem fet un estudi que ens permetrà fer la nostra primera cervesa "tot gra". El publiquem per informació. No cal dir que, abans de fer-se càrrec d'aquests continguts, és absolutament necessari haver estudiat els capítols esmentats a l'apartat de guia. Aquesta lectura us obrirà les portes en especial del llengüatge cerveser.
Acceptem i desitjem crítiques.

ALTBIER

Després de fer cerveses a partir d’extractes durant dos anys, ens hem decidit a produir la nostra primera cervesa de tot gra. Hem escollit la ALTBIER. En primer lloc perquè ens agrada molt. Segon perquè els paràmetres de definició ofereixen un marge prou ample per ocultar algun possible defecte... També l’hem escollida per la fama que té de ser una cervesa que sol donar bon resultat entre bracejadors casolans (sol ser la primera que es fan els Hausbrauer alemanys) atès que no és massa difícil d’elaborar, i finalment, després de cercar prou, amb una mica de sort, podem dir que hem trobat la manera d’aconseguir els ingredients per un cost acceptable.

Abans de fer-la, ens hem passejat per internet i hem fet un petit estudi de l’estil que ens ocupa. Tot sigui per conèixer’l millor teòricament abans de fer-lo i degustar-lo.

Altbier significa en Alemany, cervesa antiga (vella, en aquest cas no seria correcte). En l’àmbit lingüístic anglòfon, també li diuen German Ale.

Es tracta d’una cervesa d’alta fermentació originària de Düsseldorf. En aquella ciutat, demanar una “cervesa” equival avui en dia a encarregar una Alt.

El fet que li diguin cervesa “antiga” es refereix a una tradició relativament recent. I és antiga perquè, quan al segle XIX, Linde va inventar la refrigeració industrial, molts (gairebé tots) els cervesers alemanys es posaren a fer cerveses de baixa fermentació. Només quedaren salvats d’aquesta moda els de Colònia, elaborant la Kölsch, algun cerveser de Berlín que seguí fent Berliner Weisse, els elaboradors que feien Weissbier puix que aquest estil no es devia poder fer amb ferments de baixa fermentació, i finalment, els de Düsseldorf que es mantingueren fidels a la forma “antiga” de fer cervesa.

Però aquesta forma “antiga” no tenia gaires anys. De fet, fou inventada en 1838 als afores de Düsseldorf per un bracejador anomenat Ferdinand Schuhmacher (a casa nostra es podria dir Ferran Sabater...). Aquest es dedicava a l’elaboració de la cervesa que tothom feia a Renània. Va voler fer-la més robusta i hi va afegir més gra i més llúpol. També va experimentar diverses formes de maduració.

El resultat és aquesta cervesa prou amarga però amb poca influència aromàtica dels llúpols, amb una forta presència de malts més aviat foscos, i amb una fermentació allargada mitjançant temperatures anormalment baixes per a una cervesa d’alta fermentació.

Essent que les cerveses de baixa fermentació es posaren de moda a Alemanya tan aviat com van aparèixer, les cerveses d’alta fermentació no gaudiren de gaire popularitat, i aquesta es mantingué en l’àmbit regional durant molt de temps. Fou una cervesa que es feia i se servia gairebé només en les GASTHAUSBRÄUEREI, restaurants que es feien la pròpia cervesa.

La Altbier va començar a ser un beuratge amb més popularitat i, per tant, més distribuït, a partir dels anys 70, quan els estudiants, els artistes i altres inconformistes en feren la seva beguda distintiva.

Actualment se’n troben algunes d’industrials com la Schlösser Alt, d’altres menys conegudes com la Diebels Alt, (que es poden trobar amb certa facilitat a Catalunya) i finalment, per a aquells que els agrada viatjar, es poden beure les originals a Düsseldorf. Concretament hom pot degustar aquesta cervesa en les versions de les cerveseries Zum Uerige, Im Fuchsen, Zum Schlüssel, a la ciutat antiga, i Schuhmacher als afores de Düsseldorf. També recomanen l’establiment de Pinkus Müller a Münster.

En aquests llocs solen també servir menjars com ara formatges forts que suporten bé el combat amb la cervesa, i botifarres negres de sang (Blutwurst).
 

Característiques sensorials bàsiques:

El color d’aquesta cervesa sol ser entre coure, ambre a marró fosc.
La densitat inicial sol moure’s entre 11 i 12 o fins a 13 segons els autors. El més “normal” és 12ºPlato. En algun cas, quan després de la maceració, aquesta densitat no s’aconsegueix, hom sol dissoldre una mica el most amb aigua bullida, fins a arribar als 12ºP. (11-13ºP ? 1045-1052ºB).
El cos sol ser entre mitjà i ple.
El caràcter principal és el dels malts foscos, però sense ser abassegadors. No hi ha d’haver cap aroma cremat. 
Amargor entre 28 i 40 EBU i 35 a 55 EBU segons els autors. 35 a 40 EBU deu ser l’estàndard si és que en fa falta un.
El final ha de ser sec, amb tocs de nou i de pa torrat (crosta). Però, com ja ho hem apuntat, es tracta d’un estil que té moltes variacions possibles (acidesa en la Pinkus Müller Alt, per exemple).
 

Característiques tècniques bàsiques.

Malt:
Els malts són foscos si bé, sovint es fa aquest brou amb un malt base PILS. Els malts foscos es poden doncs afegir a tall d’additius o com a malts base. Solen ser malts Viena o Munic (entre 5 i 20% segons els autors). En algun cas hom empra malts additius caramel com el Caramünch (fins a 5%), Malt Xocolata (entre 0,5 i 2%) o, fins i tot coses més complexes com el Carafa III (entre 1 i 2%) per al color i fer contrapès a l’amargor, el Carahell (malt dextrina) per donar cos i allargar la persistència del cap d’escuma.
En algun cas hem llegit que hom usa algun malt aromàtic com el Malt Biscuit belga o, en defecte seu, Malt Melanoïdina.

Llúpols:
Hom entén que la Altbier no és una cervesa amb un perfil de llúpol especialment desenvolupat. Així és com la majoria de les receptes proposen una sola aportació de llúpol, més aviat per a la seva amargor, i al principi de la cocció. Tot i així, algunes receptes sofistiquen molt més i proposen aportacions diverses, bàsicament de SPALT, però també de Hallertau Tradition o Magnum (per a l’amargor), Tettnang o fins i tot Zatec (Saaz). En aquestes receptes on les aromes de llúpol adquireixen més importància podrem també practicar el Dry Hopping (llúpol en sec) durant la fermentació secundària.

Aigües:
No sembla pas que les aigües donin gaire maldecaps als elaboradors de Altbier. Aquesta cervesa suporta molt bé aigües dures i semi dures. En algun cas, ens recomanen que endurim l’aigua amb Clorur de Calci. Aquest compost sembla ser més adient que el Sulfat de Calci, perquè indueix millor una sensació de plenitud en el cos i asuauja el tacte.

Ferment:
En alguns casos ni tan sols s’especifica. Queda clar que ha de ser un ferment d’alta fermentació. 
Per ser més precisos, cal que el ferment en qüestió suporti temperatures de fermentació més baixes que les que són adequades en cerveses d’alta fermentació. Aquestes temperatures produeixen cerveses d’alta fermentació més atenuades i doncs menys fruitades. Per tant, ha de ser un ferment ALT real relativament poc floculent i que es manté en suspensió en el most reduint així més sucres i altres compostos.
Alguns autors han recomanat el WYEAST 1007 però sembla ser que aquesta varietat procedeix de la Kölsch i no és adequat. El resultat sol ser massa sec. El ferment comercial més adequat sembla ser el WYEAST 1338 essent que aquest és menys atenuant i procedeix originalment de la cerveseria Zum Uerige. Alguns proposen ferments WEISS però aquests indueixen els clàssics aromes de vainilla/plàtan/clau d’espècia impropis d’una Alt. Tot i que, als USA, algunes Alt fermentades amb ferment Weiss han tingut prou èxit. Però què us he de dir dels Americans que no sapigueu?
També hem llegit que es podia fer servir ferments Irish Ale (molt fruitat), o Scotch Ale.

La temperatura de fermentació ha de ser de 15ºC o menys (Entre 15,5 i 17,7ºC segons altres autors). La fermentació principal dura entre 3 i 6 dies. La fermentació secundària es fa originalment en cubs cúbics de pedra a temperatures veïnes de 0ºC durant unes 6 setmanes. Aquesta llarga guàrdia clarifica la cervesa, refina els aromes i asuauja el caràcter general de la cervesa. Les baixes temperatures contribueixen a rebaixar la presència d’èsters.

Procediment:
Hom discuteix sobre si la cervesa Alt s’ha de fer seguint el procediment de la infusió simple (o del simple escalfament lineal!), el de la decocció o el de la doble maceració. De manera que el que vulgui compondre una Alt, ho pot fer com millor li sembli.

Receptes: 
Proposem primer les receptes originals, després la seva traducció amb els valors convertits a sistema mètric en el cas de les receptes d’oltra Atlàntic. Tot plegat, ho fem d’aquesta forma per permetre al lector accedir al text original i fer-se el seu propi cabal de la recepta i no seguir necessàriament la que nosaltres deduirem de l’estudi. La traducció no és absolutament literal. També hem adaptat les receptes per tal de fer-les més entenedores.
 

Recepta nº1
Zutaten für 20 Liter:
1,00 kg Pilsener Malz (3 EBC)
2,50 kg Münchner Malz (20 EBC)
0,50 kg helles Weizenmalz (3 EBC)
20 g Farbmalz (1400 EBC)
25 g Hallertauer Magnum (13,5 % a-Säure) ... 90 min
25 g Hallertauer Hersbrucker (4,0 % a-Säure) ... 30/5 min
1 P. Wyeast 1338 
Brauwerte
Stammwürze ca. 12 %
Endvergärungsgrad  ca. 3 %
Zubereitung
Das geschrotete Malz mit 6 l Wasser (69 °C)  bei 55-58 °C einmaischen und diese Temperatur 15 Minuten halten (Eiweißrast).
Durch Zubrühen von 9 l Wasser mit einer Temperatur von 69 °C wird die nächste Rasttemperatur von 63 °C erreicht (Maltoserast). Diese Temperatur nun 15 Minuten halten, anschließend kurz aufrühren und weitere 15 Minuten rasten lassen.

Nun 7 l homogene Maische abschöpfen und auf 72 °C erhitzen. Nach 10minütiger Rast weiter bis auf Kochtemperatur erhitzen und 10 Minuten kochen lassen.

Nach Zubrühen in den Maischebehälter wird die nächste Rasttemperatur von 75 °C erreicht.

Abläutern nachdem die Verzuckerung abgeschlossen ist (Jodprobe negativ). Temperatur der Nachgüsse (9 l) maximal 78 °C.

Kochzeit: 90 Minuten

Den Hopfen auf drei Gaben verteilen: 20 g Hallertauer Magnum bei Kochbeginn, 10 g  Hallertauer Hersbrucker 30 Minuten und 10 g  Hallertauer Hersbrucker 5 Minuten lang kochen lassen.

Nach dem Hopfenseihen schnellstmöglich auf die Gärtemperatur abkühlen und ggf. die Stammwürze mit kaltem, zuvor abgekochtem Wasser einstellen. Anschließend kann die Hefe hinzugeben werden. Die optimale Temperatur für die Hauptgärung liegt - hefeabhängig - etwa bei 13-19 °C und dauert vier bis sechs Tage.

Trinkreif nach vier bis sechs Wochen Lagerzeit.

Ingredients per a 20 litres
Malts:
1 kg de malt Pils (3 EBC)
2,5 kg de malt Munic (20 EBC)
½ kg de malt clar de forment (3 EBC)
20 grams de malt color (1400 EBC)
Llúpols:
25 gr. Hallertauer Magnum (a.a. 13,5%) 90 mn.
25 gr. Hallertauer Hersbrucker (4%) 30/5 mn.
Ferment:
1 p. Wyeast 1338
Total aigua, 24 l.
Valors tècnics:
Densitat inicial: 12ºP
Grau final de fermentació: 3%
Preparació:
Barrejar el malt mòlt amb 6 litres d’aigua a 69ºC. La barreja ha de tenir 55 a 58ºC, temperatura en la que deixarem la barreja 15 mn. (Etapa proteïnica).
Escalfarem 9 litres d’aigua a 69ºC i els afegirem al most per aconseguir una temperatura de 63ºC. Farem l’etapa de la maltosa 15 mn a aquesta temp. Remenarem i deixarem reposar 15 mn més.
Retirarem 7 litres de barreja i els escalfarem a 72ºC. Després d’una etapa de 10 mn, ho acabarem d’escalfar i ho bullirem 10 mn.

Abocarem aquesta part de la maceració a la part principal per arribar a 75ºC.

Filtrar i esbandir quan la prova de l’iode és negativa, amb 9 litres d’aigua a un màxim de 78ºC.

(no es diu quanta estona hem d’estar a 75 i a 78ºC)

Cocció 90 mn.

Llúpols en tres parts:
20g de H.M. al principi de la cocció.
10g de H.H. 30 mn abans del final.
10g de H.H. 5 mn abans del final.
Ens sobren 10 grams, 5 de cada... NDT.

Després de filtrar els llúpols, cal refredar el més ràpidament possible el most. Per a aconseguir els 12ºP de la D.I. podem afegir aigua prèviament bullida i refredada.

Acte seguit inocularem el ferment. La seva temperatura optimal de  treball segons el ferment és de 13 a 19ºC i dura entre 4 i 6 dies.

Guàrdia de 4 a 6 setmanes.

Recepta nº2
Altbier
Brew date 2 Sep 02
Secondary 8 Oct 02 
Brewer: Shillingbrau
Email: 2brewers4u@cox.net
Beer: Altbier 
Style: Düsseldorf Altbier
Type: All grain
Size: 11 gallons
Color: 28 HCU (~15 SRM)
Bitterness: 27 IBU
OG: 1.049
FG: 1.010
Alcohol:5.0% v/v (3.9% w/w)
Grain: 3 lb. Wheat malt
         15 lb. German Munich
         1 lb. American crystal 60L
         4 oz. British chocolate
Mash: 75% efficiency
         135° 30 min
         154° 60 min
         168° 10 min mash out
         175° sparge 45 min
 Boil: 90 minutes
SG 1.041
13 gallons
Irish Moss
 Hops:
         3.5 oz. Saaz (3.75% AA, 90 min.)
         1 oz. Saaz (3.75% AA, 15 min.)
         .5 oz. Saaz (aroma)
 Yeast: CL-400 Old German Ale: 61° For traditional Alt Biers, a strong fermenter which leaves a smooth, attenuated, yet mild flavor. Use in your favorite German Ale recipes. Also makes a slightly dry but clean, quenching wheat beer.Old German CL-400 Ger Normal 75 to 77% 58-66° F

                   Recipe posted 09/02/02.

Elaborador: Shillingbrau

Tipus: tot gra
Quantitat: 41,635 l. (uns 42 l.)
Color: 15 SRM (no hi ha conversió fiable)
Amargor: 27 EBU
Densitat inicial: 1,049ºB; aprox. 12ºP
Densitat final: 1,010ºB; aprox. 2,5ºP
Alcohol: 5ºV

Ingredients:
     3lb de malt de forment (1.362 kg)
     15 lb de malt munic (6.81 kg)
     1 lb malt Crystal (0,454 kg)
     4 oz de malt xocolata (113.396 g)

Maceració: 75% d’eficiència
     30 mn a 57ºC
     60 mn a 68ºC
     10 mn final de maceració a 75ºC
     45 mn (?) esbandida a 79ºC

Cocció: 90 mn
Densitat específica: 1.041ºB; 10,25ºP
13 gal·lons/49,205 l.
Irish moss

Llúpols: 3,5 oz (99,2 g) a 3,75%. 90 mn
             1 oz (28,349 g) a 3,75%. 15 mn
             5 oz (141,745 g) aroma

Ferment: CL-400 Old German Ale a 16ºC per a cerveses Alt tradicionals, un ferment potent que deixa una aroma suau, atenuada i dolça. També produeix cerveses de forment seques però netes. 
Old German CL-400 Normal. 75 a 77% (suposem que d’atenuació). Temp: 14,4 a 18,8 ºC

No s'especifica el procediment però suposem que es tracta d’una clàssica infusió de cerveses Ale, a l’Anglesa.

Les quantitats de llúpol són enormes i el llúpol no és l’adequat. Malaguanyat Zatec!

Aquesta cervesa ens ofereix un procediment més simple que el de la decocció. Les etapes són molt més llargues que en la recepta 1. La cocció és igual.

No sabem quina empresa fa el ferment CL-400 old german ale. Però no ens preocupa atès que segurament no el podríem aconseguir.

Recepta nº3
Altbier
Batch Size (GAL) : 5.00 
Anticipated OG : 1.047
Anticipated SRM : 9.8
Anticipated IBU : 42.5

Ingredients 
    6.00 lbs. Munich Malt 
    1.00 lbs. Honey 
    1.00 lbs. Crystal 30L 
    2.00 oz. Hallertau Hersbrucker 4.75 AA 60 min. 
Lallemand Nottingham Ale Yeast or 
WYeast 1007 German Ale Yeast 

Mash Schedule
Mash Type: Single Step
Saccharification Rest Temp : 153 Time: 60
Mash-out Rest Temp : 170 Time: 10
 

Quantitat: 5 Gal; 18.925 l.
Densitat Inicial anticipada: 1.047ºB / 11,75ºP
Color anticipat: 9,8 SRM
Amargor anticipada: 42,5 EBU

Ingredients:
6 lb. Malt Munic. 2.724 kg
1 lb. Mel. 0.454 kg
1 lb. Crystal. 0.454 kg
2 oz. Hallertauer Hersbrucker a 4,74%. 60 mn. (56,7 g)
Ferment: Lallemand Nottingham Ale o
Wyeast 1007. (ferment Kölsch)
Procediments:
Infusió simple
Etapa sacarificació: 60 mn a 67.2ºC
Desactivació (fi de maceració): 10 mn a 76,6ºC

Recepta original que incorpora mel sense que nosaltres hi veiem la necessitat. Procediment simple que no inclou etapes prèvies a la de sacarificació (etapa proteïnica).

El Llúpol és adequat. El ferment no.

Recepta nº4
Sly Fox Altbier 
Author: Matt Cole. Rocky Brewing Company. Rocky River, Ohio.
 (5 gallons, all grain) 
OG= 1.052 FG= 1.010 to 1.012 
IBU= 30 to 40 SRM= 15 to 18 

Ingredients 
6 lbs. German pilsner malt 
2 lbs. German Munich or Vienna malt 
1.25 lbs. Weyermann CaraMunich III or crystal malt (60° Lovibond) 
1 to 3 oz. Weyermann Carafa III or black patent malt 
6.4 AAU German Spalt hops (1.25 oz. of 5.5% alpha acid) for 80 minutes 
1.5 AAU Saaz or Liberty hops (0.5 oz. of 3.1% alpha acid) for 20 minutes 
3.1 AAU Saaz or Liberty hops (1 oz. Of 3.1% alpha acid) for 5 minutes 
Starter of alt yeast (Wyeast 1007 or White Labs WLP036) 
3/4 cup corn sugar to prime 

Mash grains in one quart of water per pound of malt at 100° F for 15 minutes. Raise to 122° F for 20 minutes, then do a conversion rest at 150° F for 60 minutes. Mash out at 170° F. Sparge with 170° water. Boil time is 80 minutes. Alternatively, a single-step infusion mash can be used at 152° F for 60 minutes. Ferment at 60° to 64° F for six days. Rack to secondary for three weeks at 32° to 40° F. Force- carbonate or prime with 3/4 cup of corn sugar and bottle. Wait two weeks. Extract brewers can  substitute 4.25 pounds light DME for the pilsner malt. 

Quantitat: 18.925 l.
Densitat Inicial: 1052ºB; 13ºP
Densitat Final: entre 1010 i 1012ºB; 2,5 – 3ºP
Ingredients: 
       Malts
2,724 kg Malt Pils
0,908 kg Malt Munic o Viena
0,562 kg Malt Caramünch®III o Malt Crystal.
28,38 g – 85,14 g malt Carafa®III o Black Patent.
     Llúpols:
35,44g. Spalt (5,5%) 80 mn    (6,4 Unitats AA)
14,16 g. Zatec o Liberty (3,1%) 20 mn (1,5 unit)
28,35 g. Zatec o Liberty (3,1%) 5 mn (3,1 unit)
     Ferment:
Starter de Ferment Alt (Wyeast 1007 o White Labs WLPO 36)
¾ de tassa de sucre per tancar ampolles.

     Procediments:
a) Macerar el gra a raó de 0,946 l. per cada 0,454 de gra. (~2 litres per kilo) a 37,7ºC durant 15 mn.
Pujar a 50ºC per 20 mn.
Pujar a 65,5ºC Etapa de conversió (60mn)
Final de maceració a 76,6ºC.
Esbandida amb aigua a 76,6ºC.
Cocció 80 mn.
b) També es pot fer una maceració per infusió simple amb una sola etapa a 66,6ºC durant 60mn.
Fermentació principal: a 15,5-17,7ºC / 6 dies.
Ferm. sec.: 0-4,4ºC / 3 setmanes.
Afegir el sucre i tancar ampolles.
2 setmanes de guàrdia.
 

Suposem que l'esbandida es fa amb la resta de l’aigua.
Total de gra: 4,22338kg
Aigua de maceració: 8,5 l.
Total cervesa: 18,925 l. ~19 litres
Aigua esbandida: 19 – 8,5 = 10,5 litres.
Després, sempre hi som a temps de corregir la D.I. amb aigua bullida.

Recepta nº5
Zutaten: 1,5 kg Pilsener Malz, 2 kg Wiener Malz, 500 g Weizenmalz, 500 g Karamelmalz (120EBC), 50 g Hopfen "Hallertauer Perle" (6,4%, Rohhopfen), 7 g Hefe obergärig oder WYEAST 1338 "european ale", 1084 "irish ale" oder auch 1728 "scottish ale", 15 l Hauptguß, 15 l Nachguß

Einmaischen bei 40°C
Eiweißrast 20 min bei 55°C
Maltoserast 40 min bei 64°C
Endverzuckerungsrast 30 min bei 72°C
Abmaischen 20 min bei 78°C
Hopfenkochen 90 min, 1 Hopfengabe: 50g Hallertauer Perle nach 15 min
Gärtemperatur 13-15 °C ("scottish ale" Hefe) oder 18-20 °C ("european ale" oder "irish ale" Hefe) 
Flaschengärung 6 Wochen
Die Farbe bei dieser Rezeptur ist recht hell, eher wie das des Pinkus Alt oder dem "Alt aus Dahl" von Vormann. Mit 50g Farbmalz (800 EBC) sieht es wahrscheinlich aus wie man es von den Düsseldorfer Altbieren gewohnt ist. 

Ingredients:
           Malts:
1,5 kg Malt Pils
2 kg Malt Viena
500 g Malt Forment
500g Malt Caramel (120 EBC)
           Llúpols:
50 g Hallertauer Perle (6,4%, cru)
           Ferment:
Wyeast 1338, “european ale”;  o bé
Wyeast 1084, “irish ale”;   o bé
Wyeast 1728, “scottish ale”.
          Aigua:
15 l. Aigua de maceració.
15 l. Aigua d’esbandir.
          Procediment:
Primera pasta a 40ºC
Etapa proteïnica, 20 mn a 55ºC.
Etapa maltosa, 40 mn a 64ºC.
Etapa sacarificació, 30 mn a 72ºC.
Final de maceració, 20 mn a 78ºC.
Cocció: 90 mn. Llúpol al cap de 15 mn (75 mn abans del final).
Temperatura de fermentació: 
13-15ºC (scottish ale)
18-20ºC (altres ferments)
Fermentació en ampolla: 6 setmanes.
El color d’aquesta recepta és més aviat clar, com la Pinkus Alt o com la “Alt aus Dahl” de Vormann. Amb 50g de Malt color (800 EBC), la cervesa s’assemblarà més a les versions de Düsseldorf.
Recepta nº6
Rezept zum Bierbrauen - Obergäriges Bier (ähnliche Altbier) oder Dunkles untergäriges Bier 

Für 20 Liter Bier:

    4 kg Malz 
    80g Hopfen (aus der Apotheke) 
    obergärige / untergärige Bierhefe 

sowie

    Gärgefäß (ca. 30 Liter) evtl. mit Gärverschluß 
    2 Stoffwindeln (als Filter) 
    2 große Kochtöpfe (ideal sind elektrische Einkochtöpfe, die einen eingebauten Thermostat haben) 
    Einkochthermometer 
    Schlauch zum Abfüllen des Bieres 

Vorbereitung:

  1.Bierhefe etwa 12 Std. vorher in etwas Zuckerwasser und Bier /Obstsaft ansetzen, damit sie sich vermehrt. 
  1.Malz schroten (grob!) mit einer Getreidemühle, es geht auch mit dem Schlagmesser einer Küchenmaschine 

Brauen:
Einmaischen bei 40°  8 l Malz dazugeben 
Eiweisrast Wasser auf 52° erhitzen 20 Min bei 52°, immer wieder umrühren 
Maltoserast 20 Min bei 65°, dabei rühren Maische wird gegen Ende dunkler 
Verzuckerung  30 Min bei 72°-74°, umrühren 
Läutern Erhitzen auf 78° 
Erstes Filtern
Stammwürze auf 20 l ergänzen, dazu etwa 16 l fast kochendes (80°) Wasser (dafür braucht ihr den zweiten Topf) durch die Maische gießen (Das kann einige Zeit dauern). 
Die zugefügte Wassermenge soll so abgemessen sein, dass die Stammwürze etwa 10% beträgt.
Hopfen und Kochen der Würze 20 l Bier etwa 1 bis 1½ Std. Kochen.
Sud etwa 30 Min. ruhen lassen, damit sich die Trübstoffe absetzen.
Beim Umfüllen ins Gärgefäß Filtern.
1,5 l Sud ohne Hefe in saubere Flaschen abfüllen und kühl stellen, um vor der Flaschenabfüllung die Gärung erneut in Gang zu bringen.

Abkühlen auf 20°
Hefe zufügen
Gärtemperatur 10 - 20° Celsius.

Die erste Gärung dauert zwischen 2 und 5 Tagen und ist beendet, wenn der Schaum zusammenfällt. Die abgestorbene Hefe und Trübteilchen setzen sich auf dem Boden des Gärgefäßes ab. Das Jungbier wird mit einem Schlauch vor der Hefe abgezogen und in Bierflaschen umgefüllt. Dabei soll möglichst wenig Kohlensäure verlorengehen: Deshalb nicht schäumen und den Schlauch auf den Boden der Bierflasche führen. Bei niedrigeren Temperaturen (ab 5°) und untergäriger Hefe dauert die Gärung bis zu drei Wochen. 

Die Flaschengärung findet, wie der Name schon sagt, in der Bierflasche statt. Die Gär- bzw. Lagertemperatur sollte bei obergäriger Hefe bei 8 bis 10° Celsius liegen, bei untergäriger Hefe bei 4 bis 10°. Damit die Flasche nicht durch den Überdruck platzt, muß sie in den ersten 3 oder 4 Tagen ein- bis dreimal täglich entlüftet werden. Dazu wird der Verschluß kurz geöffnet.

Nach etwa drei Wochen ist das Bier trinkfertig. Zuvor hat es durch die beim Abfüllen entstandene Gärung noch einen unangenehmen Jungbiergeschmack, der aber bei der Lagerung verschwindet. Untergäriges Bier läßt sich bei kühlen Kellertemperaturen mehere Monate lagern. Das Bier ist naturtrüb und enthält Hefereste.

                                                                     Michael Fey, überarbeitet am 5. Dezember 2000

No es tracta ben bé d’una recepta de Altbier: Cervesa d’alta fermentació “semblant” a la Altbier.

Per a 20 litres de cervesa:

4kg de malt (quin?)
80g de llúpol (de la farmàcia!)
fermenta d’alta o de baixa fermentació (!)

així com
Recipient de fermentació (aprox 30 l.) amb dispositiu per permetre la sortida de CO2 sense entrada d’aire.
2 peces de teixit per filtrar.
2 Cassoles grans (bullidors electrics amb termostat)
Termòmetre
Tub per omplir ampolles.

Preparació
1.- 12 hores abans de fer la cervesa, posar el ferment en aigua sucrada i cervesa o suc de fruita per tal que es reprodueixi.
2.- Moldre el malt (gros) amb un molí de cereals. També va bé amb els ganivets d’una màquina de fer pastissos.

Primera pasta amb 8 litres a 40ºC
Etapa proteïnica a 52ºC, 20 mn. Remenar sempre.
Etapa maltosa a 65ºC, 20 mn. Remenar sempre. La barreja s’enfosqueix.
Sacarificació a 72-74ºC, 30 mn. Remenar, filtrar i escalfar a 78ºC
Primera filtració
Completar el most fins a 20 l afegint 16 litres d’aigua gairebé bullint (80ºC) –per això fa falta una altra cassola- tirant-la per damunt del bagàs (esbandida)-(pot durar bastanta estona).
L’aigua afegida ha de ser mesurada per que la densitat inicial del most sigui de 10ºP.
Posar el llúpol i coure els 20 litres de most entre 1 i 1h30. 
Deixar reposar ½ hora per que decantin les terboleses.
Filtrar a l’hora d’envasar.
Retirar 1,5 l. de most i reservar per quan envasem, poder afegir most (en lloc de sucre)

Refredar a 20ºC.
Inocular ferment.

Temperatura de fermentació: 20ºC.

La primera fermentació dura entre 2 i 5 dies i s’acaba quan l’escuma cau. Els ferments morts i altres partícules tèrboles es dipositen al fons del fermentador. Cal transvasar la cervesa amb un tub cap a les ampolles. En aquest moment cal no perdre carbonatació. Evitar doncs fer escuma fent arribar el tub al fons de l’ampolla.
A baixes temperatures (baixa fermentació a 5ºC), aquesta dura fins a 3 setmanes.

La segona fermentació es fa entre 8 i 10ºC en alta fermentació, i entre 4 i 10ºC en baixa fermentació. Cal destapar i tornar a tapar les ampolles durant els 3 o 4 primers dies de segona fermentació en ampolla. (taps de ceràmica).

Al cap de tres setmanes, es pot beure la cervesa. Abans, presenta un desagradables gust de cervesa jove que desapareix amb la guàrdia. Les cerveses de baixa fermentació es poden guardar uns mesos. La cervesa és naturalment tèrbola i conté restes de ferment.

Recepta nº7
Altbierrezept:

Brauziel: 20l Altbier mit einer Stw. von 12°P
4 kg dunkles Münchner Malz (z.B. Typ II Weyermann)
0,5 kg Melanoidin Malz (ebenfalls Weyermann)
90g Spalter Hopfenpellet mit 4,8% alpha-Säure

Hauptguss: 10 l      Nachguss: 2 x 6 l
Einmaischen mit 70°C warmen Hauptguss und Temp. auf 68°C einstellen,
eine Stunde halten, Verzuckerung mit Jodtest überprüfen.
Zum Abmaischen auf 77°C erhitzen und Maische in Läuterbottich geben.
Abläutern mit zwei Nachgüssen a 6 l oder mehr, bis die Würze im Brautopf 10°P erreicht hat.
90 Min kochen, Hopfengabe bei Kochbeginn

Wyeast #1338 European Ale Hefe
Hauptgärung bei 18 - 20°C für 3 - 5 Tage

Objectiu:
20 l. Altbier.
D.I. 12ºP
Ingredients:
4kg de Malt Munic (per ex. Weyermann Typ II)
0,5 kg Malt melanoïdina.
90 Pel·lets Spalt a 4,8%

Volum d’aigua de maceració: 10 l.
Altres aigües: 2 x 6 l.

Empastar a 70ºC per instalar-se a 68ºC. 1 h.
Comprovar la sacarificació amb prova d’iode.
Final de maceració a 77ºC i filtrar.
Esbandir amb els 12 litres restants o més per arribar a 10ºP.
Coure 90 mn. Llúpol a principis de cocció.

Wyeast #1338 European Ale Hefe
Fermentació entre 18 i 20ºC durant 3 a 5 dies.

Recepta nº8
Brewer:Markus Berndt
Email:berndt@colorado.edu
Beer:Knipprather Alt
Style:Düsseldorf Altbier
Type:All grain
Size:5.5 gallons
Color: 20 HCU (~12 SRM) 

Bitterness:28 IBU OG:1.049 FG:1.013 Alcohol:4.6% v/v (3.6% w/w)
Water:Westminster, Colorado, has medium hard water.
Grain:3 lb. Weissenheimer Pilsener
6.5 lb. Weissenheimer Munich
0.1 lb. Weyermann Carafa
Mash:
75% efficiency
Mash in with 11.5 qts of water to a temperature of 156F. Hold this 
temp. for 90 minutes, raise the mash to 168F and rest for 10 minutes.
Boil:90 minutes SG 1.038 . 7.0 gallons
Add 1 tsp irish moss 15 minutes before the end of the boil.
Hops: 1.61 oz. German Spalt (3.7% AA, 70 min.)
Yeast: White Labs WLP320 - American Hefeweizen (aka Widmer, aka Zum Uerige) 
Log:

Ferment at 65F, when it has fermented out, transfer to secondary and
let the yeast settle (a few days). Then bottle, wait until cabonation
is complete, and store in the refrigerator.
 

Bracejador: Markus Berndt 
Quantitat: 21 litres
Color: 12 SRM
Amargor: 28 EBU; D.I: 1049 (12,25ºP); D.F: 1013 (3,25ºP); Alc: 4,6%V.
Aigues entre mitjanes i dures.
Ingredients:
1,362 kg Pils
2.951 kg Munic
45 g Carafa
Maceració: 75% eficiència
1.-Amb 10,879 litres d'aigua a 68ºC durant 90 mn.
2.- Pujar a 75,5ºC . 10 mn. 
3.- Cocció: 90 mn (D.I. 1038) - 26,495 litres
Afegir una cullerada de postres d'Irish Moss 15 mn abans del final de la cocció.
Llúpols:45,64 g Spalt (3,7%) 70 mn
Ferment: White Labs WLP320 (cervesa blanca americana)

Fermentació a 18ºC. Quan s'ha acabat, transferir la cervesa per la ferm. secundària. Deixar reposar un parell de dies. Envasar, esperar que la carbonatadció sigui completa i guardar en refrigerador.

Recepta nº 9
Brewer:Markus Berndt
Email:berndt@colorado.edu
Beer:St. Gereon Alt
Style:Düsseldorf Altbier
Type:All grain
Size:6 gallons
Color:11 HCU (~8 SRM) 
Bitterness:35 IBU
OG:1.048
FG:1.012
Alcohol:4.6% v/v (3.6% w/w)
Grain:
2 lb. 12 oz. German Pilsner
7 lb. German Munich
4 oz. Belgian aromatic
Mash:
77% efficiency 

1.2 qts/lbs ... 12 qts of treated water needed mash in at 100F (rest 30') pull 1/3 thick decoction: 
--raise quickly to 140F(rest 20'), 158F(rest 5'), and boil for 30'
add decoction fraction back to raise main mash to 140F(rest 30')
add external heat to raise main mash to 158F (rest 40')
add external heat to raise main mash to 170F (rest 5')
Boil: 80 minutes
SG 1.041
7 gallons
Add re-hydrated irish moss when 15' left in the boil.
After the boil, cool wort quickly to 65F, let trub settle and rack 
clear wort off the trub (I lost about 1 gallon in the trub).
Aerate the clear wort by vigorously stirring it for 15 minutes. 
Hops:
31g Perle (7.3% AA, 75 min.)
33g Ultra (2.5% AA, 45 min.)
Yeast:
Pitch the sediment of a 2 qt starter of Wyeast 1338 European Ale.
 


 
 
 

Quantitat: 22,71 litres
Color: 8 SRM
Amargor: 35 EBU
D.I.: 1048ºB / 12ºP
D.F.: 1012ºB / 3ºP
Alc. 4,6%V
Gra:
1,250 kg Pils
3,2 kg Munic
113 g Aromatic belga
Eficiència: 77%

Maceració: si algú vol fer una decocció complicada, li traduïrem això. De moment, en prescindirem. Perdoneu.
 
 
 
 
 
 
 
 

Cocció: 80 mn; D.I. 1041; 26,5 litres.
Irish moss 15 mn abans del final de la cocció.
Després de la cocció, refredar ràpidament a 18ºC, deixar decantar itransvasar el most clar en el fermentador. Es perden uns 4 litres de most.
Airejar el most vigorosament durant 15 mn.
Llúpols: 
31 g Perle (73%) 75 mn
33 g Ultra (2,5%) 45 mn

Ferment: Wyeast 1338 (Starter de 2 litres)

 

Analisi

a) Ingredients. 

a-1)Malts 


Recepta 1 Recepta 2 Recepta 3  Recepta 4  Recepta 5 Recepta 6 Recepta 7  Recepta 8 Recepta 9


Bierundwir Schillingbrau Jealous Monkey Old World Alt.Matt Cole Sly Fox. Matt Cole Michael Frey MAS Knipp... Markus Berndt StGereon. Markus Berndt


  15 SRM              


20 l. 42 l. 19 l. 19 l. 19 l. 20 l. 20 l. 20 l. 23 l
Malt Pils 3 EBC 1 kg     2.727 kg 2.727 kg ??   1.362 kg 0.956 kg
Malt Viena         0.908 kg Un o altre 0.908 kg Un o altre        
Malt Munic 20 EBC 2.5 kg 6.81 kg 2.724 kg   4 kg 3 kg 3.18 kg
Malt melanoïdina               0.5 kg    
Caramünch III         0.566 kg 0.566 kg        
Crystal  30L     0.454 kg            
Crystal  60L   0.454 kg   0.566 kg 0.566 kg        
Malt Forment 3 EBC 0.5 kg 1,362 kg              
Malt Color 1400 EBC 20 g                
Malt belga Aromatic                   113.4 g
Malt Xocolata     113.4 g              
Carafa III         28.4 a 85,2 g 28.4 a 85.2 g     0.3 kg  
Black Patent                
Mel (!)       0.454 kg            


4.2kg 8.739kg 3.632kg 4,23kg 4.23kg 4kg 4.5kg 4.662kg 4.249kg

a-2) Llúpols 

Àcid Alfa Recepta 1 Recepta 2 Recepta 3 Recepta 4 Recepta 5 Recepta 6 Recepta 7 Recepta 8 Recepta 9
Amargor
    27 IBU  42.5 EBU  30-40 EBU   ???   28 IBU 35 IBU
Zatec o Liberty 3.75%   100g/90mn 9g/15mn 145g/dry   14.5g/20mn 29g/5mn 14.5g/20mn 29g/5mn        
Hallertauer Magnum 13.5% 25g/90mn                
Hallertauer Hersbrucker 4% 12,5g/30mn 12,5g/5mn   58g/60mn            
Spalt 5,5%       36g/80mn 36g/80mn   90g/90mn 46g/70mn  
Ultra 2,5%                 33g/45mn
Perle 6,4%                 31g/75mn

a-3) Ferment 

Recepta 1 Recepta 2 Recepta 3 Recepta 4 Recepta 5 Recepta 6 Recepta 7 Recepta 8 Recepta 9
Wyeast 1007           ???      
Wyeast 1338                  
CL-400 Brew Tek    16ºC              
White labs WLP 320                  
White labs WLPO 36                   
Lallemand ale                   
Wyeast 1728 Scottish ale                   
Wyeast 1084 Irish ale                   

b) Maceració.



Recepta 1 Recepta 2 Recepta 3 Recepta 4 Recepta 5 Recepta 6 Recepta7 Recepta 8 Recepta 9


20 l 42 l 19 l 19 l 19 l 20 l 20 l 20 l 23 l
Empastatge Temp. 55-58ºC 57ºC   37ºC id 40ºC     Decocció.

Temps 15 mn 30 mn   15 mn id       Veieu detall
Et. Prot. Temp.       50ºC id 52ºC      

Temps       20 mn id 20 mn      
Et. Prot. Temp. 63ºC     65ºC id 65ºC      

Temps 15+15 mn     60 mn id 20 mn      
Et. Maltosa Temp.   68ºC 67ºC       68ºC 68ºC  

Temps   60 mn 60 mn       60 mn 90 mn  
Et. Sacar. Temp. 75ºC 75ºC 76ºC 76ºC id 72-74ºC   75ºC  

Temps 10 mn 10 mn 10 mn     30 mn   10 mn  
Final Temp. 78ºC 79ºC       78ºC 77ºC    

Temps   45 mn              
Cocció Temps 90 mn 90 mn   80 mn id 90 mn 90 mn 90 mn  

 

c) Conclusions: 

D’aquest estudi i dels nostres gustos, hem de deduir la nostra propia recepta. 

Voldriem acostar-nos a la recepta original. De moment no som qui per establir crieteris de variació. Per tant, la recepta que presumiblement s’acosta més al nostre objectiu, seria la nº4, desamericanitzant-la, evidentment.
 

La nostra primera recepta tot gra
ALTBIER
Ingredients:        Per 20 l. a  12ºP
Malts: 4.622 kg de gra.
Pils 55% 2.542 kg
Viena 30% 1.386 kg
Munic 10% 0.462 kg
Forment 5% 0.232 kg
Veieu càlculs més avall
Suposem que ho podrem aconseguir...
Llúpols: aprox 27 EBU
Spalt 5,5% 40g 40 mn a 40mn del final
H.Perle 6,4% 20g 25 mn a 55 mn del final
Spalt  5,5% 20g Llúpol en sec (dry hopping)
Ens agraden les coses perfumades...
Ferment: 
Wyeast 1338
Brew Tek CL-400 
Lesaffre. Safale s-04
Els dos primers,ferments autenticament Alt. El darrer és més estandard.
Protocol:
Infusió. Etapes.
Empastatge: 37ºC 15 mn
Proteïnica: 50ºC 20 mn
Maltosa:  65ºC 60 mn
Sacarificació 76ºC 10 mn o prova iode
Final de maceració: 80ºC 30 mn
Cocció:
80 mn  (llúpols: 40/55)
Total:

215 mn (3h35mn)
Protocol amb totes les etapes per augmentar la complexió. 
Primeres aigues: (maceració)12 litres a 37ºC (tenint en compte que hem rebut el gra ja mòlt i que l'hem congelat, la temperatura de l'aigua d'empastatge haurà de ser de 44ºC)
Segones aigues: (esbandida i cocció)10 litres a 76-80ºC
No estem en disposició de controlar les temperatures de fermentació ni de guàrdia

Veieu horari més avall.

càlculs:

Malt. 1

Per a aconseguir 20 litres de cervesa, lògicament, haurem de tenir en compte les pèrdues degudes a les manipulacions del most. Normalment, entre els transvasos i l'envasament podem perdre un 10% del most i de la cervesa. Afegirem doncs 2 litres a la massa prevista:
20 + 2 = 22 litres.

Malt. 2

La densitat inicial del most ha de ser de 12ºP o 12% d'extracte, cosa que ve a ser el mateix. Aquesta densitat, segons les taules, implica que cada litre pesarà 1048 grams (o 1,048ºBalling). Per tant, els nostres 22 litres de most pesaran 23,056 kg.

Malt. 3

Cada kg de most a una densitat de 12% comprendrà 120 grams d'extracte (segons taules)
Podem deduir que 23,056 kg de most ens oferiran 23,056 x 120 grams d'extracte: 2766,72 grams d'extracte.

Malt. 4

Cada tipus de malt té un extracte diferent. Segons les taules, necessitarem  les quantitats següents de malt per cada kilo de gra
   Pils: 55% x 800 (extracte per 1 kg de gra d'aquest malt) = 440g
   Viena: 30% x 795 = 238,5 g.
   Munic: 10% x 795 = 79,5 g.
    Forment: 5% x 800 = 40 g
   Extracte total per kilo d'aquesta barreja: 798 grams per kilo de gra.

Malt. 5 

El rendiment normal d'una maceració casolana és de 75%. De manera que l'extracte real és de 798 x 0,75 = 598.5 grams per kilo de gra.

Malt. 6

En el punt 3 hem vist que necessitavem 2766,72 grams d'extracte. Per tant, necessitarem 2766,72/598.5 = 4622,75 g de gra.

Malt. 7

Deduïm doncs que
    55% de Pils són 55% de 4622,75 = 2.542 kg
    30% de Viena són 30% de 4622.75 = 1.386 kg
     10% de Munic són 462.275 grams
     5% de Forment són 231.137 grams

Llúpol. 1

Amargor desitjada: la norma, amb aquesta cervesa es mou entre 35 i 40 EBU. A nosaltres no ens agrada la cervesa gaire amarga, de manera que, atès que aquest estil dóna certa llibertat, baixarem a 27-30 EBU.
Els EBU es calculen de la forma següent:
EBU = [llúpol en grams X àcids alfa en % X rendiment en %] / most en litres X 10
El rendiment depèn principalment del temps de cocció i de la densitat del most.

Llúpol. 2

La quantitat de llúpol que es necessita per a arribar a uns graus EBU donats es calcula de la forma següent:
Llúpol en grams = [EBU X Most en litres X 10] / àcids alfa en % X rendiment en %

Llúpol. 3

Hem escollit els llúpols següents:
Spalt. Àcids alfa: 5,5% - 40 grams - 40 mn de cocció (rendiment segons taules: 19% (Daniels))
Perle. Àcids alfa: 6,4% - 20 grams - 25 mn de cocció (rendiment segons taules: 15%)
Spalt.                          20 grams  - Dry hopping   (rendiment desconegut. Aportació gairebé exclusivament aromatica.)

Llúpol. 4

Primera aportació: EBU = [40 x 5.5 x 19] / 22 (veieu Malt. 2) x 10 = 4180/220 = 19 EBU
Segona aportació: EBU = [25 x 6,4 x 15] / 22 x 10 = 2400/220 =  10.90 EBU
Total EBU = 29.90
El Dry Hopping aportarà presumiblement el que ens falta per arribar a 30 EBU

 

Altbier-Horari de maceració

(Mash schedule/Maischprogramm)


Actuació o manipulació
Temperatura
Temps d'aplicació
01 Escalfament primeres aigues (12L fins a 37ºC)    
02 Etapa I: Empastatge. 37ºC 15mn
03 Escalfament    
04 Etapa II: Proteïnica 50ºC 20mn
05 Escalfament    
06 Etapa III: Maltosa 65ºC 60mn
07 Escalfament    
08 Etapa IV: Sacarificació 76ºC 10mn
09 Escalfament    
10 Etapa V: Sortida 80ºC 30mn
11 Filtratge. segones aigues (10L) 76-80ºC  
12 Cocció   80mn
40g Spalt-al cap de 40mn
20g H.Perle-al cap de 55mn
13 Refredament    
14 Inoculació    20g Spalt en sec

Temperatura de l'aigua d'empastatge.

Fòrmula:

Temperatura de l'aigua = Temperatura final + [0,5 (temp. final - temp. del malt) x massa de gra] / massa d'aigua

En el nostre cas, la massa d'aigua és de 12 litres, la de gra és de 4,622 kg, la temperatura final és de 37ºC i la temperatura del gra és de 0ºC.

Alguns comentaris

El fet de parlar de cervesa i de dominar-ne algun aspecte teoric o sensorial no implica necessàriament que sapiguem controlar el desenvolupament d'una maceració a la pràctica. Per que els nostres amics no cometin els mateixos errors que nosaltres, anem a descriure els que ja hem detectat.

a) La cervesa es va fer el 15-03-03. Vam estar preparant materials i recipients una setmana abans.Tret del ferment, tots els ingredients eren els correctes,

b) Fins ara no haviem entès perquè els autors insistien tant en la potència del generador d'energia. Ara sí que ho sabem: el nostre era insuficient i la maceració, en lloc de durar unes 4 hores va durar més de sis. No vam poder controlar amb exactitud les etapes de la maceració que foren segurament massa llargues.

c) al cap de moltes hores, un hom es cansa i comet errors tan ridiculs com equivocar-se de llúpols. No els vam posar ni en l'ordre ni en els temps previstos...

El resultat no será l'esperat, però, si tenim sort, tal vegada es pugui degustar alguna cosa que, encara que no se li pugui donar el nom de Altbier, sigui mitjanament acceptable. A vegades, els principiants tenen sort, la dels principiants precisament...

 Haurem de provar de nou corregint especialment la font d'energia que haurà de ser suficientment forta perque es pugui regular a la baixa.

Ara que ha passat temps, ho podem dir: fracàs total o gairebé total: si bé el perfil del malt ha quedat força correcte, el del llúpol s'ha demostrat excessiu i la carbonatació gairebé nul·la. L'hem hagut de tirar...
Propera prova: mateix malt però menys llúpols i amb l'afegit de sucre a l'embotellament. Es fa el 19-12-2004.