Català
|
Italià
|
Alemany
|
Anglès
|
Significació
|
Alcohol (contingut en)
(%)
|
|
Alkoholgehalt
|
Alcohol
|
(DI - DF)/2
|
Alta fermentació
|
Alta fermentazione
|
Obergärung
|
Top fermentation
|
|
Atenuació
|
Atenuazzione
|
Gärvermögen
|
Attenuation
|
Capacitat que té el
ferment de transformar sucres en alcohol i CO2.
|
Engranada
|
|
Schüttung
|
Grist
|
Schüttung es refereix
a la barreja mentre que Grist es refereix a la massa de gra. Granada o Engranada estaria bé per
cobrir ambdós conceptes.
|
Baixa fermentació
|
Bassa fermentazione
|
Untergärung
|
Bottom fermentation
|
|
Cos
|
Corpo, corposità
|
|
Body
|
|
Densitat Inicial (DI)
|
Densità iniziale
|
Stammwürze
|
Original Gravity (OG)
|
Densitat del most
abans de la fermentació
|
Densímetre
|
|
Bierspindel, Aärometer
(i almenys 8 altres paraules)
|
Hydrometre
|
utensili que permet
determinar la densitat d'un líquid utilitzant el principi d'Arquímedes.
|
Densitat final (DF)
|
Densità finale
|
Restextrakt
|
Final Gravity (FG)
|
El que es troba
dissolt en l'aigua i que fa que allò és cervesa.
|
Eficiència
|
|
Leistungsfähigkeit
(Sudausbeute)
|
Efficiency (Extraction efficiency)
|
Amb quina eficàcia
aconseguim una certa quantitat de cervesa a partir d'una certa quantitat
de malt. Capacitat d'extreure "coses" del malt per fer el most.
Cada sistema de braceig té la seva
"eficiència" específica. Tal cosa es basa en el rendiment
teòric del gra que depèn també dels mètodes utilitzats i de l'equipament.
El rendiment és el percentatge de materials fermentables continguts en el
gra i que es dissoldrà en el most.
El rendiment teòric del gra de
dues línies és de 80%. Per a grans especials, aquest rendiment és
sensiblement més baix: 77%. La majoria dels sistemes de braceig no
aconseguiran rendiments més alts que 68% per a malts procedents d'ordis
de dues línies i 65% per a malts especials. Si no coneixem el rendiment
específic dels nostres mètodes i de la nostra "maquinària",
aquestes dues darreres xifres són les que utilitzarem. En el pitjor dels
casos, la cervesa tindrà més cos que el que voliem.
|
Empastatge
|
Impasto, miscellazione,
ammostamento
|
Einmaischen
|
Mash (in)
|
Moment de la
incorporació de la farina a l'aigua
|
Esbandida
|
Lavaggio
|
|
Sparging
|
Fase d'esbandida del bagàs després de la filtració.
|
Etapa proteïnica
|
|
Eiweissrast
|
Protein rest
|
Etapa específica de
proteolisi
|
Extracte (%)
|
|
Extraktgehalt / Gesamtextrakt
|
|
Totes les matèries
dissoltes o en suspensió en l'aigua.
E = (PE - 1000)/4
S'experessa en ºP o ºB
|
Extracte aparent
|
|
Scheinbares Extraktgehalt
|
|
Forma més precisa per
designar l'extracte i que té en compte que els diferents elements
dissolts en l'aigua tenen densitats específiques diferents. Aquesta
distinció es fa perquè moltes vegades hom diu que l'extracte és
constituït pels sucres dissolts quan això no és exactament cert, si bé,
els sucres són majoritaris en l'extracte inicial.
|
Fermentació principal
|
|
Hauptgärung
|
|
Primera fase de la
fermentació després de la multiplicació del ferment. Fase molt activa,
amb molta escuma.
|
Fermentació secundària
|
|
Nachgärung
|
|
Segona fase de
transformació de sucres, aparentment menys activa i de llarga durada.
|
Fi de maceració
|
|
Abmaischen
|
Mash out
|
Etapa d'inactivació
dels enzims.
|
Filtratge i esbandida.
|
|
Läutern/ Läuterung
|
Lautering
|
Fase posterior a la
maceració en la que hom filtra la mestura separant most i remòlta, i també,
en la mateixa fase, esbandida de la remòlta per recuperar els elements
atrapats en el llit de filtratge.
En Alemany, hom
distingeix la quantitat d'aigua amb la que es fa la mestura (Hauptguss
-primeres aigues) i la que es fa servir per esbandir la remòlta (Nachguss
- segones aigues).
|
|
|
|
|
|
Floculació
|
Flocculazione, coagulazione
|
Bruchbildung
|
Flocculation
|
Capacitat que té un
ferment de precipitar després de la fermentació.
|
|
|
|
|
|
Grau de fermentació
(GF)
|
|
Vergärungsgrad
|
|
Part dels sucres que
han estat fermentats
GF = [(DI - DF)/DI]x100%
|
Inoculació
|
Semina
|
|
Pitching
|
Acte d'introduir un ferment en el most
|
Kit de cervesa
|
|
Brauset
|
Beer kit
|
|
Llúpol en
sec
|
|
Hopfenstopfen
|
Dry hopping
|
Llúpol que es posa en
el recipient de fermentació abans d'abocar-hi la cervesa.
|
Llúpol en
pre-cocció
|
|
Vorderwürzehopfen
|
First wort hopping
|
Introducció de llúpol
en el recipient en el que anirà a parar el most per a la cocció.
|
Maceració
|
|
Maischen
|
Mash
|
Procés d'etapes de
temperatura que activa els enzims que redueixen proteïnes i midons.
|
Mestura
|
|
Maische
|
Mash
|
Barreja d'aigua i
cereals sotmesos a maceració. (Resultat de l'empastatge)
|
Most
|
|
Würze
Ausschlagwürze: most amb llúpols
Stammwürze: most completament filtrat
|
Wort
|
Mestura filtrada
després de maceració.
|
Modificació
|
|
Lösungsgrad
|
Modification
|
Grau de solubilitat
dels diversos components del gra, i grau potencial d'activació
enzimàtica. Valor entregat pel maltejador.
|
|
|
|
|
|
Pes específic (PE)
|
|
Spezifisches Gewicht (SG)
|
Specific Gravity (SG)
|
El PE es pren a 20ºC
pel most mentre que es pren a 4ºC per l'aigua. En taules scientífiques
aquest valor s'indica X/20º o X/4º. En braceig casolà, aquesta diferència
no es considera aplicable.
PE = E x 4 + 1000
El pes específic s'expressa en
graus Balling.
|
Persistència del cap d'escuma
|
Persistenza della schiuma
|
|
Head retention
|
|
Programa de maceració
|
|
Maischprogramm
|
Mash Schedule
|
Etapes i temps
d'aturada durant lameceració que serveixen per activar i deixar actuar
els enzims.
|
Prova de l'iode
|
|
Iodprobe
|
|
Prova que permet
determinar si tots els midons han estat transformats. Es fa normalment al
final de l'etapa de sacarificació.
|
Rendiment
|
|
Ausbeute
|
|
Rendiment
|
Rendiment de la
maceració
|
|
Maischausbeute
|
|
Allò que hem
aconseguit extraure del gra i dossildre en aigua durant la maceració.
|
RIMS
|
|
RIMS
Recirculating
Infusion Mashing System
|
|
Sistema d'infusió que consisteix en fer circular constantment
l'extracte a través del llit de bagàs per acabar d'esbandir millor aquest
darrer. L'operació es fa sota control de temperatura.
|
Sediment
|
Sedimento
|
Lees
|
Bodensatz
|
Sediment o pòsit que es pot trobar en les ampolles de cervesa poc
o gens filtrades
|
Terbolesa
|
Torbidezza, torbidità
|
Cloudiness
|
Trübe, Trübheit
Adj: trüb
|
Estat d'una cervesa que pot presentar o no pòsit però que no és
transparent. Aquest efecte es dóna especialment amb cerveses de forment.
|
|
|
|
|
|