TERRA LLIURE (TLL)

L'organització armada TLL (Terra Lliure) fou creada l'any 1979, tot i que no publicà la seva primera proclama fins el 24 de juny de 1981, en l´anomenada “Crida de Terra Lliure”, un document fet públic durant l'acte multitudinari que organitza la Crida a la Solidaritat al Camp Nou (Estadi del F.C. Barcelona), i que es distribuí de manera massiva entre els assitents. Tot i que ja al mes de maig un escamot havia actuat contra Federico Jiménez Losantos. En aquesta declaració de principis ja s´esmenta la defensa de la terra, de la llengua, de la sobirania nacional, dels interessos com a treballadors i contra l´espanyolització de la societat catalana. Aquestes bases de l'organització armada acaben essent suscrites amb els crits “Independencia o mort! Visca la lluita armada! Una sola nació, Països Catalans!”
 
Des dels seus inicis es reclama com una organització de marcat caire socialista, que duu a terme una lluita paral.lela en els àmbits social i nacional, contra el capitalisme regnant i l'opressió espanyola. A principis dels 80 els militants de TLL, en la seva gran majoria, provenien d´altres projectes anteriors on la lluita armada era el referent principal, així doncs, trobem ex-membres d´EPOCA (Exèrcit Popular Català)o el FAC (Front d´Alliberament Català) i d'altres provinents també del PSAN (Partit Socialista D'Alliberament Nacional), IPC (Independentistes dels Països Catalans) o les JERC (Joventuts d´Esquerra Republicana de Catalunya).
Alerta fou el portaveu de TLL, espai d'on es publicaren els comunicats oficials, les accions dutes a terme i tot allò que l´organització armada volia fer arribar al poble català.
 
Ben aviat, TLL pateix les primeres baixes de militants, degut a topades amb la policia espanyola com la mort a Barcelona de Martí Marcó i Bardella que a l'edat de 19 anys, el 26 de gener de 1979 moria metrallat a un control de la policia. Poc després el 2 de juny del mateix any moria Fèlix Goñi “Bruc” quan transportava una bomba per una acció. Ja al 1984 mor Josep Antoni Villaescusa quan manipulava un artefacte explosiu a Alzira. Posteriorment, fou en Quim Sánchez, qui morí el 16 de desembre de 1985 en esclatar-li també un artefacte explosiu.

Malgrat la seva mort, els seus companys seguien endavant i TLL no aturà la seva activitat amb un bagatge importantissim d'accions selectives, que des dels inicis trobaren força suport en la societat catalana. No feren accions indiscriminades, tot al contrari, sempre optaren per objectius molt selectes, com repetidors de televisió, empreses d'interès francès o espanyol, tot i que també actuaren contra les forces d'ocupació espanyoles (com en l'atemptat a la caserna de Banyoles) i contra els símbols espanyols (com l´atemptat contra els jutjats de les Borges Blanques on TLL matà l´únic civil de la seva història, i que reconeguè com un greu error).
 
El període entre 1981 i 1984 es pot considerar el de l'establiment de l'organització armada, on comença a incidir amb força en la política i la societat catalana, amb accions rellevants i que es guanyen les simpaties del poble com l´acció contra “El manifiesto de los 2300”.
 
En el següent període:1984-89, l´organització desplega la seva major activitat fins el moment i creix alhora la difusió de l´independentisme que arrelà socialment.
 
Arran de les detencions d´alguns dels seus dirigents creix paral.lelament la solidaritat vers TLL i la seva màxima expressió foren els CSPC (Comites de Solidaritat amb els Patriotes Catalans) alhora que l’MDT (Moviment de Defensa de la Terra) guanya força i s´implanta arreu de la geografia catalana.

Precisament, a arrel d'una escissió dins l’MDT, el bloc independentista es fractura en dos i ambdues reclamen TLL com a organització d´alliberament nacional fet que afectà directament al propi suport social de l'organització.

L'estiu de 1988 TLL celebra la seva IIIª Assemblea i desenvolupa 3 documents per teoritzar i analitzar la realitat social del Moviment d´Alliberament Nacional. Però degut a la profunda crisi de l'MDT entre d´altres, durà a TLL a una etapa fosca sense masses accions armades que dóna lloc a la darrera etapa a partir dels anys 90. En la mateixa pràcticament deixa de tenir presència arrel dels primers rumors sobre la seva possible dissolució arran de declaracions al respecte per part de Pere Bascompte a diversos mitjans de comunicació, on es donava per entesa aquesta autodissolució de TLL.

De fet des de 1989 existia una TLL orgánica que és la que emet el comunicat d´autodissolució abans esmentat i una altre que continuà fins que l'"Operación Garzón" en motiu dels Jocs Olimpics de Barcelona l´any 1992, deixi sense efectes degut a les detencions policials.

A partir de llavors, Terra Lliure deixa d'actuar i no es té noticia de cap intent de reestructuració ni de cap altre grup que defensi la via armada per resoldre el conflicte nacional a Catalunya.

El responsable de la web vol constatar que Terra Lliure és una organització autodissolta (TL-IV assemblea el juliol de 1991 i TL-III el setembre de 1995) i que actualment l'independentisme català lluita políticament per la conquesta dels seus objectius, desde les seves actuals expresions organitzatives.

Història TLL|Cronologia TLL|Documents TLL|Premsa|Entrevistes|Imatges

index|Història PPCC|Història Estelada|Estelades|Grups|Diades|Manifestos|Frases Fetes|Els Segadors|Sant Jordi|Terra Lliure|Tortures|Drets Del Detingut|Xirinacs|Que Pensen Ells