</frame>
Ajuntament Sant Feliu de Llobregat

La Ciutat de les Roses
Consell Comarcal


  Inici   |   Establir com a pàgina d'inici   |   Afegir a preferits   |  



Presentació

Serveis i Entitats

Notícies

La Comarca del Baix Llobregat

Sant Feliu, La ciutat

Els seus Barris

Les colles
/*
Àlbum fotogràfic
*/
Santfeliuencs rellevants

Els nostres alcaldes

El Bagul dels Records

Sant Feliu, una ciutat amb mil anys d'història

Arxiu Històric Comarcal de Sant Feliu

Els Altres Santfelius
/*
Agermanaments
*/
Enllaços


La Ciutat

Sant Feliu de Llobregat és la capital de la comarca del Baix Llobregat. Se situa al marge esquerre del riu Llobregat. El seu territori combina la planúria del riu amb l'accidentalitat de la serra de Collserola, serra que comparteix amb altres municipis, com Barcelona.

Demarcació: Barcelona
Comarca: Baix Llobregat
Nombre d'Habitants (1.1.2002): 40,695
Superfície: 11.79 km2
Altitud: 25 m.
Vista aèria

Plaça de la Vila, 1
08980 Sant Feliu de Llobregat
Telèfon 93 685 80 00 - Fax 93 685 80 19
e-mail: ajuntament@santfeliu.org 
web: http://www.santfeliu.org 

L'Escut

Blasonament
Escut caironat: de gules, una graella de sable i una palma d'or passades en sautor la graella en banda per damunt de la palma en barra. Per timbre una corona mural de ciutat.

Història
Aprovat l'1 de desembre de 1999.
L'escut tradicional mostra una palma i una graella, els atributs del màrtir sant Llorenç, patró de la ciutat des de 1524, quan la parròquia de Sant Llorenç va reemplaçar l'antiga de Sant Feliu, que es remuntava al segle XI.


Equipaments i Serveis

  • La Biblioteca Popular Montserrat Roig és un equipament emblemàtic per les seves característiques arquitectòniques, que es va construir l'any 1993. És un edifici funcional, de tres plantes, en el qual les persones usuàries fan servir, a més dels mitjans tradicionals de lectura, d'altres com ara els audiovisuals o els informàtics.
  • Arxiu Històric Comarcal
  • Torre del Roser, on s'ubica el Centre de Suport de la Univeristat Oberta de Catalunya al Baix Llobregat.

    Llocs d'interés

  • ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT LLORENÇ construïda el 1524, ampliada diverses vegades, incendiada el 1936 i restaurada el 1946
  • TORRE ABADAL, pre-romànic s.X
  • PARC NADAL (més)
  • PARC DE LA TORREBLANCA
  • EL PALAU FALGUERA del s.XVII, situat al bell mig de la vila, és un conjunt històric de gran bellesa
  • ERMITA DE LA SALUT situada a uns 2 km, amb una font

    Festa Major

    Festa de Sant Llorenç, patró de la ciutat. 10 d'agost.

    Altres Festes

  • Festes de primavera, segona quinzena de maig. Amb la Fira i l'Exposició Nacional de Roses
  • Festa de Tardor, es celebra a l'octubre. Els seus elements festius són la Garsa, el Drac, els gegants Violant i Guillem, els gegantons Mercè i Llorenç, els gegants de l'ACF, els capgrossos, els castellers, els diables, els trabucaires, els bastoners, els campaners, els Ministrils... És una festa que compta amb la participació de totes les entitats de Sant Feliu de Llobregat i amb una gran participació dels ciutadans i ciutadanes de la ciutat.

    Breu Història

    Les primeres dades corresponen al paleolític inferior i al neolític, malgrat se sap que els primers assentaments són del ibèric i, sobre tot, de l'època romana, amb diferents viles a l'entorn de can Ricart i a indrets com Mas Lluhí i Torreblanca.

    Al s.XI es troben les primeres referències al nom de Sant Feliu de Llobregat al Cartulari de Sant Cugat del Vallès, fruit de l'existència d'una capella fundada sota l'advocació d'aquest sant entre el 995 i el 1010. Sant Feliu fou de domini reial fins el 1243, però el 1325 va passar a ser de la Pia Almoina de la Catedral de Barcelona.

    Se sap que cap el 1789 va sorgir un fort creixement social, amb 450 cases afavorides per la construcció de la carretera Reial. La principal font de riquesa era l'agricultura, la població era majoritàriament pagesa encara que també hi havíen diferents oficis com els ferrers, manyars, sabaters o metges.

    El segle XIX va comportar el gran canvi. Un augment de la producció agrícola motivat per la construcció del canal de la infanta el 1819, la millora en les comunicacions, amb l'arribada del ferrocarril, el 1854 i, posteriorment, la industrialització de la zona, especialment el sector tèxtil, van dotar a la vila d'un fort creixement econòmic.

    En el segle XX la tendència a l'alça es va fer més notòria, malgrat el recés de la guerra civil, ja que en els anys cinquanta i seixanta, molts inmigrants provinents del sud d'Espanya es van instal.lar en la zona, afavorint aquest creixement, essent ja una font de riquesa inqüestionable i capital d'una de les comarques més productores del nostre país.






  • Si vols incloure enllaços, notícies o fotografies de Sant Feliu; o si la teva pàgina parla sobre la ciutat, aquí tens un lloc a la xarxa per deixar la teva empremta. Envia un correu electrònic a Ciutat de les Roses. I si algun enllaç no funciona, també ho pots dir.




    Enllaç a elportal.sf_arroba_terra.es
    per Jaume Solé (santfeliuenc)



    Agraïments a :


    Centre d'Estudis Comarcals     Arxiu Històric Comarcal