» Índex
 » Notícies
 » Informació adicional
 » Història de Catalunya
 » Terra Lliure
 » Grups de Música
 » Imatges
 » Enllaços
 » Publicitat
 » Contacta
Benvinguts a Foratnegre.tk

| Home | Llibre de visites | Firmar el llibre de visites |                          » Webmaster: KaLeR

  Història d'en Serrallonga

 

Serrallonga


     Un dels grans bandolers catalans de l’època del barroc, també molt relacionat amb Taradell, fou en Serrallonga, cognom i nom de batalla que adoptà el viladrauenc Joan Sala, fill de la Sala de Viladrau, quan passà a viure al mas Serrallonga de Querós (St. Hilari Sacalm). En realitat en Serrallonga també era un compatrici dels taradellencs perquè en el seu temps Taradell i Viladrau formaven una única baronia.
    Joan Sala va néixer a la Sala de Viladrau el 23 d’abril del 1594, fill de Joan Sala i Joana Ferrer. L’any 1618 es va casar amb Margarida, que era considerada pubilla del mas Serrallonga de Querós. En Joan Sala tenia aleshores 24 anys, i la seva muller 17. Aquesta era filla de Segimon Tallades, de Vilanova de Sau, que havia entrat al mas de Serrallonga per haver-se casat amb una altra pubilla anomenada també Margarida, filla de Salvi Serrallonga.
  
     L’existència de tantes pubilles no feia perdre el cognom del mas i així els fills del bandoler Joan Sala tindran el mateix cognom de Serralloonga, i al mateix Joan Sala li diran el Serrallonga o, com ell es firmarà, Joan Sala àlies Serrallonga.
Serrallonga no era pas un mas pobre, eren propietaris del mas i dos altres masos units a ell, la Querosa i la Brosa, però les seves terres eren poques i no massa productives. L’aspecte del mas i de la família no era, per tant, gens engrescador.
En Serrallonga va començar a tenir problemes amb la justícia l’any 1622 bé que això no vol dir que abans no hagués participat en fets o en actes delictius.
    
     El mateix any en Serrallonga va saber que havien mort un lladre o bandoler de Rupit, de nom Ganyada, i tot seguit va anar a buscar l’amagatall de Collsameda a buscar unes capes de pastor i altres coses que en Gayada guardava allà en un amagatall conegut d’en Serrallonga. Sabedor d’això en Miquel Barfull, de Viladrau, baró de Savassona, dintre dels dominis del qual es trobava el mas de Serrallonga. El baró va manar que el prenguessin i quan anaren al mas Serrallonga per fer-ho, en Joan Sala els va plantar cara i va matar Barfull. Així en Serrallonga va quedar fora de llei i s’hagué d’amagar quan el volien anar a prendre. D’aquí en endavant, al seva vida serà un continuat de robaments de camí ral, segrestaments, robaments de masos, etc,...
    Ben aviat es convertí en en el cap indiscutible del grup i va anar augmentant la seva banda, en la qual figuraven els seus tres germanastres, en Cristòfol Madriguera i en Francesc Penedes, dit lo Gurigay, de Taradell, els altres components de la banda són d’altres indrets d’Osona i del Vallès.
   
    En Serrallonga i els seus bandolers, molt sovint acompanyats d’amigues o dones que els seguien, entre elles la famosa Joana Macissa, de Castelló d’Empúries, una viuda jove raptada inicialment per en Serrallonga que després es convertí en la seva principal amiga o amant, van anar prosperant entre els anys 1623 i 1625 fins arribar a eclipsar totes les altres bandes.
    La lluita contra el bandoler va seguir i a poc a poc van anar caient bandolers fins a fer-ho el mateix Serrallonga; des del 1629 el virrei havia posat preu al cap dels bandolers i va fer publicar que donaria una recompensa de 200 lliures per a tot bandoler que li lliuressin viu i 100 si era mort, si aquest era un cap de quadrilla, i només 100 o 50 lliures si li lliuraven viu o mort un lladre que no fos cap de quadrilla. L’any 1633 es va trobar el bandoler pràcticament sol, ja s’havien acabat els grans robaments, lluites i segrestaments, que caracteritzaven els primers anys de la banda d’en Serrallonga. La vigília de Tots Sants de l’any 1633, en Serrallonga i la seva amiga Joana van anar a demanar acolliment al mas Agustí de Santa Coloma, lloc on s’havien refugiat en altres ocasions, els de la casa els feren anar a dormir a la pallissa i entre tant l’hereu, amb l’ajut de quatre amics seus, el van prendre i el van lliurar a les tropes del virrei. Tot seguit fou traslladat a la presó del Palau Reial de Barcelona o no tardaren a iniciar-li un ràpid procés. El dia 15 van començar les tortures i declaracions del propi Serrallonga, que després d’haver confessat tot el que volien i que consta en un voluminós procés, fou condemnat a ser assotat, passejat per a bergonya pública Bòria vall mentre se l’assotaba, a què li tallessin les orelles, a se atenallat amb tenalles roentes de foc mentre el portaven en un carreró vers el suplici, a ser esquarterat  viu i els seus trossos penjats en una forca.

 

Informació  obtinguda de http://campus.uab.es/~2116156/histserrallonga.html

 

Prohibida la reproducció completa o parcial d'aquesta web sense consentiment previ de l'autor. Tots els drets reservats ©2005

 

 

 
setstats 1