Tornar  
A V U I dimarts 5 de febrer del 2002


Laura Nicolás
BARCELONA

Dos immigrants senegalesos, Mamadou Kheraba Drame i Mbaye Gaye, van fer públic ahir que el passat 24 de gener van ser objecte d’una detenció il·legal per part de la Policia Nacional. Els fets van tenir lloc al carrer Escudellers de Barcelona quan, segons la versió de Kheraba i Gaye, agents de la comissaria Nou de la Rambla els van detenir després que ells s’aturessin davant un control d’identificació que la policia realitzava a un grup d’immigrants africans “per veure si hi havia algú que coneixíem”.
Els senegalesos, que tornaven de realitzar uns treballs de traducció del català a llengües africanes com el wolof, van acompanyar els agents a comissaria, on, segons van explicar ahir, els policies van començar a increpar-los pel fet d’expressar-se en català. Segons Kheraba, un agent els va dir “no parlis en aquesta llengua que encara m’encenc més” i un altre els va comentar que si utilitzaven la llengua catalana “la gent es riurà de vosaltres”, tot i que en cap moment van fer servir la violència física contra ell. En canvi, el seu amic va explicar que un dels agents el va colpejar amb una porra quan li va demanar per anar al lavabo.
Mentre que Kheraba va sortir al cap de poques hores sense cap imputació, Gaye va continuar detingut perquè, segons un escrit del jutjat de guàrdia, hi havia “una ordre judicial de recerca, detenció i personació” que es va efectuar al matí següent.

Denúncies anteriors
Gaye va confirmar que existia aquesta ordre a causa de la denúncia per resistència a l’autoritat que va presentar un policia que exercia funcions de control a la cua de l’Oficina d’Estrangeria. Segons Gaye, la denúncia policial va ser posterior a la que ell va presentar per haver rebut una empenta d’aquest mateix agent.
Aquesta ordre va motivar que la magistrada de guàrdia la matinada del dia 25 desestimés l’habeas corpus presentat per l’advocat de Gaye, Xavier Asensio, que també feia constar l’agressió contra el seu client. Segons Asensio, Gaye va ser posat en llibertat després de passar a disposició judicial amb una ordre d’expulsió a la mà i un termini per recórrer- la de 48 hores.
Segons fa constar l’advocat a l’habeas corpus, Gaye té permís de residència, tot i que estava pendent, segons va explicar aquest senegalès de 31 anys, de renovar-lo. Fonts policials van informar que no es pot cursar una ordre d’expulsió si l’immigrant disposa de la targeta identificativa. Gaye va dir ahir que no té previst denunciar la detenció il·legal que afirma haver patit perquè “prefereixo no parlar i estar tranquil”. En canvi, el seu amic Mamadou Kheraba, que fa quatre anys que està tramitant els permisos de treball i residència i que es va acollir al període extraordinari de regularització, sí que va voler denunciar els fets en la mateixa comissaria, “però no van acceptar la denúncia i em van enviar als jutjats”.

Quatre anys a Barcelona
Mamadou Kheraba, que forma part de l’organització US Afrika que denuncia les injustícies contra els immigrants d’aquesta comunitat, viu a Barcelona des de fa quatre anys. Surt amb una noia catalana, Sara Fernández, que tres dies després de la detenció va presentar una denúncia davant la comissaria Nou de la Rambla perquè el dia dels fets no va poder expressar-se en català.
Mamadou Kheraba considera que no té els papers “pels prejudicis”, ja que malgrat tenir una oferta d’un gabinet d’arquitectura –que el requereix perquè a banda del català i el castellà, parla anglès, francès i portuguès– no ha pogut obtenir ni el permís de residència ni el de treball. També es queixa que tot i ser un dels primers a acollir-se a la regularització extraordinària encara no ha obtingut una resposta de l’administració.



“No em parleu en aquesta llengua que encara m’encenc més”

La companya de Mamadou Kheraba Drame, Sara Fernández, va fer tres dies després dels fets una denúncia contra els funcionaris de la comissaria Nou de la Rambla per vexacionsa la llengua catalana.
En el seu escrit, que va ser registrat en les mateixes dependències judicials de Ciutat Vella, Fernández explica els fets que van motivar que ella, en companyia d’un advocat, es personés a la comissaria la nit del dia 24 de gener. La denúncia, a banda de recollir el que Fernández considera una detenció il·legal dels dos immigrants senegalesos i el maltractament de què Mbaye Gaye afirma que va ser objecte, se centra en els “vexaments” i el “menyspreu vers la llengua catalana” per part dels agents.
Segons recull la denúncia de Fernández, quan ella i Kheraba van preguntar en català a un policia per què havien colpejat Gaye, l’agent els va respondre en castellà: “No em parleu en aquesta llengua que m’encenc encara més”. Un altre dels comentaris dels agents va ser: “Si parleu en aquesta llengua es riuran de vosaltres”.
Fernández també denuncia que aquest mateix funcionari li va dir que parlés en castellà perquè en aquella comissaria “ningú no entenia el català”. En canvi, segons la companya de Kheraba, el dia que va anar a posar la denúncia no va tenir cap problema a l’hora d’expressar-se en català i ningú li va demanar que parlés en castellà. L’únic que li van advertir és que el tràmit de la denúncia es retardaria, ja que l’havien de traduir al castellà perquè Fernández va realitzar l’escrit en català. A la denúncia, Fernández afirma que “és inacceptable” que en una comissaria de Barcelona “s’infringeixin” les lleis fonamentals.
ERC s’ha interessat per aquest cas i està estudiant la possibilitat de formular alguna pregunta al respecte al Congrés.
Pujar
Document Creat en data: 2005-05-12