Sou aquí: Taller  
 TALLER
Com muntar un Hop-Up




TALLER MECÀNIC

Hop-Up: Com muntar-lo?

Quan instal·les un cos metàl·lic, normalment has de canviar el Hop-Up. Generalment, per no dir sempre, quan te’l compres ve a peces i sense instruccions de muntatge, i aquell munt de peces pot portar algun mal de cap a més d’un. En realitat muntar un Hop-up no és molt complicat, però per si de cas aquí esta explicat pas a pas:

 

Bé, per començar aquí hi ha una foto de totes les peces (falta una anella, però bueno), per que comenceu a situar-vos. Cada peça només encaixa d’una forma determinada, pel que no hauria d’haver problemes a l’hora de col·locar-les correctament

El primer que farem serà col·locar la molla més petita en un “pitorro” que sobresurt a la peça de la foto. Aquesta peça és l'encarregada d'apujar o baixar el "fre" que farà que la bola pugi més o menys.

Per posar-lo a la peça principal només s’ha de col·locar per la part de sobre amb la molla per la part del davant i el forat pel darrere.

A continuació col·loquem el passador de la part del darrera, per el forat marcat amb un cercle. El tope ha de quedar d’aquest costat (segona foto), sinó després no encaixaran els engranatges.
Aquest tope és el que s’encarrega de fixar la peça que hem col·locat abans al cos de Hop-up.

 


 

Ara comencem a col·locar els engranatges. El primer és un que té uns “sortints” i que s’ha de col·locar a la part de més al davant. Ja veureu que només encaixa d’una manera, pel que no hauria d’haver problemes Per si de cas, si al fer-lo girar la peça que hem col·locat al principi puja i baixa és que està ben posat.

Per fixar l'engranatge, li donem la volta i col·loquem un dels fixadors que venen (fletxa). S’ha d’apretar fins al final però sense passar-se per no trencar res.

El segon engranatge va en el “pitorro” del mig, com es veu a la foto. No té cap secret.

Per fixar-li farem servir l'altre fixador, igual que abans

L’últim engranatge és el que s’utilitza per regular el Hop-Up. Aquest, en comptes d’un fixador porta un cargol, però ve a ser el mateix.

Per comprovar que tot funciona correctament, fes girar l’engranatge que acabes de posar i si la peça del principi puja i baixa, premi.

 

 

Un cop acabat el mecanisme, passarem a muntar el canó. L’orifici que va marcat amb un cercle ha d’anar cap amunt. Això és obligatori, sinó no funcionarà

Per posar la goma, només has de tenir en compte que el “rail” que té el canó per la part de sota encaixi amb el sortint de la goma (marcat amb un cercle)

 

Ara, senyores i senyors, ve la part més difícil de l’assumpte. Anem per parts. Com podeu veure a la primera foto, el canó es pot enfonsar per un punt. Bé, si mireu el Hop-up com a la foto, veureu un foradet quadrat per la part de dins (fletxa). Vist això anem al següent pas..


Es tracta d’aconseguir que aquella gometa petita de la foto encaixi entre el forat del canó i el del Hop-up, és a dir, la meitat de sota de la goma ha d’estar ficada al solc del canó i la meitat de dalt ha d’estar ficada al forat del Hop-up. Si tens sort la ficaràs a la primera, però si no ho aconsegueixes no desesperis, és qüestió de paciència.
 

Per si encara no us ha quedat clar, en aquest dibuix es pot veure més clarament. La peça vermella és la gometa.

NOTA: és imprescindible que la goma quedi ben posada. S’ha de posar de forma horitzontal i a lo ample (no a lo llarg). Si no es col·loca bé, el Hop-up farà que la bola vagi cap als costats i es desviï. O sigui, que a part de que el Hop-up no us funcionarà, a sobre us desviarà la bola.
 

Gairebé acabat ja, només fa falta que col·loqueu les dues peces que falten com a la foto (fletxes)

I per finalitzar, agafeu l’”anell únic” aquest que falta i el col·loqueu en el canó com indica la foto.

Bé, fins aquí la classe d’avui. Si teniu algun problema o algun comentari doncs envieu en emiliu i mirarem si podem ajudar-vos. Un cop rellegit i vist com està explicat, aquell que es senti insultat que em perdoni, ja sé que sembla que estigui redactar per a persones idiotes, però crec que ha quedat suficientment clar, no?

 

© Laertan, 2005