BARTOMEU MESTRE "B ALUTXO"


Govern pasterada PSOE/PSM

Bartomeu Mestre, 'Balutxo': Coses que passen a les Gimnèsies i a les Pitiüses!

La desvergonya interessada dels "capitostos ibetreros" fa que el seu enemic sigui TV3. Així, l'actual govern regional illenc ha fet pràctic allò que no va gosar fer el PP i que no varen poder els escrits d'Antonio Alemany ni, en paral·lel, les bombes de Kaime Martorell. Lluny d'accentuar i potenciar totes quantes eines permeten contribuir a fer país, el conjunt hipotèticament progressista ha estat el botxí efectiu del petit fil conductor que manteníem amb la televisió pública de la Catalunya oficial. IB3 (amb el suport dels que la regeixen) considera que TV3 és el seu gran competidor i l'ha convertit en el gran enemic a batre. L'objectiu és barallar-se per les miques i deixar el bistec a les cadenes espanyolitzadores. Els controls d'audiència (demostrablement dirigits i manipulats) són els que estableixen els preus publicitaris i de la programació. Els mercaders no tenen escrúpols en matar la llengua per quatre cèntims! El cor de certs promotors culturals està sempre tapat per la cartera! Per a ells val tot!

L'exemple de la gran campanya mediàtica a tot tren (i busos i abusos!) de "tenim sa fórmula", per presumir d'haver llogat per 12 milions d'euros de no-res allò que ja teníem, delata la mala gestió i la tudadissa de recursos públics (ei, dels nostres doblers!). Amb l'excusa barata d'uns drets d'emissió limitats a l'espai geogràfic de TV3, abans que cap companyia iniciàs la via judicial (qui són els que retallen les ones hertzianes quan envaeixen suposats "territoris aliens"?), els grans pensadors del negoci s'avancen i compren uns drets que cap falta feien. A no ser... a no ser que, en realitat, això de "sa fórmula" fos "Fórmula S.A.". No ens hauria de venir res de nou en veure les amistats perilloses de determinats polítics amb empresaris del món de la comunicació que, en cinta, desfilen pels jutjats darrerament (darrera ment!). Però, tot plegat, no és només una qüestió de corrupció econòmica. Parlam de lladres, sí!, però de lladres d'il·lusions i d'esperances, lladres de sentiments, d'ideologies, de llengües, de cultures, de geografies... Dels grans lladres, en definitiva!

El cinisme no té enfront! Els partits del Barça de bàsquet que emetia Canal 33 "passaven" el filtre de les tisores balears. No així els de TV3. Cotnradiccions evidents dels arguments exposats pels censors! El resultat? Els illencs vàrem haver de veure guanyar la copa d'europa en espanyol i per una televisió espanyola. Aquests són els efectes dels pactes entre els governs esquarterats de la Generalitat i de les Balears. Són uns pèssims polítics, uns pèssims administradors, uns pèssims gestors! Aquesta és la gran "visió" de país que tenen i mantenen Martorell i Terribes? T'arribes a adonar, ciutadà, de tot això? No creus que són actituds terribles?

N'han fetes i en fan per llogar i per vendre. Per pa i per sal!

Després d'haver-se carregat Catalunya Informació i TV3 (allò que tenim a les Illes és el mateix succedani que poden veure a Sudàfrica o a Holanda), aquestes darreres setmanes hem pogut veure fallades tècniques, desconnexions i, la darrera experiència censora, talls directes del Canal 33 quan, post partit del Barça, fan programes especials. El cas concret del vespre del Madrid-Barça va ser d'escàndol!

Ara, però, tenim un exemple clar que no som davant d'una qüestió tècnica, sinó de la gran brutor i de l'anticatalanisme que practica IB3 i totes les empreses satèl·lits que giren al seu voltant, amb interessos de gent prou coneguda (fins i tot de sectors aparentment "nacionalistes") i la complicitat (la desídia activa, si més no) d'entitats balears nostrades, altre temps amb els ulls oberts com a plats, les orelles desembussades i sempre a punt de reivindicació i no de capitulació subvencionada! En tot cas, la responsabilitat política és del PSIB i del BLOC! Aquesta és la millor expressió de la política lingüística de l'actual govern.

Ha estat l'USAP, l'exitós equip català de Perpinyà, que ha posat en evidència les maniobres. Ahir vespre, divendres, 14 de maig, vàrem poder veure la semifinal de la TOP14 que es va disputar a Montpeller entre l'USAP i el Toulouse, l'equip occità de Tolosa de Llenguadoc. El nostre equip va fer un partidàs i, tot i que inicialment perdia, va guanyar, amb una actuació memorable de Porical. S'ha classificat per a la final de París del proper dia 29 a disputar contra el que guanyi de l'altra semifinal entre el Toló o el Clermont. La quantitat de senyeres (i qualque estelada) que ahir ompliren el camp, delaten el sentiment que representen aquest esport i aquest equip per la gent de la Catalunya Nord i, molt concretament, la de l'antiga capital del Regne de Mallorca. L'any passat, el nostre equip va obtenir el planxot, en guanyar la lliga de rugbi, i enguany disputarem la final de la TOP14.

No hi va haver cap interrupció. Els illencs, gràcies al Canal 33, vàrem poder gaudir d'un esport noble que, a més, enalteix la nostra gent. Com així, doncs, si podem veure l'USAP ens censuren el Barça? Quina diferència hi ha entre aquests dos equips de "fora" de les Balears? Només n'hi ha una! La ignorància dels censors! Doble ignorància en aquest cas. Desconeixen aquest esport i no saben que, al nord dels Pirineus, té molta més audiència que el futbol. A més, lectors exclusius de premsa espanyola, els censors no saben, ni volen saber, res de la nostra cultura, de la nostra història, de la nostra geografia, de la nostra antiga Mallorca continental. Ignoren, sobretot, quin és l'àmbit cultural (a ells no els hi fa res que totes les retransmissions que ells censuren en català es puguin veure en espanyol per altres cadenes). En la seva profunda esquizofrènia, se senten de facto espanyolets i abominen de fer part de la cultura catalana. L'USAP, per a ells, és "francès" i, per tant, no els genera cap conflicte... bé, no en genera de moment!

Haurem de parar esment de cara al futur. No dubteu que quan els "capitostos ibetreros", i la mare que va parir a tots aquests renegats i propietaris d'empreses del sector audiovisual, descobreixin la força de l'USAP i vegin que és un equip tan nostre com el Barça o l'Atlètic de Balears, tornaran a fer-ne de les seves. Dia 29 d'aquest mes serà una prova de foc. Interrompran l'emissió? Dispararan contra totes els televisors que parlin en català a les Gimnèsies i a les Pitiüses? Ens tornaran a dir que "ara és la teva!" per "animar" a parlar català? Ara? I fins ara? Ens entimaran allò de "no et mosseguis la llengua?". Voleu un eslògan amb major càrrega d'autoodi i inculpació? Sabeu qui eren els responsables de Cultura que varen dissenyar, aprovar i promoure aquestes campanyes que ens havien de salva els pons? Pessimistes il·lustrats? No! Els nostres grans lladres! Embaucadors i estafadors del poble! Una guarda de pocavergonyes!

Quines coses! Allò que defineix l'àmbit d'actuació i la política lingüística del "nostre" govern no és la defensa (obligada per mandat de l'Estatut d'Autonomia) de la llengua catalana, sobretot davant de l'allau multiplicada d'impactes de les emissores espanyoles. No! La trinxera que estableix el "nostre" govern no radica en la pertinença a la cultura catalana, sinó en la pertinença política a Espanya; en la submissió a Madrid. Per això, l'USAP (de França), els ha desemmascarat i posat en evidència. No els preocupa "no ser francesos", perquè no els representa cap perillo. Allò que els inquieta és poder deixar de ser espanyols i, sobretot, que algú pugui pensar que les illes Balears i Pitiüses fan part del mateix espai cultural i lingüístic que el conjunt de països catalans! Això demostra que aquesta actitud no és, almenys no és "només", el problema del PP valencià de l'home dels vestits barats, sinó, amb idèntica exactitud, del PSOE balear (això del PSIB és un pessic a la intel·ligència!) de l'antic president illenc que idolatra el Reial Madrid i tota la cort celestial d'escolanets regionalistes que li aixequen la casulla, enaltidors de feixistes (Riber, Villalonga...) i feixines!

Tot plegat, delata una actitud POLÍTICA de persecució i censura. Si algú tenia cap dubte, l'USAP ens ha fet de notari per deixar els censors amb el cul destapat.

AMUNT USAP! Visca l'equip de la capital de Mallorca! Visca Catalunya!

Muiren tots els botiflers i els censors! Mal rebentin els col·laboracionistes!

PER A SABER MÉS COSES D'AQUEST ESPORT:
http://rugbipensador.wordpress.com/category/rugby-unio/normes-unio/

Una esperança desfeta,
una recança infinita.
I una pàtria tan petita
que la somio completa.

Corrandes d'exili Joan Oliver, Pere IV

Bartomeu Mestre i Sureda, Balutxo, autoritza a divulgar, totalment o parcialment, aquest escrit onsevulla!Retorn a la pàgina principal