colom Ricard Colom


QUÈ I COM ÉS UN LÍDER REAL?

-AGOSARAT, SINCER, CRÍTIC, LLIURE

Potser sia menester que algú gosi ensenyar-los a guaitar la desfeta cara a cara, a explicar-los que, per a aixecar-se, cal admetre, primer, que ets caigut a terra” (“Lleó l’africà”, Amin Maaluf / أمين معلوف , *1949, escriptor i periodista libanès, escriu en francès).

  Per a dur una direcció has de tenir una visió” (Rev. Theodore Martin Hesburgh, *1917, clergue nord-americà).

La individualitat de l’home és el seu dret i l’orgull de la seva ciutat” (Pericles, ca. 495-429 a. C., brillant i multifacètic líder político-militar i artístic de la democràcia atenenca, general, orador i exemple vivent de la creativitat i l’estratègia).

El gran PERICLES, líder i arquitecte de la democràcia atenenca.

-ÈTIC

Si trobeu un home constant, despert a la llum de dins, erudit, que ha sofert molt de temps, devot, noble, seguiu aquest home gran i just així com la lluna ressegueix el camí dels estels” (Del principal llibre sagrat budista, escrit en Pali, dit “Dhammapada”, cap. "L'alegria" 15/207-208).

La diferència essencial entre un gran líder i un amo perillós és el vital ingredient del caràcter moral” (Cyril Levicki, estrateg global i millor venedor de llibres).

Els líders que es guanyen el respecte dels altres són els que ofereixen més del que prometen, no pas els que prometen més del que ofereixen” (Mark A. Clement).

El món es troba ple d’ànimes belles que, no sabent què fer, cerquen la manera de sacrificar-se; i açò és considerat com a gran virtut. No pas; la major virtut rau a saber què és el que cal fer, i escollir bé la raó del sacrifici” (Niccolò Tommaseo, 1802-1874, filòleg, folklorista, periodista, escriptor i patriota italià).

NICCOLÒ TOMMASEO. ARISTÒTIL.

Un Estat és governat millor per un home bo que per unes bones lleis” (Aristòtil d’Estagira, 384-322 a. de C., filòsof grec, deixeble de Plató i preceptor d’Alexandre Magne).

Ser un líder significa reconèixer la passió, l'autenticitat, la integritat i l’ètica, com les pedres fundacionals del lideratge efectiu, sobre el qual construirem el canvi. Aquestes són sense cap dubte eleccions personals, i no el que puguem aprendre estudiant sobre líders i lideratge. Ser un líder significa, per sobretot, conèixer en profunditat qui som…” (F. Mozzati del Club de l'Efectivitat).

El líder no s’hi esdevé pas perquè ell ho vulgui o li vingui de gust. Les situacions complicades són les que acaben aixecant líders naturals. Ser líder en moments difícils és ser-ho de cos i ànima les 24 hores del dia. D’aqueixos n’hi han pocs i normalment se’ls carreguen ràpid” “Al meu parer la Providència dóna a cada persona i cada poble allò que ha de menester o allò que mereix (a la llarga). És un problema d’autocàstig dels pobles incrèduls i/o poc morals/ètics. Per això tot líder independentista triomfant centra el seu discurs no pas en l’odi contra els opressors sinó en la millora mental i espiritual del poble oprimit. L’horrible mesellisme, desídia i manca de tremp del catalanam em semblaran sempre més denigrants que la gran majoria de barbaritats espanyolistes contra el nostre poble. La manca de reacció i de dignitat és allò més horrible, perquè tanca l’eixida a una solució, a la mateixa llibertat i a la mateixa qualitat humana de qui actua tan miserablement. Per això crític el meu propi poble, no pas per autoodi (ben al contrari!)” (Autocitacions).

-DECIDIT, VALENT, TENAÇ, VICTORIÓS, ACTIU.

L’èxit deurà venir mesurat no tant per la posició que has obtingut en la vida, com pels obstacles que has hagut de vèncer perseguint la victòria” (Booker Taliaferro Washington, 1856-1915, líder negre estadounidenc).

El lideratge es practica no tant en paraules com en actituds i en accions” (Harold "Hal" Sydney Geneen, 1910-1997, empresari estadounidenc, de la ITT).

Un líder o un home d’acció en una crisi gairebé sempre actua inconscientment i després pensa en les raons de la seva acció” (Jawaharlal Nehru, en hindi जवाहरलाल नेहर, 1889-1964, estadista de l’Índia).

Un líder de debò agafa la música, fins i tot quan la melodia no li fa goig” (No en consta l’autor).

Un home d’èxit es un qui pot aixecar una base ferma amb les rajoles que uns altres li llancen” (Sidney Greenberg, *1938, atleta juevoquebequès).

  En termes més simples, un líder és un que sap on ell vol anar, i s’aixeca, i hi va” (“La Vida Completa”, de John Erskine, 1879-1951, novel·lista estadounidenc).

Els campions saben que l’èxit és inevitable, que no hi ha res com el fracàs, sinó sols la reacció consegüent. Saben que la millor manera de pronosticar el futur és crear-lo” (Michael J. Gelb, autor estadounidenc innovador en pensament creatiu, aprenentatge ràpid i lideratge).

El lideratge suposa d’una banda, saber donar les

pautes, les propostes, les directius correctes per a la tasca i la lluita; les idees i les accions noves, imaginatives, arriscades i engrescadores; les formes d’organització àgils i operatives...; i suposa, a més, poder comprovar que ho són realment perquè el poble conscient de la seva opressió, i sobretot el jovent, les celebra, les assumeix, les segueix i les porta a la pràctica amb convenciment i esperança” ("Des de la Catalunya del Sud" de Josep Guia, *1947, matemàtic valencià i cap independentista pancatalà).

El lideratge no és una posició sinó una acció” (Anònim).

-ASSENYAT, ENTENIMENTAT, ALT DE MIRES

La raó i el judici serè, les qualitats especials que pertanyen a un líder” (Publi ó Gaius Corneli Tàcit, ca. 54/57–ca. 119/125, orador i historiador llatí).

Aquell que té gran poder deu usar-lo lleument” (Lluci Anneu Sèneca, 4 ó 2 a.C.-65, escriptor i filòsof estoic bètico-romà).

Una fórmula per assolir la celebritat pot ser aquesta: expressar idees senzilles amb claredat, enginy i cortesia” (André Maurois, pseudònim d’Emile Herzog, 1885-1967, escriptor francès).

L'educació és la mare de lideratge” (Wendell Lewis Willkie, 1892-1944, advocat estadounidenc i candidat presidencial republicà el 1940).

La direcció treballa en el sistema, el lideratge treballa sobre el sistema” (Dr. Stephen R. Covey, *1932, escriptor de best-sellers).

No copsarem ni un borrall de la política d’en Gandhi si ignorem que la seva fita no és pas una victòria política sinó espiritual...Foragitar els anglesos de l’Índia fos una ambició ben mesquina i banal per a un savi tan gran com Gandhi. El seu deler és alliberar el poble dels propis mals (entre els quals els anglesos són el menor i el més visible). El seu afany és deslliurar de la ignomínia l’Ànima: viure, és a dir, ensenyar la veritat (“Ahimsa”)” (Giuseppe Giovanni Lanza del Vasto, 1901-1981, deixeble cristià europeu de Gandhi, a “Peregrinatge a les fonts”).

Sols qui ha patit prèviament i voluntària per una meta coneix com és la gent i els perills i errades i pot esdevenir, de manera natural, un líder real i eficaç” (Autocitació).

-SOLIDARI, EMPÀTIC, ENCISADOR

Els líders ajuden els altres a tenir èxit” (Erin Templet).

Asseguda allà tot escoltant en Larkin em vaig adonar que era en presència de quelcom que ni de casualitat havia trobat abans: més a prop de qualque gran força primigènia que no pas d'un home. Un huracà, una onada de la gran tempesta, l'ímpetu de la vida en primavera i la marcida alenada de la tardor, tot semblava emanar del poder amb què parlava. Pareixia com si la seva personalitat prengués, assimilàs i engegàs cada emoció que corprenia la multitud que l'envoltava, cadascun dels patiments i goigs que haguessin sentit, expressat i santificat. La gran força elemental present en totes les gentades havia penetrat sa natura per sempre més...aquesta força canvià màgicament la vida sencera dels treballadors dublinesos i del futur del sindicalisme a Irlanda” (Comtessa Constance Georgine Markiewicz, 1868–1927, socialista, feminista i política independentista del Sinn Féin).

-EVIDENT, VISIBLE

  La qualitat més important en un líder és ser reconegut com a tal. Qualssevol líders l’aptitud dels quals és qüestionada és que clarament els manca la força” (“L'Art de Viure”, d’André Malraux, 1901-1976, novel·lista i polític francès).

Ser poderós és com ser una dama. Si has de dir a la gent que ho ets, és que no l’ets” (Margaret Thatcher, de fadrina Roberts, “la dama de ferro”, *1925, política conservadora anglesa).

El lideratge ha de ser après. Cal estudiar i practicar lideratge, que és donar la cara. No tenim un altre remei: esdevenir líders d'un projecte per allò just i veritable. Això no és cap títol, ni cap medalla ni cap aplaudiment fàcil, sinó suar, pencar i patir per a després, a més a més, rebre’n de valent per molts costats, tot per l’amillorament del teu poble” (Autocitació).

SAVIESA I EXPERIÈNCIA EN EL LÍDER.

Un líder porta la gent on volen anar. Però un gran líder porta la gent on no volen necessàriament anar, però on ells han de ser” (Eleanor Rosalynn Smith Carter, 1927, muller del President Jimmy Carter).

El president Ford va ser un devot i un home decent d’integritat impecable que va posar el servei del seu país abans del seu propi interès. Va ajudar a guarir la nostra nació en un moment de crisi, va proveir un lideratge estable i va restaurar la fe del poble en la presidència i en el govern” (Mark Emery Udall, *1950, senador demòcrata per Colorado).

I d’ací endavant Clearc exercí autoritat de cap i els altres el van obeir, no per haver-lo elegit, sinó perquè sols ell sabia disposar les coses com pertoca a un cap, mentre els altres freturaven d’experiència” (“Anàbasi / L’Expedició dels deu mil[νάβασις], crònica de l’heroica expedició d’uns milers de soldaders grecs fugint, cap a 401-399 a.C., per enmig l’immens Imperi Persa, per Xenofont d’Atenes [Ξενοφν], ca. 434 a 428- ca. 355 a 335 a. de C., historiador, escriptor i militar grec).

XENOFONT D’ATENES. ESQUIL D’ELEUSIS.

No és savi el qui sap moltes coses, sinó el qui sap coses útils” (Esquil d’Eleusis σχύλος], ca. 525-456 a. de C., dramaturg grec).

Són tres les coses que deriven de la saviesa: calcular bé, parlar bé i actuar com és menester” (Demòcrit d’Abdera, 460-370 a. de C., filòsof sensualista grec).

El Progrés, lluny de consistir en el canvi, depèn de la capacitat de retenir quan l’experiència no és pas retinguda, com entre salvatges la infantesa és perpètua. Els qui no recorden el passat es troben damnats a repetir-lo...Aquesta és la condició dels infants i dels bàrbars, en els quals l’instint no ha après res de l’experiència” (George Santayana, 1863-1952, escriptor castellà en anglès).

Fins que no et compromets hi ha dubtes; la possibilitat de retirar-te, ineficiència i ineficàcia. En el que pertoca a tots els actes d'iniciativa -i de creació- hi ha una veritat elemental, i ignorar-la mata incomptables idees i plans esplèndids: Que en el moment que et compromets definitivament, la Providència també es mou. Tot tipus de coses ocorren per a ajudar-nos; coses que mai no s’haguessin esdevingut d’altra manera. Una sèrie d’esdeveniments deriven d’aquesta decisió, posant a favor d’uns incidents imprevists, trobades i ajuda material que cap home no havia somiat que ocorrerien. He après a respectar els versos de Goethe: «Qualsevol cosa que puguis fer o somiar, enceta-la. La intrepidesa té en si, geni, poder i màgia»” (William Hutchison Murray, 1913-1996, muntanyer i escriptor escocès, líder de l'expedició escocesa a l’Everest, 1951).

W. H. MURRAY. BLASI PASCAL.

Jo no admir pas l’excés d’una virtut, el coratge posem per cas, si no admir ensems l’excés de la virtut contrària, com n’Epaminondes, el qual tenia els extrems de valor i benignitat, perquè altrament, no vas cap amunt sinó cap avall. La grandesa no queda demostrada quan algú arriba en un extrem, sinó quan aplega els dos alhora, i omple l’espai d’enmig. Però també pot ser que no ho atenyis sinó per mitjà d’un ràpid moviment anímic entre dues fites contràries, i que, de fet, l’ànima no es troba sinó en un sol punt, com el tió roent (quan es giravoltat). Concedim-ho. Però almenys ço assenyala l’agilitat d’una ànima, ja que no la seva extensió” (Blasi Pascal, 1623-1662, científic, savi i escriptor catòlicobíblic occità).

El govern d’un sol home pot no ser escaient per a una societat petita, però és el millor per a una gran nació” (Samuel Johnson, 1709-1784, poeta, lexicògraf i crític anglès).

APRENENTATGE DEL LIDERATGE:

APRENDRE LIDERATGE

  Els bons líders han de primer ser bons servidors” (Robert K. Greenleaf, 1904-1990, fundador del moviment modern “Servant Leadership/Lideratge de Servei”, EUA).

La saviesa del líder (patriarca) és una xarxa de velles històries, bones i dolentes” (Refrany Luo, Àfrica negra).

No cal tant confiar en un personatge concret, sinó més aïna tenir un criteri sobre bones bases objectives” “Es la co-responsabilitat col·lectiva i el treball humil el camí. Un líder no pot ser mai una excusa per a desentendre’ns els altres, més aviat tots hem d’aprendre el lideratge allà on treballem i ens movem” (Autocitacions).

REPRODUCCIÓ: ELS DEIXEBLES I SUBSTITUTS.

Quan un líder cau, un seguidor n’ha de prendre la iniciativa” (Tony Talecki).

Un bon líder no sempre condueix, ensenya uns altres a conduir” (Anònim).

El major fracàs dels líders és llur incapacitat per a reproduir més nous líders” (Dr. Jack Elwood, president d’una agència missionera de Kansas).

COM MOTIVAR

Si vols construir un vaixell, no apleguis gent per recollir fusta ni els assignis tasques ni treball dur. Més aviat ensenya’ls a anhelar la infinita immensitat de la mar” (Antoine Marie Roger de Saint Exupéry, 1900-1944, escriptor i aviador francès).

Dóna el que manis i mana el que vulguis” (Agustí de Bona, 354-430, Pare de l’Església llatinoafricà).

L'acció sorgeix del que desitgem fonamentalment i el millor consell que podem donar als qui pretenen ser persuasius, adés en els negocis, adés a la llar, a l'escola o a la política és aquest: primer, despertar en l'altra persona un franc desig. Qui pot fer-ho té al món sencer a la butxaca. Qui no pot, marxa sol pel camí” (Overstreet, Dr. Henry A).

Siguis entusiasta com a líder. No pots encendre un foc amb un llumí banyat!” (Tyron Edwards, 1809-1894, teòleg i editor estadounidenc).

Saber què pot dir-se, a qui, com s’ha d’expressar, quan és el moment i quina força suggestiva reclama, constitueix el do més desitjat dels humans; qui no ho sent així, és un esmaperdut que mai podrà ésser bon promotor ni directiu de res” (Carles Muñoz Espinalt, 1920-1993, patriota català fundador de la Psicoestètica).

El fet que (Alexandre Magne) conegués pel nom a uns quants milers d’homes era una de les armes secretes d’Alexandre. Xenofont parla favorablement d’aquest do en un comandant” (“The Nature of Alexander”, 1975, de Mary Renault, 1905-1983, escriptora i hel·lenista britànica).

D’en Francesc Macià, el Dr. Reinals des d´EEUU havia escrit que com que era tan valent i coratjós hi cabia la possibilitat que no fos català autèntic. Que probablement tenia el codi genètic dels Macías. Ostitú! No me lo puedo creer, Ruiz!

Pitjor encara el que figura en els llibres de text: “El mite Macià”. Quasi com si no hagués existit.

Costaria molt posar als llibres de text que Macià va anar ell solet (amb el seu fill) sense escorta ni res, a un cinema de Sant Andreu on hi havia centenars de persones que cridaven: “Muerte a Macià!!”?

No seria pedagògic pels estudiants el saber que al cap de 10 minuts de parlar el nostre President des de dalt l’escenari, aquelles persones l’aclamaven cridant: “Visca Macià”?. Un mite inexistent o tot un model de carn i óssos?

Als Il·lustrats; (Repetim...!)

Allò que valora un ésser humà, no està en el que sap sinó en què diu i fa amb el que sap. (C.M. i Espinalt)» (“Ostitú, quin país!”, Frank Dubé, artista, empresari i escriptor català).

FRANK DUBÉ. DALE CARNEGIE.

Interesseu-vos pels altres de debò. Recordeu que el nom d’una persona li és el so més dolç i important que pot escoltar. Siau un bon oient. Encoratgeu els altres a parlar d’ells mateixos. Parleu sempre d’allò que interessa el proïsme. Feu que l’altri se senti important, i feu-ho de tot cor...Deixeu que el vostre interlocutor parli més. Deixeu que l’altra persona cregui que li pertany la idea. Tracteu honradament de veure les coses des del punt de mira aliè. Mostreu simpatia per les idees i desigs d’altri. Apel·leu als desigs més nobles. Dramatitzeu les vostres idees. Llanceu un repte. Comenceu amb elogis i una honrada apreciació de les qualitats del proïsme...Permeteu que el proïsme salvi el seu prestigi. Elogieu el menor progrés i tots els progressos. Siau “càlid en l’aprovació i abundós en l’elogi”. Atribuïu a l’altri una bona reputació que hagi de refermar...” (Dale Carnegie, 1888-1955, assagista estadounidenc).

Era temps de combat, de les idees,
era el temps dels llibres i dels càntics,
dels amics i de les cites clandestines,
mentre esperàvem el gest o la paraula
que exigia l’ofrena, de desig i joventut”

(“Tawq al-hamâna / El collar de la coloma”, obra cimera de la literatura andalusí, Xàtiva, 1022, escrita a l’exili per Ibn Hazm "de Còrdova”, *994 -1063, poeta, polígraf).

Hi ha punts forts tant en el vell com en el nou estil de lideratge, i el que és més important per a dones i homes és aprendre els uns dels altres” (Karen Friend -L'Amic Karen).

Hem de ser part del personal genèric al començament, en lloc de ser els conductors de l’ambulància en l'amarg final” (Joseph Lane Kirkland, 1922–1999, líder sindical estadounidenc).

Retorn a la pàgina principal