Ricard Colom


 


CRISI ECONÒMICO-SOCIAL

El que sabem sobre la crisi financera mundial és que no en sabem gaire” (Paul Anthony Samuelson, *1915, economista estadounidenc).Crisi econòmica
Crisi social

Jo no permetré que ningú em digui que hem de despendre més diners. Aquesta crisi no va ser perquè n’invertíssim massa pocs, sinó perquè hem creat el creixement econòmic amb massa diners i no era un creixement sostenible” (Angela Dorotea Merkel, *1954, Canceller d’Alemanya).

Estic molt preocupat per els desequilibris fiscals que tenim i el que això significa en termes de la marxa de la crisi financera” (Bill Gates [William Henry Gates III], *1955, empresari estadounidenc).

Malgrat aquesta crisi d’alguna manera es va iniciar als Estats Units, és una crisi mundial. Tenim una part substancial de la responsabilitat del que ha passat, però els factors que va fer que la crisi tan greu i tan difícil de contenir es troben en un conjunt més ampli de les forces globals que es van acumular en els anys abans del començament dels nostres problemes actuals” (Timothy Franz Geithner, *1961, secretari del Tresor de Barack Obama).

TIMOTHY F. GEITHNER. ZHU RONGJI.

Em sent molt orgullós d’haver estat capaç de superar la crisi financera asiàtica i la recerca de les oportunitats disponibles per aconseguir un creixement sense precedents en l'economia” (Zhu Rongji , *1928, alt dirigent polític xinès).
“Crec que l'FMI va ajudar a detonar la crisi d'Indonèsia” (Jeffrey David Sachs, *1954, economista estadounidenc).

La vida política argentina és com la vida d'una comunitat de formigues o d’una tribu selva africana: plena d’esdeveniments, plena de crisi i morts, però la vida sempre és cíclica, i l’any acaba com va començar”

(Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul [V. S. Naipaul], *1932, escriptor britànic d’ascendència hindú nat a l’illa de Trinidad).

Han furtat les terres públiques. Ells ho han arramblat tot per a ells i per llur cobdícia sense escrúpols ha vingut una crisi d’angoixa sense precedents entre quaranta milions de persones” (Dennis Kearney, 1847–1907, polític californià populista).

LA CULPA I ORIGEN DE LES CRISIS ÉS DE…

La creixent concentració de poder és l’origen de la nostra crisi econòmica i col·lectiva” (Noam Chomsky, *1928, filòsof, autor i activista polític estadounidenc).

Ja en sabem prou com per començar a fer front a tots els grans problemes que ara estan amenaçant la vida humana i gran part de la resta de la vida a la terra. La nostra crisi no és una crisi de la informació, és una crisi de la decisió en la política i en l'acció” (George Wald. 1906-1997, científic estadounidenc).

Les vostres iniquitats han trastornat aquest ordre i els vostres pecats us han privat del benestar. Entre el meu poble hi ha malvats: estan a l’aguait, vigilant com caçadors d’ocells; paren les trampes i capturen homes. Igual que una gàbia plena d’ocells, així les seves cases són plenes d’engany; així s’engrandeixen i s’enriqueixen, s’engreixen i estan lluents. Han sobrepassat els límits de la maldat; no fan justícia a l’orfe, perquè prosperi el seu dret, ni sostenen la causa dels desvalguts” (Jeremies 5,25-28, profeta major, s. VII a. C.).

Sempre que hi ha crisi financera, sempre és dels bancs que hi guanyen” (Sir Gordon Ying Sheung Wu, *1935, alt càrrec econòmic de Hong Kong).

El Banc Mundial és el major culpable de la crisi de deute” (Susan George, *1935, filòsofa i analista política franco-estadounidenca).

Aquesta crisi ha exposat uns problemes molt significatius en els sistemes financers dels Estats Units i altres economies importants. La innovació anà massa lluny front a l’avaluació dels riscs” (Timothy Franz Geithner, *1961, nat a N.Y., actual secretari del Tresor als USA).

Amb una informació de tant de pes, la pregunta és: per què no hem estat capaços de fer més per evitar que la crisi del consum d’alcohol per menors d’edat? La resposta és: la indústria de l’alcohol” (Lucille Roybal-Allard, *1941, política demòcrata californiana).

L. ROYBAL-ALLARD. R. KAPUŚCIŃSKI.

Quan entrem en una crisi? Quan apareixen qüestions que no tenen resposta” (Ryszard Kapuściński, 1932-2007, periodista, historiador i escriptor polonès).

Presumim que seríem preparats per a la batalla en cas que una crisi se’ns presentàs, però la crisis no és alguna que se’ns ve damunt – simplement palesa el que som ja ara” (Oswald J. Chambers, 1874-1917, ministre i mestre protestant escocès).

   “En l’actual crisi, el govern no és la solució al nostre problema, el govern és el problema” (Ronald Reagan, en l’oposició). “Jo crec amb tot el meu cor que estar al servei dels Estats Units significa estar-ho pel Déu que tant ha beneït la nostra terra. Hem menester de l’ajuda de Déu per a guiar la nostra nació a través de mars tempestuosos. Però no podem esperar que protegesqui els Estats Units en una crisi si l’abandonem a l’entrada en el nostre viure diari” (Ronald Reagan, 1911-2004, 40è president nord-americà durant 1981-89).

La guerra i el terrorisme a l'Orient Mitjà, la crisi de lideratge en molts dels països proveïdors de petroli en el món en vies de desenvolupament, la crisi de l’escalfament global - tots aquests problemes es troben clarament vinculats a l’energia” (Julia Scarlett Elizabeth Louis-Dreyfus, *1961, actriu neiorquina).

L'essència de la crisi en Àfrica és fonamentalment la pobresa extrema” (Jeffrey David Sachs, *1954, economista de Detroit, USA).

Culpar els especuladors com a resposta a la crisi financera es remunta al menys al temps dels grecs. És gairebé sempre la resposta equivocada” (Lawrence Henry Summers, *1954, President de la Universitat de Harvard i economista estadounidenc del Consell de Barack Obama).

Dante va dir una vegada que els llocs més calents de l’infern estan reservats per a aquells que en un període de crisi moral, mantenen la seva neutralitat” (John Fitzgerald Kennedy, 1917-1963, 35è president, 1961-63, d’EUA).

M’agradaria dir als nostres amics americans, britànics i espanyols que la crisi d’Iraq no és un problema entre els Estats Units i França, sinó entre els qui volen anar cap a la lògica de la guerra i els qui prefereixen la de la comunitat internacional” (Dominique Marie François René Galouzeau de Villepin [Dominique de Villepin], *1953, Ministre d’Exterior francès, nat a Rabat).

EUA experimenta una crisi de valors ideològiques i morals” (Vladimir Volfovitx Zhirinovski [Влади́мир Во́льфович Жирино́вский], *1946, militar i polític rus ultranacionalista).

Hi ha una crisi de capital humà en el govern federal. No sols estem perdent les dècades de talent de funcionaris que es jubilen, sinó que no estem fent prou per crear i desplegar la pròxima generació de funcionaris públics” (Daniel Kahikina Akaka, * 1924, senador demòcrata de Hawai).

CRISIS MANIPULADES I “FABRICADES”.

Els burgesos i els industrials alemanys paren atenció a la seva inflamada oratòria: per a ells Hitler promet, Hitler assolirà de desviar l’aversió del proletariat alemany per les classes que l’han dut a la derrota i al desastre econòmic” (Primo Michele Levi, 1919-1987, farmacèutic i escriptor juevo-italià, supervivent de l’Holocaust).

PRIMO M. LEVI. JOHN LE CARRÉ

En cada zona de guerra on jo he estat, hi ha hagut una realitat i després hi ha hagut la percepció pública de les causes de la guerra. A cada crisi, els temes han estat molt més complexes que no del que el públic ha sabut informar-se” (John Le Carré [David John Moore Cornwell], *1931, novel·lista anglès).

Però allò més important és que Enron no va ser la causa de la crisi de Califòrnia” (Kenneth Lee Lay, 1942-2006, empresari corrupte estadounidenc).

Els republicans estan fabricant una crisi de la Seguretat Social que no existeix, per tal de desmantellar la Seguretat Social” (Diane Edith Watson, *1933, política estadounidenca).

Estem davant d’una situació en què l'Administració, al meu entendre, està fabricant, una vegada més, una crisi. No hi ha crisi en el sistema de la Seguretat Social. El sistema no és a la vora de la fallida” (Paul Spyros Sarbanes [Παύλος Σπύρος Σαρμπάνης], *1933, senador demòcrata per Maryland).

  “La millor manera de començar el bipartidisme real per fer més forts els Estats Units és treballar junts en les crisis reals que s’enfronta el nostre país, no per a la fabricació d'una crisi artificial que servesca per a una agenda d’interessos especials afora de les necessitats dels nord-americans” (John Forbes Kerry, *1943, senador demòcrata per Massachusetts i candidat presidencial).

L'Administració de Bush afirma que hi ha una crisi de la Seguretat Social sols per distreure els nord-americans de les seves greus deficiències de gestió del pressupost federal” (Mark Brandt Dayton, *1947, senador per Minnesota).

Els anys de la depressió econòmica han estat anys de reacció política, i és per això que la crisi econòmica ha generat una crisi de la pau mundial” (Arthur Henderson, 1863-1935, polític i sindicalista escocès).

Per tant, si es consideràs que no hi havia pràcticament cap possibilitat d’èxit a través de les negociacions entre el Japó i EUA, la pressió militar i econòmica només obligaria Japó a entrar en una ulterior crisi si hom deixa que el temps passi en va” (Hideki Tōjō [東條 英機], 1884-1948, general imperial i cap de govern japonès durant la 2ª Guerra Mundial).

PER ON TIRARÀ LA CRISI. ALTERNATIVES A LA CRISI

Trob essencial per al nostre futur planetari el desplegament d’eines que puguin canviar la consciència que ha creat la crisi en la qual estem” (Stanislav Grof, *1931 a Praga, un dels fundadors del camp de la psicologia transpersonal).

Una transformació interior radical i el sorgiment d’un nou nivell de consciència podria ser l'única veritable esperança que tenim en l’actual crisi mundial provocada pel predomini del paradigma mecanicista occidental” (Stanislav Grof, *1931, estudiós txec de l’LSD i un dels fundadors de la Psicologia transpersonal).

Com a resultat d’això, maneres de sortir de la crisi estan essent intensament cercades a tots els nivells – però, tanmateix, són les maneres que tenen per objecte mantenir el control dels blancs sobre el país” (Joe Slovo, lituà de família jueva, 1926-1995, polític sudafricà, cap del PC sudafricà).

Llei de Rudin: En una crisi que ens força a triar entre accions alternatives, la major part de la gent triarà la pitjor possible” (Autor desconegut).

Molts dels canvis actuals no són pas independents entre si. No són pas fruit de l’atzar. Per ex., la fallida de la família nuclear, la crisi mundial de l’energia, la difusió de cultes i de la televisió per cable, l’augment de l’horari flexible i dels nous conjunts de beneficis marginals, l’aparició de moviments separatistes des de Quebec fins a Còrsega, potser semblin esdeveniments aïllats. Tanmateix, allò cert és exactament el contrari” (Introducció de “La Tercera Onada”, 1980, per Alvin Toffler, *1928, assagista científic nord-americà de Prospectiva).

Crec fermament en el poble. Si hom li dóna la veritat, hom pot confiar per afrontar qualsevol crisi nacional. El punt més important és palesar els fets reals” (Abraham Lincoln, 1809-1865, 16è president EUA, republicà i antiesclavista).

El racisme rau sempre per sota, però, en general, s’explota en aquests temps de crisi econòmica, i és difícil saber quan un llisca dins d'un altre” (Iris Shun-Ru Chang, , 19682004, historiador i periodista estadounidenc).

L'Administració Bush i el Congrés han de deixar d’ignorar aquesta crisi del comerç internacional. Com més temps la ignorem, més llocs de treball nord-americans es mouran cap a l'estranger. És així de simple” (Byron Leslie Dorgan, *1942, Senador demòcrata per Dakota).

Aquesta crisi no és simplement una versió més severa de l’habitual recessió del cicle econòmic, el descens típic en què les economies en última instància, s’ajusten i s’estabilitzen” (Timothy Franz Geithner, *1961, nat a N.Y., actual secretari del Tresor als USA).

Potser hauríem de desenvolupar una bomba Crayola com la nostra pròxima arma secreta. Una arma de la felicitat. Una bomba de bellesa. I cada vegada que una crisi es desplegui, en llançarem una. Esclataria dalt en l'aire - suaument - i n’enviaria milers, milions, de bocins” (Robert Fulghum, *1937, autor estadounidenc).

CORATGE DAVANT UNA CRISI EN NEGATIU.

El savi no s’exposa innecessàriament al perill, ja que hi ha poques coses per les que es preocupa prou, però està disposat, en les grans crisis, a donar fins i tot sa vida - sabent que sota certes condicions no paga la pena de viure” (Aristòtil d’Estagira, 384-322 a. de C., filòsof grec, deixeble de Plató i preceptor d’Alexandre Magne).

Cada gran crisi de la història humana és un pas de les Termòpiles, i sempre hi ha un Leònides i els seus tres-cents per morir-hi, si no poden vèncer” (George William Curtis, 1824-1892, escriptor i orador de Nova Anglaterra).

Davant la crisi, l'home de caràcter torna de nou en si mateix. S'imposa el seu propi segell d’acció, n’assumeix la responsabilitat, la fa seva” (Charles de Gaulle, 1890-1970, general, escriptor i estadista francès).

La crisi va provocar un període fèrtil de l’agitació i la revolució científica dins la teoria econòmica” (James Tobin, 1918–2002, economista estadounidenc contra l’especulació).

COM GESTIONAR UNA CRISI.

Trob que vam perdre una gran part de simpatia i suport amb la forma en què van dur la crisi, allò més important crec que fou quan semblàvem aferrar-nos a moltes coses a la vegada, en lloc d’identificar les nostres prioritats d’una manera molt més responsable” (Wilbert Joseph Tauzin, II [Billy Tauzin], *1943, polític cajun –francòfon- de lobbies estadounidencs).

BILLY TAUZIN. V. GENE ROBINSON.

Si de debò aquesta és l’obra de Déu ... llavors és una crisi que crida l’església a donar el millor de si mateixa, i a no preocupar-se de posar-se en risc per allò que és recte” (V. Gene Robinson, *1947, 9è bisbe de New Hampshire de l’Església Episcopal dels EUA).

Crec que aquestes pel·lícules són tant per a la gent d'aquella època com per a les persones que no

 

Retorn a la pàgina principal