felip  PERE FELIP I BUADES


 

10.000 milions menys a l’any per la salut

Pere Felip i Buades

Govern i autonomies s’ajunten per retallar les prestacions sanitàries. En Zapatero va anar al Govern amb la promesa d’invertir 6.000 milions en la sanitat com a injecció de xoc, i augmentar la seva finançació. En Solbes va dir que no, i se signà un “pacte de finançació sanitària” que asfixiava el sistema públic de salut. Ara els pressupostos regressius de 2010 i el pla d’estabilitat provoquen retalls pressupostaris massius que dislocarien greument la sanitat pública.

L’argument és tan fal·laç com conegut: si volem defensar el Sistema Nacional de Salut cal retallar despeses i prestacions, emprendre un pla d’ajustament. Aquesta vegada amb discreció i per unanimitat del Consell Territorial. El pacte iniciaria una reforma més profunda, com diu el PP: reivindicam un pacte per la sanitat global i integral que garantitzi la sostenibilitat...” És clar, cal retallar la despesa en 10 o 12.000 milions a l’any, que és la diferència entre allò pressupostat i allò gastat actualment.

Diuen que manca “consciència social de la necessitat de racionalitzar la utilització dels serveis sanitaris”. Els malalts s’han de “corresponsabilitzar de la seva salut ( i evitar una sobre-utilització dels serveis sanitaris, augmentant la pressió assistencial”. I “els professionals han de cooperar perquè gran part de la despesa sanitària depèn del seu criteri i de les seves actuacions clíniques”. Als pacients els lliuraran “factures ombra”. És el camí del “copagament” –res “racionalitzar” més l’us d’un servei que pagar-lo- i de la perversió del metge, que ha d’avantposar l’estalvi a les necessitats del malalt.

Les mesures de consens a curt termini són, entre altres: “Homotgenitzar salaris.” Retallar salaris o vincular –los a l’estalvi aconseguit.

“Establir temps màxims en les llistes d’espera en lloc d’augmentar plantilles per tal de suprimir les llistes d’espera. Això suposa derivar les operacions “rentables” a la sanitat privada.”Estalviar 1.500 milions en fàrmacs enguany. Cal esperar el decret preparat pel Ministeri, però tot indica que el SNS només cobrirà els medicaments més barats o un preu màxim per fàrmac, la qual cosa suposa traslladar bona part d’aquests 1.500 milions als malalts.

Farmaindústria, els negocis de sanitat privada estan d’acord.

Com pot algú proclamar-se defensor de la sanitat pública i retallar despeses i prestacions?

Els diputats del PSOE foren elegits per augmentar la finançació i les prestacions de la SNS, no per retallar-les.


   

Retorn a la pàgina principal