Armand Sanmamed


Els catalans a Califòrnia

L’interès europeu per Califòrnia va començar a finals dels anys 30 del segle XVI, poc després de la conquesta de l’imperi asteca per part de Cortès. Especialment, en l’exploració de l’Alta Califòrnia (actuals EUA), els catalans van tenir un paper destacat. El valencià Bartomeu Ferrer al qual se li va italianitzar el nom com a Ferrelo (italianització que, malauradament, encara recull la nostra Enciclopèdia Catalana digital) va arribar fins a la costa de l’actual estat nordamericà d’Oregon. Més endavant, cap al 1585, el català Francesc Galí va ser el primer europeu que va fondejar a la badia de l’actual San Francisco (vegeu Qui és números 16 i 20), gairebé 200 anys abans de l’arribada de Gaspar de Portolà i Juníper Serra. 

Tanmateix, la colonització de la Baixa Califòrnia no es va produir fins al segle XVII i va ser obra dels jesuïtes. Quan aquests van ser expulsats, el 1767, les missions jesuïtes existents van passar als franciscans fins l’any 1772 en què es va decidir la partició de Califòrnia entre franciscans i dominicans: la Baixa Califòrnia per als dominicans i l’Alta Califòrnia per als franciscans. Fins a aquell moment, les missions franciscanes baixcalifornianes havien estat a càrrec dels mallorquis Juníper Serra del 1767 al 1769 i Francesc Palou, des de 1769 al 1772. 

L’any 1769, davant del perill de l’expansió russa des d’Alaska i la britànica des del Canadà, la corona espanyola va decidir la colonització de l’Alta Califòrnia (EUA). Els catalans, novament, van tenir un paper decisiu en l’expedició de conquesta d’aquest territori i la colonització posterior. El cap militar de l’expedició va ser Gaspar de Portolà, governador de la Baixa Califòrnia des del 1767, mentre que al capdavant de les tasques d’evangelització hi havia fra Juníper Serra. L’expedició marítima que acompanyava la terrestre també era formada per catalans: el pilot Vicenç Vila, el tinent Pere Fages i un destacament dels Voluntaris de Catalunya, el cirurgià Pere Prat i l’enginyer Miquel Constançó al vaixell San Carlos; al vaixell San Antonio, el capità Joan Perers, amb un destacament indígena. Tots ells, juntament amb molts d’altres catalans, van ser els fundadors, entre d’altres, de les missions San Diego, Los Angeles o San Francisco que, amb els anys, es convertirien en les ciutats que avui encara duen aquests mateixos noms. 

Els catalans, que havien estat els protagonistes dels primers moments de la colonització americana, com a súbdits d’una monarquia catalana independent serien, sense ser-ne conscients, els protagonistes de la darrera gran aventura expansionista en territori americà de la corona espanyola, abans dels processos d’independència dels nous estats americans 

Armand Sanmamed

25/12/09

 

                       

Retorn a la pàgina principal