10a calçotada

popular

d'Igualada

7/març/2004

 

A partir de les 12 del migdia, matinal infantil:
- Animació a càrrec de Roger Canals, en record d'en Xesco Boix.

A partir de les 2 del migdia, gran calçotada:
- Parlaments de benvinguda: "Al sud, al nord i a les illes: Som catalans!" a càrrec de la periodista i escriptora Núria Cadenas i del professor de la Universitat de València Josep Guia.
- Dinar: Calçots amb salbitxada, botifarra amb seques, pa de pagès, vi de la terra, fruita, postres de músic, mistela de Xaló, a més a més del got i el pitet.
- Sobretaula: Les millors cançons del Grup de folk, amb l'actuació dels seus membres: Jaume Arnella, Jordi Pujol, Montserrat Soler, Oriol Tranvia i Isidor Marí, Eduard Estivill i Montserrat Domènech dels Falsterbo Marí.
- Fi de festa amb sessió de gresca catalana a càrrec del PD Eric el Barrut.

 

PREU DEL TIQUET:

- 20 €uros per a la gent de l'Anoia i de la resta de comarques del Principat
- 15 €uros per als qui es desplacin des de les illes, o de les comarques del sud, de ponent i del nord
- Per als menors de 10 anys la calçotada és de franc

Per raons d'organització i d'espai es fa imprescindible que passeu a comprar o reserveu el vostre tiquet abans del diumenge 29 de febrer al cafè bar Jimmy Jazz (telèfon 93 8033426 i correu electrònic jimmyjazz@igualada.vilaweb.com).

Totes les activitats se celebraran a l'amfiteatre de Les Comes (polígon d'Igualada) i en cas de pluja a les pistes exteriors cobertes.


Trobar-se amb la colla o amb la família; conèixer gent interessant i fer noves amistats; veure com es diverteixen els més petits, com canten i dansen, com escolten contes, com trenquen l'olla o es distreuen amb una baldufa; descobrir la història i la gran riquesa de la cuina catalana amb el prestigiós gastrònom Jaume Fàbrega; tastar els calçots i la seva salsa potser per primera vegada; beure vi amb porró, tornar-se a posar un pitet i embrutar-se les mans; assaborir begudes de la terra com la ratafia, el muscat, el mesclat, les herbes dolces i moltes d'altres; descobrir la riquesa de la llengua catalana a partir de les seves variants dialectals, tot escoltant patriotes ferms com en Josep Guia de València o la Rosa Calafat de Mallorca, compartint el dolor de llengua amb l'Enric Larreula, o escoltant unes poesies, o uns dolçainers interpretant 'La muixeranga', o els romanços del fantàstic Jaume Arnella, i les cançons de taverna amb Els Tranquils, o les lletres de joves cantautors com en Feliu Ventura de Xàtiva, l'Àngel Soro i l'Euria Ederra de Fraga, els Tres i El de la Guitarra d'Elx, el Sergi Valero del Priorat o un curiós Josep M. Cantimplora; descobrir o recordar personatges com Ovidi Montllor, Joan Fuster, Lola Anglada, Guillem Agulló, Xesco Boix...; jugar a les tradicionals bitlles catalanes, veure com uns altres juguen a futbol sala, fer pinya per aixecar un pilar, gaudir del Ball de Faixes de Tous; ballar amb els ritmes encomanadissos de Pomada o la Carrau, o dels Saürda o els Teca la Meula; aprendre coses a partir d'exposicions o participant en un taller contra la globalització; comprar un llibre o una samarreta; presumir de tenir el carnet de nacionalitat catalana; participar d'una campanya de recollida de signatures... O, fins i tot: parar i desparar taules, anar a buscar llenya, o quedar fart d'enfilar calçots i coure'ls a primera línia de foc, i també venir fins a Igualada, potser per primera vegada...

Records com aquests són els que deuen tenir els qui ja han participat en anteriors calçotades, perquè aquest és el nostre objectiu, el que compensa tant de temps, d'esforç, de nervis i de diners, que només aquelles persones que també han organitzat activitats des del voluntariat i al marge de les institucions poden fer-se'n càrrec.

Aconseguir tot això no té preu, però l'organització d'un sarau d'aquests sí, que en té, i en contra del que alguns poden pensar, sovint, amb prou feina surten els comptes, i per això de cara a noves edicions de la calçotada caldrà fer-ne un replantejament.

És la desena i hi hem tornat. Amb una mateixa fita: que marxeu de la calçotada contents d'haver fet noves amistats, d'haver conegut altres persones amb criteri i amb inquietuds, d'haver descobert aspectes d'aquest nostre país que sovint tant desconeixem, i de desvetllar consciències i animar al compromís individual per millorar les coses.

Salut i bon profit!